• Rezultati Niso Bili Najdeni

Vir: @iwanderlista, 2020, Instagram.

Interpretacija: Fotografija prikazuje znameniti beneški kanal Canale Grande na sončen poletni dan. Tipični prizori gondoljerjev in pisanih fasad beneških stavb ustvarjajo sicer poznan motiv iz Benetk. Na Instagram fotografiji ga dopolnjuje nov element – zamegljen kozarec oranžne pijače, aperol-spritza. Nastane t.i. anti-selfie, tip Instagram fotografije, na katerem se fotograf ne izpostavi z obrazom ali v celoti, ampak le z delom telesa pokaže, da je tudi sam del prizora, da je zares prisoten na lokaciji. S tem, ko je na fotografijo umestila svojo roko s kozarcem, je Patricija postala sestavni del slikovite podobe Benetk. Fotografijo pa lahko dodatno interpretiramo tudi tako, da prikazuje značilen italijanski dolce vita način življenja.

49 Slika 5.4: Dekle proti mlinu na veter

Vir: @iwanderlista, 2020, Instagram.

Interpretacija: Na prvi pogled fotografija prikazuje tradicionalni mlin na veter, proti kateremu teče dekle v beli obliki. Če podobo konotiramo, jo lahko razumemo kot prikaz razmerja moči med ogromnimi vetrnicami mlina ter drobnim dekletom. Slikovit mlin z veliko, strmo črno streho, opečnato fasado in rdečimi vrati je pravljična kulisa, h kateri piko na i dodajo z belimi cvetlicami posejan travnik in modro oblačno nebo. Čeprav ne vemo, ali se vetrnice tudi zares premikajo, pa fotografija deluje dinamično: deloma zaradi zanimive postavitve, deloma zaradi dekleta, ki je ujeto med tekom proti mlinu, njeni lasje in bela obleka plapolajo v vetru. Opis fotografije sicer ne razkriva podrobnosti o sami lokaciji, temveč je zastavljen širše: opisuje konec tedna, ki ga je avtorica preživela na jugu Švedske. Iz geolokacijske značke izvemo, da gre za znameniti mlin Flackarps Mölla.

Katarina Vršič Riedl, @katarinavrsicriedl

Katarina je študentka, ki se je s fotografijo začela ukvarjati naključno, potovalni fotografiji pa se bolj posveča zadnje leto ali dve. V opisu profila je ob tem, da je iz Slovenije in da študira veterino, zapisala še »potovanja in fotografija«, kar nakazuje njene interese. Tudi njena profilna fotografija to potrjuje. Na njej vidimo dekle, Katarino, ki stoji sredi podeželske ceste, obkrožena s travniki in gorami. Na glavi ima klobuček, ki se nato pojavi na številnih fotografijah na njenem profilu. Katarina ima 894 sledicev, na Instagramu pa je do zdaj delila 141 objav.

V letu 2020 je objavila 55 objav, med njimi so bili na 39 fotografijah prisotni ljudje, od tega se sama pojavi na 34 fotografijah, na ostalih je fotografirana s prijatelji. 15 fotografij prikazuje

50

pokrajino brez ljudi: panoramske prizore narave in znamenitosti, arhitekturo (cerkev, vilo ob Blejskem jezeru, leseni stolp v rezervatu Zelenci, hiše na Hvaru) ali živali. Večina fotografij je posnetih na prostem, šest pa jih prikazuje interier hotela ali glamping nastanitve. Podpisi pod objavami so običajno kratki, ključnikov ne uporablja redno, druge profile redko označi, redno pa zapisuje lokacije, na katerih je bila pozamezna fotografija posneta. V nadaljevanju analiziram tri naključno izbrane fotografije z njenega profila.

Slika 5.5: Dekle na čolnu sredi Blejskega jezera

Vir: @katarinavrsicriedl, 2020, Instagram.

Interpretacija: Fotografija je posneta na Blejskem jezeru, kar Katarina zapiše tako v podpisu kot v »location tagu«. Na njej vidimo dekle, ki v dolgi obleki sedi na premcu čolna in zre proti cerkvi na otoku. Obrača se stran od objektiva, njenega obraza ne vidimo, deloma jo zakriva klobuk. Čeprav je dekle na fotografiji v ospredju, gledalec sledi njenemu pogledu proti znamenitosti – otočku sredi jezera. Čeprav gre za priljubljeno izletniško točko, fotografija tega ne razkriva na prvi pogled, na jezeru ni opaziti drugi čolnov in tradicionalnih pleten. Zdi se, da ima dekle jezero (in s tem atrakcijo) le zase. K skrivnostnemu vzdušju in magičnosti pa pripomore tudi oblačno vreme z meglicami po okoliških vrhovih.

51 Slika 5.6: Spektakularen razgled na Hvar

Vir: @katarinavrsicriedl, 2020, Instagram.

Interpretacija: Fotografija prikazuje enega od najbolj ikoničnih pogledov na hrvaški otok in mesto Hvar –razgled s trdnjave na mesto. Pogled, ki ga usmerja fotografija, se z najvišje točke preko stolpa spušča proti luki z jadrnicami in ribiškimi čolni, vse do morja in otokov na obzorju.

Morda gledalec sprva niti ne opazi, da na enem od stebrov obzidja stoji dekle v dolgi, sinje modri poletni obleki, ki opazuje veduto. Postavitev lahko primerjam s Smithovo (2019) pozo samotnega opazovalca, ki s privzdignjene točke zre v pokrajino pod seboj in si jo tako prisvaja.

Temu pritrjuje tudi podpis pod fotografijo »Looking over town of Hvar«. Po tem, da do stolpiča, na katerem stoji dekle, ne vodijo stopnice in da je nanj potrebno spretno splezati, sklepam, da ne gre za uradno razgledno točko. Precej nevaren podvig z namenom ustvarjanja spektakularne fotografije, s tem pa nov Instagram pogled na sicer znan prizor s hvarskih razglednic.

Slika 5.7: Med nasadi sivke

Vir: @katarinavrsicriedl, 2020, Instagram.

52

Interpretacija: Na fotografiji vidimo dekle, ki se sprehaja med nasadom vijoličaste sivke nad slikovito pokrajino z jezerom, vasicami in z vinogradi obraslimi griči v ozadju. Horizontalna porezava fotografije posnema obliko razglednice oziroma klasične pokrajinske fotografije Nasad sivke spomni na tipične poletne prizore iz francoske Provanse, in zdi se, kot da dekle na fotografiji v svoji poletni opravi in slamnikom spada prav tja. Geolokacijska oznake v objavi razkriva, da gre za Perniško jezero, akumulacijsko jezero na Štajerskem. Barve so žive in poletne, prevladujejo vijoličasta, modra in zelena, zato oprava protagonistke še bolj izstopa.

Dekle v epicentru fotografije nas preko svoje drže, ujeta je med hojo med sivko po hribu navzdol, vabi k pogledu na pravljičen, razmeroma nepoznan kotiček Slovenije.

Anja Roos, @byanjaroos

Anja je mlada Slovenka, ki že nekaj let živi in dela v nizozemskem mestu Utrecht. Na svojem Instagram profilu se označuje za ustvarjalko vsebin, zapisane pa ima tudi tematike, ki jih najdemo na njenem zidu: travel, hotspots, design, coffee in food, torej potovanja, priljubljene točke, oblikovanje, kava in hrana. Na profilni fotografiji je avtorica prikazana ob ogromni umetniški skulpturi sredi galerije, kar potrjuje njene interese in nakazuje motive, ki jih najdemo na njenem profilu. Anja ima več kot 34 tisoč sledilcev, do zdaj pa je objavila 2.737 objav.

V letu 2020 je delila 257 objav. Na večini (skoraj 69%) analiziranih fotografij ni ljudi, temveč se med motivi najpogosteje pojavljajo mestni pejsaži, fasade hiš in drugi arhitekturni elementi, pogoste pa so tudi fotografije interierjev, kot so kavarne, prodajalne, galerije in hoteli. Med značilnimi motivi njenih fotografij so tudi šopki cvetja in kavarniške mizice s skodelicami kave in pecivom. Če se na fotografijah pojavijo ljudje, so ti prikazani kot anonimni mimoidoči, če pa je na fotografiji Anja (teh fotografij sem naštela 10), le izjemoma vidimo njen obraz, pogosteje je fotografirana v hrbet ali pa se na fotografiji vidi le deloma, vidimo na primer njene čevlje. Destinacije na analiziranih fotografijah: London, Pariz, Amsterdam, New York, Utrecht Bled ... V nadaljevanju analiziram tri naključno izbrane fotografije z njenega profila.

53 Slika 5.8: Pariška ulica in kavarna Odette

Vir: @byanjaroos, 2020, Instagram.

Interpretacija: Fotografija prikazuje priljubljeno pariško Instagram točko, kavarno Odette in njeno zeleno sosedo, vegasto hiško, prislonjeni v kot med dvema meščanskima stavbama.

Čeprav gre za pogosto obiskano (in fotografirano) lokacijo, jo je Anja zabeležila v trenutku, ko je križišče ulic skorajda prazno, kar daje občutek miru zgodnjega jutra. Na fotografiji opazimo le dve osebi, gospo, ki jo deloma zakriva starinska ulična svetilka, ter mimoidočo žensko, ki stopa po tlakovani ulici pred Odette, na meji med senco in soncem, in deluje kot znak za tipično Parižanko –oblečena v klasičen kamelji plašč, zavita v šal hiti po opravkih. Anja je fotografijo podpisala preprosto z »ulični pogled«.

Slika 5.9: Podeželje sredi Londona

Vir: @byanjaroos, 2020, Instagram.

54

Interpretacija: Na prvi pogled fotografija prikazuje ulični prizor, hišo s črno fasado, obraščeno z bršljanom, pred prehodom med hišami stoji dekle v temni cvetlični obleki. Čas in kraj težko določimo, zamolkli toni delujejo skrivnostno, temačno. Podobo pa lahko beremo tudi drugače.

V objektiv je namreč ujet skriti kotiček Londona, neobičajno miren prehod Warren Mews sredi milijonskega velemesta. Zdi se, kot da je uličica ujeta v nekem drugem času: črna opečnata fasada z industrijskimi okni, starinska oznaka ulice, tlakovan prehod in retro kolo bi zlahka umestili v prejšnje stoletje. Cvetlice na oknih in zelenje pa še dodajo k občutku, da smo skupaj z dekletom na fotografiji nekje na podeželju in ne v eni največjih prestolnic sveta.

Slika 5.10: Na kavi

Vir: @byanjaroos, 2020, Instagram.

Interpretacija: Fotografijo lahko označim za enega od tipičnih motivov Anjinega profila: iz ptičje perspektive slikana obložena mizica, na njej pa kava in pecivo. Gre za t.i. flat-lay fotografijo, stilizirano fotografijo z različnimi predmeti. Če pogledamo bolj pozorno, najprej opazimo neobičajno (in zelo šik) roza terazzo mizico, s katero se (verjetno ne po naključju) ujemajo prav tako rožnate kavne skodelice. K instagramatičnosti pripomore tudi fotogeničen latte-art, vzorčki v obliki srca iz kavne pene. Lahko bi rekli, da gre za nekakšen antie-selfie, saj v spodnjem robu fotografije vidimo Anjina stopala, dodatno pa prisotnost ljudi nakazuje tudi roka, ki drži eno od skodelic. S premišljeno postavitvijo elementov fotografije se zdi, da obisk kavarne ni le družabni ali gastronomski, temveč tudi estetski dogodek.

55 Simona in Jure Čuček, @slovenians_travel

Simona in Jure sta izkušena popotnika, ki svojih potovalnih izkušenj ne delita le na Instagramu pod imenom Slovenians Travel, temveč tudi na istoimenski spletni strani in Facebooku. Na profilni fotografiji sta prikazana v skoku na peščeni plaži, v ozadju je turkizno morje. V opisu profila pravita, da sta »Social media butterfly – I'm here, then I'm gone«, kar nakazuje na njune aktivnosti na družbenih omrežjih, pa tudi na popotniško dušo. Doma v avstrijskem Gradcu, a je njuno srce v Sloveniji. Izvemo še, da sta obiskala že šest kontinentov in 60 držav. Na Instagramu imata dobrih 9.600 sledilcev, do zdaj pa sta z njimi delila 473 objav.

V letu 2020 sta objavila 53 fotografij. Na skoraj vseh, razen na eni analizirani fotografiji, se pojavi vsaj ena oseba, zgolj ena fotografija prikazuje pokrajino brez ljudi. Na večini fotografij (32) je Simona, le Jure je upodobljen na dveh, medtem ko se oba pojavita na 17 fotografijah.

Za njune fotografije so značilne žive, kontrastne barve in zares sanjski prizori peščenih plaž, kristalnega morja, pa tudi snežnih strmin. Destinacije na analiziranih fotografijah: Italija z Benetkami, različni kraji v Avstriji, Slovenija, Hrvaška, Indonezija, Tajska ... V nadaljevanju analiziram tri naključno izbrane fotografije z njunega Instagram profila.

Slika 5.11: Jutranji sprehod po Splitu

Vir: @slovenians_travel, 2020, Instagram.

Interpretacija: Fotografija prikazuje par na trgu sredi starega mestnega predela Splita. Moški in ženska se držita za roke, zdi se, da sta ujeta med sprehodom, ustavila sta se, pogled usmerjata proti cerkvenemu zvoniku. Kot, pod katerim je posneta fotografija, poudarja mogočnost arhitekture, obokov in cerkve, obenem pa usmerja gledalčev pogled preko para v ospredju vse

56

do vrha zvonika in ptic, ki letijo nad njim. Trg je prazen, kar je nenavadno za prijubljeno obmorsko mesto, le na stopnišču v ozadju opazimo še en par. Prostor lahko tako razumemo kot romantično kuliso. Kot razberemo iz opisa fotografije, sta Simona in Jure fotografijo posnela zgodaj zjutraj, saj je sicer »ta starodavni trg podnevi in ob večerih poln ljudi.« Če si pripravljen vstati zgodaj, pa ga lahko imaš samo zase, namigneta avtorja. Ta praksa se ujema z željo po ustvarjanju »semiotične tišine«, prevladujoči praznini pri upodobitvah turističnih destinacij, s katero turist-fotograf ustvarja ekskluzivnost (Jaworski in Thurlow, 2010, v Smith, 2019, str. 6).

Slika 5.12: Filmske Benetke

Vir: @slovenians_travel, 2020, Instagram.

Interpretacija: Fotografija, ki sta so Simona in Jure ustvarila v Benetkah, se na zanimiv način ujema z dvema predhodno analiziranima fotografijama (glej sliko 5.4 Dekle na čolnu sredi Blejskega jezera in sliko 5.2 Dolce vita v Benetkah). Na fotografiji vidimo dekle, ki sedi na premcu tradicionalne beneške gondole, njen pogled je uprt v smer vožnje, proti znamenitemu kamnitemu mostu čez enega od beneških kanalov. Kot v opisu zapišeta Simona in Jure, sta ta dan znamenitosti ene od običajno najbolj obiskanih turističnih destinacij na svetu imela samo zase. To prikazuje tudi fotografija, saj na običajno prometnih beneških kanalih, polnih gondol in drugih plovil, skorajda ni opaziti drugih ljudi. Vtis ekskluzivnosti in malodane filmski prizor pa ustvarja tudi Simonina izbira oblačil in dodatkov: v dolgi poletni obleki in z elegantnim slamnikom na glavi je videti kot filmska zvezda na poti na beneški filmski festival ali kot obiskovalka Benetk v nekih drugih časih. Z drugimi besedami, je znak za italijanskost Benetk.

57 Slika 5.13: Med riževimi polji

Vir: @slovenians_travel, 2020, Instagram.

Interpretacija: Fotografija prikazuje dekle v beli obleki, ki stoji med riževimi polji in zre na zelene terase in okoliške gozdove. Pravzaprav gre za eno od tistih najbolj tipičnih Instagram razglednic, o katerih sem pisala v poglavju o trendih potovalne fotografije na Instagramu – verjetno vsakdo, ki obišče znamenita riževa polja, posname takšno fotografijo. V primeru Simone in Jureta je fotografija polna kontrastov. Prvič, barvnih kontrastov med mnogimi odtenki zelene in belino Simonine obleke. Drugič, kontrast med veličino pokrajine riževih plantaž, ki se terasasto spuščajo proti vznožju hriba, in dekletom, turistko, ki to pokrajino opazuje. Čeprav gre do neke mere za motiv Smithove osvajalske drže popotnika na vrhu griča, pa opazovalec nima občutka, da si dekle pokrajino prisvaja, zaradi njene drže (morda pa tudi zaradi nedolžne beline njene oprave) se zdi, da se zaveda svoje majhnosti in jo prej občuduje.

Maša Butara, @perfelicious

Maša ustvarja Instagram profil Perfelicious, na njem pa deli vse od življenskostilnih do potovalnih vsebin. Kot sama zapiše v opisu profila, je »perfekcionistka, ki uživa v slastnih stvareh«, njeni sledilci pa lahko pri njej najdejo nasvete, kako delati v redni službi in obenem veliko potovati, preživljati čas v naravi, deli pa tudi ideje za izlete po Sloveniji. Maša ima tudi blog Perfelicious, na katerem deli vse našteto. Na profilni fotografiji spoznamo Mašo, ki sedi na gugalnici. V času pisanja te naloge je imel njen potovalni profil 7.780 sledilcev in 479 objav.

V letu 2020 je Maša delila 70 objav. Fotografije sem analizirala glede na motive ter tipe fotografij in ugotovila, da se na večini fotografij pojavi ona. Takšnih fotografij je 50, kar je

58

dobrih 70 odstotkov. Na 20 fotografijah je pokrajina, lahko so to prizori iz narave ali iz mest.

Velika večina fotografij je posneta na prostem, pet jih prikazuje interier, npr. restavracije, hotela ali knjigarne. Mašine fotografije so pogosto posnete tako, da deluje kot sestavni del prizora, obrnjena stran od kamere opazuje prizor pred seboj. Takšnih fotografij je 29. Naštela sem osem fotografij, ki vključujejo hrano in pijačo, pri čemer gre tudi za sponzorirane objave, pri katerih Maša izpostavlja blagovno znamko. Destinacije na fotografijah so predvsem Slovenija, pa tudi Hrvaška, Kolumbija, Madžarska in Portugalska. V nadaljevanju analiziram tri naključno izbrane fotografije z njenega profila.

Slika 5.14: Dekle na ulici Cartagene

Vir: @perfelicious, 2020, Instagram.

Interpretacija: Fotografija prikazuje Mašo, ki stoji na ulici pred živo oranžno zgradbo. Iz geolokacijske značke izvemo, da gre za kavarno Stepping Stone, iz opisa fotografije pa, da se nahaja v Kolumbiji. Živahna barva fasade je v kontrast sinje modremu nebu, nad kamnito ulico pa plapolajo pisane zastavice v sorodnih barvah, kar fotografiji daje dimenzijo gibanja in slikovitosti. Dekle je ujeto v koraku, pogled dviga proti ulični oznaki, zdi se, da prebira napis na njej. Njena rdeča cvetlična obleka se ujema s pisano kuliso in poudarja pregovorno kolumbijsko živahnost.

59 Slika 5.15: Zaslužen razgled na planini Razor

Vir: @perfelicious, 2020, Instagram.

Interpretacija: Fotografija prikazuje sončen dan v planinah. Obilje odtenkov zelene dopolnjuje modrina neba, ki ga deloma prekrivajo puhasti beli oblaki. Zdi se, da fotograf stoji na vrhu poti, skorajda v senci, da lahko zajame kar najširši pogled na s soncem pokrajino s pašniki, gorsko kmetijo, kravami na paši in okoliškimi gorami. Na zadnji tretjini fotografije, skorajda v zlatem rezu, na skali sedi dekle (Maša) in opazuje prizor pred seboj. Gledalec ima občutek, da smo jo ujeli med počitkom po pohodu –ob njej je prislonjen nahrbtnik. Čeprav ne gre za najbolj tipičen motiv osvajalca oz. Smithove »rtne priče«, lahko povlečemo nekaj vzporednic. Pohodnica po vzponu na planino uživa v dosežku, njena nagrada je razgled na slikovito pokrajino.

Slika 5.16: Skriti kotiček ob smaragdni Soči

Vir: @perfelicious, 2020, Instagram.

60

Interpretacija: Ta Instagram razglednica prikazuje severnoprimorsko mestece Kanal ob Soči z znamenitim kamnitim mostom nad reko Sočo. Kot v opisu fotografije zapiše že Maša, gre za eno od najbolj slikovitih in fotogeničnih točk v Sloveniji, lahko bi rekli, da gre za značilen

»Instagram pogled« na destinacijo. Točka, s katere je posneta fotografija, je umaknjena od glavne ceste in jo zato marsikdo zgreši. Na fotografiji vidimo dekle, ki stoječ na skali na obrežju reke Soče opazuje prizor pred seboj. Fotografija kar kipi od poletnih barv: turkizna reka, pisane fasade značilnih primorskih hiš, zelena okolica in modro nebo so pravljična kulisa za opazovalko, ki oblečena v pisano poletno obleko hkrati izstopa in se lepo vklaplja v okolico.

Strmo pobočje, nad katerim so zgrajene hiše, pa tudi visok kamniti most, pripomorejo k občutku veličastnosti prizora, ki ga občuduje dekle.

5.3Intervjuji z avtorji potovalnih profilov

Da bi dobila vpogled v ozadje nastajanja potovalnih fotografij na Instagramu, motivacijo za deljenje potovalnih utrinkov in njihovo razmišljanje o »Instagram industriji«, sem z ustvarjalci predstavljenih in analiziranih profilov opravila intervjuje. Raziskovalec z intervjujem ugotavlja, kaj ljudje mislijo o proučevani temi, in spoznava njihova čustva, misli, namere, pomene, ki jih pripisujejo posameznim dogodkom in stvarem (Vogrinc, 2008, str. 100). Odločila sem se za izvedbo polstrukturiranih intervjujev, pri katerih si raziskovalec »poleg splošne sestave intervjuja, v kateri postavi cilje, ki naj bi jih z intervjujem dosegel, vnaprej pripravi tudi nekaj bistvenih vprašanj, navadno odprtega tipa, ki jih postavi vsakemu vpraševancu, preostala vprašanja pa oblikuje sproti med potekom intervjuja« (Vogrinc, 2008, str. 109). Gre za prožnejšo tehniko zbiranja podatkov: uporabi se lahko zaprti ali odprti tip vprašanj, sogovornikovi odgovori so lahko kratki, lahko pa odgovarja v obliki pripovedi, uporaben je pri študiji primera kot na večjih vzorcih, uporabi se lahko kot samostojna tehnika zbiranja podatkov ali v kombinaciji z drugimi tehnikami (prav tam). Kot velja za to raziskovalno metodo, sem vnaprej pripravila opomnik (glej Prilogo A), ki sem ga v grobem razdelila v pet tematskih sklopov, vprašanja pa zastavila širše, da bi dobila kar najbolj poglobljene odgovore. V prvem, najbolj splošnem sklopu vprašanj sem sogovornike spraševala o motivaciji za uporabo Instagrama in njihovi izkušnji povezanosti tega omrežja s potovanji. Nato so sledila vprašanja o fotografiranju, uporabo mobilnega telefona in Instagrama pred, na in po potovanju. Zanimal me je proces nastajanja fotografij in priprave objav za družbeno omrežje Instagram. Na koncu smo se dotaknili še povezanosti fotografije in potovanj, in tega, kako vidijo svojo vlogo pri

61

predstavljanju potovalnih destinacij in izkušenj svojim sledilcem. S sogovorniki sem se zaradi razmer, povezanih z epidemijo Covid-19, pa tudi zato, ker štirje od mojih šestih sogovornikov trenutno živijo v tujini, dogovorila za srečanje in pogovor prek različnih aplikacij za videoklice, uporabili smo Zoom, GoogleMeet in Teams. Pogovore, ki so potekali marca in aprila 2021, sem

predstavljanju potovalnih destinacij in izkušenj svojim sledilcem. S sogovorniki sem se zaradi razmer, povezanih z epidemijo Covid-19, pa tudi zato, ker štirje od mojih šestih sogovornikov trenutno živijo v tujini, dogovorila za srečanje in pogovor prek različnih aplikacij za videoklice, uporabili smo Zoom, GoogleMeet in Teams. Pogovore, ki so potekali marca in aprila 2021, sem