• Rezultati Niso Bili Najdeni

Ob petem vpraˇsanju so morali udeleˇzenci povedati, kakˇsne ukrepe aplikacije bi si ˇzeleli ob stresni voˇznji.

Pred ˇsestim vpraˇsanjem smo udeleˇzencem pokazali ukrepanje aplikacije v pri-meru stresa. Aplikacija je zaˇcela prikazovati stresni simbol in predvajala umirjene

36 Mnenje uporabnikov

frekvence, namenjene pomiritvi posluˇsalca. Udeleˇzenci ˇstudije so morali povedati, kaj si mislijo o ukrepu in kako uspeˇsen bi bil po njihovem mnenju.

Sedmo vpraˇsanje je bilo, kaj bi si udeleˇzenci ˇzeleli kot ukrep aplikacije v primeru utrujenosti ali zaspanosti med voˇznjo.

Pred osmim vpraˇsanjem smo udeleˇzencem ponovno pokazali delovanje aplika-cije, v tem primeru ob zaspanosti. Aplikacija je prikazala simbol utrujenosti in zaˇcela predvajati poˇcasni alarm z namenom, da se voznik ustavi in se spoˇcije.

Deveto vpraˇsanje udeleˇzencem ˇstudije je bilo preprosto – bi jih aplikacija motila med voˇznjo?

Pred desetim vpraˇsanjem smo udeleˇzencem ˇstudije dovolili, da aplikacijo pre-izkusijo z nekaj kliki, in jih nato prosili za sploˇsno mnenje.

Veˇcini (osmim od desetih) se je zdela reˇsitev z enim simbolom boljˇsa, saj voznik hitreje zazna, kaj se dogaja, je manj moteˇc med voˇznjo. Bolje je, ˇce je prikazan samo en podatek, saj voznika ne zanima, kako hitro mu bije srce, temveˇc le, ali bije prehitro. En simbol ponazarja ˇze procesirane podatke, med tem ko veˇc ˇstevil nakazuje na surov prikaz. Vpraˇsani so imeli tudi teˇzave z doloˇcanjem, kaj ˇstevilke sploh pomenijo. Dvema izmed desetih so bolj ustrezale ˇstevilke, ker omogoˇcajo prikaz veˇc podatkov. Uporabniˇski predlog je bil, da se novejˇsi prikaz uporablja kot osnovni, ob pritisku ali drugaˇcni nastavitvi pa se (naknadno) omogoˇci prikaz s ˇstevili.

Veˇcino bi animacija simbola nevtralnega stanja med voˇznjo motila, saj je bila prehitra. Animacijo smo zato prilagodili, da se odvija poˇcasneje. Sedem izmed desetih udeleˇzencev ˇstudije je menilo, da bi upoˇcasnjena animacija zadostovala.

Enemu se je zdelo bolje, da srce sploh ne bi utripalo. Dve osebi je zmotila barva, saj rdeˇca pri obiˇcajnem prikazu opozoril v vozilu pomeni nevarnost ali ˇzeli zbuditi pozornost. Predlagali sta, da se uporabi zelena barva. Ker sta bili v manjˇsini, smo obdrˇzali rdeˇco barvo srca.

Stresni simbol jih je zaradi barve in oblike spominjal na sonce, zaradi animacije na eksplozijo. Spominjal jih je na nevarnost, na razdraˇzenost, na stres in nervozo.

Obˇcutek so imeli, da prikazuje nenormalno, vznemirjeno in napeto stanje. Osem

37

od desetih ga je takoj povezalo s stresom oziroma s stresom povezanimi ˇcustvi.

Simbol utrujenosti je pravilno razumelo devet izmed desetih udeleˇzencev, de-seti pa delno (prepriˇcan je bil, da se je aplikacija prestavila v naˇcin spanja).

Simbol so prepoznali kot luno, spominjal jih je na spanje, zaspanost, lagodnost, utrujenost in na noˇc.

Kot ukrep v stresni situaciji jih je veˇcina ˇzelela, da bi aplikacija vkljuˇcila umirjeno glasbo ali glasbo po izbiri, morda zvoˇcno opozorilo, da so pod stresom.

Predlog je bil tudi, da bi aplikacija preusmerila voznika na manj zasedeno cesto ali priporoˇcila kratek postanek z vodenjem do poˇcivaliˇsˇca s pomoˇcjo navigacije.

Poudarek je bil na dejstvu, da ukrep ne sme biti moteˇc. Izvedbo preusmeritve ali vodenja do poˇcivaliˇsˇca naj bi aplikacija izvedla ˇsele po izrecnem strinjanju uporabnika, torej voznika, z dejanjem. Eden izmed udeleˇzencev ni ˇzelel nobenega ukrepa.

Po prikazu dejanskega ukrepa so bila mnenja deljena. Med tem ko je veˇcina podprla ukrep aplikacije kot dober, so nekateri imeli tudi kritiˇcne pripombe. ˇStirje izmed desetih bi si ˇzeleli, da bi se pred glasbo predvajalo opozorilo ali vsaj pisk, ki bi nakazal, da bo aplikacija priˇcela z ukrepom. Trije udeleˇzenci se s tem niso strinjali. Med drugim so tudi opozarjali, da pretirano pomirjajoˇca glasba lahko vodi v uspavanje voznika. Eden izmed udeleˇzencev bi se z ukrepom strinjal le, ˇce bi bila glasba v naprej doloˇcena s strani uporabnika.

Veˇcina jih je za ukrep aplikacije ob utrujenosti in zaspanosti predlagala ˇ

zivahno ali glasno glasbo. Eden je predlagal, da aplikacija glasovno opozori na ne-varno stanje in navede smiselne ukrepe, kot je na primer odprto okno ali zniˇzana temperatura v notranjosti vozila, kar sta podprla ˇse dva izmed udeleˇzencev. Po-dobno kot pri stresu bi si tudi tukaj udeleˇzenci ˇzeleli vodenja do najbliˇzje moˇzne lokacije za poˇcitek, kot je obcestno poˇcivaliˇsˇce ali javno parkiriˇsˇce.

S tem ukrepom so bili udeleˇzenci ˇstudije bistveno manj zadovoljni. Zvok se jim je zdel preveˇc moteˇc in nepotreben, ˇceprav so priznali, da bi prav to znalo uˇcinkovati ob zaspanosti med voˇznjo. Sedmim se je zdel vseeno primeren, ˇce bi se ga dalo izklopiti. Enega izmed udeleˇzencev je zmotilo, da bi zvok budil tudi sopotnike v vozilu. Skladno z mnenji smo v aplikacijo dodali gumb, ki prekine ukrep in povrne prikaz v nevtralno stanje.

38 Mnenje uporabnikov

Osem izmed desetih udeleˇzencev je menilo, da jih aplikacija ne bi motila med voˇznjo, ˇce bi popravila prikaz srca (poˇcasnejˇse utripanje) in bi bil omogoˇcen izklop ukrepov. Enega izmed udeleˇzencev bi motil izkljuˇcno alarm, le enega pa vsakrˇsna tovrstna aplikacija.