• Rezultati Niso Bili Najdeni

V organizaciji Reševalne postaje in Športnega društva UKCL se je 14. oktobra 2017 v športnem centru Gibi šport v Klečah odvil četrti dobrodelni nogometni turnir, ki je potekal na pokritih nogometnih igriščih z umetno travo.

Po že utečenem protokolu smo v zgodnjih jutranjih urah pričeli s pri-pravami na za nas izjemno velik in pomemben dogodek. Po hladnem in meglenem jutru nas je čez dan spremljalo toplo jesensko sonce, ki nas je bodrilo in vlivalo energijo. Zastavljeni cilj, zbrati več sredstev kot preteklo leto, smo dosegli in ga za dobrih 90 % tudi presegli. Naš moto je ''Sku-paj zmoremo več''. Simbolični ček smo na manjši slovesnosti predali predstavnici ZPM Moste - Polje, gospe tini Plevnik, ki se ji zahvaljujem za izvrstno izvedeno animacijo za naš podmladek. Zbrana sredstva pa so namenjena naši dragi in prisrčni sodelavki iz dispečerske službe Reševal-ne postaje. tanja Koren se nam je kljub hudi bolezni pridružila za kratek čas. »Hvala vsem in vsakemu posebej za vsa darovana sredstva, stiske rok in pozitivne misli. V teh težkih trenutkih je vsako tako dejanje ''energi-ja'', ki vliva novih moči«, se je zahvalila tanja. Upamo in želimo si, da si bo z zbranimi sredstvi lahko vsaj malo polepšala trenutke s svojo družino.

Ob tej priložnosti se v imenu organizatorjev in vseh sodelujočih iskreno zahvaljujem Športnemu centru Gibi šport za brezplačno uporabo igrišč, Društvu medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Ljubljana, Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveza strokovnih dru-štev, Medicop – specialni opremi d.o.o., S-PROM tehniki d.o.o., Sindika-tu zdravstva in socialnega varstva Slovenije – UKC Ljubljana, Gostilni in piceriji Jurman, automatic servisu, Zlatarstvu Gros Grosuplje, ŠD Kepi, SBS trgovini d.o.o., posameznikom in UKC Ljubljana za reševalno ekipo na turnirju ter Centralni kuhinji UKC Ljubljana za okusno pripravljeno ko-silo. S skupnimi močni smo zbrali zavidljivih 4.400 €. 

čETRTI DOBRODELNI NOGOMETNI TURNIR Reševalne postaje in Športnega društva UKCL 4.400 EVROV zA NAŠO SODELAVKO

Silvia zalar, predsednica ŠD UKCL

Turnirja se je udeležilo 16 ekip iz vrst reševalcev, gasilcev, policistov in vojakov. Udeležile so se ga tudi bolnišnične ekipe, in sicer dve nogometni ekipi iz UKC Ljubljana – ŠD UKCL in Transport ter ekipa Onkološkega inštituta. Namen turnirja je bil, da se zaposleni v različnih intervencijskih službah spo-znamo tudi izven našega vsakdanjega dela ter na ta način okrepimo poklicno sodelovanje.

Na turnirju sta se žal dva tekmovalca poškodova-la, za katera je takoj poskrbela reševalna ekipa, ki je bila v pripravljenosti na prizorišču. Tokrat ni prevladovala želja po zmagi, temveč sodelovanje za dober namen. Zmagovalec turnirja je bila nogo-metna ekipa ZD Idrija, drugo mesto je zasedla eki-pa ŠD UKCL, tretje mesto eki-pa ŠDM Krka. Najboljši strelec turnirja je bil Tine Pavšič iz Idrije, najboljši vratar pa Tone Svetin iz Krke.

Podelitev čeka

Zmagovalci turnirja

Izobraževanja

48

INTERNO | december 2017 | št. 02

Vaja EVAKUACIJE V pRIMERU pOŽARA

Sebastjan Šenk, vodja gasilske enote UKC Ljubljana Evakuacija iz objekta je eden izmed

najpomembnejših ukrepov v večini požarov. zaželeno je, da se zaključi še pred prihodom gasilcev. Uspe-šna evakuacija pa ni zgolj posledi-ca spontanega odziva oseb, ki so v objektu v trenutku požara, ampak je tudi rezultat številnih dejavnikov, na katere poskušamo vplivati pre-ventivno.

V pralnici perila na Ginekološki kliniki so tako v sredo, 28. junija 2017, ob 7.30, zaposleni skupaj z Gasilsko enoto UKCL izvedli vajo eva-kuacije v primeru požara oz. druge naravne nesreče. Vaja, ki je potekala ob predpostavki, da je v pralnici perila prišlo do požara na likal-ni lilikal-niji v velikosti 12x5 m, je pokazala pravilno ukrepanje zaposlenih v pralnici perila in dobro pripravljenost gasilcev UKCL tako v organiza-cijskem kot psihofizičnem smislu ter seveda njihovo potrebno znanje za posredovanje v tovrstnih nesrečah. Zaposleni v pralnici peri-la so morali z več gasilniki simulirati gašenje požara, izklopiti likalno linijo, prezračevalne in klimatske naprave, zapreti okna in vrata ter se evakuirati iz objekta do zbirnega mesta.

Med samo evakuacijo pa se je zaradi razmer, ki smo jih ustvarili z napravo za ustvarjanje goste megle/dima, ena oseba zatekla v pro-store šivalnice. Za to osebo je vodja gasilske intervencije/vaje g. Zmago Golmajer takoj odredil reševanje. Vso vajo je

spremljal in nadziral var-nostni inženir g. andrej Močnik.

7. odstavek 35.

člena Zakona o varstvu pred po-žarom (UL RS, št.

3/07) določa, da morajo lastniki ali uporabniki objektov, za katere je potrebno izdelati načrt evakuacije in požarni načrt enkrat letno, izvesti praktično usposabljanje

za izvajanje evakuacije iz objekta ob požaru.

V skladu z zahtevo DNV standarda pa mora zdravstveno osebje v UKCL še dodatno izva-jati nenajavljene požarne vaje, in sicer vsaj eno vajo na izmeno v vsakem koledarskem četrtletju. Z rednimi vajami namreč po-membno skrajšamo evakuacijski čas zaradi poznavanja objekta in poznavanja postopkov

evakuacije. Čas odločanja in preigrani sce-nariji pa preprečijo paniko v primeru požara kot tudi v primeru drugih naravnih nesreč. Vsi uporabniki objekta naj bi torej poznali načine alarmiranja, zvok sirene in načine evakuacije iz objekta (glavne in pomožne evakuacijske poti z vsemi posebnostmi ter zbirna mesta),

načine gašenja začetnega požara, še posebej pa zadolžitve, če jih imajo (npr. varnostniki, vzdrževalci, osebe, ki so odgovorne za mlaj-še, bolnike itd.). Na zbirnem mestu se upo-rabniki zberejo in preverijo prisotnost ter o pogrešanih osebah obvestijo gasilce.

Izvedeni gradbeno-tehnični ukrepi varstva pred požarom za evakuacijo iz objektov niso dovolj. Vgrajen nivo požarne varnosti je treba ohranjati ves čas uporabe objekta. Za hitro evakuacijo je najbolj pomembna brezhibnost sistemov javljanja ob požaru in

var-nostne razsvetljave, ki v prime-ru izpada električne napeto-sti osvetljuje evakuacijske

poti. tehnične ukrepe je treba dopolnjevati z organizacijskimi, z določitvijo požarnega reda, s katerim lastnik ali uporabnik objekta med drugim določi tudi ukrepe za varno in hitro evakuacijo, med katere spada tudi že omenjeno uspo-sabljanje posebej zadolženih oseb za gašenje začetnih požarov in evakuacijo iz objekta. Osnovna naloga oseb za gašenje začetnih požarov in evakuacijo je, da o eva-kuaciji vedo vse.

Zahtevnost evakuacije iz objektov je največja tam, kjer so slabo/težje gibljive osebe. Zato vedno pomislite tudi na gibalno ovirane, na-glušne – gluhe, slabovidne – slepe, demen-Evakuacija je po

definiciji urejeno gibanje oseb na varno mesto v prime-ru požara ali dprime-ruge nevarnosti.

Na uspešnost evakuacije vplivajo predvsem umik oseb iz objekta ter

določanje in usposabljanje zapo-slenih oseb, ki so odgovorne za

začetno gašenje in evakuacijo.

Ti v primeru požara usmerjajo evakuacijo in pospešujejo

zapuščanje objekta.

tne, ter ostale osebe s posebnimi potrebami.

V teh primerih je hitra in učinkovita interven-cija gasilcev nepogrešljiva. Podobno velja za ostale večje objekte, po katerih se lahko ogenj in dim neovirano širita. Za hitro pomoč so ključni bližina in opremljenost gasilcev ter njihovo poznavanje objekta. Skupne vaje evakuacije z gasilci UKCL omogočajo preigra-vanje možnih scenarijev ob požaru: načinov dostopanja do objekta, uporabe hidrantnega omrežja, intervencije na objektu in evakuacije glede na možen potek požara. Gasilska enota je prisotna v UKCL 24 ur na dan, vse dni v letu. Najmanj dva krat v 24 urah se opravljajo preventivni obhodi, kjer se kontrolira stanje požarne varnosti v UKCL in se opozarja na nepravilnosti, ki so jih vodilni delavci dolžni odpraviti v najkrajšem možnem času. Preven-tivna dejavnost se opravlja v vseh objektih in lokacijah, ki delujejo v okviru UKCL.  Znak za smer evakuacije

Znak za zbirno mesto

Izobraževanja 49

Izmenjava specializantov ginekologije ENTOG

2017

v imenu specializantov ginekologije in porodništva:

Tina Kunič, dr. med.

Svetovni dan NOčNEGA MOčENJA, 30. maj

Doc. dr. Anamarija Meglič, dr. med., delovna skupina za motnje mikcije otrok in mladostnikov

z namenom osveščanja javnosti smo letos v Sloveniji pr-vič obeležili Svetovni dan nočnega močenja. V Delovni skupini za motnje mikcije otrok in mladostnikov pod okri-ljem združenja za pediatrijo, SzD, smo pripravili plakat.

Namenjen je osveščanju javnosti o pomembnosti pre-poznavanja in zdravljenja težave, kot je nočno močenje otrok in mladostnikov.

KAJ JE NOčNO MOčENJE pOSTELJE ?

Nočno močenje postelje je nehoteno uhajanje urina med spanjem pri sicer popolnoma zdravih otrocih, starejših od 5 let. Pri nekaterih se poja-vlja vsako noč, pri nekaterih le nekajkrat tedensko.

KAKO pOGOSTO JE NOčNO MOčENJE ?

V starosti petih let ponoči moči posteljo približno 10 % otrok, v starosti 10 let pa le še 3 % otrok. Nočno močenje z odraščanjem otrok izzvene-va, v odrasli dobi, po 18. letu, naj bi ponoči močilo le še okrog 1 % ljudi.

zAKAJ pRIDE DO NOčNEGA MOčENJA ?

Nočno močenje je odraz nedozorelih mehanizmov za zadrževanje urina v mehurju ponoči.

zDRAVLJENJE NOčNEGA MOčENJA

Ko z enostavnim pregledom in brez zahtevnih preiskav ugotovimo, da je pravilen dnevni vedenjski vzorec osvojen, je zdravljenje nočnega moče-nja zelo enostavno, v kolikor dosežemo dobro sodelovanje z otrokom in natančno upoštevanje splošnih ukrepov. O zdravljenju se z otrokom in starši natančno pogovorimo in vrsto zdravljenja izberemo skupaj.

Na spletni strani Združenja za pediatrijo, www.zzp.si, pod zavihkom

»ZA STARŠE«, so odslej na voljo:

• gradiva s številnimi informacijami za starše in otroke z nočnim moče-njem in drugimi težavami pri uriniranju; in

• gradiva za hitrejšo diagnostiko in lažje zdravljenje teh otrok in mlado-stnikov.

Namenjena so staršem in otrokom, ki jih prejmejo ob pregledu, ali pa si jih starši natisnejo sami. 

ENTOG (European Network of Trainees in Obsetrics and Gynaecology) je evropska organizacija specializantov ginekologije in porodništva, ki med drugim vsako leto organizira izmenjavo specializantov iz različnih evrop-skih držav. Letošnje leto se je med 29. majem in 1. juni-jem odvijala v Sloveniji, pod okriljuni-jem SATOG-a (Sekcija slovenskih specializantov ginekologije in porodništva pri Slovenskem zdravniškem društvu), in sicer v enajstih ginekološko- porodniških oddelkih po vseh Sloveniji, ki jih je skupno obiskalo 42 specializantov. Največje število specializantov, trinajst, je gosti-la Ginekološka klinika UKC Lju-bljana.

V štirih dneh izmenja-ve so lahko dobili vtis, kako poteka delo na vseh kliničnih oddel-kih klinike, in sicer na KO za ginekologijo, KO za perinatologijo ter KO za reprodukci-jo. Vsak dan pa je ena skupina gostujočih specializantov obiska-la Medicinski simuobiska-lacijski center (MSC), ki deluje v okviru UKC Ljubljana.

MSC je sicer namenjen različnim vrstam usposabljanja zdravstvenih de-lavcev. Ginekologom zaradi narave dela najbolj koristijo vaje, kjer lahko izboljšujejo laparoskopske veščine, možnosti za to pa so v MSC številne.

Gostujoči specializanti so se lahko preizkusili na računalniškemu simula-torju laparoskopije, prav tako pa so na pelvitrainerjih vadili šivanje in dru-ge ročne spretnosti. Pri tem smo jim pomagali in jih usmerjali zaposleni v MSC ter specializanti ginekologije na kroženju v UKC Ljubljana.

Nad tem, da imamo specializanti različnih področij v UKC Ljubljana vsak dan možnost obiskati simulacijski center, so bili presenečeni vsi gostujo-či zdravniki. Na to dejstvo smo lahko ponosni in bi se nanj lahko večkrat spomnili. Vsekakor je MSC prioriteta, ki jo na žalost premalo cenimo in koristimo. 

Ob tem bi se slovenski specializanti ginekologije zahvalili dr. Vesni Paver-Eržen, dr. med., višji svetnici, projektnemu sodelavcu an-dreju Brlanu ter Davidu Lukanoviću, dr. med., za požrtvovalnost tekom celotnega tedna izmenjave, s katero so pripomogli k odlič-nemu vtisu, ki smo ga pustili pri gostih.

Izobraževanja

50

INTERNO | december 2017 | št. 02

pomen poklica zDRAVSTVENEGA

ADMINISTRATORJA in izobraževanja »IzA«

Služba za odnose z javnostmi UKC Ljubljana Na Interni kliniki UKC Ljubljana je

cca. 1.360 zaposlenih, od tega 118 delavcev na področju zdravstvene administracije, ki delajo na pribli-žno 50 deloviščih. O pomenu iz-obraževanja in dela zdravstvene administracije smo se pogovarjali z zlatkom Lazarevičem, poslovnim direktorjem Interne klinike, ter stro-kovnima sodelavcema Seli peternel in Markom Veselinovićem.

Vodstvo Interne klinike se je že pred leti sku-paj s predstojniki kliničnih oddelkov odločilo za reorganizacijo in zdravstveno administra-cijo pozicioniralo izven posameznih kliničnih oddelkov. tako je zdravstvena administracija služba, ki je umeščena na nivo vodstva klini-ke. Pred tem so bili zaposleni v zdravstveni administraciji organizirani v okviru posame-znega kliničnega oddelka. Na področju zdravstvene administracije Interne klinike imajo štiri vodje. Vsak od vodij vodi tri enote – to je okrog 30 ljudi. Imamo redne mesečne sestan-ke – kolegije. Na se-stanke povabimo tudi zdravstvene admini-stratorje, saj smo ugo-tovili, da lahko le tako zagotavljamo prenos informacij do vseh za-poslenih na tem področju.

Vodje zdravstvene admini-stracije sodelujejo s predstojniki kliničnih oddelkov ter sodelujejo pri sa-nacijskih ukrepih, če gre za klinični oddelek, ki ima slabše rezultate poslovanja. Preverjajo, ali se pravilno obračunavajo storitve, ali so vsi seznanjeni s pravili in posredujejo svoje ugo-tovitve v obliki zapiskov vodstvu Interne klini-ke. Skrbijo tudi za prenos informacij in stalno komunikacijo v svojem timu.

Zlatko Lazarevič: »Za zdravstvene admini-stratorje ni posebnega izobraževanja ... Pogoj za zaposlitev delavca na področju zdravstvene administracije je zaključena četrta ali peta sto-pnja izobrazbe. Ugotovili smo, da je to področje zelo pomembno, saj predstavlja stalno podporo zdravstvenim procesom od sprejema bolnika, urejanja dokumentacije, odpusta bolnika, arhi-viranja do obračuna za ZZZS. Potrebno je tudi

dobro poznavanje zako-nodaje. Pri svojem delu administratorji sodeluje-jo z zdravniki, medicin-skimi sestrami in drugimi zdravstvenimi delavci ter seveda z bolniki in njiho-vimi najbližjimi. Zato je še toliko bolj pomembno stalno izobraževanje, saj na tem področju ni šole, ki bi nudila ta posebna znanja. Administratorji so prvi kontakt z bolnikom in njihovimi sorodniki, spremljevalci.

Pomemb-na sta široko zPomemb-nanje in obvladanje veščin, kot na primer komuniciranje. Zato smo razvili nov koncept izobraževanja, ki ga v naši

organizaci-ji izvajamo od leta 2011, običajno v mesecu maju. Izobraževanja prilagajamo potrebam in željam zaposlenih na tem področju, kar ugotavljamo z anketami po

zaključku iz-obraževanja.

Sprva smo se osredotočili na vsebine s področja zako-nodaje, poznava-nja informacijskega sistema, pravil obraču-navanj naših zdravstvenih storitev. Kasneje pa smo s pomo-čjo rezultatov anket ugotovili, da si zaposleni želijo tudi izobraževanj s področja komunikacije, retorike, reševanja konfliktnih situacij. In ker so zaposleni v zdravstveni administraciji del zdra-vstvenega tima, je pomembno, da imajo vsa ta znanja ter da so usposobljeni, kako se obnašati in reagirati v kriznih situacijah. Ravno zato smo pri izobraževanju v zadnjih letih namenili velik poudarek mehkim temam, kot so komunikacija, medosebni odnosi ipd.

Izobraževanje IZA – Izobraževanje zdravstvene administracije Interne klinike je letos potekalo junija. Od 118 zdravstvenih administratorjev na Interni kliniki se je izobraževanja IZA udeležilo 74 zaposlenih, kar je največ doslej. Poudarek

pa je bil na temah, kot so »Z aktivno komunika-cijo do boljših odnosov «, izgorelost, sprostitve-ne tehnike, sodelovanje z nadrejenimi, pomen čustvene inteligence pri delu z ljudmi. Udele-ženci so se razdelili v učne delavnice in svoje naloge predstavili na sklepni predstavitvi.«

Seli Peternel: »Leta 2014 smo začeli z novi-mi pristopi in novinovi-mi procesi dela na področju zdravstvene administracije. Uvedli smo vsako-letna dvodnevna izobraževanja za zdravstvene administratorje »IZA«, ki jih organiziramo so-delavci Interne klinike v sodelovanju s Službo za izobraževanje ter z zunanjimi izvajalci. Izo-braževanja potekajo izven delovnega časa in delovnega okolja. Le tako lahko omogočimo sodelovanje vsem zaposlenim s tega podro-čja, ki se izobraževanja želijo udeležiti. Ugota-vljamo, da so izobraževanja dobro sprejeta. Za naslednje leto imamo že načrte glede glavnih vsebinskih poudarkov izobraževanja IZA. Izpo-stavili bomo teme, kot so stres na delovnem mestu, izgorelost, mobing in komunikacija.«

Zlatko Lazarevič: »Z leti prepoznavamo, kako zelo pomemben je ta profil zaposlenih. Njihovo znanje in strokovno delo pomembno prispeva-ta k rezulprispeva-tatu delovanja in poslovanja Interne klinike, imamo dobro urejeno dokumentacijo in rezultati se poznajo tudi na področju pravil-nega zaračunavanja naših storitev v odnosu do ZZZS. Interna klinika zadnja leta nima pre-sežka odhodkov nad prihodki in tudi sodelavci in sodelavke na področju zdravstvene admini-stracije imajo pomembno vlogo pri celotnemu procesu dela ter rezultatu poslovanja. Počutijo se pomemben sestavni del klinike in enakovre-dni ostalim delavcem. K temu so pripomogla tudi vsakoletna izobraževanja, saj so pridobili

»Vodstvo In-terne klinike se je že pred leti skupaj s predstoj-niki kliničnih oddelkov odločilo za reorganizacijo in zdravstveno administracijo pozicioniralo izven posameznih kliničnih oddelkov. Tako

je zdravstvena administracija služ-ba, ki je umeščena na nivo vodstva

klinike. pred tem so bili zaposleni v zdravstveni administraciji

organizirani v okviru posa-meznega kliničnega

oddelka.«