• Rezultati Niso Bili Najdeni

Zadovoljstvo muzejske pedagoginje in učiteljice po koncu pedagoškega

8.4 Rezultati in interpretacija

8.4.7 Zadovoljstvo muzejske pedagoginje in učiteljice po koncu pedagoškega

V okviru kakovosti izvedbe pedagoškega programa me je zanimalo, kako sta bili muzejska pedagoginja in učiteljica zadovoljni po koncu pedagoškega programa.

8.4.7.1 Zadovoljstvo z vodenjem muzejske pedagoginje

Želela sem raziskati, kako sta bili z izkušnjo vodenja muzejske pedagoginje zadovoljni učiteljica in muzejska pedagoginja sama.

8.4.7.1.1 Pomen osebnostnih lastnosti muzejske pedagoginje

Učiteljica je izpostavila osebnostno lastnost muzejske pedagoginje. Opisala jo je kot prijetno.

Učiteljica: »Pedagoginja je bila prijetna.«

8.4.7.1.2 Pomen izražanja muzejske pedagoginje

Nasprotje mnenj učiteljice in muzejske pedagoginje sem zaznala pri vrednotenju izražanja muzejske pedagoginje.

86 Učiteljica: »Podala je veliko informacij. Razlaga je bila jasna. Učenci so razumeli razlago.«

Muzejska pedagoginja je izrazila strah, da je bila njena razlaga v središču vodenja.

Muzejska pedagoginja: »Trudila sem se, da ne bi postavljala sebe in svojega govora v središče. Upam tudi, da sem ulovila pravo mero zahtevnosti.«

8.4.7.1.3 Pomen interakcije muzejske pedagoginje z učenci

Muzejska pedagoginja in učiteljica sta v odgovoru omenili tudi interakcijo muzejske pedagoginje z učenci.

Muzejska pedagoginja je poudarila, da je želela učence spodbujati k postavljanju vprašanj.

Muzejska pedagoginja: »Spodbujala sem jih k postavljanju vprašanj.«

Učiteljica je opazila namero muzejske pedagoginje ter obenem pohvalila tudi očesni stik muzejske pedagoginje, zmožnost vodenja učencev ter odzivanje muzejske pedagoginje na pobude učencev.

Učiteljica: »Pedagoginja jih je dobro motivirala, spodbujala in usmerjala. Očesni stik je vzpostavila z vsemi učenci. Učencem je odgovarjala na vprašanja in ni bila vsiljiva.«

8.4.7.1.4 Novo znanje učencev in učiteljice

Učiteljica je tudi odgovorila, da so se tako ona kot učenci naučili novih stvari.

Učiteljica je najprej omenila novo znanje učencev.

Učiteljica: »Učenci so se veliko naučili in mislim, da tudi zapomnili.«

Nato pa dodala, da se je tudi ona pridobila novo znanje.

Učiteljica: »Tudi sama sem se veliko naučila. Zanimivosti o življenju Franceta Prešerna so me fascinirale.«

Iz odgovorov se da razbrati, da je bila učiteljica zadovoljna z izvedbo pedagoškega programa, muzejska pedagoginja pa bi si želela izboljšav.

Vidimo lahko, da je bila učiteljici všeč razlaga muzejske pedagoginje. Opisala jo je kot informativno in razumljivo za učence. Muzejska pedagoginja pa je nasprotno izpostavila, da se ji je zdelo, da je bilo razlage preveč. Vprašala se je tudi o nivoju zahtevnosti razlage.

Ugotavljam, da je bila učiteljica z izvedbo pedagoškega programa Učna ura: Sprehod skozi 19. stoletje zadovoljna. Zadovoljstvo učiteljice se veže na pedagoško vlogo;

predvsem na vidik pridobivanja znanja, kar je bil tudi odgovor na vprašanje: »Zakaj ste obiskali muzej?« v intervjuju v poglavju Načrtovanje obiska muzeja.

Tudi muzejska pedagoginja je bila zadovoljna z izvedbo programa, vendar se zaveda, da lahko določene stvari še izboljša. Muzejski pedagog se mora izražati počasneje in dopustiti dovolj časa za utrjevanje snovi (Jesenovec, 2017, str. 32). Slednje je muzejska pedagoginja izpostavila kot pomanjkljivost lastnega vodenja. Meni, da se mora izražati počasneje in učencem nuditi več časa za samostojen ogled muzejskih sob.

87 8.4.7.2 Zadovoljstvo z dejavnostjo učencev

V okviru dejavnosti učencev v pedagoškem programu sem raziskala tudi, kako sta bili muzejska pedagoginja in učiteljica zadovoljni z dejavnostjo učencev.

8.4.7.2.1 Pomen sodelovanja učencev

Muzejska pedagoginja in učiteljica sta bili zadovoljni s sodelovanjem učencev.

Izpostavili sta komunikacijo učencev z muzejsko pedagoginjo.

Učiteljica je posebej pohvalila komunikativnost učencev. Učenci so postavljali vprašanja muzejski pedagoginji in odgovarjali na njena vprašanja.

Učiteljica: »Videla sem, da so učenci dobro sodelovali. Postavljali so vprašanja in odgovarjali na vprašanja muzejske pedagoginje.«

Tudi muzejska pedagoginja je ocenila, da so bili učenci komunikativni. Muzejska pedagoginja je tudi povedala, da jo je presenetilo znanje učencev.

Muzejska pedagoginja: »Učenci so bili komunikativni. Postavili so mi veliko vprašanj.

Presenetili so me s svojim znanjem.«

8.4.7.2.2 Pomen primernega vedenja učencev

Učiteljica je izpostavila, da je bila presenečena, da so se učenci primerno obnašali.

Učiteljica: »Vedenjskih odklonov ni bilo veliko, čeprav je redko idealno. Pri naši populacijo je redko, da ni učne ure ali dneva dejavnosti brez težav. Učenec D se je na koncu igral z uro, to pa je bilo to. Danes je bilo zelo dobro.«

Tudi muzejska pedagoginja je obnašanje učencev doživela pozitivno. Pohvalila je umirjeno vedenje učencev.

Muzejska pedagoginja: »Pri tem vodenju sem bila zelo zadovoljna z umirjeno skupino učencev.«

8.4.7.2.3 Pomen interesa učencev

Učiteljica je bila prav tako presenečena, da je bil obisk muzeja učencem všeč.

Učiteljica: »Sama izkušnja jim je bila všeč, česar nisem pričakovala. Morda res še pridemo v muzej. Največkrat se pritožujejo: »Ne, ne da se nam iti«, ampak potem se pa izkaže, da jim je dejavnost všeč.«

Učenci so muzejsko pedagoginjo pozitivno presenetili s svojim zanimanjem.

Muzejska pedagoginja: »Z zanimanjem so si ogledovali predmete.«

Učenci, ki obiskujejo OŠ s PP z NIS, imajo nižje intelektualne sposobnosti, zaradi katerih je omejena njihova sposobnost komunikacije in socialnih spretnosti (Prilagojeni izobraževalni program devetletne osnovne šole z nižjim izobrazbenim standardom, 2012). Predstavljenih težav učiteljica in muzejska pedagoginja med pedagoškim programom nista opazili. Zadovoljni sta bili z dejavnostjo učencev, še posebej s komunikacijo učencev z muzejsko pedagoginjo. Po njunem mnenju so učenci med učno uro v muzeju dobro sodelovali, se primerno obnašali in kazali interes za muzejske predmete. Učenci so tudi zastavljali vprašanja in odgovarjali nanje.

88 Učiteljica je opazila, da med ogledom muzejskih zbirk ni bilo skoraj nobenih vedenjskih težav, kar je, kot je poudarila, izjema med učnimi urami. Kot edinega motečega učenca je izpostavila učenca D, ki sem ga med opazovanjem učne ure opazila tudi sama in njegovo vedenje opisala v poglavju Analiza poteka dejavnosti učenca.

Učiteljica je tudi izjavila, da ni pričakovala, da bo učencem pedagoški program všeč.

Spodbudno se mi zdi, da bo učiteljica na podlagi te izkušnje razmislila o ponovnem obisku muzeja, mogoče se bo udeležila drugega pedagoškega programa ali pa bo pedagoški program ponovno obiskala z drugimi učenci.

8.4.8 Pedagoška vrednost vodenega ogleda muzeja: od posebnosti učenja v