• Rezultati Niso Bili Najdeni

Izmerjene vrednosti na sliki 3.5 označenih dimenzij

Oznaka dimenzije Izmerjena vrednost [mm]

a 512

b 892

c 576

d 420

e 90

f 75

r 119

Za pridobivanje podatkov iz že oblikovanega 3D-modela smo se odločili, ker s tem ni bilo potrebno posegati v realni sistem in ker se da v modelu določene segmente linije enostavneje in natančneje izmeriti. Da si lahko privoščimo tovrstno pridobivanje podatkov obravnavanega sistema, mora biti zagotovljena skladnost 3D-modela z realnim sistemom.

2) Popis toka materiala proizvodnega procesa

Popis materialnega toka je za izdelavo simulacijskega modela pomemben predvsem zaradi definiranja povezav med posameznimi objekti oziroma delovnimi sredstvi znotraj modela.

V obravnavanem proizvodnem sistemu je zaradi mnogih kombinacij vzorca iz kock mogoče izdelati veliko različnih izdelkov. Čeprav gre za različne izdelke je materialni tok v omenjenih primerih podoben. Zato bomo v nadaljevanju možne materialne tokove opisali znotraj dveh glavnih proizvodnih procesov, ki se odvijata v preučevanem proizvodnem sistemu. S simbolično shemo je na sliki 3.6 poenostavljeno prikazan potek proizvodnega procesa za primer izdelave vzorca iz kock treh različnih barv.

Metodologija raziskave

Slika 3.6: Simbolična shema proizvodnega procesa za sestav vzorca iz kock.

Ker potek procesa od montažnih mest naprej tako pri izdelavi vzorca iz kock kot tudi pri izdelavi RPi-ja za potrebe magistrskega dela nima pomembnega vpliva in smo ga opisali že v poglavju 3.1 Popis obstoječega sistema, se bomo v naslednjih dveh točkah osredotočili le na potek procesa od delovnega mesta MM1 do strojnega vida.

a) Proizvodni proces za sestav vzorca iz kock

Metodologija raziskave

da oblikujejo željen vzorec. Ko pride v proizvodni proces zahteva po izdelavi določenega vzorca iz kock, najprej robot R1 vzame bazni del iz zalogovnika baznih delov in ga prenese na mesto MM1 ter odloži na paleto. Če je v proizvodnem nalogu za izdelek določeno, da bo vzorec oblikovan iz rdečih ali zelenih kock, potem robot R1 iz zalogovnika Z1 ali Z3 prime kocko in jo položi na bazni del, ki je na mestu MM1. To počne toliko časa dokler ne sestavi predpisanega števila rdečih in modrih kock na bazni del. Zaporedje jemanja kock robota R1 iz zalogovnikov Z1 in Z3 je odvisno od barvnega izgleda vzorca iz kock. Po zaključenih montažnih operacijah robota R1 se delno ali v celoti sestavljen vzorec iz kock po transportni progi transportira do mesta MM3. Če je na tej poti že kak drug izdelek (bodisi, da se na MM2 sestavlja RPi ali na MM3 kak drug vzorec iz kock), se potujoč vzorec iz kock pred MM2 ali MM3 ustavi in čaka dokler se montažno mesto ne izprazni. Če je zahtevano, da so del vzorca tudi modre kocke, potem robot R2 iz zalogovnika Z6 posamično jemlje modre kocke in jih polaga na bazni del vzorca iz kock. Po zapolnitvi vzorca z modrimi kockami izdelek zapusti montažno mesto MM3 in se transportira do delovnega mesta s strojnim vidom. V primeru da mora biti vzorec sestavljen samo iz ene ali dveh barv kock, se izvaja montaža samo na tistih montažnih mestih, na katerih je to potrebno. Rdeče in zelene kocke se torej s pomočjo robota R1 na bazni del nameščajo na montažnem mestu MM1, medtem ko se modre kocke na bazni del z robotom R2 montirajo na mestu MM3.

Slika 3.7: (a) Sestav vzorca iz kock [37], (b) Sestav RPi-ja.

b) Proizvodni proces za sestav RPi-ja

Izdelek RPi (slika 3.7) je sestavljen iz podstavka (bazni del), vezja, ki se namesti na podstavek, štirih pokrovov (ohišje RPi-ja) in spominske kartice. Tako kot v primeru sestava vzorca iz kock se tudi v primeru naročila RPi-ja proizvodni proces začne z robotskim odvzemom baznega dela RPi-ja iz zalogovnika baznih delov. Po tem, ko robot R1 bazni del odloži na montažno mesto MM1, sledi avtomatska montaža treh sestavnih delov, ki se, glede na to katera barva pokrovov je zahtevana v naročilu RPi-ja, izvede na mestu MM1 ali MM2.

Če mora biti RPi sestavljen iz črnih pokrovov, robot R1 najprej iz zalogovnika Z4 vzame vezje in ga položi na bazni del. Nato posamično na bazni del pritrdi še dva pokrova, ki ju pobere iz zalogovnika Z2. V primeru, da mora biti RPi sestavljen iz rdeče-belih pokrovov, se avtomatska montaža sestavnih delov na bazni del namesto na mestu MM1 izvaja na MM2.

Na tem mestu montažne operacije izvaja robot R2. Najprej na bazni del namesti vezje, ki ga vzame iz zalogovnika Z4 in nato še rdeč ter bel pokrov, ki ju pobere iz zalogovnika Z5. Ko je avtomatski montažni proces treh sestavnih delov na bazni del zaključen, se delno

Metodologija raziskave

sestavljen RPi po transportni progi transportira do odvzemnega mesta tik pred delovnim mestom s strojnim vidom. Ob morebitni zasedenosti preostalih montažnih mest se potujoči RPi pred zasedenim mestom ustavi ter čaka dokler se le-to ne izprazni. Na omenjenem odvzemnem mestu kolaboracijski robot R3 RPi prime in ga prenese na mizico ob transportni progi. Delavec nato ta RPi prevzame in ga na ročnem montažnem mestu MM4 do konca sestavi. Nanj namesti še dva stranska pokrova in spominsko kartico. Stranska pokrova sta lahko črne ali bele barve (odvisno od ostalih dveh pokrovov, ki sta že nameščena na RPi).

Po končanih ročnih montažnih aktivnostih delavec RPi odloži na mizici, kjer ga robot R3 pobere in prenese nazaj na transportno progo ter odloži na mestu pred napravo za strojni vid, ki je naslednja postaja v proizvodnem procesu RPi-ja.

Pred pričetkom oblikovanja simulacijskega modela smo na realnem sistemu tudi preverili, s katerimi robotskimi orodji, ki so v izmenjevalcu orodij na voljo bodisi robotu R1 bodisi robotu R2, se bazni in sestavni deli izdelkov pobirajo iz zalogovnikov. Ugotovitve so predstavljene v preglednici 3.2.