• Rezultati Niso Bili Najdeni

5. Oblikovanje vizualne identitete glasbenega studia

5.3. Oblikovna izhodišča

Izhodišča za načrtovanje vizualne identitete glasbenega studia sem izluščila z naslednjimi pojmi: glas-beni studio, vizualizacija zvoka, minimalizem, abstraktnost, odprtost, celovitost. Obstoječa vizualna identiteta temelji na grafični predstavitvi zvočnih valov, ki so eden bolj prepoznavnih simbolov za vizualizacijo glasbe. Od zamisli sem se nameravala oddaljiti, a hkrati nisem hotela izgubiti asociacije na glasbo. Cilj naloge je glasbenemu studiu oblikovati novo vizualno identiteto, zasnovano na princi-pih minimalizma. V načrtovanju sem že v zametkih vtkala zavezo k sistemskemu pristopu k reševanju oblikovalskih problemov, da bi na ta način zagotovila celovitost oblikovalske rešitve.

5.4 Proces načrtovanja

Koncept sem zasnovala na podlagi oblikovnih izhodišč in načrtovala rešitev, ki je zasledovala ob-likovne cilje. V nadaljevanju načrtovanja je velikokrat prišlo do spreminjanja želja glede končnega izdelka, vedno pa sem se vračala k isti ideji, in sicer na izdelek s pridihom minimalizma. Postopek preoblikovanja se je začel s popisom in analizo funkcij, ki jih glasbeni studio nudi. Nadaljeval se je s proučevanjem idej bodoče vizualne identitete. Načrtovanje je zajemalo nov razpoznavni znak, tiskov-ine, ki izražajo značaj samega studia, in spletno stran, ki bi jim pripomogla pri nadaljnjem delovanju.

5.5 Osnovni gradniki vizualne identitete Music Corner

5.5.1 Razpoznavni znak

Obstoječi razpoznavni znak je bil sestavljen iz napisa in simbola, vseboval pa je tudi vizualne ele-mente zvočnih valov.

Slika 14 Obstoječi logotip za Music Corner, digitalna tehnika, Eva Štupnik, osebni arhiv, 2021.

Naslednje ideje so izhajale iz imena Music Corner. Hotela sem vzpostaviti element kota poleg tipografije. Sama rešitev je delovala, ni pa odražala tematike glasbe oz. glasbenega studia.

Slika 15 Primeri logotipa za Music Corner, digitalna tehnika, Eva Štupnik, osebni arhiv, 2021.

Končna različica razpoznavnega znaka je sestavljena iz simbola in napisa Music Corner. S simbolom sem se vrnila na prvotno preprosto zamisel zvočnih valov. Od same ideje sem se sprva oddaljila zaradi prevelike uporabe ravno te. Razpoznavni znak ima dve postavitvi, osnova pa je bela podlaga. Simbol lahko stoji kot samostojen znak, v njem se skrivata kratici M in C. Simbol, ki dopolnjuje napis v raz-poznavnem znaku, asociira na drsnike na mešalnih mizah, ki so značilne za glasbene studie.

M C

Slika 16 Rešitev logotipa za Music Corner, digitalna tehnika, Eva Štupnik, osebni arhiv, 2021.

5.5.2 Črkovna vrsta

Črkovna vrsta, uporabljena v celostni vizualni identiteti, je ARS Maquette Pro, in sicer reza ARS Ma-quette Pro Black in ARS MaMa-quette Pro Light. S svojim tipografskim kontrastom uravnovesi odnos med simbolom, ki je prav tako močan element razpoznavnega znaka. Izbor linearne črkovne vrste temelji na oblikovnih izhodiščih in z mislijo na oblikovanje ostalih aplikacij. Principi minimalizma v črkovni vrsti se najbolj opazijo v spletni pojavnosti, kjer je veliko belega prostora, črkovna vrsta pa s svojo velikostjo vzpostavlja kontrast in harmonijo med ostalimi elementi.

ARS Maquette Pro regular ARS Maquette Pro black ARS Maquette Pro light

Slika 17 Rezi črkovne vrste, digitalna tehnika, Eva Štupnik, osebni arhiv, 2021.

5.5.3 Barva

Izbor barv temelji na oblikovnih izhodiščih. Že od samega začetka zasnove razpoznavnega znaka so bile barve določene kot samo črna in bela, da bi izražale preprostost in hkrati delovale močno. Cilj vizualne identitete je, da je vse vizualno usklajeno. Tako črna in bela tvorita harmonijo in se pojavljata v ostalih aplikacijah.

Slika 18 Barvna shema, Eva Štupnik, osebni arhiv, 2021.

5.5.4 Kontrast

Z razpoznavnim znakom je vzpostavljen osnovni kontrast med mehko obliko simbola in tršo obliko črkovne vrste. Ta postane princip pri nadaljnjem oblikovanju ostalih aplikacij.

Slika 19 Kontrast oblik, digitalna tehnika, Eva Štupnik, osebni arhiv, 2021.

5.6 Oblikovanje promocijskih aplikacij

5.6.1 Vizitka

Vizitka je najbolj priročna stvar, s katero podjetje enostavno širi svoja poznanstva in stopa v stik z jav-nostjo. Zasnovana je obojestransko, na hrbtni strani jo dopolnjuje simbol v negativu, na sprednji strani pa vidimo celotni razpoznavni znak in podatke podjetja. Vsi elementi so postavljeni na levo stran formata vizitke, tipografska hierarhija in elementi pike pa nam pomagajo lažje razločiti ime zaposlene-ga od kontaktnih podatkov. Sama vizitka je zasnovana z zaobljenimi robovi, da s tem izraža zaobljene oblike, ki se ponavljajo skozi celotno grafično podobo.

Slika 20 Predstavitev vizitke za Music Corner, simulacija tiska, 8 x 5, Eva Štupnik, osebni arhiv, 2021.

5.6.2 Piktogrami

Tipični profesionalni glasbeni studio se deli na sobe, in sicer na Control room, ki je osrčje celotnega sistema, Dead room, kjer se snemajo vokali in specifični instrumenti, Drum room, kjer se nahajajo tol-kala, in Guitar room, ki ne služi zgolj snemanju kitar, ampak tudi vsem ostalim brenkalom. Na podlagi tega sistema sem za vsak oddelek oblikovala piktogram po minimalističnih načelih. Vsi piktogrami izhajajo iz kvadrata, vsebujejo pa samo piko in zaobljeno obliko, ki jo najdemo tudi v razpoznavnem znaku.

Slika 21 Sistem gradnje piktogramov, digitalna tehnika, Eva Štupnik, osebni arhiv, 2021.

Slika 22 Prikaz vseh piktogramov, simulacija tiska, 10 x 20, Eva Štupnik, osebni arhiv, 2021.

5.6.3 Plakati

Zamisel promocijskih plakatov temelji na abstraktnih oblikah, ki se tvorijo na podlagi zvočnih valov.

Tovrstna interpretacija zvoka je pomensko odprta zaradi mnogih žanrov, ki se pojavljajo v glasbenem studiu. Gledalec ob prvem pogledu ne bo takoj pomislil na glasbeni studio, oblike pa mu bodo vsee-no padle v oči. Tako torej pride do povpraševanja oz. raziskovanja izvora. Namen plakatov pa je tudi likovna oprema samega studia. Serija vsebuje 9 plakatov pokončnega formata v črno-beli tehniki.

Merijo 50 x 70 cm. Kompozicija abstraktnih oblik zajema celoten format znotraj belega roba. Spodaj levo pa se pojavlja celoten prepoznavni znak v linearni postavitvi.

Slika 23-31 Prikaz vseh promocijskih plakatov, digitalna tehnika, 50 x 70, Eva Štupnik, osebni arhiv, 2021.

5.6.4 Torba

Zasnova torbe temelji na abstraktnih oblikah, ki se tvorijo na podlagi glasbe oz. zvočnih valov. Tovrst-na interpretacija zvoka je Tovrst-namreč pomensko odprta zaradi mnogih žanrov, ki se pojavljajo v glasbe-nem studiu. Gledalec ob prvem pogledu ne bo takoj pomislil na glasbeni studio, oblike pa bo vseeno takoj opazil. To bo vzpodbudilo spraševanje oz. raziskovanje izvora. Torba meri 20 x 20 cm, slika je postavljena v središče formata na beli podlagi. Poltoni/rastri v sliki so namenjeni lažjemu tisku. Na zadnji strani v levem kotu spodaj je postavljen simbol prepoznavnega znaka, kratica M in C. Lokacija simbola temelji na imenu studia Music Corner, tako torej je postavitev smiselna.

Slika 32-34 Prikaz torbe, simulacija tiska, 20 x 20, Eva Štupnik, osebni arhiv, 2021.

Koncept spletnih pojavnostih temelji na principih minimalizma v grafičnem oblikovanju. Zasnova spletne strani in mobilne verzije se ne pretvarja, da je nekaj, kar ni, izraža neposrednost, preprostost in harmonijo med elementi. Eden od izzivov pri oblikovanju te minimalistične zasnove je bilo zagoto-viti, da je vse vizualno usklajeno. Ker je že od začetka uporabljeno manj elementov, je bilo veliko bolj očitno, kdaj je kak element povzročal neravnovesje v celoti. Izpostavila sem bel prostor, z namenom, da bi stran pritegnila več pozornosti na druge elemente.

Tako kot pri razpoznavnem znaku se v oblikovanju spletne strani pojavljajo tako zaobljene in ostre ob-like ter izražajo ritem tako kot glasba. Zaradi izpostavljenega belega prostora sem izkoristila element tipografije in njenega velikega kontrasta ter monokromne slike, ki dopolnjujejo celoto. Celoten kon-cept pa je zasnovan na mreži kot osnovnem vezivu, ki omogoča enoten videz na vseh spletnih nosilcih, tako na ekranih namiznih računalnikov kakor tudi na ekranih mobilnih naprav.

5.7 Oblikovanje spletne pojavnosti

Slika 35 skica spletne pojavnosti, analogna tehnika, Eva Štupnik, osebni arhiv, 2021

Slika 36 skica spletne pojavnosti, analogna tehnika, Eva Štupnik, osebni arhiv, 2021

Slika 37 Načrt postavitve spletnih pojavnosti, digitalna tehnika, Eva Štupnik, osebni arhiv, 2021.

Slika 38 Prikaz rešitve, digitalna tehnika, Eva Štupnik, osebni arhiv, 2021.

Slika 39 Načrt postavitve spletnih pojavnosti 2, digitalna tehnika, Eva Štupnik, osebni arhiv, 2021.

Slika 40 Prikaz rešitve 2, digitalna tehnika, Eva Štupnik, osebni arhiv, 2021.

V sklopu diplomskega dela sem odprla pot v novo celostno grafično podobo glasbenega studia

z uporabo principov minimalizma v grafičnem oblikovanju. Predstavljen je bil postopek njene izdelave od začetnih zasnov do končnega izdelka.

Zaradi velikih ambicij je bila izdelava dolgotrajna in bolj kompleksna, kakor sem si predstavljala na začetku. Najbolj sem se osredotočila na oblikovanje spletnih pojavnosti, saj so ti elementi

zahtevali tudi znanje programiranja. Menim pa tudi, da v današnji družbi podjetja najlažje pridejo v stik z naročniki preko spletnih pojavnosti.

S pomočjo in podporo stranke sem združila cilje in želje, ki sem jih skušala upoštevati in uresničiti med izdelavo vizualne identitete. Menim, da sem v diplomskem delu dosegla vse zastavljene cilje, pridobila in dopolnila sem si znanje iz oblikovanja celostne vizualne identitete. Med pisanjem diplomskega dela sem se poglobila v delovanje spletnih strani, raziskovala njihove vizualne

predstavitve in kako s tem medijem širiti ideje podjetja ali dejavnosti. V prihodnosti želim nadgraditi to z diplomskim delom pridobljeno znanje, sprašujem pa se, če bo prišlo do razvoja lastnega pristopa k oblikovanju in kam me bo to zaneslo.

6 Zaključek

7 Literatura

BRUNER II, Gordon, Music, mood, and marketing, Journal of Marketing, 54/4, 1990, str. 94–102.

COGAN, Jim in William CLARK, Temples of sound, San Francisco 2003.

DEUTCH, Diana, Psychology of music, Amsterdam 2013.

FISHEL, Catherine, The powerful new look of graphic design, Massachusetts 1999.

GRIERSON, Edward, The second man, New York 1981.

HALLAM, Susan, Music psychology in education, London 2006.

HURON, David, Music and the psychology of expectation, Cambridge 2006.

JOHNSON A., Timothy, Minimalism: aesthetic, style, or technique?, The Musical Quarterly, 78/4, 1994, str. 742–770.

KANAJ, Misaaki, Jasper MORRISON in Kenya HARA, Muji, New York 2010.

MARCOTTE, Ethan, Responsive web design, New York 2011.

MILNER, Greg, Perfecting sound forever: the story of recorded music, London 2011.

MORTON, David, the life story of a technology, California 2004.

MULLER, Jens in Roger REMINGTON R, Logo modernism, Cologne 2015.

SCHONLAU, Julia, Minimalist graphics, New York 2011.

VANEENOO, Cedric, Minimalism in art and design, Academic Journal, dostopno na <http://www.

academicjournals.org/jfsa> (25. 03. 2021).

WHEELER, Alina, An essential guide for the whole branding team, New Jersey 2017.

WOLFF, Janet, The meanings of minimalism, Contexts, 4/1, 2005, str. 65–68.

8 Seznam slikovnega gradiva

Slika 5: Spotify, 2006, digitalna tenika, (pridobljeno s < https://www.spotify.com/us/ >

[25. 5. 2021]).

Slika 4: Alesis, 1991, (pridobljeno s < https://www.vintagedigital.com.au/alesis-adat-8-track-digi-tal-recorder/ > [25. 5. 2021]).

Slika 3: Magnetic tape recorder, 1950, (pridobljeno s < https://www.facebook.com/Sonicraft/posts/

starting-in-the-1950s

-magnetic-tape-became-the-standard-medium-of-audio-master-r/3455000077862020/ >

[25. 5. 2021]).

Slika 1: leon scott de martinville phonautograph, 1857,

(pridobljeno s < https://www.imageselect.eu/fr/stock-photo/cone_5.html?enlarge=true/ >

[25. 5. 2021]).

Slika 2 ; Vintage Gramophone, 1877,

(pridobljeno s < https://dribbble.com/shots/13095742-Hand-drawn-Vintage-Gramophone/ > [25. 5.

2021]).

Slika 15 Primeri logotipa za Music Corner, digitalna tehnika, Eva Štupnik, osebni arhiv, 2021.

Slika 14 Obstoječi logotip za Music Corner, digitalna tehnika, Eva Štupnik, osebni arhiv, 2021.

Slika 13 LogoArchive Issue 5, 2019, digitalna tenika,(pridobljeno s <https://bpando.org/logoarchive/

page/2/> [19. 5. 2021]).

Slika 12 Lorenza Liguori, Shy, 2019, (delo se nanaša na minimalistično glasbo), digitalna tenika, (pridobljeno s < https://www.behance.net/gallery/81275159/SHY?tracking_source=for_you_published

> [10. 5. 2021]).

Slika 10 Alexander Solonskyi, Envy, concept poster, 2016, digitalna tenika, (pridobljeno s < https://

dribbble.com/shots/5502319-Concept-poster > [10. 5. 2021]).

Slika 11 25 EXAMPLES OF MINIMAL BRANDING & IDENTITY, 2018, digitalna tenika, (pridoblje-no s < https://theultralinx.com/2014/11/25-examples-minimal-branding-identity/ > [10. 5. 2021]).

Slika 9 Thom Kubli, Black Hole Horizon, 2020, instalacija, (pridobljeno s < https://www.beek-man-foundation.com/music-and-sound-art/thom-kubli-black-hole-horizon-sound-art-installation/ >

[25. 5. 2021]).

Slika 7 Pandora, 2000, digitalna tenika, (pridobljeno s < https://www.tunecore.com.au/get-your-mu-sic-on-pandora > [25. 5. 2021]).

Slika 6 Apple music, 2015, digitalna tenika, (pridobljeno s < https://music.apple.com/us/browse >

[25. 5. 2021]).

Slika 8 Kandinski, Cutting line, 1920, slika, (pridobljeno s < https://en.opisanie-kartin.com/descrip-tion-of-the-painting-by-wassily-kandinsky-cutting-line/ > [28. 5. 2021]).

Slika 38 Prikaz rešitve 1, digitalna tehnika, Eva Štupnik, osebni arhiv, 2021.

Slika 37 Načrt postavitve spletnih pojavnosti 1, digitalna tehnika, Eva Štupnik, osebni arhiv, 2021.

Slika 35 Skica spletne pojavnosti, analogna tehnika, Eva Štupnik, osebni arhiv, 2021.

Slika 36 Skica spletne pojavnosti, analogna tehnika, Eva Štupnik, osebni arhiv, 2021.

Slika 23-31 Prikaz vseh promocijskih plakatov, digitalna tehnika, 50 x 70 cm, Eva Štupnik, osebni arhiv, 2021.

Slika 32-34 Prikaz torbe, simulacija tiska, 20 x 20 cm, Eva Štupnik, osebni arhiv, 2021.

Slika 22 Prikaz vseh piktogramov, simulacija tiska, 10 x 20 cm, Eva Štupnik, osebni arhiv, 2021.

Slika 21: Sistem gradnje piktogramov, digitalna tehnika, Eva Štupnik, osebni arhiv, 2021.

Slika 17 Rezi črkovne vrste, Eva Štupnik, osebni arhiv, 2021.

Slika 18 Barvna shema, Eva Štupnik, osebni arhiv, 2021.

Slika 20 Predstavitev vizitke za Music Corner, simulacija tiska, 8 x 5 cm, Eva Štupnik, osebni arhiv, 2021.

Slika 16 Rešitev logotipa za Music Corner, digitalna tehnika, Eva Štupnik, osebni arhiv, 2021.

Slika 19 Kontrast oblik, Eva Štupnik, osebni arhiv, 2021.

Slika 40 Prikaz rešitve 2, digitalna tehnika, Eva Štupnik, osebni arhiv, 2021.

Slika 39 Načrt postavitve spletnih pojavnosti 2, digitalna tehnika, Eva Štupnik, osebni arhiv, 2021.