• Rezultati Niso Bili Najdeni

(prijava začetka gradnje)

(1) Investitor mora pri pristojnem upravnem organu za gradbene zadeve po dokončnosti oziroma pravnomočnosti gradbenega dovoljenja najmanj osem dni pred začetkom izvajanja gradnje objekta na predpisanem obrazcu prijaviti začetek gradnje. Prijavi se priložijo:

- zapisnik o zakoličenju iz 60. člena tega zakona;

- dokumentacija za izvedbo gradnje s podatki, določenimi v predpisu iz osmega odstavka 29. člena tega zakona, če se ta zahteva v skladu z 61. členom tega zakona, ki sta jo

88 / 159

podpisala projektant in vodja projekta, pri čemer je njen sestavni del tudi njuna podpisana izjava, da so v dokumentaciji za izvedbo gradnje v celoti izpolnjene zahteve iz 15. člena tega zakona;

- dokazilo, da je plačan komunalni prispevek, oziroma so na drug zakonit način izpolnjene investitorjeve obveznosti v zvezi s komunalnim prispevkom,

- mnenje organizacije, pristojne za ohranjanje narave, da so izpolnjeni pogoji za delovanje izravnalnih ukrepov, če so bili v gradbenem dovoljenju zaradi prevlade druge javne koristi nad javno koristjo ohranjanja narave določeni izravnalni ukrepi, ki morajo biti izvedeni pred pričetkom gradnje,

- pravnomočno okoljevarstveno dovoljenje, če je to predpisano v skladu z zakonom, ki ureja varstvo okolja.

(2) Ne glede na prejšnji odstavek lahko investitor pred prijavo začetka gradnje prijavi pripravljalna dela na gradbišču, pri čemer prijava pripravljalnih del vsebuje samo podatke, dokumentacijo in dokazila iz prejšnjega odstavka, ki se nanašajo na ta dela. Če se prijava začetka gradnje nanaša na dela, ki so potrebna za izvedbo izravnalnih ukrepov, ki se izvajajo neodvisno in predčasno od predmeta izdaje gradbenega dovoljenja, vlogi ni treba priložiti mnenja organizacije, pristojne za ohranjanje narave, da so izpolnjeni pogoji za delovanje izravnalnih ukrepov.

(3) Investitor mora pri pristojnem upravnem organu za gradbene zadeve najmanj osem dni pred začetkom izvajanja gradnje iz drugega odstavka 5. člena tega zakona na predpisanem obrazcu prijaviti začetek gradnje. Prijavi se v primerih iz prve, pete in šeste alineje drugega odstavka 5. člena tega zakona priložijo:

- pri manjši rekonstrukciji izjava pooblaščenega inženirja, da se z deli ne poslabšuje izpolnjevanje bistvenih zahtev;

- pri manjši rekonstrukciji, ki se izvaja na ovoju stavbe, poleg izjave iz prejšnje alineje tudi izjavo pooblaščenega inženirja ali pooblaščenega arhitekta, da dela niso v nasprotju s prostorskim izvedbenim aktom in določbami predpisov, ki urejajo prostor;

- pri delih na legalno zgrajenih objektih, ki so nujna za zmanjšanje ali odpravo posledic naravnih in drugih nesreč in s katerimi se vzpostavi prvotno stanje, izjava pooblaščenega inženirja, da stanje obstoječega objekta dopušča izvedbo del;

- pri odstranitvi zahtevnega in manj zahtevnega objekta, ki se ne dotika objekta na tuji sosednji nepremičnini ali je od njega oddaljen en meter ali več, dokumentacija za odstranitev z izjavo projektanta in vodje projekta, kot je določeno v predpisu iz osmega odstavka 29. člena tega zakona, in načrt gospodarjenja z odpadki v skladu s predpisom, ki ureja ravnanje odpadki, ki nastanejo pri gradbenih delih;

- pri odstranitvi objekta kulturne dediščine posnetek obstoječega stanja.

(4) Če je izdano gradbeno dovoljenje za več objektov in se bo gradnja izvajala za posamičen objekt, ali če se bo gradnja objekta izvajala v več etapah, lahko investitor prijavi začetek gradnje posamičnega objekta ali posamezne etape.

(5) V prijavi se navedejo podatki o nadzorniku. Nemudoma je treba prijaviti vsako spremembo v zvezi z nadzornikom.

(6) V primeru spremembe dokumentacije za izvedbo gradnje zaradi dopustnih manjših odstopanj od gradbenega dovoljenja je treba nemudoma prijavo dopolniti s spremenjeno dokumentacijo za izvedbo gradnje.

89 / 159

(7) S prijavo začetka gradnje se seznanijo mnenjedajalci, gradbeni inšpektor in drugi pristojni inšpektorji.

(8) Investitor mora na predpisanem obrazcu najmanj osem dni pred začetkom izvajanja gradnje pri občini prijaviti začetek gradnje iz druge, tretje in četrte alineje drugega odstavka 5. člena tega zakona.

(9) Obrazce in izjave iz tega člena predpiše minister.

K 63. členu

Pogoj za podajo prijave je, da je gradbeno dovoljenje pravnomočno, razen če investitor prijavi začetek gradnje na podlagi dokončnega dovoljenja, vendar na lastno odgovornost.

Opuščeno je besedilo, da mora investitor prijavo vložiti pri pristojnem upravnem organu za gradbene zadeve, saj je to dolžnost le dokler ne bo vzpostavljen sistem eGraditev. Po vzpostavitvi bo mogoče prijavo vložiti elektronsko in bo lahko šla brez posredovanja upravnega organa v sistem. Zakon posebej določi le, kdo se s tako dokumentacijo seznani, oziroma dostop do teh podatkov (npr. inšpekcija, mnenjedajalci).

Spremenjene so zahteve, kaj je potrebno glede na vrsto del priložiti prijavi, ki se sicer poda na predpisanem obrazcu. Člen je oblikovan tako, da so najprej navedene priloge k prijavi, če je prijava dana za gradnjo objektov, za katere je predpisano gradbeno dovoljenje. Potem sledijo priloge k prijavi, če je zahtevana le prijava začetka gradnje (brez gradbenega dovoljenja). Ker je dolžnost prijave začetka gradnje predpisana tudi za manjšo rekonstrukcijo (ni pa predpisano gradbeno dovoljenje), je določeno, da ob prijavi za ta dela zadošča izjava pooblaščenega inženirja, da so pri gradnji upoštevane bistvene zahteve in da se s predvidenim posegom ne poslabšuje izpolnjevanje bistvenih zahtev obstoječega objekta. V primeru del, ki se izvajajo na ovoju stavbe je še posebej zahtevana izjava pooblaščenega inženirja ali pooblaščenega arhitekta, da gradnja ni v nasprotju s prostorskim aktom in določbami predpisov, ki urejajo prostor. Enako je izjava pooblaščenega inženirja gradbeništva potrebna, če gre za dela, ki so nujna zaradi zmanjšanja oziroma odprave posledic naravnih in drugih nesreč. S to izjavo pooblaščeni inženir jamči, da stanje obstoječega objekta dopušča izvedbo prijavljenih del. V tekstu je namenoma podano razlikovanje, da včasih izjavo podata projektant in vodja projekta, včasih pa pooblaščeni arhitekt ali pooblaščeni inženir s področja gradbeništva. Takšno razlikovanje je namenoma, saj je takrat, ko izjavo podata projektant in vodja projekta, izdelana dokumentacija za izvedbo, sicer pa ne.

Sprememba tudi omogoča prijavo gradnje, če se ta nanaša na izvedbo izravnalnih ukrepov zaradi prevlade javne koristi, brez predložitve mnenja organizacije pristojne za ohranjanje narave, da so izpolnjeni pogoji za delovanje izravnalnih ukrepov. S tem se prepreči situacijo, da bi bil pogoj predložitve mnenja, ki ga mnenjedajalec lahko poda šele po izvedenih delih, ovira za izvedbo teh del.

Glede na veljavni zakon je črtana določba, ki se nanaša na nekovinsko mineralno surovino.

Ocenjuje se, da je to vsebovano v projektu za izvedbo in v načrtu ravnanja z odpadki, ki nastanejo pri gradbenih delih. Načrt ravnanja z odpadki ni obvezna priloga vsaki prijavi začetka gradnje, ampak le v primeru, ko to predpisujejo predpisi, ki urejajo ravnanje z odpadki, ki nastanejo pri gradbenih delih (vključno z izkopom). V sedaj veljavni Uredbi o ravnanju z odpadki, ki nastanejo pri gradbenih delih (Uradni list RS, št. 34/08)je ta načrt predpisan kot

90 / 159

priloga k projektu za pridobitev gradbenega dovoljenja, toda glede na nov sistem izdaje gradbenega dovoljenja, vsebino dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja in prijavo začetka gradnje, se načrt ravnanja z odpadki priloži prijavi začetka gradnje, saj so le ob izdelavi projekta za izvedbo že poznani površina, globina količina morebitnega izkopa, vrsta zemljine oziroma sestava izkopanega materiala. V veljavni uredbi je med drugim tudi določeno, da če je zemeljski izkop pridobljen z gradbeni deli na gradbišču in ni onesnažen z nevarnimi snovmi tako, da bi se moral uvrstiti med nevarne gradbene odpadke v skladu s predpisom, ki ureja ravnanje z odpadki, ga investitor lahko ponovno uporabi na istem gradbišču ali na drugem gradbišču, kjer je tudi sam investitor. Ob pridobitvi uporabnega dovoljenja pa bo moral investitor v dokazilu o zanesljivosti dokazati, kako je ravnal z izkopanim materialom oziroma odpadki.

Dodatna zahteva pri prijavi začetka gradnje je, da investitor priloži dokazilo o tem, da je poravnan komunalni prispevek oziroma da so na drug način poravnane obveznosti v zvezi s komunalnim prispevkom (npr. pogodba o priključitvi, pogodba o opremljanju, omogočeno obročno plačevanje). Investitor bo moral pred prijavo začetka gradnje od občine zahtevati odmero komunalnega prispevka. Takrat je namreč že gotovo, da bo objekt realiziran in zato ne bo nobenih dilem glede vračanja plačanega komunalnega prispevka v primeru nerealizacije gradbenega dovoljenja ali dilem glede površin objekta. Le za spremembo namembnosti, pri kateri ni prijave začetka gradnje, bo veljala dolžnost poravnave obveznosti iz naslova komunalnega prispevka pred izdajo uporabnega dovoljenja.

Kot novost se, za namenom evidentiranja in lažjega nadzora skladnosti s prostorskim aktom s strani občinske inšpekcije, določa, da mora investitor, ki želi postaviti stavbo, ki se razvršča med enostavne objekte in začasne objekte postavljene ob izrednem dogodku ter začasne objekte, namenjene skladiščenju, le-te osem dni pred začetkom izvajanja gradnje prijavi.

Določba izrecno zahteva, da se izvede prijava na predpisanem obrazcu, ki se jo vloži pri pristojni občini, ki za svoje delo potrebuje te podatke. Gre za odstop od pravila, saj se druge prijave do vzpostavitve eGraditve vlaga pri pristojne upravnem organu. Tudi tu bo po vzpostavitvi sistema, omogočeno elektronsko vlaganje prijav.

Odpravljena je dilema, kako je s prijavo začetka gradnje, če je bilo gradbeno dovoljenje izdano za več objektov ali če se objekt gradi v več fazah. Treba je prijaviti začetek gradnje vsakega objekta oziroma vsake faze posebej.

V veljavnem 63. členu je bilo treba prijaviti vsako spremembo nadzornika, ni pa bilo določeno, da je v prijavi sploh treba navesti nadzornika. Zdaj se ta nejasnost

odpravlja.

Pripombe IZS in GZS-ZGIGM:

Glejte pripombo k 61. členu.

K 2 alineji prvega odstavka:

Besedilo naj se popravi kot sledi: dokumentacija za izvedbo gradnje s podatki, določenimi v predpisu iz osmega odstavka 29. člena tega zakona, če se ta zahteva v skladu z 61. členom tega zakona, ki sta jo podpisala projektant in vodja projekta ter vsi vodje načrtov in drugi projektanti, ki so sodelovali pri izdelavi projektne dokumentacije v skladu z 12. členom tega zakona, pri čemer je njen sestavni del tudi njihova podpisana izjava, da so v dokumentaciji za izvedbo gradnje v celoti izpolnjene bistvene in druge zahteve iz 15. člena tega zakona

91 / 159

Obrazložitev:

V drugi alineji prvega odstavka je ob upoštevanju 12. in 29. člena tega zakona dodano, da morajo poleg projektanta in vodje projekta dokumentacijo podpisati tudi vsi vodje načrtov in drugi projektanti, ki so sodelovali pri izdelavi projektne dokumentacije, kar velja tudi za pripadajočo izjavo, saj gre za fazo PZI in zagotavljanje bistvenih zahtev. Te zagotavljajo izdelovalci posameznih načrtov (vodje načrtov) in ne vodja projekta. Vodja projekta ni kompetenten za vsebinsko presojanje ustreznosti načrtov drugih strok, povsem neprimerno pa je, da nosi odgovornost le na osnovi zaupanja, da so strokovnjaki drugih strok svoje delo opravili korektno.

K 3. odstavku:

Prvo alinejo 3. odstavka dopolniti, da se glasi:

»- pri manjši rekonstrukciji izjava pooblaščenega inženirja, da se z deli ne poslabšuje izpolnjevanje bistvenih zahtev, grafični prikaz iz katerega je razvidno na kakšne posege se izjava nanaša ter pisno ali računsko utemeljitev, da se z deli ne poslabšuje izpolnjevanje bistvenih zahtev.«

Obrazložitev:

V pojasnilu se navaja obvezna prisotnost pooblaščenega inženirja s področja gradbeništva iz 3. člena pa te zahteve ni razbrati. Zakonsko določilo je potrebno jasneje zapisati, sicer je pričakovati razna izigravanja, kot npr. izjavljanje pooblaščenega inženirja s področja strojništva, da se bistvene zahteve ob vodenju strojnih inštalacij skozi nove preboje v konstrukciji ne poslabšujejo, čeprav vpliva na mehansko odpornost in stabilnost (tudi potresno odpornost objekta) ne zna ovrednotiti.

K 5. odstavku:

Nelogično je, da se v prijavi navede le nadzornika. V prijavi bi bilo treba navesti ne le podatke o nadzorniku (pravni osebi) ampak tudi o vodji nadzora in nadzornikih posameznih del/strok.

K obrazložitvi:

V obrazložitvi piše: »V tekstu je namenoma podano razlikovanje, da včasih izjavo podata projektant in vodja projekta, včasih pa pooblaščeni arhitekt ali pooblaščeni inženir s področja gradbeništva.« V besedilu člena ne piše »pooblaščeni inženir s področja gradbeništva« ampak samo »pooblaščeni inženir«. Vsak pooblaščeni inženir je kompetenten in pooblaščen samo za svoje strokovno področje in lahko podpiše izjavo o zagotovljenosti bistvenih zahtev le z njegovega strokovnega področja, zato naj se besedilo in obrazložitev ob upoštevanju tega popravita. Ne sme se namreč dopustiti, da bi se podajale izjave izven pridobljenih pooblastil.