• Rezultati Niso Bili Najdeni

Analiza vpliva kontrolnih spremenljivk

6 Rezultati raziskave

6.3 Rezultati regresijske analize

6.3.4 Analiza vpliva kontrolnih spremenljivk

V nadaljevanju je navedena analiza vpliva kontrolnih spremenljivk v povezavah med zadovoljstvom zaposlenih, notranjim podjetništvom in rastjo.

Zadovoljstvo zaposlenih in notranje podjetništvo

Pri preverjanju kontrolnih spremenljivk (starost in velikost podjetja v št. zaposlenih) smo z multiplo regresijo, katere rezultati so navedeni v prilogi 9, ugotovili vlogo kontrolnih spremenljivk pri povezanosti med dimenzijami zadovoljstva zaposlenih in notranjim podjetništvom. Kontrolni spremenljivki sta bili dodani kot neodvisni spremenljivki k spremenljivki zadovoljstva zaposlenih, pri čemer je neodvisna spremenljivka notranje podjetništvo. Namen je bil ugotoviti, ali sta kontrolni spremenljivki povezani z odvisno spremenljivko, ter ali se z uvedbo kontrolnih spremenljivk v regresijsko enačbo spremenijo regresijski koeficienti, ki kažejo

povezanost med dimenzijami zadovoljstvom zaposlenih in notranjim podjetništvom.

Kontrolni spremenljivki se nista pokazali značilno povezani z notranjim podjetništvom, razen v enem primeru od osmih (povezava med nagrajevanjem, ugodnostmi in organizacijska kultura ter notranjim podjetništvom: pozitivna povezanost med velikostjo in notranjim podjetništvom, standardizirani regresijski koeficient 0,17, sig.

0,023).

Standardizirani regresijski koeficient za splošno zadovoljstvo znaša 0,40 (0,41 brez kontrolnih spremenljivk) in je značilen (sig. 0,000). Standardizirani regresijski koeficient za odnose s sodelavci znaša 0,26 (0,27 brez kontrolnih spremenljivk) in je značilen (sig. 0,002). Standardizirani regresijski koeficient za nagrajevanje, ugodnosti in organizacijsko kulturo znaša 0,55 (0,53 brez kontrolnih spremenljivk) in je značilen (sig. 0,000). Standardizirani regresijski koeficient za pripadnost zaposlenih znaša 0,09 (0,10 brez kontrolnih spremenljivk) in je neznačilen (sig. 0,264).

Ti rezultati pomenijo, da kontrolni spremenljivki starost in velikost podjetja nimata vpliva na povezavo med zadovoljstvom zaposlenih in notranjim podjetništvom.

Pri preverjanju kontrolne spremenljivke panoga, kjer sta bila oblikovana dva podvzorca na podlagi panoge dejavnosti podjetij (proizvodnja, n=52, in storitve, n=82), smo z multiplo regresijo, katere rezultati so navedeni v prilogi 10, ugotovili vlogo kontrolne spremenljivke pri povezanosti med dimenzijami zadovoljstva zaposlenih in notranjim podjetništvom. Enostavne regresijske enačbe, v katerih so kot neodvisne spremenljivke dimenzije zadovoljstva zaposlenih in odvisna spremenljivka notranje podjetništvo, so bile ocenjene na podvzorcih. Namen je bil ugotoviti, ali se glede na kontrolno spremenljivko panoga (proizvodnja ali storitve) razlikujejo regresijski koeficienti, ki kažejo povezanost med dimenzijami zadovoljstva zaposlenih in notranjim podjetništvom.

Standardizirani regresijski koeficient za splošno zadovoljstvo znaša za proizvodnjo 0,35 (značilen, sig. 0,010) in za storitve 0,45 (značilen, sig. 0,000). Standardizirani regresijski koeficient za odnose s sodelavci znaša za proizvodnjo 0,09 (neznačilen, sig.

0,517) in za storitve 0,32 (značilen, sig. 0,003). Standardizirani regresijski koeficient za nagrajevanje, ugodnosti in organizacijsko kulturo znaša za proizvodnjo 0,50 (značilen, sig. 0,000) in za storitve 0,55 (značilen, sig. 0,000).Standardizirani regresijski koeficient za pripadnost zaposlenih za proizvodnjo 0,09 (neznačilen, sig. 0,521) in za storitve 0,16 (neznačilen, sig. 0,153).

Ti rezultati pomenijo, da kontrolna spremenljivka panoga nima vpliva na povezavo med zadovoljstvom zaposlenih in notranjim podjetništvom razen v enem primeru, in sicer za proizvodna podjetja, za katera je bila ugotovljena statistično neznačilna povezava med odnosi s sodelavci in notranjim podjetništvom.

Notranje podjetništvo in rast

Pri preverjanju kontrolnih spremenljivk (starost in velikost podjetja v št. zaposlenih) smo z multiplo regresijo, katere rezultati so navedeni v prilogi 11, ugotovili vlogo kontrolnih spremenljivk pri povezanosti med notranjim podjetništvom in rastjo.

Kontrolni spremenljivki sta bili dodani kot neodvisni spremenljivki k spremenljivki notranje podjetništvo, pri čemer je neodvisna spremenljivka rast. Namen je bil ugotoviti, ali sta kontrolni spremenljivki povezani z odvisno spremenljivko ter ali se z uvedbo kontrolnih spremenljivk v regresijsko enačbo spremeni regresijski koeficient, ki kaže povezanost med notranjim podjetništvom in rastjo. Kontrolna spremenljivka

velikost se ni pokazala za značilno povezano z rastjo (standardizirani regresijski koeficient -0,04; neznačilen, sig. 0,619). Kontrolna spremenljivka starost se je pokazala za značilno negativno povezano z rastjo podjetja (standardizirani regresijski koeficient - 0,26; značilen, sig. 0,001).

Standardizirani regresijski koeficient za notranje podjetništvo znaša 0,38 (0,40 brez kontrolnih spremenljivk) in je značilen (sig. 0,000).

Rezultati pomenijo, da kontrolni spremenljivki starost in velikost podjetja nimata vpliva na povezavo med notranjim podjetništvom in rastjo, starost pa je negativno povezana z rastjo podjetja.

Pri preverjanju kontrolne spremenljivke panoga, kjer sta bila oblikovana dva podvzorca na podlagi panoge dejavnosti podjetij (proizvodnja, n=52, in storitve, n=82), smo z multiplo regresijo, katere rezultati so navedeni v prilogi 12, ugotovili vlogo kontrolne spremenljivke pri povezanosti med notranjim podjetništvom in rastjo.

Enostavna regresijska enačba, v katerih je kot neodvisna spremenljivka notranje podjetništvo in odvisna spremenljivka rast, je bila ocenjena na podvzorcih. Namen je bil ugotoviti, ali se glede na kontrolno spremenljivko panoga (proizvodnja ali storitve) razlikujejo regresijski koeficienti, ki kažejo povezanost med notranjim podjetništvom in rastjo.

Standardizirani regresijski koeficient za notranje podjetništvo znaša za proizvodnjo 0,33 (značilen, sig. 0,016) in za storitve 0,42 (značilen, sig. 0,000).

Ti rezultati pomenijo, da kontrolna spremenljivka panoga nima vpliva na povezavo med notranjim podjetništvom in rastjo.

Zadovoljstvo zaposlenih in rast

Pri preverjanju kontrolnih spremenljivk (starost in velikost podjetja v št. zaposlenih) smo z multiplo regresijo, katere rezultati so navedeni v prilogi 13, ugotovili vlogo kontrolnih spremenljivk pri povezanosti med dimenzijami zadovoljstva zaposlenih in rastjo. Kontrolni spremenljivki sta bili dodani kot neodvisni spremenljivki k spremenljivki zadovoljstva zaposlenih, pri čemer je neodvisna spremenljivka rast.

Namen je bil ugotoviti, ali sta kontrolni spremenljivki povezani z odvisno spremenljivko, ter ali se z uvedbo kontrolnih spremenljivk v regresijsko enačbo spremenijo regresijski koeficienti, ki kažejo povezanost med dimenzijami zadovoljstvom zaposlenih in rastjo. Kontrolna spremenljivka velikost se ni pokazala značilno povezana z rastjo. Kontrolna spremenljivka starost se je pokazala značilno negativno povezana z rastjo podjetja.

Standardizirani regresijski koeficient za splošno zadovoljstvo znaša 0,30 (0,35 brez kontrolnih spremenljivk) in je značilen (sig. 0,000). Standardizirani regresijski koeficient za odnose s sodelavci znaša 0,31 (0,34 brez kontrolnih spremenljivk) in je značilen (sig. 0,000). Standardizirani regresijski koeficient za nagrajevanje, ugodnosti in organizacijsko kulturo znaša 0,37 (0,40 brez kontrolnih spremenljivk) in je značilen (sig. 0,000). Standardizirani regresijski koeficient za pripadnost zaposlenih znaša 0,22 (0,24 brez kontrolnih spremenljivk) in je značilen (sig. 0,006).

Ti rezultati pomenijo, da kontrolni spremenljivki starost in velikost podjetja nimata vpliva na povezavo med zadovoljstvom zaposlenih in rastjo, starost pa je negativno povezana z rastjo podjetja.

Pri preverjanju kontrolne spremenljivke panoga, kjer sta bila oblikovana dva podvzorca na podlagi panoge dejavnosti podjetij (proizvodnja, n=52, in storitve, n=82),

smo z multiplo regresijo, katere rezultati so navedeni v prilogi 14, ugotovili vlogo kontrolne spremenljivke pri povezanosti med dimenzijami zadovoljstva zaposlenih in rastjo. Enostavne regresijske enačbe, v katerih so kot neodvisne spremenljivke dimenzije zadovoljstva zaposlenih in odvisna spremenljivka rast, so bile ocenjene na podvzorcih. Namen je bil ugotoviti, ali se glede na kontrolno spremenljivko panoga (proizvodnja ali storitve) razlikujejo regresijski koeficienti, ki kažejo povezanost med dimenzijami zadovoljstva zaposlenih in rastjo.

Standardizirani regresijski koeficient za splošno zadovoljstvo znaša za proizvodnjo 0,40 (značilen, sig. 0,003) in za storitve 0,33 (značilen, sig. 0,002). Standardizirani regresijski koeficient za odnose s sodelavci znaša za proizvodnjo 0,30 (značilen, sig.

0,032) in za storitve 0,38 (značilen, sig. 0,020). Standardizirani regresijski koeficient za nagrajevanje, ugodnosti in organizacijsko kulturo znaša za proizvodnjo 0,32 (značilen, sig. 0,000) in za storitve 0,55 (značilen, sig. 0,000). Standardizirani regresijski koeficient za pripadnost zaposlenih za proizvodnjo 0,32 (značilen, sig. 0,021) in za storitve 0,20 (neznačilen, sig. 0,065).

Ti rezultati pomenijo, da kontrolna spremenljivka panoga nima vpliva na povezavo med zadovoljstvom zaposlenih in rastjo razen v enem primeru, in sicer za storitvena podjetja, za katera je bila ugotovljena statistično neznačilna povezava med pripadnostjo zaposlenih in rastjo podjetja.