• Rezultati Niso Bili Najdeni

Povzetek rezultatov raziskave

+ H2

0, + + 0

+ + +, 0 +

0

- +

0 (+ nagrajevanje) Splošno zadovoljstvo

H1

0 Nagrajevanje, ugodnosti

in organizacijska kultura Odnosi s sodelavci Zadovoljstvo

zaposlenih

Pripadnost zaposlenih

Notranje podjetništvo

Rast podjetja Kontrolne

spremenljivke

Panoga

(proizvodnja, storitve) Velikost podjetja (št. zaposlenih) Starost podjetja

Na podlagi rezultatov raziskave lahko oblikujemo tudi priporočila podjetjem. V raziskavi je bilo ugotovljeno, da imajo izmed dejavnikov zadovoljstva zaposlenih, najmočnejši vpliv na notranje podjetništvo in rast nagrajevanje, ugodnosti in organizacijska kultura. Podjetja naj poskrbijo, da bodo zaposleni zadovoljni s plačo.

Učenje naj bo obravnavano kot vrednota, izobraževanje pa kot investicija. Pomembno je tudi, da nadrejeni delijo pomembne informacije s podrejenimi ter posredujejo zadostno število informacij o uspešnosti izvrševanja delovnih nalog. Podjetja naj bodo prilagodljiva na spremembe in naj strmijo za izboljšavami. Poskrbijo naj, da bodo v podjetju obstajale možnosti za osebno rast in razvoj ter da bodo zaposleni zadovoljni z delovnim časom.

Za notranje podjetništvo in rast je pomembno splošno zadovoljstvo zaposlenih.

Ključnega pomena je, da so zaposleni zadovoljni z različnimi elementi svojega dela, kot na primer s samim delom, z vrsto dela, z zanimivostjo dela, z izzivom pri delu, z osebnim zadovoljstvom pri delu, z užitkom opravljanja dela, z neodvisnostjo sprejemanja odločitev pri opravljanju del in nalog, s svojim pomenom na delovnem

mestu znotraj podjetja. Splošno zadovoljstvo zaposlenih je povezano tudi s finančnim nagrajevanjem za delo ter z nekaterimi elementi pripadnosti organizacije.

Odnosi s sodelavci so pomembni predvsem za rast podjetja, za notranje podjetništvo pa v storitvenih panogah. Za podjetje je pomembno, da se zaposleni dobro razumejo med seboj, da so zadovoljni z medsebojnimi odnosi, da so obkroženi s sodelavci, kakršne bi si jih želeli in nanje delujejo stimulativno.

Pripadnost zaposlenih je pomembna predvsem v smislu splošnega zadovoljstva, medtem ko sama pripadnost ni pomembna za notranje podjetništvo niti za rast podjetja v storitvenih panogah. Pripadnost je pomembna za rast v proizvodnih panogah. Podjetja naj poskušajo poskrbeti, da bodo zaposleni pripadni organizaciji, z elementi splošnega zadovoljstva.

Notranje podjetništvo je tudi ključnega pomena za rast podjetja, in sicer v smislu novih poslov, inovacije izdelkov, inovacije tehnologij in samoprenove. Pomembno je stimuliranje novega povpraševanja, ukvarjanje z novimi posli na novih trgih, iskanje novih tržnih niš, ponujanje in razvoj novih izdelkov, razvoj lastne tehnologije, uvajanje tehnoloških novosti in inovacij, opredelitev poslanstva podjetja, preverjanje poslovnega koncepta, ponovna opredelitev panog, v katerih bo podjetje konkuriralo, reorganizacija delov podjetja, povečanje avtonomije enot, koordinacija dejavnosti med enotami in vzpostavitev fleksibilne organizacijske strukture za izboljšanje inovativnosti podjetja.

Vse to bodo podjetja dosegla tudi s povečevanjem zadovoljstva zaposlenih.

8 SKLEP

Glavni namen magistrske naloge je bil ugotoviti, ali obstajajo povezave med zadovoljstvom zaposlenih, notranjim podjetništvom in rastjo podjetja. Vloga zaposlenih je pomembna v vseh podjetjih, ne glede na velikost, starost, panogo ali državo. Zato je v nalogi poudarjen pomen zadovoljstva zaposlenih. Želeli smo prikazati pomembne dimenzije zadovoljstva zaposlenih in njihov učinek na notranje podjetništvo in rast.

Teoretično obravnavo zadovoljstva zaposlenih in notranjega podjetništva smo nadgradili z empirično kvantitativno analizo konstrukta zadovoljstva zaposlenih in povezav zadovoljstva zaposlenih z notranjim podjetništvom in rastjo podjetja, na vzorcu slovenskih malih, srednjih in velikih podjetij z 20 ali več zaposlenimi iz različnih storitvenih in proizvodnih panog.

Konstrukt zadovoljstva zaposlenih, ki je bil oblikovan na podlagi teoretičnih izhodišč, je prvotno vključeval sedem dimenzij (1. plača, 2. izobraževanje, nagrajevanje v obliki bonitet in pohval, napredovanje, stalnost zaposlitve, 3. odnosi s sodelavci, 4.

pripadnost zaposlenih, 5. organizacijska kultura, 6. splošno zadovoljstvo pri delu, 7.

značilnosti dela (delovni čas, pogoji in ugled dela). Za vsako dimenzijo je bilo pripravljenih več vprašanj, ki so merila spremenljivke zadovoljstva zaposlenih. Z eksplorativno faktorsko analizo smo preverili strukturo konstrukta in prišli do ugotovitve, da konstrukt zadovoljstva zaposlenih sestavljajo štiri dimenzije in sicer: 1.

splošno zadovoljstvo, 2. odnosi s sodelavci, 3. nagrajevanje, ugodnosti in organizacijska kultura ter 4. pripadnost zaposlenih. Štiri dimenzije vključujejo 27 pojasnjevalnih spremenljivk. S pojasnjevalnimi spremenljivkami smo izmerili tudi konstrukta notranjega podjetništva in rasti podjetja. Upoštevali smo tudi kontrolne spremenljivke panogo, starost in velikost podjetja. S pomočjo regresijske analize smo preverili hipoteze, ki se nanašajo na povezave med zadovoljstvom zaposlenih in notranjim podjetništvom (H1) ter notranjim podjetništvom in rastjo podjetja (H2). Dodatno je bila preverjena tudi povezava med zadovoljstvom zaposlenih in rastjo ter vpliv kontrolnih spremenljivk.

Hipoteza 1 je bila delno potrjena. Tri dimenzije zadovoljstva zaposlenih so pozitivno povezane z notranjim podjetništvom. Te dimenzije so splošno zadovoljstvo, nagrajevanje, ugodnosti in organizacijska kultura ne glede na panogo. Dimenzija odnosi s sodelavci je z notranjim podjetništvom pozitivno povezana le v storitveni dejavnosti, medtem ko v proizvodni dejavnosti ne kaže povezave. Četrta dimenzija (pripadnost zaposlenih) ni povezana z notranjim podjetništvom. Hipoteza 2 o pozitivni povezavi med notranjim podjetništvom in rastjo podjetja je bila potrjena.

Prav tako je raziskava pokazala, da so dimenzije zadovoljstva zaposlenih (splošno zadovoljstvo, odnosi s sodelavci, nagrajevanje, ugodnosti in organizacijska kultura ter pripadnost zaposlenih) pozitivno povezane z rastjo podjetja, razen dimenzije pripadnosti zaposlenih, ki nima vpliva na rast podjetja v storitvenih dejavnostih.

Z rezultati raziskave lahko podamo k teoriji svoj prispevek, saj se je na podlagi empirične raziskave pokazalo, da zadovoljstvo zaposlenih oz. posamezni elementi zadovoljstva zaposlenih pozitivno vpliva na notranje podjetništvo in na rast podjetja.

Ugotovitve kažejo, da dimenzija nagrajevanja, ugodnosti in organizacijska kultura, ki je zelo pomembna tudi za notranje podjetništvo in podkrepljena tudi s preteklimi raziskavami doma in v tujini ni edini dejavnik, ki vpliva na rast in notranje podjetništvo, ampak so za rast in notranje podjetništvo pomembne tudi druge dimenzije zadovoljstva zaposlenih, kot so splošno zadovoljstvo zaposlenih in odnosi s sodelavci. V

metodološkem smislu predstavlja raziskava prispevek k merjenju zadovoljstva zaposlenih s štirimi dimenzijami. Poleg znanstvenega prispevka so bili podani predlogi podjetjem, ki lahko pripomorejo k njihovi rasti.

Že v uvodu je bil omenjen pomen pretoka notranjih informacij in zaupanje notranji javnosti v podjetju. V sedanjem času gospodarske recesije, ki ima vse značilnosti, da bo trajala, ali bo vsaj pustila posledice za več let, je še toliko bolj pomembno zagotoviti ustrezni pretok notranjih informacij in s tem omiliti poslabšanje notranje klime v podjetju in zadovoljstva ter zavzetosti zaposlenih. Zaposleni so dnevno izpostavljeni medijskim sporočilom o negativnih posledicah, ki jih prinaša gospodarska kriza in se kažejo v odpuščanjih in znižanjih plač. Negotovost nikakor ne vpliva dobro na notranjo klimo v podjetju in visoko motiviranost zaposlenih, ki je predpogoj za razvoj notranjega podjetništva. Vodstvo podjetja se mora zavedati, da zaposleni ne smejo biti prepuščeni le enoznačnim negativnim sporočilom, ki so jih deležni s strani medijev ali druge zunanje javnosti. Zaposlenim se hitro porajajo vprašanja, kako bo gospodarska kriza vplivala na njihovo zaposlitev in status, ki ga imajo v podjetju. To je še toliko bolj pomembno za ključne kadre v podjetju, ki lahko prestopijo v kakšno drugo podjetje, ki se jim v teh časih zdi bolj stabilno, ali samo daje občutek boljše prihodnosti. Izguba ključnega kadra bi za podjetje v teh časih bila še dodaten udarec in bi negativno vplivala na notranjo klimo v podjetju. Konkurenčna podjetja lahko vidijo v teh časih priložnost, da ugodno pridobijo dober kader iz podjetij, ki so lahko le začasno v težavah oz. zaradi slabe notranje komunikacije vodstva niso ustrezno in pravočasno informirala svoje zaposlene o stanju v podjetju. Ključne kadre tudi v kriznih časih vodstvo ne sme obravnavati kot lahko nadomestljive, saj je delo v času gospodarske recesije še bolj zahtevno in zahteva od zaposlenih veliko prilagajanja in dodatnega angažiranja.

Zamenjava nosilnih kadrov bi zato bila v tem trenutku slabost z vidika obvladovanja notranjih procesov in slab znak drugim zaposlenim. Vodstvo podjetja mora ubrati pot, ki zagotavlja najboljšo notranjo informiranost zaposlenih in povečati motiviranost zaposlenih, saj bo potrebna za spopad z večjimi težavami, kot so jih zaposleni običajno vajeni. Gospodarska recesija je lahko tudi priložnost za večji razvoj notranjega podjetništva, saj bo potrebno poiskati dodatne konkurenčne prednosti ter zagotoviti še večjo fleksibilnost in dinamičnost.

Rezultati raziskave so pokazali, da je zadovoljstvo zaposlenih oz. posamezni dejavniki zadovoljstva zaposlenih pomembni za notranje podjetništvo in za rast podjetij.

LITERATURA

Alvarez, Sharon A., Rajshree Agarwal in Olav Sorenson. 2005. Handbook of Entrepreneurship research. New York: Springer+Business Media.

Antončič, Boštjan. 2002. Notranje podjetništvo: Prenova konstrukta in razvoj integrativnega modela. Intrapreneurship: Construct Refinementa and an Integrative Model Development. Koper: Društvo za akademske in aplikativne raziskave.

Antončič, Boštjan. 2003. Risk taking in Intrapreneurship: Translating the individual level risk aversion into the organizational risk taking. Journal of Enterprising Culture 11 (1) : 1-23.

Antončič, Boštjan. 2004. Nujni ukrepi za gospodarsko rast in spodbujanje podjetništva.

Finance, 20. december, 26.

Antončič, Boštjan. 2007. Intrapreneurship : a comparative structural equation modeling study. Industrial Management & Data Systems 107 (3) : 309-325.

Antončič, Boštjan. 2008. Notranje podjetništvo. V Podjetništvo, ur. Mitja Ruzzier et al., 93-101. Koper: Društvo za akademske in aplikativne raziskave.

Antončič, Boštjan. 2008. Podjetništvo v športu. V Šport: trženje športa, podjetništvo v športu, športna infrastruktura, šport v lokalni skupnosti, kadri v športu, zavarovanje v športu, ur. Dušan Gerlovič, 44-76. Ljubljana: Sokolska zveza Slovenije.

Antončič, Boštjan in Otmar Zorn. 2004. The mediating role of corporate entrepreneurship in the organizational support-performance relationship: an empirical examination. Managing global transitions 2 (1) : 5-14.

Antončič, Boštjan in Robert D. Hisrich. 2001. Intrapreneurship: construct refinement and cross-cultural validation. Journal of Business Venturing 16 (5) : 495-527.

Antončič, Boštjan in Robert D. Hisrich. 2003. Clarifying the intrapreneurship concept.

Journal of Small Business and Enterprise Development 10 (1) : 7-24.

Antončič, Boštjan in Robert D. Hisrich. 2004. Corporate entrepreneurship contingencies and organizational wealth creation. Journal of Management Development 23 (6) : 518-550.

Antončič, Boštjan, Robert D. Hisrich, Tea Petrinin in Aleš Vahčič. 2002. Podjetništvo.

Ljubljana: Gospodarski vestnik.

Auer, Jasna. 2008. Zadovoljstvo zaposlenih. List : revija za kulturna in druga vprašanja občine Šoštanj 15 (6) : 36-40.

Auer, Jasna. 2008. Izobraževanje ni le možnost, ampak je tudi dolžnost zaposlenih.

Glasilo občine Starše 51 (9): 34.

Bagozzi, Richard P. 1976. Toward a General Theory for the Explanation of the Performance of Salespeople. Doktorska disertacija, Northwestern University.

Bagozzi, Richard P. 1980. Performance and Satisfaction in an Industrial Salesforce: An Examination of Their Antecedents and Simultaneity. Journal of Marketing 44 (Spring) : 65-77.

Bizjak, Franc in Tea Petrin.1996. Uspešno vodenje podjetja. Ljubljana: Gospodarski vestnik.

Block, Zenas in Ian C. MacMillan. 1993. Corporate Venturing. Boston: Harvard Business School Press.

Brajša, P. 1993. Menedžerska komunikologija. Varaždin: Društvo za razvoj informacijske pismenosti.

Brayfield, A. H. in H. F. Rothe. 1951. An Index of Job Satisfaction. Journal of Applied Psychology 35 (October) : 307-311.

Brečko, Daniela. 2005. Razvitost kadrovske funkcije v Sloveniji. Human Resource Management Magazin 2 (4) : 74-77.

Bush, Robert P., Alan J. Busy in Joseph F. Hair Jr. 1990. Developing a Behavior-Based Scale to Assess Retail Salesperson Performance. Journal of Retailing 66 (Spring) : 119-136.

Churchill, Gilbert A., Neil M. Ford in Orville C. Walker Jr. 1974. Measuring the Job Satisfaction of Industrial Salesperson Performance: A Meta-Analysis. Journal of Materials Research 11 (August) : 254-260.

Černetič, Metod. 2001. Vrednotenje dela in motivacija. Kranj: Moderna organizacija.

De la Sierra, Cauley M. 1995. Managing global alliances. Wokingham: Addison-Wesley.

Denny, Richard. 1997. O motivaciji za uspeh. Ljubljana: Gospodarski vestnik.

Dollinger, Marc J. 1995. Entrepreneurship: Startegies and Resources. Boston: Irwin.

Drucker, Peter F. 1992. Inovacije i poduzetništvo, praksa i načela. Zagreb: Globus.

Dubinsky, Alan J. in Steven W. Hartley. 1986. A Path-Analytic Study of a Model of Salesperson Performance. Journal of the Academy of Marketing Science 14 (Spring) : 36-46.

Dubinsky, Alan J., Roy D. Howell, Thomas N. Ingram in Danny Bellenger. 1986.

Salesforce Socialization. Journal of Marketing 50 (October) : 192-207.

Dubrovski, Drago. 2004. Strateške poslovne in kapitalske povezave. Koper: Fakulteta za management.

Dunacan, Jacket W. idr. 1988. Intrapreneurship and Reinvention of the Corporation.

Bloomington: Business Horizons.

Ferjan, Marko. 1999. Organizacija izobraževanja. Kranj: Moderna organizacija.

Ferrell, O. C. in Steven J. Skinner. 1988. Ethical Behavior and Bureaucratic Structure in Marketing Research Organizations. Journal of Materials Research 25 (February) : 103-109.

Fiedler, F. 1993. The leadership situation and the black box in contingency theories.

San Diego: Academic Press.

Florjančič, Jože in Dragoljub Kavran. 1992. Kadrovska funkcija - management. Kranj:

Moderna organizacija.

Florjančič, Jože in Goran Vukovič. 2001. Kadrovska funkcija - management. Kranj:

Moderna organizacija.

Florjančič, Jože, Jože Jesenko in Milan Pagon. 1999. Izgradnja organizacijskega modela kadrovske dejavnosti v podjetju. Kranj: Moderna organizacija.

Franca, Valentina in Branko Lobnikar. 2008. Nagrajevanje delovne uspešnosti. Human Resource Management 6 (24) : 49-53.

Galer, Graham in Dees van der Heijden. 1992. The Learning Organization: How Planners Create Organizational Learning. Marketing Intelligence and Planning 10 (6) : 5-12.

Garratt, Robert. 1987. Learning is the Core of Organizational Survival: Action Learning Is the Key Integrating Process. Journal of Management Development 6 (2) : 38-44.

Glas, Miroslav. 1991. Vodenje preobrata. Ljubljana: GEA Ventures.

Glas, Miroslav. 2001. Podjetništvo, izziv za spremembe. Ljubljana: Center za razvoj podjetništva.

Glas, Miroslav idr. 2000. Podjetništvo – izziv za 21. stoletje. Ljubljana: GEA College.

Glasser, W. 2000. Realitetna terapija v praksi. Radovljica: MCA.

Golzen, Godfrey in Andrew Garner. 1992. Smart Moves, Successful Strategies and Tactics for career Management. London: Penguin Books.

Gomezelj Omerzel, Doris. 2008. Merjenje in vpliv znanja podjetnika v majhnih in srednje velikih podjetjih. Koper: Društvo za akademske in aplikativne raziskave.

Gomezelj Omerzel, Doris, Boštjan Antončič in Robert D. Hisrich. 2008. Podjetništvo. V Podjetništvo, ur. Mitja Ruzzier et al., 12-43. Koper: Društvo za akademske in aplikativne raziskave.

Hackman, Richard J. in Greg R. Oldham. 1974. The Job Diagnostic Survey: An Instrument for the Diagnosis of Jobs and the Evaluation of Job Redesign Projects, Technical Report #4. New Haven: Department of Administrative Sciences, Yale University.

Hackman, Richard J. in Greg R. Oldham. 1975. Development of the Job Diagnostic Survey. Journal of Applied Psychology 60 (2) : 159-170.

Hafer, John. 1986. An Empirical Investigation of the Salespersons Career Stage Perspective. Journal of Personal Selling & Sales Management 6 (November ) : 1-7.

Hafer, John in Joseph M. Sirgy. 1983. Professional Growth Versus Personal Growth of Salespeople: A General Saystem Model. Journal of Personal Selling & Sales Management 3 (November) : 22-30.

Hair, J. F., Jr., W. Black, B. Babin, R. E. Anderson in R. L. Tatham. 2006. Multivariate Data Analaysis. 6. izd. New Jersey: Pearson Prentice Hall.

Hall, Wendy. 1995. Managing cultures. Chichester: John Wiley & Sons.

Hampton, Ron, Alan J. Dubinsky in Steven J. Skinner. 1986. A Model of Sales Supervisor Leadership Behavior and Retail Salespeople's Job-Related Outcomes.

Journal of the Academy of Marketing Science 14 (Fall) : 33-43.

Hartline, Michael D. in O. C. Ferrell. 1996. The Managemen of Customer-Contact Service Employees: An Empirical Investigation. Journal of Marketing 60 (October) : 52-70.

Hisrich, Robert D. 1986. Entrepreneurship and Intrapreneurship: Methods for Creating New Companies that have Impact on the Economic Renaissance of an Area. V Entrepreneurship, Intrapreneurship, and Venture Capital, ur. Robert D. Hisrich, 71-104. Lexington: Lextington Books.

Hunt, Shelby D. in Lawrence B. Chonko. 1984. Marketing and Machiavellianism.

Journal of Marketing 48 (Summer) : 30-42.

Jereb, Janez. 1998. Teoretične osnove izobraževanja. Kranj: Moderna organizacija.

John, George. 1984. An Empirical Investigation of Some Antecedents of Opportunism in a Marketing Channel. Journal of Materials Research 21 (August) : 278-289.

Johnson, G. 1955. An Instrument for the Measurement of Job Satisfaction. Personnel Psychology 8 (1) : 27-37.

Joreskog, Karl G. in Dag Sorbom. 1982. Recent Developments in Structural Equation Modeling. Journal of Materials Research 19 (November) : 404-16.

Joy-Matthews, J., D. Megginson in M. Surtees. 2007. Human Resource development.

London: Kogan Page.

Kafol, Ljudmila. 1999. Motiviranje in zadovoljstvo zaposlenih kot pogoj za doseganje kakovosti po meri kupca. V Kako doseči in ohraniti vitalnost poslovanja, ur. Peter Mlakar, 25-34. Kranj: Društvo za vrednotenje dela, organizacijski in kadrovski razvoj.

Kajzer, Štefan. 1991. Osnove organiziranja in poslovanja podjetja. Maribor:

Ekonomsko-poslovna fakulteta.

Kaltnekar, Zdravko. 2000. Delovni čas in kakovost delovnega življenja. Kranj:

Industrijska demokracija.

Kampuš Trop, Vida. 1996. Uresničevanje inventivnih poslovnih idej v okviru notranjega podjetništva. Organizacija 29 (3) : 152-161.

Kanter, Rosabeth Moss. 1984. The Change Masters. New York: Simon &Schuster.

Kanter, Rosabeth Moss. 1989. When Giants Learn to Dance. New York: Simon

&Schuster.

Karan, Monika. 2007. Z napredovanjem posameznika pridobijo vsi. 15. 6. 2007 Http://www.revija.mojedelo.com/hr/z-napredovanjem-posameznika-pridobijo-vsi-442.aspx (15. 6. 2007).

Kavar Vidmar, Andreja. 1995. Pravno formalni vidik kakovosti delovnega življenja.

Kranj: Moderna organizacija.

Kavar Vidmar, Andreja. 1997. Kakovost delovnega življenja. Ljubljana: Visoka šola za socialno delo.

Kavčič, Bogdan. 1987. Sociologija dela. Ljubljana: Delavska enotnost.

Kitchell, Susan. 1995. Corporate Culture, Environmental Adaptation, and Innovation Adoption: A Qualitative/Quantitative Approach. Journal of the Academy of Marketing Science 23 (3) : 195-205.

Koch, Richard. 2000. The power laws. London: Brealey.

Kohli, Ajay K. 1985. Some Unexplored Supervisory Behaviors and Their Influence on Salespeople"s Role Clarity, Specific Self-Esteem, Job Satisfaction, and Motivation.

Journal of Materials Research 22 (November) : 424-433.

Kohli, Ajay K. in Bernard J. Jaworski. 1994. The Influence of Coworker Feedback on Salespeople. Journal of Marketing 58 (October) : 82-94.

Kovač, Bogomir. 1996. Poslovna mitologija. Ljubljana: Gospodarski vestnik.

Kunšek, Iztok. 2003. Organizacijska klima.

Http://www.rmplus.si/siok/arhiv/2003/Skupno_porocilo_SiOK_za_leto_2003.pdf (5. 2. 2003).

Kuratko, Donald F. 1998. Entrepreneurship. A Contemporary Approach : The Dryden Press.

Kuratko, Donald F. in M. Richard Hodgetts. 1992. Entrepreneurship. New York:

Dryden.

Lafferty. 2000. »Value captures« lead the way on mergers. Life Insurance International 130 (1) : 2.

Lešnik, Vesna in Gorazd Prah. 2008. Pomen ugleda za delodajalca.

Http://www.revija.mojedelo.com/hr/pomen-ugleda-za-delodajalca-874.aspx (11. 2.

2008).

Lewis, Jordan D. 1990. Partnerships for profit. New York: The Free Press.

Lipičnik, Bogdan. 1994. Organizacija kot orodje pri vodenju. Ljubljana: Ekonomska fakulteta.

Lipičnik, Bogdan. 1998. Ravnanje z ljudmi pri delu. Ljubljana: Gospodarski vestnik.

Lipičnik, Bogdan. 2000. Fleksibilna zaposlitev - zgolj možnost ali potreba?

Http://evropa.gov.si/publikacije/evrobilten/evrobilten-14-10/ (14. 1. 2000).

Lipičnik, Bogdan in Stane Možina. 1987. Motiviranost za delo, motivacijska vloga osebnih dohodkov. Ljubljana: Ekonomska fakulteta.

Lipičnik, Bogdan in Stane Možina. 1993. Psihologija v podjetjih. Ljubljana: Državna založba Slovenije.

Livesay, Harold C. 1995. Entrepreneurship and the Growth of Firm. Aldershot: An Elgar Reference Collection.

Lobnikar, Branko. 2006. Management zaposlenih: študijsko gradivo: zapiski s predavanj. Piran: GEA College.

Lucas, George H., Jr., Emin Babakus in Thomas N. Ingram. 1990. An Empirical Test of the Job Satisfaction-Turnover Relationship: Assessing the Role of Job Performance for Retail Managers. Journal of the Academy of Marketing Science 18 (Summer) : 199-208.

Majcen, Milena. 2004. Redni letni razgovor. Ljubljana: GV Založba.

Majstorovič, Maja. 2007. Kakšno nagrajevanje je tisto pravo?

Http://www.edupool.si/znanje/znanje_2007/znanje_julij.htm (2. 7. 2007).

Majstorovič, Maja. 2007. Interni prenos znanja v podjetju.

Http://www.edupool.si/znanje/znanje_2007/znanje_junij.htm (4. 6. 2007).

Majstorovič, Maja. 2008. Letni razgovori v podjetju – eno najučinkovitejših motivacijskih orodij.

Http://www.edupool.si/znanje/znanje_2008/znanje_februar.htm (4. 2. 2008).

Maslow, A. H. 1997. Motivation and Personality. New York: Harper & Row.

Maslow, A. H. 1982. Motivacija i ličnost. Beograd: Nolit.

Mayer, Janez. 1991. Ustvarjalno mišljenje in delo. Kranj: Moderna organizacija.

Merkač Skok, Marjana. 2005. Osnove managementa zaposlenih. Koper: Fakulteta za management.

Merkač Skok, Marjana. 2008. Zaposleni v organizaciji - Kadri v športu. V Šport: trženje športa, podjetništvo v športu, športna infrastruktura, šport v lokalni skupnosti, kadri v športu, zavarovanje v športu, ur. Dušan Gerlovič, 175-214. Ljubljana: Sokolska zveza Slovenije.

Merkač, Marjana in Stane Možina. 1998. Raziskovanje in promoviranje kadrovskih virov. Ljubljana: Fakulteta za družbene vede.

Mesiti, Pat. 2003. Povežite se z ljudmi. Načela, praksa in portret voditeljstvo v 21.

stoletju. Ljubljana: Amalietti&Amalietti.

Mesner Andolšek, Dana. 1995. Organizacijska kultura. Ljubljana: Gospodarski vestnik.

Meyer, John P. in Natalie J. Allen. 1997. Commitment in the workplace: theory, research and application. Thousand Oaks: Sage.

Michaels, Ronald E., William L. Cron, Alan J. Dubinsky in Eric A. Joachimsthaler.

1988. Influence of Formalization on the Organizational Commitment and Work Alienation of Salespeople and Industrial Buyers. Journal of Materials Research 25 (November) : 376-383.

Mihalič, Renata. 2006. Management človeškega kapitala. Škofje Loka: Mihalič in partner.

Mihalič, Renata. 2008. Povečajmo zadovoljstvo in pripadnost zaposlenih. Škofje Loka:

Mihalič in partner.

Miskell, Jane R. in Vincent Miskell. 1994. Motivation at work. Burr Ridge: Irwin.

Mowday, Richard T., Richard M. Steers in Lyman W. Porter. 1979. The Measurment of Organizational Commitment. Journal of Vocational Behavior 14 (April) : 224-247.

Možina, Stane. 1983. Izobraževanje, razvoj kadrov – osnovni pojmi za uspešno poslovanje organizacije združenega dela. Kranj: Organizacija in kadri.

Možina, Stane. 1991. Sociopsihologija v podjetju. Ljubljana: Ekonomska fakulteta.

Možina, Stane, ur. 1994. Management. Radovljica: Didakta.

Možina, Stane. 2001. Komuniciranje z zaposlenimi v organizaciji. Kranj: Industrijska demokracija.

Možina, Stane. 2002. Odnosi med zaposlenimi v organizaciji. Kranj: Industrijska demokracija.

Možina, Stane. 2002. Management kadrovskih virov. Ljubljana: Fakulteta za družbene

Možina, Stane. 2002. Management kadrovskih virov. Ljubljana: Fakulteta za družbene