• Rezultati Niso Bili Najdeni

Breze, Rihard Jakopič (1903), levo; Klanško jezero v nevihti, Marko Pernhart

Ob govoru o krajini nikakor ne smemo prezreti vloge krajinske arhitekture, saj je vrt kot najzgodnejša oblika človekovega prostora, predhoden gradnji kolibe in začetkom stavbarstva. V vrtni umetnosti ne gre zgolj za gojenje uporabnih rastlin, temveč je človekov odnos do narave, ki se v vzhodnjaških vrtovih Kitajske in Japonske kaže v iskanju varnosti s spoštovanjem skritih duhovnih sil. Osrednji motiv kitajske vrtne umetnosti ponazarja zgradbo sveta, skale pa so njegova poglavitna sestavina (Slika 26).

Vloga krajinske arhitekture pri oblikovanju prostora, torej okolja, je vidna predvsem od renesanse dalje, ko so se pojavili večji vrtovi in parkovne ureditve ob dvorcih v Italiji in kasneje povsod po svetu. Vsako obdobje je prineslo nekaj svojstvenega v krajinsko oblikovanje in vsaka kultura posebej je posamezno značilnost le še posebej poudarila.

Vsaka kultura je poskušala v svoje okolje postaviti prikaz raja na zemlji. Še najbolj se je paradižu približala islamska vrtna umetnost, ki po prostorski zgradbi izhaja iz Korana.

Vrtovi štirih rek, kot jih radi imenujemo, niso zgrajeni le po navodilih iz Korana, temveč so nekakšna kopija oaz, kjer je za življenje potrebna voda. Voda, rodovitna tla in rastline tako postanejo simbolične sestavine vrta. Še posebno v islamskem svetu je vrt poln simbolov večnosti, smrti, rojstva, plodnosti in rodovitnosti (Ogrin, 1993).

Finale, Rock. Spodbujanje okoljske ozaveščenosti z likovno umetnostjo

Doktorska disertacija. Ljubljana, Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta, 2021

51 Slika 26: Primer kitajske vrtne umetnosti, Shi Zi Lin (狮子林, Levji gaj) (China discovery, 2000-2019)

Arhitektura je v zgodovini človeštva enako pomembna kot slikarstvo. Od prvih bivanjskih prostorov v jamah, ki so bili še najbolj okoljsko naravnani, pa vse do 21.

stoletja, ko se arhitekti spet trudijo s sonaravno gradnjo, je minilo kar nekaj stoletij, celo tisočletij. Ne samo prostor, v katerem so ljudje bivali, tudi oprema je bila nekoč bistveno bolj povezana z okoljem, saj so prebivalci krasili stene s poslikavami. Ko je človek začel z gradnjo prvih enoprostorskih bivanjskih enot, je gradbeni material jemal iz okolja. Na Ljubljanskem barju so že okoli leta 3100 pred našim štetjem postavljali svoje naselbine na kolih. Koliščarji, kot jih imenujemo danes, so za gradbeni material uporabljali les iz okoliških gozdov, veje za zidove in ločje za kritino.

V industrijskem obdobju je začel človek sebe postavljati v ospredje in uveljavil se je antropocentrični red. V sedanjem, postindustrijskem času pa človek spet poskuša vzpostaviti novo enotnost z naravo in se na neki način zgleduje po paleolitskem odnosu človeka do narave (Kirn, 2004; Summers, 2003; Hauser, 1961).

2.1.9 Okoljska umetnost

V sodobnem kontekstu gibanje okoljska umetnost (angl. Environmental Art) izhaja iz političnih in družbenih pretresov v poznih 60. in zgodnjih 70. letih prejšnjega stoletja.

Umetniki so bili navdihnjeni z novim razumevanjem okoljskih vprašanj in ekologije, pa tudi s potrebo po delu na prostem in ne v ateljejih. Od zgodnjih začetkov se je področje okoljske umetnosti povezalo v svetovno kulturno gibanje, kar je vplivalo na vlogo umetnikov in njihovih del v družbi.

Pojavila se je vrsta gibanj, povezanih z okoljsko umetnostjo. Okoljska umetnost (ang.

Environmental Art) (1990 - ) je krovno ime vseh gibanj, ki se že od 60. let prejšnjega

Finale, Rock. Spodbujanje okoljske ozaveščenosti z likovno umetnostjo

Doktorska disertacija. Ljubljana, Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta, 2021

52

Doktorska disertacija. Ljubljana, Univerza v Ljubljani, Pedagka fakulteta, 2021

stoletja ukvarjajo z ustvarjanjem umetniških del, s katerimi opozarjajo na okoljsko problematiko (Slika 27).

Slika 27: Časovnica nastanka in trajanja posameznih umetniških gibanj

Arte Povera (1962-1972) je kot naslednik Readymade Arta Marcela Duchampa, ki je 1917 leta razstavil svojo Fontano (pisoar), z delovanjem in ustvarjanjem še najbližje Trash Artu, ki se je pojavil že pred nastankom gibanja Land Art ali Earth Works.

Land Art (1969 - ) se je začel v 60. letih prejšnjega stoletja in je trajal nekako do 80.

let prejšnjega stoletja. V manjših pojavnih oblikah Land Art izvajajo še danes.

Umetnost iz odpadkov (ang. Trash Art) (1993 - ) se je kljub nastanku v 90. letih prejšnjega stoletja razmahnila šele po letu 2000 z deli Vika Muniza in drugih umetnikov, predvsem v slikarski tehniki asemblaž.

Ne glede na obdobje, v katerem so nastala, trajala in se zaključila posamezna gibanja, jih je zaradi materialov, ki jih uporabljajo, in predvsem zaradi tematike, smiselno združiti pod skupen naziv okoljska umetnost (ang. Environmental Art).

Okoljska umetnost13 je krovni izraz za široko paleto likovnih del, ki skušajo vplivati na odnose do okolja. Mnoge umetniške prakse, kot so zemeljska umetnost (ang. Earth Works), eko-umetnost (ang. Ecological Art) in lendart (ang. Land Art) ter s tem povezan razvoj v družbeni praksi, bio-umetnost (ang. Biological Art) in druge, lahko štejemo za del tega krovnega izraza. V osnovi gre pri okoljski umetnosti predvsem za ustvarjanje z namenom okoljskega in ekološkega ozaveščanja. V ozadju je namen, kar pa predvsem za Land Art ne velja. Slednji v krajinski arhitekturi redko najde prostor, saj velja predvsem za umetniško ustvarjanje v krajini in je brez funkcionalnega ozadja. Le redko je forma Land Arta v podporo uporabni funkciji (Bower, 2011).

Področje okoljske umetnosti je tako raznoliko kot okolje, v katerem nastaja.

Ustvarjalci preko svojih del ponujajo pogled na vse vidike družbe, od urbane proizvodnje

13 Okoljska umetnost (angl. Environmental Art) tako kot tudi predhodna podobna gibanja, ki jih smiselno lahko združimo v omenjeni naziv, nima enoznačne definicije. Še največkrat se naziv uporablja za začasne inštalacije, katerih glavni namen je ozaveščanje o okoljskih problemih. Istočasno nekateri umetniki, ki ''sodijo'' med izvajalce okoljske umetnosti, ustvarjajo svoja dela v odročnih in težje dostopnih krajih.

Finale, Rock. Spodbujanje okoljske ozaveščenosti z likovno umetnostjo

Doktorska disertacija. Ljubljana, Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta, 2021

53

hrane, podnebne politike, upravljanja vodnih površin in prometne infrastrukture do izobraževanja in oblikovanja.

Drugi mejnik v umetnosti devetdesetih let je bil pojav »instalacij«. Ta izraz je lahko sporen, saj po mnenju nekaterih označuje umetnost, ki se upira prodajanju in kupovanju, saj je že po definiciji minljiva, poleg tega jo je težko ali sploh nemogoče premikati z enega kraja na drugega (Stallbrass, 2007). Kot pravi Julie H. Reiss, se je instalacija – ki se je rodila v šestdesetih letih – prebudila iz spanca v komercialno naravnanih osemdesetih letih. V izhodiščih (takrat je bila znana kot ''environment art'' (okoljska umetnost)) je bila javnosti predstavljena v novo vzpostavljenih alternativnih prostorih, s katerimi so pogosto upravljali sami umetniki. Nova priljubljenost instalacij se je ujemala z gospodarsko krizo leta 1989, vendar se je ta umetnost v svoji novo prebujeni podobi usidrala v samo srce umetnostnega sveta, v muzeje. Sprememba imena ''environmental art'' v ''installation art'' je pomenljiva, saj postavljamo (install) razstave. Instalacije se sedaj pogosto selijo in prodajajo ali pa jih umetniki in galeristi redno uporabljajo kot neprofitno propagandno blago za tržno uspešnejše artikle (Stallbrass, 2007).

Environmental Art predstavljajo kot umetnost v naravi z naravnimi, razgradljivimi materiali in je zato to umetniška zvrst, ki je, zaradi materialov, iz katerih so posamezna dela izvedena, tudi časovno omejena in navadno postavljena in situ. Le redko so pri tovrstnih inštalacijah dovoljeni in/ali uporabljeni dodatni materiali s katerimi so posamezni deli vezani in/ali lepljeni v celoto in, ko že pride do tovrstnih kombinacij vezivnih materialov, so le-ti navadno tudi naravnega izvora.

Okoljsko umetnost predstavljajo kot umetnost v naravi z naravnimi, razgradljivimi materiali in je zato to umetniška zvrst, ki je, zaradi materialov, iz katerih so posamezna dela oblikovana, tudi časovno omejena in navadno postavljena in situ. Le redko so pri tovrstnih inštalacijah dovoljeni in/ali uporabljeni dodatni materiali, s katerimi so posamezni deli vezani in/ali lepljeni v celoto, in ko že pride do tovrstnih kombinacij vezivnih materialov, so le-ti navadno tudi naravnega izvora.

Pri okoljski umetnosti gre torej za osnovno idejo ozaveščati in opozarjati na okoljske probleme, kot tudi opozarjati na posamezne okoljske pozitivne a pogosto prezrte lastnosti. Okoljsko umetnost lahko razvrstimo na različne tipe, glede na:

- čas trajanja: veliko projektov okoljske umetnosti je izdelanih z mislijo na postopen propad, popolno izginotje ali vsaj delno preoblikovanje. Nekateri projekti so zasnovani tako, da trajajo desetletja in tako zagotavljajo in izvajajo izobraževanje oziroma ozaveščanje.

Finale, Rock. Spodbujanje okoljske ozaveščenosti z likovno umetnostjo

Doktorska disertacija. Ljubljana, Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta, 2021

54

Doktorska disertacija. Ljubljana, Univerza v Ljubljani, Pedagka fakulteta, 2021

- mesto postavitve: ne lokalizirana in distribuirana digitalna dela (projekti so izvedeni le za fotografiranje in zatem izginejo); ponovljive predloge, ki jih je mogoče znova ustvariti kjerkoli; namestitve na posameznih težje ali lažje dostopnih lokacijah.

- metodo: posamezni projekti, ki jih umetniki izdelujejo v svojih studiih ali pa so širše zasnovani s sodelovanjem med umetniki in drugimi, kot so znanstveniki, vzgojitelji, floristi in drugi.

Ena vidnejših predstavnic gibanja je brazilska umetnica Nele Azevedo, ki je na problem taljenja arktičnega ledu leta 2009 opozorila s postavitvijo ''Melting Memorial'' na stopnicah Berlinskega central Gendarmenmarkt square (Sliki 28). Ledene skulpture, visoke do 20 cm, so bile postavljene na stopnice pred centralno berlinsko tržnico pri 23° C, kjer so se stalile v pol ure in so simbolizirale globalno segrevanje. Šlo je torej za res zelo začasno inštalacijo, ki naj bi bila kritična do postavljanja skulptur in spomenikov v mestih.

Dela Azevedove so naravovarstveniki ''posvojili'' in jih uporabljajo za ozaveščanje o okoljskih problemih.

Slika 28: Melting Memorial, Berlin, Nemčija (Public instalation art, 2018)

Tony Plant, drugi vidnejši predstavnik tega gibanja, za svoja ''platna'' uporablja peščene plaže, na katerih izrisuje večje kompleksno sestavljene vzorce. Podobno, kot Azevedova, se tudi on zaveda, da so njegova dela minljiva, saj jih zbriše že prvi večji val (Slika 29).

Finale, Rock. Spodbujanje okoljske ozaveščenosti z likovno umetnostjo

Doktorska disertacija. Ljubljana, Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta, 2021

55 Slika 29: Sand Drawings Tonyja Planta (AMC Street art agency, 2018)

Arte Povera

Arte Povera je izhajala iz nasprotovanja abstraktnemu slikarstvu v Italiji in iz vzponov zanimanja za starejše avantgardne pristope k ustvarjanju umetnosti. Njen pristop je mogoče zaslediti pri treh umetnikih: Piero Manzoni, katerega delo je preoblikovalo značilnosti konceptualne umetnosti in ki se je odzvalo na abstraktno, umetniško slikarstvo (Slika 30); Alberto Burri, čigar slikarstvo je izdelano iz vreč iz jute, gre za primer uporabe cenenih, odsluženih in včasih celo zavrženih materialov (Slika 31); in Lucio Fontana, čigar enobarvna slika je primer moči umetnosti, ki se je zmanjšala na le nekaj elementov in se osredotočila na vpliv barve (Slika 32) (Christov-Bakargiev, 1999).

Slika 31: Piero Manzoni (1960), Fiato d'artista

(TATE, 2018) Slika 30: Alberto Burri (1957), Combustioni

plastiche (Guggenheim, 2015)

Finale, Rock. Spodbujanje okoljske ozaveščenosti z likovno umetnostjo

Doktorska disertacija. Ljubljana, Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta, 2021

56

Doktorska disertacija. Ljubljana, Univerza v Ljubljani, Pedagka fakulteta, 2021

Slika 32: Lucio Fontana (1968), Concetto Spaziale, Attese (ArtSpecialDay, 2018)

Arte Povera "slaba umetnost" ali "osiromašena umetnost" je bilo najpomembnejše avantgardno gibanje, ki se je pojavilo v Evropi v 60. letih prejšnjega stoletja. V gibanju so se združevali italijanski umetniki, katerih najbolj prepoznavna značilnost je bila uporaba vsakdanjih materialov. Za svoja dela so umetniki uporabljali prst, kamne, oblačila, papir in vrv. Njihovo delo je zaznamovalo reakcijo proti modernističnemu abstraktnemu slikarstvu, ki je v 50. letih prejšnjega stoletja prevladovalo v evropski umetnosti. Skupina je zavrnila tudi ameriški minimalizem, zlasti tisto, kar so zaznali kot navdušenje za tehnologijo. V tem pogledu Arte Povera odraža postminimalistične težnje ameriške umetnosti 60. let prejšnjega stoletja, toda v nasprotju z modernizmom in tehnologijo ter njenimi preteklostmi, krajem in spominom, je gibanje izrazito italijansko (Baier , Goetz in Schumacher, 2012).

Poleg nasprotovanja tehnološkemu oblikovanju ameriškega minimalizma so umetniki, ki so bili povezani z Arte Povero, zavrnili tudi znanstveni racionalizem. Na ta način so italijanski umetniki izzvali nekatere učinke modernizacije.

Land Art

V zadnjih desetletjih znotraj okoljske umetnosti najdemo tudi Land Art14 (slovenjeno kot lendart) ali Earthworks in tudi Earth Art. Ta termin najpogosteje uporabljajo floristi.

V osnovi to gibanje izhaja iz ZDA, kjer v 60. letih 20. stoletja različni umetniki pričnejo z ustvarjanjem megalomanskih konstrukcij (predvsem spiral) iz večjih kamnov, z namenom ozaveščati javnost o odnosu človeka do narave. Oblike Land Art so toliko

14 ''Enotne splošno veljavne definicije Land Arta ni, skupni imenovalec bi lahko bila samo opredelitev, da je drugačen od vsega drugega kiparstva; pojavlja se v različnih gradivih, v raznih legah in v izredno spremenljivih likovnih zasnovah.'' (Ogrin, 1993, str. 17)

Finale, Rock. Spodbujanje okoljske ozaveščenosti z likovno umetnostjo

Doktorska disertacija. Ljubljana, Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta, 2021

57

različne, kolikor umetnikov jih izvaja. Pri Land Artu gre lahko za zaveso, ki se vije preko gričev ali v morje, okoli otoka položeno tkanino pa tudi za spirale in skulpture iz ledu, ki se ob toplejših dnevih stalijo. Vsekakor so pri tovrstnih inštalacijah izrazna sredstva zelo različna, a kot tudi pri okoljski umetnosti, vedno naravnega izvora. To velja tudi za Land Art.

Morda je Ogrin (1998) v sinopsisu predavanj še najlepše pojasnil, za kaj gre pri Land Artu, ki se v primitivnih kulturah pojavlja v obliki totemov in drugih oblikah ''božanskih'' skulptur. Nefigurativna umetnost osvobodi skulpturo vezanosti na določen prostorski okvir, zaradi česar lahko izstopi iz vsakega konteksta in se pojavi v poljubnem okolju (Slika 33), primer je La Defence v Parizu (Ogrin, 1998).

Slika 33: Kača kot igralo na otroškem igrišču skupine Tours Aillaud v Nanterre La Défense, Paris, Francija (VP in Trillian, 2010)

Predvsem območje Nanterre v poslovnem predmestju Pariza La Defence, kjer so v 70. letih prejšnjega stoletja gradili skupino blokov nenavadnih oblik in barvnih odtenkov, ki spominjajo na kožo kače, je skupina dodala še igralo v obliki kače, ki se vije med bloki vse do otroškega igrišča (Slika 34). V tem primeru Land Art uporablja prvine skulpture za neko prostorsko pojavitev, ki naj bi bila zanimiva za otroke. V resnici gre za mimikrijo, ki pa v prostorskem kontekstu ni primerna in jo zato brez zadržkov postavimo med dela Land Arta (Sliki 33 in 34). Ne samo da so ljudje stisnjeni v betonske škatle, kar je bila sicer v Franciji tisti čas tradicija modernizma, njihovim otrokom so poleg betona, v katerem živijo, dali še beton za igranje. ''Abstraktni značaj skulpture je izhodišče za Land Art, kar pomeni odmik od tradicionalnega predstavitvenega kiparstva.

Land Art ostaja zunaj konteksta svoje krajinske okolice, kar je neizogibnost, ker edino tako lahko ohrani avtonomnost kiparskega dela in osebnega umetniškega sporočila; s tako naravnanostjo seveda ne more reševati družbenih problemov, ki terjajo funkcionalne, ekološke in druge zadostitve.'' (Ogrin, 1998, str. 17) Znotraj termina Land Art bi lahko uvrstili tudi dela ljudstev Amerike, ki so ogromna, le z velike višine vidna

Finale, Rock. Spodbujanje okoljske ozaveščenosti z likovno umetnostjo

Doktorska disertacija. Ljubljana, Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta, 2021

58

Doktorska disertacija. Ljubljana, Univerza v Ljubljani, Pedagka fakulteta, 2021

dela, ustvarjali so jih mnogo pred sodobnim poimenovanjem tovrstnega ustvarjanja.

Primere megalomanskih ''risb'' (Slika 34) v puščavi najdemo med perujskimi indijanci Nazka (Nasca), The great Serpent Mound v Ohaiu pa vse do eskimskih ljudstev v Kanadi (Slika 35).

Umetnost iz odpadkov (ang. Trash art)

Trash art ali umetnost iz smeti je novejša smer umetniškega ustvarjanja, ki jo tudi lahko uvrstimo pod okrilje okoljske umetnosti, saj ima v osnovi enak namen kot Land Art. Umetniški izdelki iz smeti ali celo sami kupi smeti, preneseni z obale morja, so pogosto razstavljeni po znanih mednarodnih galerijah. Sicer pa umetniki reciklirajo in iz odpadkov ustvarjajo svoja dela, ki jih ob zaključku fotografirajo, velike reprodukcije pa razstavljajo in dražijo.

V 20. stoletju so, kot del modernističnega upora proti uporabi tradicionalnih materialov v likovni umetnosti in želje, da dokažejo, da je umetnost mogoče ustvariti iz ničesar, umetniki ustvarjali slike, skulpture in instalacije iz vedno večjega obsega nenavadnih predmetov in materialov. Ime "Junk Art", ki je sopomenka ''Trash Arta'', je skoval britanski umetniški kritik in kustos Lawrence Alloway (1926–1990). Sopomenke, ki se pojavljajo v besedilih, so tudi "Found Art", "Trash Art" in ''Recycled Art'' (Snake-Beings, 2015).

Predstavnik Trash Arta Vik Muniz v filmu Waste Land (Walker in Jardim, 2010) prikaže in razloži ustvarjanje iz smeti, hkrati pa razgali bedo soustvarjalcev likovnih del, ki živijo in delajo na smetišču (Slika 36).

Slika 34: Upodobitve Naska Indijancev (Nasca Lines) v Peruju (Visit Peru, 2011-2018)

Slika 35: The great Serpent Monud, Ohio, ZDA (Encyclopædia Britannica, 2018)

Finale, Rock. Spodbujanje okoljske ozaveščenosti z likovno umetnostjo

Doktorska disertacija. Ljubljana, Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta, 2021

59 Slika 36: Izsek iz filma Waste Land, iz katerega je vidno delo Vika Muniza (AGO: Art gallery of Ontario, 2010)

Finale, Rock. Spodbujanje okoljske ozaveščenosti z likovno umetnostjo

Doktorska disertacija. Ljubljana, Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta, 2021

60

Doktorska disertacija. Ljubljana, Univerza v Ljubljani, Pedagka fakulteta, 2021

1.4 KOLAŽ, MOŽNOST OKOLJSKO NARAVNANEGA USTVARJANJA

Začetki kolaža oziroma ''pepier collé-ja'' segajo v različna obdobja ljudske umetnosti, tudi v japonsko umetnost zlaganja barvnih papirjev, afriško izdelavo plemenskih simbolov, perzijske in turške izdelke iz izrezanega papirja v petnajstem stoletju pa vse do kolažev pravih prepariranih metuljev v osemnajstem stoletju. Kolaž kot umetnost se je na osnovi ljudske umetnosti razvil šele v začetku dvajsetega stoletja. Za začetnika sodobnega kolaža veljata Georges Braque, ki je v svoje delo vključil lepljenje tapete v vzorcu lesa (Slika 38) in Pablo Picasso s svojim delom ''Tihožitje s priklenjenim stolom'' (Slika 37), ki je pravzaprav asemblaž, saj poleg papirja vsebuje tudi oljno sliko in ostanek stola (Brommer, 1994; Waldman, 1992). Kolaž kot slikarska tehnika se je dodobra razvil v obdobju kubizma in se nadaljeval v čas prve svetovne vojne, ko so se znanim umetnikom priključili še italijanski, nemški in ruski ekspresionisti in prispevali k tehniki kolaža. Dadaisti, predvsem Kurt Schwitter, so imeli kolaž za odlično tehniko osebnega izražanja in nasprotovanja klasičnim slikarskim pristopom in tradicionalnim idejam umetnosti (Brommer, 1994).

K razvoju kolaža sta prispevala tudi razvoj fotografije in razvoj raznih novih materialov, ki so jih umetniki začeli vključevati v svoja dela. Pravi razcvet pa je kolaž kot slikarska tehnika doživel v digitalni dobi z razvojem računalniških grafičnih programov, saj je sestavljanje in ''lepljenje'' postalo hitrejše in učinkovitejše.

Slika 38: Georges Braque (1912), Sadje, skleda in kozarec (The Metropolitan museum of art, 2000-2018)

Slika 37: Pablo Picasso (1912), Tihožitje s priklenjenim stolom (Khan academy, 2018)

Finale, Rock. Spodbujanje okoljske ozaveščenosti z likovno umetnostjo

Doktorska disertacija. Ljubljana, Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta, 2021

61

Tehnika kolaža omogoča abstrakcijo, podobno kot pri drugih slikarskih tehnikah; s prekrivanjem posameznih barvnih papirjev, rezanih ali trganih, lahko zelo lepo prikaže prostorsko in barvno perspektivo (Slika 39). Pri tovrstnih delih gre za prikaz posameznih delov narave, predvsem krajine, pri katerih umetnik lahko z najenostavnejšimi oblikami, ki so lahko geometrične, povzame in prikaže bistvo izseka krajine, ki jo slika. Umetniki želijo z abstrakcijo predvsem ujeti in prikazati vzdušje v krajini. Pri abstrakciji gre za poglobljen razmislek, saj mora umetnik izbrati, analizirati, prilagoditi in prikrojiti izbrane elemente ter jih nato na sliki prikazati z barvo, teksturo in strukturo.

Poleg barve, teksture in strukture lahko umetnik s kolažem prikaže tudi ''stanje'' krajine, pri čemer mislimo predvsem na vpliv naravnih procesov na kamen, tla ipd., torej prikaz vodne ali vetrne erozije ter stik skal in vode (morja). Prikazati je mogoče tudi staranje in razpadanje skal (Brommer, 1994).

Slika 39: Toplo-hladni kontrast in prostorska ter barvna perspektiva abstraktne krajine Arthurja Secunde (1970 -1980) Distant Islands (Brommer, 1994, str. 113)

''Kolaž15 je likovna tehnika, koncept in oblikovalna strategija. Vse troje je vplivalo na spremembo pogleda na umetnost v 20. stoletju, različno preobrazilo likovne smeri in tudi

15 Kolaž se v nadaljnjem besedilu uporablja za poimenovanje likovne tehnike kot take in tudi kot njegove 3D izpeljanke, asemblaž.

Finale, Rock. Spodbujanje okoljske ozaveščenosti z likovno umetnostjo

Doktorska disertacija. Ljubljana, Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta, 2021

62

Doktorska disertacija. Ljubljana, Univerza v Ljubljani, Pedagka fakulteta, 2021

Doktorska disertacija. Ljubljana, Univerza v Ljubljani, Pedagka fakulteta, 2021