• Rezultati Niso Bili Najdeni

IZBOR VZORCA IN POSTOPEK ZBIRANJA PODATKOV PILOTNE IN

Izbor vzorca pilotne raziskave

Prošnja za sodelovanje v pilotni raziskavi je bila poslana več šolam Osrednje slovenske regije, a se je za sodelovanje odločila le ena, ki pa je imela primerno število učencev. Ravnateljici in sodelujočim učiteljicam je bil predstavljen pristop poučevanja OVLU in cilji raziskave. Dosežki učencev, pridobljeni z anketo, so bili uporabljeni zgolj v raziskovalne namene in so ustrezno šifrirani, zaščiteni in shranjeni. Za zagotavljanje anonimnosti učencev in učiteljev, ki so sodelovali v raziskavi, poimenski seznam osnovnih šol ni naveden v opisu vzorca, zainteresirani posameznik ga lahko dobi v arhivu doktorskega dela.

Postopek zbiranja podatkov pilotne raziskave

Pred izvedbo pilotne raziskave je bila izvedena vsebinska analiza učnih načrtov, ki je bila potrebna za pripravo pristopa poučevanja OVLU. Znotraj učnih načrtov se je iskalo sklope vezane na okoljske vsebine in nanje vezane predvidene medpredmetne povezave.

Vsebinska analiza učnih načrtov kaže, da so okoljske vsebine zastopane v prvem triletju osnovne šole pri predmetu spoznavanje okolja (Kolar, Krnel in Velkavrh, 2011), v drugem triletju pri predmetu naravoslovje in tehnika (4. in 5. razred) (Vodopivec, Papotnik, Gostinčar Blagotinšek, Skribe Dimec in Balon, 2011), predmetu naravoslovje (6. razred) (Skvarč in drugi, 2011) in v tretjem triletju pri predmetu naravoslovje (7.

razred) (Skvarč in drugi, 2011) ter pri posameznih naravoslovnih predmetih (8. in 9.

razred). Po vertikali osnovne šole se delež okoljskih vsebin, vključenih v naravoslovne predmete, krči. V zadnjem triletju lahko učenci izberejo predmet okoljska vzgoja. Te vsebine so vključene tudi v dneve dejavnosti in druge obšolske dejavnosti (Marentič Požarnik in drugi, 2004). Pri predmetu likovna umetnost (Kocjančič in drugi, 2011) so okoljske vsebine omenjene le v prvem triletju, in sicer kot možnost uporabe recikliranih materialov za kiparsko izražanje (Herzog, Batič in Duh, 2009). V učnih načrtih so

Finale, Rock. Spodbujanje okoljske ozaveščenosti z likovno umetnostjo

Doktorska disertacija. Ljubljana, Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta, 2021

95

medpredmetne povezave zapisane, a se v šoli redko izvajajo, vsebine so obravnavane ločeno pri posameznih predmetih in ne izhajajo iz življenjskih situacij. Učitelji pri pouku posvečajo premalo pozornosti razvijanju razumevanja pojmov in pojavov in pri tem ne izhajajo iz hierarhične razvrstitve pojmov, ki jih obravnavajo (Birsa, 2015).

Okoljske vsebine se v četrtem razredu po učnem načrtu pri predmetu naravoslovje in tehnika (NIT) obravnavajo v sklopu treh področij: snovi (Preglednica 1), sile in gibanja (Preglednica 2) in živa bitja (Preglednica 3), povzeto po Vodopivec, Papotnik, Gostinčar Blagotinšek, Skribe Dimec, in Balon (2011). Pod preglednicami so za vsak sklop podane še medpredmetne povezave in možnosti medpredmetnega načrtovanja in izvajanja pouka. Pri medpredmetnem povezovanju učenci povezujejo sorodne pojme pri različnih predmetih in hkrati razvijajo kritično mišljenje, se naučijo obdelovati podatke in uporabljati IKT idr.

Preglednica 1: Področje obravnave: Snovi

1 pomen simbolov za označevanje nevarnih snovi in ustrezno ravnanje z njimi 2 ravnanje z nevarnimi snovmi

3 ločeno zbiranje odpadkov in pomen ločevanja

4 škodljivost divjih odlagališč in pomen urejenih odlagališč

5 odpadki kot surovine (organski odpadki, papir, plastika, kovine, embalaža idr.) 6 nevarni odpadki, ki spadajo na posebna odlagališča (baterije, zdravila, barvila idr.) 7 onesnaževanje zraka (trdni delci)

8 posledice onesnaženosti zraka na zdravje 9 odnos ljudi do onesnaževanja vode, prsti in zraka

Medpredmetne povezave za omenjeno področje so:

- likovna umetnost (LUM): kiparstvo - gospodinjstvo (GOS): onesnaževanje

- vzgoja za zdravje: strupene snovi, kemijska varnost; simboli za nevarne odpadke na embalaži

- okoljska vzgoja, pri kateri se obravnava vrednotenje embalaže z ekološkega vidika, pomen ločenega zbiranja odpadkov, posledice širjenja človeških bivališč in krčenje živalskih, v vodi topne naravne snovi ter vzroki in posledice onesnaževanja vode, tal, zraka (gnojila, škropiva)

- vzgoja potrošnika: uporaba različnih vrst embalaž

Preglednica 2: Področje obravnave: Sile in gibanja 1 podnebje in relief

2 površinske vode in podtalnica 3 poraba vode

Finale, Rock. Spodbujanje okoljske ozaveščenosti z likovno umetnostjo

Doktorska disertacija. Ljubljana, Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta, 2021

96

Doktorska disertacija. Ljubljana, Univerza v Ljubljani, Pedagka fakulteta, 2021

Medpredmetne povezave za omenjeno področje so:

- družba (DRU): podnebje in njegovo spreminjanje, površinske vode in podtalnica ter poraba vode

- matematika (MAT): poraba vode, merjenje in zapis meritev

- okoljska vzgoja: varčevanje z vodo, onesnaževanje okolja, varčevanje z elektriko, nastanek strupenih plinov pri gorenju

Preglednica 3: Področje obravnave: Živa bitja

1 odgovornost človeka za trajnostni razvoj 2 ekologija

Medpredmetna povezava za omenjeno področje je:

- okoljska vzgoja: skrb za okolico, naravne in nenaravne spremembe okolja, podnebne spremembe

Na podlagi zbranih podatkov vsebinske analize učnih načrtov in pregleda učnih metod je bil sestavljen pristop poučevanja OVLU, ki je bil izveden in preverjen v prilotni raziskavi. Učenci so pred uvedbo pristopa poučevanja OVLU in po njem odgovarjali na anketni vprašalnik (Priloga A).

Izbor vzorca glavne raziskave

Prošnja za sodelovanje v pilotni raziskavi je bila enako, kot pri pilotni raziskavi, poslana več šolam Osrednje slovenske regije, za sodelovanje sta se odločili dve osnovni šoli s skupnim primernim številom učencev. Ravnateljema in sodelujočim učiteljicam je bil predstavljen pristop poučevanja OVLU in cilji raziskave. Dosežki učencev, pridobljeni z anketo, so bili uporabljeni zgolj v raziskovalne namene in so ustrezno šifrirani, zaščiteni in shranjeni. Za zagotavljanje anonimnosti učencev in učiteljev, ki so sodelovali v raziskavi, poimenski seznam osnovnih šol ni naveden v opisu vzorca, zainteresirani posameznik ga lahko dobi v arhivu doktorskega dela.

V glavni raziskavi so vsi učenci sodelujočih šol odgovarjali na vprašanja dveh preizkusov znanja. Prvi preizkus znanja je bil iz okoljskih vsebin (PZOKOL), drugi pa iz okoljske umetnosti (PZLIK). Na podlagi rezultatov statistične obdelave rezultatov obeh preizkusov so bili učenci razdeljeni v eksperimentalno in kontrolno skupino. Po delitvi so učenci obeh skupin odgovarjali na vprašanja spletne ankete in izvedli likovno nalogo.

Po zaključku poučevanja so učenci obeh skupin (eksperimentalna in kontrolna) ponovno izvedli preizkusa znanj, anketo in likovno delo.

Finale, Rock. Spodbujanje okoljske ozaveščenosti z likovno umetnostjo

Doktorska disertacija. Ljubljana, Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta, 2021

97