• Rezultati Niso Bili Najdeni

Černe (2013) je želel s svojo raziskavo ugotoviti, ali si starši želijo, da bi njihov otrok obiskoval organizirane gibalne dejavnosti v vrtcu, koliko otrok je do začetka njegove raziskave že obiskovalo organizirane gibalne dejavnosti izven vrtca, koliko denarja so starši pripravljeni odšteti za dodatne dejavnosti, katera ura jim najbolj ustreza in katere organizirane gibalne dejavnosti starši želijo, da bi njihov otrok obiskoval. Na vzorcu 223 staršev predšolskih otrok je ugotovil, da si je 88 % staršev želelo, da bi njihov otrok obiskoval športno vadbo v okviru dodatne dejavnosti v vrtcu. Ugotovil je, da 54 % otrok anketirancev obiskuje športno dejavnost izven vrtca. Večina teh otrok (39 %) obiskuje splošno vadbo, 23 % otrok obiskuje plesne urice, 14 % otrok pa se udeležuje plavanja. Druge organizirane gibalne dejavnosti, ki so jih otroci tudi obiskovali, pa so: tenis, borilne veščine, gimnastika in plezanje. Ugotovil je, da bi 40 % staršev za organizirane gibalne dejavnosti mesečno odštelo do 20 EUR, 6 % staršev pa bi odštelo tudi

12

več kot 30 EUR. Prav tako pa je ugotovil, da bi večini staršev (56 %) najbolj ustrezalo, da bi gibalne dejavnosti potekale med 15.30 in 16.30 uro.

Iličić (2008) je z raziskavo ugotavljala, kdaj potekajo organizirane gibalne dejavnosti, ob koncu tedna, med prazniki ali v času počitnic. Prav tako je ugotavljala, ali starši svoje otroke spodbujajo k izvajanju gibalnih dejavnosti ter ali jim pri tem pomagajo tudi njihovi sorodniki, katere so najbolj priljubljene gibalne dejavnosti otrok ter ali za njihovo izvajanje otroci potrebujejo kakšno posebno motivacijo ali ne. Med 26 starši predšolskih otrok, starih od 3 do 6 let, je ugotovila, da se 16 otrok (61,5 %) udeležuje ene organizirane vadbe, kar 10 otrok (38,5

%) pa se udeležuje dveh. Ugotovila je, da se 16 otrok (61,5 %) udeležuje organizirane vadbe enkrat na teden, 9 otrok (34,6 %) se je udeležuje dvakrat na teden, 1 otrok (3,8 %) pa se organizirane vadbe udeležuje trikrat na teden. Za 10 otrok (34,5 %) vadba traja 45 minut, za 19 otrok (65,5 %) pa vadba traja 60 minut. Najljubše gibalne dejavnosti otrok pa so kolesarjenje, plavanje, tek, sankanje, smučanje, rolanje idr.

Jeglič (2012) je v svoji raziskavi ugotavljala, koliko staršev predšolskih otrok se vključuje v organizirane gibalne dejavnosti in zakaj ter ali njihova vključitev vpliva na vključitev otrok v organizirane gibalne dejavnosti. Za raziskovanje je uporabila anketni vprašalnik, na katerega je odgovorilo 121 staršev otrok, starih od 2 do 6 let. Ugotovila je, da je 82 % staršev vključenih v organizirane gibalne dejavnosti. Ugotovila je, da 81 % vseh staršev svoje otroke vključuje v organizirane gibalne dejavnosti. Prav tako je ugotovila, da 86,9 % staršev, ki so vključeni v gibalne dejavnosti, vanje vključuje tudi svoje otroke. Raziskovala je tudi, koliko denarja so starši mesečno pripravljeni odšteti za organizirane gibalne dejavnosti, in dobila podobne rezultate, kot jih je dobil Černe (2013) v svoji raziskavi. 42 % staršev bi odštelo od 15 do 20 EUR mesečno, tistih staršev, ki so pripravljeni plačati več kot 30 EUR, pa je pri njeni raziskavi 16 %.

Hudelja (2014) je svojo raziskavo delala v Beli krajini. Ugotavljala je gibalno dejavnost družin v Beli krajini in preučevala prenos izbranih dejavnikov zdravega načina življenja med starši in otroki. Na anketni vprašalnik ji je odgovorilo 110 staršev, ki so bili naključno izbrani. Polovica anketirancev živi v mestu, druga polovica pa na vasi ali predmestju. Ugotovila je, da je večina staršev (88,2 %) gibalno aktivnih zaradi boljšega počutja, 7,3 % staršev je gibalno aktivnih zaradi vzdrževanja telesne kondicije, pet anketiranih pa ni gibalno aktivnih. Rezultati so pokazali, da je 51,8 % staršev aktivnih skupaj s svojimi otroki večkrat na teden, 35,4 % staršev

13

je s svojimi otroki aktivnih vsak dan, 10,9 % je skupaj aktivnih samo med vikendi, ena družina pa je odgovorila, da nikoli niso aktivni skupaj s svojimi otroki.

Čebokli idr. (2009) so izvedli raziskavo, s katero so raziskovali vzroke, zakaj starši vpisujejo svoje otroke v organizirane gibalne dejavnosti. Na anketni vprašalnik je odgovorilo 61 staršev otrok, starih od 3 do 8 let, ki so imeli otroka vpisanega v splošno gibalno dejavnost. Z raziskavo so Čebokli idr. ugotovili, da so pobudniki za vključitev otrok v organizirane gibalne dejavnosti v večini (55 %) otroci sami, na drugem mestu pobudnikov pa so starši (36 %). Raziskava je pokazala, da je najpomembnejši razlog, zakaj starši vključijo otroke v organizirane gibalne dejavnosti, razvijanje gibalnih sposobnosti, najmanj pomemben razlog pa, da imajo nekaj časa zase. Prav tako je raziskava pokazala, da se večina staršev strinja s tem, da imajo organizirane gibalne dejavnosti največji vpliv na gibalni in telesni razvoj otroka, prav tako pa starši menijo, da imajo najmanjši vpliv na socialni razvoj. Z raziskavo so prav tako ugotavljali, koliko staršev se tudi samih ukvarja s športom. Rezultati so pokazali, da se samo 6 % staršev, ki imajo otroke vključene v organizirane gibalne dejavnosti, nikoli ne ukvarja s športom.

Logaj (2015) je s svojo raziskavo ugotavljala, ali se starši zanimajo za vključitev svojega otroka v organizirane gibalne dejavnosti in ali se zavedajo pomembnosti teh dejavnosti za otroka na območju Zagorja ob Savi. V anketi je sodelovalo 65 staršev od 5 do 6 let starih otrok. Največ staršev (43 %), ki so odgovorili na njeno anketo, ima končano štiri ali petletno srednjo šolo. Z anketnim vprašalnikom je ugotovila, da je večina otrok (58 %) vključena v organizirane gibalne dejavnosti in da se je več kot polovica staršev (58 %) pozanimala o usposobljenosti vaditelja pred vpisovanjem otroka. Starši, ki svojega otroka nimajo vpisanega v organizirane gibalne dejavnosti, so najpogosteje odgovorili (30 %), da je razlog v tem, da so programi predragi.

Drugi najpogostejši razlog (26 %) pa je, da so organizirane gibalne dejavnosti predaleč. Logaj je s svojo raziskavo tudi ugotovila, da so starši na lestvici od 1 (sploh se ne strinjam) do 5 (se popolnoma strinjam) najvišjo povprečno oceno (4,75) dali trditvi »Otroci razvijajo gibalne sposobnosti«. Nato pa sta sledili še trditvi »Učijo se sodelovanja v skupini«, s povprečno oceno 4,69, ter »Spoznajo in poskušajo upoštevati pravila« s povprečno oceno 4,66. Najnižjo povprečno oceno (2,43) pa so starši dodelili trditvi »V vrtcu se otroci dovolj športno udejstvujejo, zato dodatne aktivnosti ne potrebujejo«.

14

2.6 PONUDBA ORGANIZIRANIH GIBALNIH DEJAVNOSTI ZA PREDŠOLSKE