• Rezultati Niso Bili Najdeni

PONUDBA ORGANIZIRANIH GIBALNIH DEJAVNOSTI

V okviru diplomskega dela smo izvedli raziskavo trenutne ponudbe organiziranih gibalnih dejavnosti za predšolske otroke. Zaradi trenutnih razmer (Covid-19) smo jo izvedli preko spletnih strani ponudnikov. V nadaljevanju bomo predstavili nekaj športnih društev in klubov, ki ponujajo organizirane gibalne dejavnosti za predšolske otroke.

Zavod G-rega je zavod, ki ponuja tečaje rolanja in plavanja ter splošno telovadbo. Za otroke, stare od 3 do 6 let, ponuja začetni plavalni tečaj, ki traja celo leto. Tečaje izvaja v Ljubljani ter v Kamniku, potekajo enkrat tedensko in trajajo 90 minut (60 minut učne ure ter čas pred in po učni uri). Za otroke, stare od 5 do 8 let, pa ponuja nadaljevalni tečaj plavanja za razširjanje plavalnega znanja. Otroci so razdeljeni v homogene skupine, tečaj pa poteka enkrat ali dvakrat tedensko in traja 90 min (60 minut učne ure ter čas pred in po učni uri). Tečaj rolanja ponuja za vse otroke, ki se želijo naučiti rolati. Poteka v Ljubljani in traja dva meseca. Zavod pa ponuja tudi telovadbo za predšolske otroke. »Malček skakalček« je telovadba, namenjena otrokom od 2. do 3. leta starosti skupaj s starši. Program obsega 25 ur, vadba pa poteka enkrat tedensko po 60 minut. »Gibalna abeceda« pa je program, ki je namenjen otrokom, starim od 3 do 5 let.

Program obsega 25 ur, vadba pa poteka enkrat tedensko po 60 minut. Oba programa telovadb izvajajo v Ljubljani, Trzinu in Preserjah pri Radomljah (Zavod G-rega, 2019).

Plavalni klub Kamnik organizira plavalne tečaje za najmlajše. Ta program je namenjen otrokom od 3. do 5. leta starosti in je usmerjen v prilagajanje na vodo. Tečaj, ki ga izvajajo v bazenu Cirius Kamnik, traja 10 ur in poteka enkrat tedensko po eno uro. Otroci so razdeljeni v homogene skupine, v katerih je od 4 do 6 otrok. Prav tako Plavalni klub Kamnik organizira plavalne tečaje za otroke, stare od 5 do 10 let. Namenjeni so razširjanju plavalnega znanja in jih prav tako izvajajo v bazenu Cirius Kamnik. Potekajo dvakrat tedensko po eno šolsko uro (Plavalni klub Kamnik, b.d.).

ABC športa ponuja veliko različnih organiziranih gibalnih dejavnosti za predšolske otroke:

telovadbo, nogomet, žogarijo, judo, rolanje in baletno pripravnico. Za otroke, stare od 1 do 3 let, ponuja telovadbo skupaj s starši, za tiste, od 4 do 6 let, pa ponuja splošno telovadbo brez spremstva staršev. Nogomet lahko obiskujejo otroci od 4. leta dalje, žogarijo lahko obiskujejo otroci, stari od 4 do 8 let, isti starostni skupini pa je namenjen tudi judo. Rolanje poteka v mesecu juniju za otroke, starejše od 4 let. Baletno pripravnico pa lahko obiskujejo otroci, stari od 5 do 7 let. Vse vadbe potekajo na različnih lokacijah v Ljubljani (ABC športa, b. d.).

15

Plezalni klub Kamnik sprejema tudi predšolske otroke in sicer otroke, stare od 4 do 5 let, in otroke, stare od 6 do 7 let. Otroci obeh skupin imajo vadbe trikrat na teden po eno uro (Plezalni klub Kamnik, b. d.).

Plesni klub Šinšin sprejema tudi predšolske otroke in jim ponuja izbiro med baletom in breakdancem. Na balet se lahko vpišejo otroci, stari 5 in 6 let, kjer se skozi igro navajajo na red in disciplino ter se spoznavajo z osnovnimi baletnimi koraki in izrazi. Na breakdance pa se lahko vpišejo otroci, starejši od 5 let, kjer se lahko poleg učenja plesnega stila udeležujejo tudi tekmovanj, »battle« turnirjev in odrskega nastopanja. Klub ponuja tudi vadbe staršev z otroki.

Vadba poimenovana »Mamica moja« je namenjena mamicam po porodu, kjer lahko okrepijo svoje telo ter se hkrati družijo in zabavajo s svojim dojenčkom. Vadba poimenovana »Family time« pa je vadba, na kateri starši skupaj z otrokom telovadijo in se zabavajo. Telovadba združi otroške igre in krepilne vaje za odrasle. Priporočeno je, da sta skupaj en starš in en otrok, priporočena starost otroka pa je od 2 do 7 let. Klub izvaja tudi plesne tečaje v vrtcih in osnovnih šolah po Kamniku (Plesni klub Šinšin, 2021).

Sankukai karate klub Kamnik ponuja malo šolo karateja, ki sprejema otroke, stare 5 in 6 let.

Vadbe potekajo enkrat tedensko in trajajo 45 minut. Otroci se na vadbah preko zabavnih in poučnih igric naučijo osnovnih karate tehnik (Sankukai zveza Slovenije, 2021).

Otok športa ponuja tečaje rolanja in drsanja. Tečaj rolanja lahko obiskujejo otroci, stari od 4 do 10 let, ne glede na to, ali so že kdaj stali na rolerjih ali ne. Tečaj drsanja pa lahko obiskujejo otroci od 4. leta dalje. Tečaj izvajajo v Domžalah, Snoviku in v Kamniku v zimskih mesecih.

(Otok športa, b. d.).

Judo klub Kamnik sprejema predšolske otroke od 3. do 6. leta starosti. Otroci predšolske skupine obiskujejo judo dvakrat na teden, vadba pa traja 45 minut (Mala šola juda, b. d.).

Tenis klub Kamnik ponuja za otroke, stare od 3 do 5 let, program »teniški vrtec«. Vadba poteka enkrat na teden in traja eno uro. Otroci, vključeni v ta program spoznajo teniške osnove skozi igro, razvijajo motorične sposobnosti, cilj programa pa je, da otroci osvojijo teniško igro po tleh (Tenis klub Kamnik, 2014).

Klub za ritmično gimnastiko TIM ponuja gimnastiko za otroke od 4. do 6. leta starosti. Vadbe potekajo enkrat tedensko v Ljubljani (Klub za ritmično gimnastiko TIM, 2017).

16

Problem diplomskega dela je bil analizirati vključenost otrok, starih od 3 do 5 let, v organizirane gibalne dejavnosti. Želeli smo ugotoviti, v katere so vključeni, koliko različnih so že preizkusili ter kakšni so bili razlogi, da so zamenjali organizirane gibalne dejavnosti. Prav tako je bil problem diplomskega dela ugotoviti, ali obstaja povezava med izobrazbo staršev in številom preizkušenih organiziranih gibalnih dejavnosti ter številom minut, ki jih otroci v povprečju preživijo na organiziranih gibalnih dejavnostih na teden.

17

3 CILJI

V skladu s predmetom in problemom smo si zastavili naslednje cilje:

− Ugotoviti, v katere organizirane gibalne dejavnosti so otroci vključeni.

− Ugotoviti, koliko različnih organiziranih gibalnih dejavnosti je otrok preizkusil.

− Ugotoviti, kakšni so bili razlogi za zamenjavo organizirane gibalne dejavnosti.

− Ugotoviti, ali/kako izobrazba staršev vpliva na število gibalnih dejavnosti, ki jih je otrok preizkusil.

− Ugotoviti, ali/kako izobrazba staršev vpliva na čas, ki ga otrok preživi na organiziranih gibalnih dejavnostih.

18

4 RAZISKOVALNA VPRAŠANJA

V skladu s cilji raziskave smo oblikovali naslednja raziskovalna vprašanja:

− V1: V katere vrste organiziranih gibalnih dejavnosti so vključeni otroci?

− V2: Koliko različnih organiziranih gibalnih dejavnosti je otrok preizkusil?

− V3: Kakšni so bili razlogi za zamenjavo organizirane gibalne dejavnosti?

− V4: V kolikšni meri so otroci bolj izobraženih staršev preizkusili več oziroma manj organiziranih gibalnih dejavnosti?

− V5: V kolikšni meri so otroci bolj izobraženih staršev več ali manj časa vključeni v organizirane gibalne dejavnosti?

19

5 METODE DELA