• Rezultati Niso Bili Najdeni

Izvajanje tega zakona ne bo terjalo novih materialnih obvez- nosti državnih organov in samoupravnih organizacij in skup- nosti niti izdaje novih izvršilnih predpisov in tudi ne bo pove- čalo obsega administrativno-strokovnih in drugih opravil v teh organih in organizacijah.

PREDLOG ZAKONA

o spremembi zakona o volitvah in odpoklicu organov upravljanja in o imenovanju poslovodnih organov

v organizacijah združenega dela 1. člen

Besedilo drugega in tretjega odstavka 52. člena zakona o volitvah in odpoklicu organov upravljanja in o imenovanju

poslovodnih organov v organizacijah združenega dela (Uradni list SRS, št. 23/77) se spremeni, tako da se glasi:

»Razpisno komisijo za imenovanje individualnega poslo-

PERIODIČNI DELOVNI NAČRT

Zbora združenega dela, Zbora občin in Družbenopolitičnega zbora Skupščine SR Slovenije za II. trimesečje 1988

Uvodna pojasnila

Periodični delovni načrt zborov Skupščine SR Slovenije je pripravljen na podlagi programa dela zborov za leto 1988, ki je bil objavljen v Poročevalcu št. 4 z dne 9. 2. 1988 in sklepov zborov, v katerih so določene posamezne programske naloge. Ker so v letnem programu dela obrazložitve posameznih nalog, te v periodičnem delovnem načrtu niso ponovljene. Obrazložitev, iz katere je razvidna ute- meljenost posamezne obravnave, je le pri nalogah, ki so v periodični delovni načrt predlagane mimo letnega programa dela.

Periodični delovni načrt so zbori sprejeli na sejah 16. marca 1988. Na teh sejah so bile predlagane nekatere spremembe in dopolnitve, ki so jih zbori sprejeli.

Komisija za ustavna vprašanja Skupščine SR Slo- venije je predlagala, da se iz sej zborov 20. aprila 1988 preloži na eno prihodnjih sej obravnava temeljnih vprašanj in možne rešitve, ki naj bodo podlaga za spremembo ustave SR Slovenije.

Ustavna komisija je namreč ob obravnavi teh vpra- šanj ugotovila, da je potrebno nekatere zadeve dodatno temeljito proučiti in jih ponovno obravna- vati. Zato bo to gradivo obravnavano na eni prihod- njih sej zborov.

Izvršni svet Skupščine SR Slovenije je predlagal za obravnavo v II. trimesečju naslednje zakone:

- Predlog za izdajo zakona o spremembah zakona o referendumu in o drugih oblikah oseb- nega izjavljanja s predlogom zakona,

- Predlog za izdajo zakona o spremembah zakona o volitvah in odpoklicu organov upravljanja in o imenovanju poslovodnih organov v organizaci- jah združenega dela s predlogom zakona,

- Prdlog za izdajo zakona o spremembah zakona o sistemu državne uprave in o Izvršnem svetu Skupščine SR Slovenije ter o republiških upravnih organih s predlogom zakona.

Navedene novele republiških zakonov je treba sprejeti zaradi odprave tistih nasprotij z zakonom ' o združenem delu, ki ovirajo neposredno uporabo določb v decembru 1987 sprejetih sprememb in dopolnitev zakona o združenem delu ter racionali- zacijo postopkov in samoupravnega odločanja.

Predlagal je tudi dopolnitev periodičnega delov- nega načrta z Informacijo o sistemskih možnostih in pogojih za opravljanje samostojnega osebnega dela na področju družbenih dejavnosti. Iz informacije bo razvidno, kakšne so možnosti za opravljanje posa- meznih del s samostojnim osebnim delom na področjih delovanja družbenih dejavnosti in kakšni

so predlogi nekaterih zakonodajnih rešitev, ki bi bile potrebne za realizacijo sprejetih družbenih usmeritev. Na podlagi informacije in razprave bodo zbori presodili, ali so potrebne zakonske spre- membe.

Izvršni svet in Komisija za varstvo človekovega okolja sta predlagala, da se v III. trimesečje 1988 preloži sprejemanje Poročila o urejanju prostora.

Delovna telesa Skupščine SR Slovenije so ob obrav- navi poročila o urejanju prostora predlagala, da poročilo predhodno obravnavajo občinske skupš- čine. Po opravljenih razpravah bo Izvršni svet pred- ložil Skupščini SR Slovenije informacijo z dodat- nimi ugotovitvami in predlogi sklepov. Iz obvestil občinskih skupščin izhaja, da bo ta naloga oprav- ljena v prvem polletju letošnjega leta in bi glede na to zbori lahko začeli z obravnavo v III. trimesečju

Izvršni svet je predlagal tudi, da se v III. trimesečju preloži obravnava predloga za izdajo zakona o spre- membah in dopolnitvah zakona o vodah. Zbori Skupščine SR Slovenije so navedeni zakon obrav- navali na sejah 22. 10. 1987 in naložili izvršnemu svetu Skupščine SR Slovenije, da pred sklepanjem o sprejetju predloga za izdajo zakona uskladi dane pripombe in predloge, ki pa se nanašajo na temeljne sistemske rešitve, ki jih je vseboval pred- log za izdajo zakona. Nekatera temeljna sistemska vprašanja, zlasti glede samoupravnih interesnih skupnosti, še vedno niso razrešena, zato Izvršni svet Skupščine SR Slovenije ugotavlja, da je predlagane spremembe in dopolnitve zakona o vodah mogoče sprejeti le s soglasjem vseh dejavnikov na področju vodnega gospodarstva. Zaradi zahtevnega usklaje- vanja predlogov in stališč pa je potreben daljši rok.

Glede predloga za izdajo zakona o evidenci prav- nih razmerij glede nepremičnin je bilo prav tako predlagano, da se uvrsti v III. trimesečje. Dosedanje priprave zakona so namreč pokazale, da je potrebno vključiti v pripravo in obravnavo te zah- tevne problematike tudi druge nosilce, predvsem pravosodne organe. Poleg tega je Izvršni svet pred- lagal, da se predlog za izdajo zakona o spremem- bah in dopolnitvah zakona o razlastitvi in o prisil- nem prenosu nepremičnin v družbeni lastnini zaradi proučitve določenih vprašanj prenese v program dela za leto 1989.

V periodični delovni načrt niso vnešeni akti iz pristojnosti Zbora republik in pokrajin Skupščine SFRJ. Te naloge so sicer navedene v II. delu letnega programa, ni pa jih mogoče vnesti v periodični delovni načrt dokler ne bodo skupščini predložene v soglasje.

V periodičnem delovnem načrtu za to obdobje so

na sejah zborov predvidena tudi nekatera volilna opravila. Letos spomladi namreč poteče dveletni mandat nosilcem funkcij v Skupščini SR Slovenije.

V zvezi s tem bodo zbori na aprilski seji volili pred- sednika Skupščine SR Slovenije, podpredsednike Skupščine SR Slovenije, predsednika in podpred- sednika zborov Skupščine SR Slovenije. Na prvi seji v maju bo v skladu z zakonom Skupščina SR Slove-

SEJE ZBOROV 20. APRILA 1988 (sreda) (Rok za predložitev gradiv: 7. marec 1988

Skupna seje zborov

Poročilo o delu Predsedstva SR Slovenije od 1986 do 1988. leta

Predlagatelj:

Predsedstvo SR Slovenije Pristojni:

Zbor združenega dela Zbor občin

Družbenopolitični zbor Pristojna delovna telesa:

Odbori za družbenopolitični sistem, odbori za družbeno- ekonomske odnose in razvoj, Komisija za mednarodne odnose, Skupina delegatov za splošno ljudsko obrambo in družbeno samozaščito

V obravnavi sodelujejo: občinske skupščine in skupščine posebnih družbenopolitičnih skupnosti

Nadaljevanje sej zborov

1. IZVOLITEV PREDSEDNIKOV IN PODPREDSEDNIKOV ZBOROV SKUPŠČINE SR SLOVENIJE 2. IZVOLITEV PREDSEDNIKA IN

PODPREDSEDNIKOV SKUPŠČINE SR SLOVENIJE

3. PREDLOG SMERNIC ZA SPREMEMBE IN DOPOLNITVE DOLGOROČNEGA PLANA SR SLOVENIJE ZA OBDOBJE 1986-2000 IN DRUŽBENEGA PLANA SR SLOVENIJE ZA OBDOBJE 1986-1990

Odlok o pripravi in sprejetju sprememb in dopolnitev dolgo- ročnega plana SR Slovenije za obdobje 1986 do 2000 ter sprememb in dopolnitev družbenega plana SR Slovenije za obdobje 1986 do 1990 (Ur. I. SRS, št. 30/87) je določil način priprave in sprejema sprememb omenjenih planskih aktov in planskih aktov nosilcev planiranja. Skupščina SR Slovenije mora po tem odloku sprejeti usmeritve na podlagi ocene materialnih in finančnih možnosti ter sistemskih pogojev, upoštevaje pri tem zlasti potrebo po hitrejšem razreševanju problemov na področju ekologije, energije in varčevanja.

Odlok je določil roke za predložitev smernic, osnutkov in predlogov sprememb ter dopolnitev tako dolgoročnega kot družbenega plana SR Slovenije ter hkrati zavezal Izvršni svet Skupščine SR Slovenije, da določi program dela za pripravo sprememb in dopolnitev obeh dokumentov.

Izvršni svet Skupščine SR Slovenije je program dela določil 30. 7. 1987 in ga posredoval nosilcem in udeležencev v druž- benem planiranju, da bi le-ti pripravili in sprejeli svoje pro- grame in zagotovili svoje sodelovanje, na osnovi lastnih analiz in rešitev, v vseh fazah dela na pripravi sprememb in dopolni- tev dolgoročnega plana SR Slovenije, dogovora o temeljih družbenega plana SR Slovenije in družbenega plana SR Slo- venije za obdobje 1986-1990. Namen programa je bil med drugim:

nije razglasila izvolitev predsednika in člana Pred- sedstva SR Slovenije.

V periodičnem delovnem načrtu niso določeni funkcionarji, ki v skladu s poslovnikom skupščine usklajujejo delo v skupščini z zainteresiranimi organi in organizacijami v republiki (koordinatorji).

To bodo določeni naknadno po izvolitvah na april- skih sejah zborov.

- opredeliti v katerih smereh, ciljih in nalogah se dopolnju- jejo področa ekologije, energije in varčevanja glede na Temeljne cilje in programske usmeritve političnega in družbe- nega programa SZDL Slovenije na področju ekologije, ener- gije in varčevanja;

- ob predstavitvi veljavnih planskih rešitev opredeliti potrebne planske aktivnosti in nosilce teh aktivnosti, ki so dolžni pripraviti in dati elemente na osnovi katerih bodo lahko pripravljene osnove za družbeno odločitev, izraženo s smerni- cami.

Niz nalog je zahtevalo bolj poglobljene študije za katere se je že tedaj ocenjevalo, da ne bodo zaključene v rokih kot so bili predvideni z odlokom Skupščine SR Slovenije o spremi- njanju in dopolnjevanju dolgoročnih in srednjeročnih plan- skih aktov v SR Sloveniji. Zato je prišlo do časovnega zamika obravnave smernic v zborih skupščine.

Predlagatelj:

Izvršni svet Skupščine SR Slovenije Pristojni:

Zbor združenega dela Zbor občin

Družbenopolitični zbor Pristojna delovna telesa:

Skupina delegatov za spremljanje uresničevanja planskih aktov, odbori za družbenoekonomske odnose in razvoj in druga delovna telesa glede na svoje delovno področje V obravnavi sodelujejo:

RK SZDL, Gospodarska zbornica Slovenije, samoupravne interesne skupnosti družbenih dejavnosti in materialne proiz- vodnje, občinske skupščine in skupščine posebnih družbeno-, političnih skupnosti

4. PREDLOG ZAKONA O DELOVNIH

ORGANIZACIJAH, KI JIH USTANAVLJAJO DELOVNI LJUDJE IN CIVILNE PRAVNE OSEBE

Predlagatelj:

Izvršni svet Skupščine SR Slovenije Pristojni:

Zbor združenega dela Zbor občin

Družbenopolitični zbor Pristojna delova telesa:

Komisija za spremljanje izvajanja zakona o združenem delu, odbori za družbenopolitični sistem, Zakonodajno-pravna ko- misija

V obravnavi sodelujejo:

ustrezna telesa pri RK SZDL, Gospodarska zbornica Slovenije 5. PREDLOG ZAKONA O VARNOSTI POMORSKE

IN NOTRANJE PLOVBE Predlagatelj:

Izvršni svet Skupščine SR Slovenije Pristojna:

Zbor združenega dela Zbor občin

Pristojna delovna telesa:

odbora za družbenopolitični sistem, Zakonodajno-pravna ko- misija

V obravnavi sodelujejo:

zainteresirane občinske skupščine

6. PREDLOG ZA IZDAJO ZAKONA

O ZAGOTAVLJANJU MATERIALNIH PODLAG ZA IZVAJANJE ZAGOTOVLJENIH PRAVIČNA PODROČJU ZDRAVSTVENEGA VARSTVA V SR SLOVENIJI S PREDLOGOM ZAKONA Predlagatelj:

Skupščina Zdravstvene skupnosti Slovenije Pristojni:

Zbor združenega dela Zbor občin

Pristojna delovna telesa:

Skupina delegatov za družbene dejavnosti, Odbor ZZD za finance in kreditno-monetarni sistem, Odbor ZO za finace, Zakonodajno-pravna komisija

7. PREDLOG ZA IZDAJO ZAKONA O VARSTVU PRED IONIZIRAJOČIMI SEVANJI IN

O JEDRSKI VARNOSTI

Zakon bo na novo uredil celotno problematiko varstva pred ionizirajočimi sevanji in jedrske varnosti iz republiške pristoj- nosti. V času od uveljavitve veljavnega zakona iz leta 1980 je prišlo do več bistvenih sprememb na teh področjih: sprejet je bil nov zvezni zakon in 14 zvezih pravilnikov, ratificiranih je bilo več mednarodnih konvencij s tega področja, izvršena je bila reorganizacija republiške uprave na področju jedrske varnosti, spremenjena je bila višina odgovornosti za jedrsko škodo, pridobljene so bile številne izkušnje pri obratovanju jedrske elektrarne v Krškem, ukrepanje ob jedrski nesreči v Černobilu je opozorilo na pomanjkljivost v sedanji zakonski ureditvi.

Predlagatelj:

Izvršni svet Skupščine SR Slovenije Pristojni:

Zbor združenega dela Zbor občin

Družbenopolitični zbor Pristojna delova telesa:

odbori za družbenopolitični sistem, odbori za družbenoeko- nomske odnose in razvoj. Komisija za varstvo človekovega okolja, Zakonodajno-pravna komisija

V obravnavi sodelujejo:

ustrezna telesa pri RK SZDL, Gospodarska zbornica Slovenije 8. POROČILO O DELU SLUŽBE DRUŽBENEGA

KNJIGOVODSTVA V SR SLOVENIJI