• Rezultati Niso Bili Najdeni

Kaj vse pomaga?

In document 77.000 (Strani 29-33)

menijo. Še vedno velja, da obraba skle-pov nastane predvsem zaradi samega sta-ranja, vendar bolezen pospešujejo tudi nekateri drugi dejavniki, še najbolj čez-merna telesna teža, manj pa predhodne operacije in poškodbe sklepa, nekatere bolezni. Tudi genetski dejavniki imajo vpliv na obrabo sklepov. Sčasoma lahko pride do pojava težav na določenih

Priloga: Obolenja sklepov

30 November 2012

mestih, ki začnejo omejevati naše gibe.

Pri odpravljanju teh težav nam narava nudi v pomoč številne snovi.

Zarja Jurjevčič, magistra farmacije, iz Lekarne Štepanjsko naselje v Ljubljani, nam je predstavila seznam dodatkov, zdravil in dopol-nil, ki so na voljo v lekarnah za težave s sklepi.

Dodatki za lajšanje sklepnih bolezni brez recepta

V prosti prodaji lahko izbiramo med nestero-idnimi antirevmatiki v nižjih odmerkih in zdra-vili z glukozaminom za zdravljenje osteoar-troze sklepov.

Glukozamin

V zadnjem času pogosta učinkovina, za katero velja, da se vgrajuje v hrustanec, izboljša gibljivost sklepa in zmanjša bolečino. Naj-demo jo v skoraj vseh telesnih tkivih in je pomemben del hrustanca. Glukozamin sul-fat pridobijo s posebnim postopkom iz hitina v lupinah školjk. Zagotavljajo, da je to trenu-tno edina poznana snov, ki učinkuje bolje kot sintezna zdravila. Upočasni namreč obrabo sklepnega hrustanca, spodbuja nastajanje osnovnega vezivnega materiala hrustanca glikozaminoglikana in tako pomaga pri nje-govem obnavljanju. Študije so pokazale, da so prvi rezultati jemanja glukozamina vidni

že po 4 tednih uživanja izdelka in se kažejo s povečanim obsegom gibljivosti sklepov in z zmanjšanjem bolečin.

Kolagen je najbolj zastopana beljako-vina v človeškem telesu, poleg tega je tudi glavni gradnik hrustanca. Kolagenska vla-kna oskrbujejo hrustanec s čvrstostjo in ustvarjajo ogrodje za ostale sestavine hru-stanca. Igra vlogo posebne lepljive sesta-vine, ki veže celične elemente, hkrati pa lajša in pospešuje tvorbo tkiva in organov, ki jih sestavlja. Zahvaljujoč tem lastnostim, kolagen zagotavlja, da večina telesnih struktur kot so kite, kosti, sklepi, nohti ter lasni mešički, vzdržujejo in ohranjajo dobro ter zdravo stanje.

V telesu najdemo preko 14 različnih tipov kolagena, vendar je v hrustančnem tkivu naj-več kolagena tipa 2, zato naj bi se uživalo pre-hransko dopolnilo s kolagenom tipa 2.

Naslednja sestavina je hondroitin sulfat, ki je tako kot glukozamin naravno prisotna sestavina sklepnega hrustanca, ki blaži sklepe in spodbuja njegovo tvorbo.

Hialuronska kislina ščiti sklepe in spod-buja njihovo gibljivost. V človeškem telesu je naravno prisotna, vendar pa že od pubertete dalje njena količina upada. S staranjem se viskoznost sinovialne tekočine zmanjša in ker sinovialna tekočina oslabi, ni več sposobna zaščititi sklepov. Poveča se trenje in poško-duje se površina hrustanca. S pripravki, v kate-rih je hialuronska kislina, je mogoče obnoviti običajno viskoznost sinovialne tekočine in na ta način preprečiti ali zaustaviti poškodbe v sklepih.

Pri osteoartritisu se hrustanec in druge struk-ture sklepa začnejo obrabljati. Pri nekaterih ljudeh lahko majhno vnetje povzroči znatno izgubo hialuronske kisline in posledično izgubo njenih vlažilnih lastnosti. Hialuronska kislina kot naravna sestavina sinovialne teko-čine tvori primerno mazilo za sklepe, ščiti povr-šino hrustanca in izniči delovanje prostih radi-kalov ter strupov. Blaži vnetja in bolečino. Je glavna sestavina medvretenčnih ploščic.

»S pripravki, v katerih je hialuronska kislina, je

mogoče obnoviti običajno viskoznost

sinovial-ne tekočisinovial-ne in na ta način preprečiti ali zaustaviti

poškodbe v sklepih.«

»Seveda je na voljo precej prehranskih dopolnil in mazil, ki spodbujajo celjenje, okrepijo prizade-te dele in ublažijo vnetje. Nekaprizade-tere pripravke lahko zaužijemo, nekatere pa vtremo v kožo prizadetega

predela.«

Priloga: Obolenja sklepov

31

November 2012

Mogoče vas bo presenetilo dejstvo, da ima šipek pomembno vlogo pri skrbi za gibljive sklepe in vezi. To dokazujejo dolgoletni raz-iskovalni projekti v Skandinaviji in objavljeni izsledki znanstvenih študij. Šipek vpliva na protivnetni proces v sklepu in hkrati zaviralno vpliva tudi na proces razgradnje sklepov.

MSM je kratica za metilsulfonilmetan. To je organska oblika žvepla, ki se nahaja v vseh živih organizmih. Potreben je za obnovo tkiv in optimalno delovanje imunskega sistema.

S svojim delovanjem se bori proti staranju, nastopa kot pomemben dejavnik pri tvorbi kolagena in krepilno pri kosteh, sklepih, laseh, nohtih in koži.

Seveda je na voljo precej prehranskih dopolnil in mazil, ki spodbujajo celjenje, okre-pijo prizadete dele in ublažijo vnetje. Neka-tere pripravke lahko zaužijemo, nekaNeka-tere pa vtremo v kožo prizadetega predela. V ta sklop sodijo omega nenasičene maščobne kisline rastlinskega in ribjega izvora. Pripravki iz plank-tona imajo najugodnejše razmerje omega-3 in omega-6 nenasičenih maščobnih kislin.

Vse združene učinkovine obljubljajo obno-vljen hrustanec in izboljšano gibljivost skle-pov ter zmanjšanje bolečin.

Po izkušnjam mnogih uporabnikov, pa naj bi ‘zmaga’ pripadala kombinaciji naslednjih učinkovin:

• rastlinski minerali,

• MSM, glukozamin, kondroitin in kolagen,

• omega-3 maščobne kisline,

• kremenica.

Zelenousta školjka ali školjka Perna

Zelenoustno školjko (Perna canaliculus) gojijo na nenaseljenih delih obale Nove Zelandije. Proces pridobivanja izvlečka je star že 30 let. Gre za poseben postopek, pri katerem se ne uporablja toplote, kemikalij ali topil, saj bi se tako uničila aktivna sesta-vina. Izvleček pridobivajo s postopki centri-fugiranja in sistemom tlaka in podtlaka.

Izvleček zamrznejo za 16 ur in nato iz njega

pridobivajo prah zelenoustne školjke . Mehko tkivo zelenouste školjke vsebuje 61

% beljakovin, 13 % ogljikovih hidratov, 12 % glukozaminoglikanov (GAG), 5 % lipidov. 5

% mineralov in 4 % vode. Vsebuje tudi glu-kozamin, ki prispeva k obnovi hrustanca.

Glukozamin in GAG so glavne sestavine zele-nouste školjke, kjer jih najdemo v večjih koli-činah in katere so zelo pomembne pri zdra-v ljenju sk lepnih b o le zni. Funkcija glikozaminoglikanov (GAG) je, da uravna-vajo prožnost tkiva, pospešujejo prenos hra-nilnih snovi oz. odstranjujejo odpadne pro-dukte iz vezivnega tkiva in sosednjih organov in s tem blažijo mehanske obreme-nitve. Zvišujejo sposobnost obnavljanja vezivnega tkiva

Mazila, geli, kreme

Na mesto poškodbe ali bolečine lahko nane-sete tudi kreme ali gele, ki imajo ugoden vpliv na zmanjšanje vnetne otekline in bolečine.

Uporabljate jih lahko le na nepoškodovani koži. V lekarnah je na voljo velika izbira sin-tetičnih zdravil z zgoraj omenjenimi učinko-vinami. Nekateri hladijo, nekateri ogrevajo, vsem pa je skupno, da ugodno delujejo na bolečino, vnetje ali oteklino.

Priloga: Obolenja sklepov

32 November 2012

»Mirujmo, če so bolečine v sklepih posledica preve-likih in ponavljajočih se obremenitev, ki bolečine še okrepijo.«

Za svoj prostor se borijo tudi naravna mazila, kreme in geli. Po mnenju mnogih uporabnikov delujejo odlično. Preverite med spodaj naštetimi:

Kitajska mast je izdelana na osnovi starih kitajskih receptov. Primerna je za masažo mišic in sklepov, ljudje pa ji pripisujejo blažilno delo-vanje tudi na nekatere druge tegobe.

Smrekovo mazilo je popolnoma naraven izdelek. Pripravki iz smrekove smole se že vrsto let uporabljajo v tradicionalni ljudski medicini za zdravljenje najrazličnejših kožnih poškodb (ran), vnetij in bolečin v mišicah ter sklepih.

Znanstveno je dokazano, da smrekova smola deluje antibakterijsko. Smrekovo mazilo vse-buje učinkovine, ki delujejo protivnetno in pro-tibakterijsko. Pospešujejo tudi obnovo tkiva in celjenje ran. Izberite tako mazilo, ki ne vse-buje umetnih dodatkov in konzervansov.

Konjski balzam ali konjska mast doživlja novo renesanso. Pri športnikih, ki so izpostavljeni raz-ličnim poškodbam, velja za skoraj »čudežno«

mazilo. Uporablja se tudi za masažo in nego mišic.

Koristen je tudi pri tegobah, ki so posledica revme, bolečin v kosteh in slabega krvnega obtoka. Uporaba je priporočena tudi po meha-ničnih poškodbah ter pri zatečenih nogah. Pozi-tivni učinki se pokažejo že po prvem nanosu.

Tudi homeopatska zdravila so na voljo brez recepta

Na slovenskem trgu lahko od nedavnega izbi-ramo tudi med nekaterimi homeopatskimi zdravili. Za lajšanje težav in zdravljenje skle-pov so primerna naslednja:

• Arnica: Homeopatska arnika se uporablja, kadar je vzrok travmatska poškodba.

• Symphytum oziroma gabez uporabimo, kadar je poškodovana kost ali pokostnica.

Rhus toxicodendrom oziroma bršljan upo-rabimo, kadar je sklep tog in okorel, po trav-matski poškodbi kit in vezi.

Hypericum ali po domače šentjanževka se uporablja, kadar so poškodovani živčni končiči, pa tudi pri revmatskih bolečinah.

• Če smo si izpahnilli ali zvili sklep, potem bo pomagala Ruta graevolens.

Povprašajte v lekarni, izkušeni strokovnjaki vam bodo znali svetovati!

Če nič od naštetega ne pomaga ...

Potem vzemite pot pod noge in k zdravniku.

Ta vam bo verjetno po postavljeni diagnozi predpisal zdravilo na recept ali vas poslal k specialistu. Z zdravili na recept lahko vnetje učinkovito zmanjšamo. To so nesteroidni anti-revmatiki v tabletah ali kapsulah, ki zavirajo sklepno vnetje in bolečino. Prva izbira so ponavadi antirevmatiki v obliki gela za lokalno uporabo, ker nimajo stranskih učin-kov, nekateri od njih pa so na voljo tudi v pro-sti prodaji.

Stranski učinki peroralnih (tistih, ki jih zau-žijemo) nesteroidnih antirevmatikov so lahko težave z želodcem po daljši rabi. Če so posa-mezniki nagnjeni k težavam z želodcem, potem lahko te vrste antirevmatikov povzro-čijo želodčno razjedo. Kontraindicirani so tudi pri srčno-žilnih obolenjih, saj lahko zmanj-šajo učinke zdravil.

Olajšajmo si vsakdan

Če imamo težave s sklepi, nam bodo spodnji nasveti olajšali vsakdan:

• Mirujmo, če so bolečine v sklepih posledica prevelikih in ponavljajočih se obremenitev, ki bolečine še okrepijo.

• Na boleče mesto položimo hladen obkladek.

Ta bo preprečil otekanje sklepov in nastanek modrice in ublažil bolečino. Kasneje poškodbo ogrevamo, saj s tem povečamo prekrvavitev poškodovanega tkiva. Tkivo bo tako dobilo več hranilnih snovi in kisika, zato se bo lahko hitreje obnovilo.

• Če smo obiskali fizioterapevta, potem nam je zagotovo svetoval ustrezne vaje. Redno jih izvajajmo, saj bomo z njimi pospešili krvni obtok in s tem zdravljenje.

• Če nas pesti (pre)velika telesna teža, potem delajmo na tem, da jo zmanjšamo. Lažji bomo, manj bodo naši sklepi obremenjeni, bolj bodo gibljivi, pa tudi splošno počutje bomo izboljšali.

• Bodimo telesno dejavni. Z redno vadbo si bomo okrepili mišice ter povečali čvrstost sklepov in njihovo gibljivost.

Priloga: Obolenja sklepov

33

November 2012

Avtor:

Saša Vrbančič

Kronične nenalezljive bolezni so vzrok najpogostejših smrti odraslih Slovencev

V Sloveniji odrasli ljudje najpogosteje umi-ramo zaradi kroničnih nenalezljivih bolezni, med katerimi vodijo bolezni srca in ožilja ter rakave bolezni, sledijo pa zunanji vzroki smrti.

Tudi v Evropi so najpomembnejši vzroki umr-ljivosti podobni kot v Sloveniji: na prvih treh mestih so bolezni srca in ožilja, rak ter poškodbe in zastrupitve.

Ugodni učinki redne telesne aktivnosti na preprečevanje in lajšanje kroničnih bolezni

Različne epidemiološke raziskave so poka-zale, da redna telesna dejavnost varuje pred večino kroničnih nenalezljivih bolezni. Vadba Kronične nenalezljive bolezni, med katere

štejemo bolezni srca in ožilja, rak, slad-korno bolezen, debelost, bolezni obrabe kosti in sklepov, osteoporozo in druge, so veliko breme sodobnega sveta, zdravstva in državnih blagajn. Zaradi teh bolezni ljudje v razvitem svetu in vse pogosteje tudi v državah v razvoju množično obole-vajo. Odstotek sega vse tja do 70, kar je res visoka številka. Rdeča nit teh bolezni so večinoma številne razvade in nezdrav življenjski slog: kajenje, pretirano pitje alkohola, preveč hrane, premalo gibanja in stres.

O tem, koliko vadbe je koristne pri kro-ničnih bolnikih, pa smo povprašali še prim.

doc. dr. Danico Rotar Pavlič, dr. med., ki v svoji ambulanti srečuje omenjene bolnike.

In document 77.000 (Strani 29-33)