• Rezultati Niso Bili Najdeni

Kapljice

In document FOTOGRAFIJA V POVEZAVI Z RISBO (Strani 38-0)

6.7 Analiza posameznih avtorskih del

6.7.1 Kapljice

V likovnem delu Kapljice sem prilepila fotografijo ženske figure, ki v rokah drži glavo iz kolaža in risbe. Obraz glave, ki jo drži v roki sem narisala s črnilom v zelo enostavni ekspresivni risbi.

Upodobila sem jo le z nekaj potezami z različno debelimi nanosi črnila. Postavitev fotokolaža in globoka likovna sporočilnost sta predvsem značilni za umetnico Hanno Höch, ki je prav tako v fotomontaže postavljala slikovno gradivo ženskih figur in njihovih delov telesa. Fotokolaž je v celoti zelo preprost, saj je sestavljen le iz dveh delov fotografij ter preproste risbe na obrazu, še bolj preprostega pa ga naredijo črno-bele fotografije, ki sem jih povzela po omenjenih zgledih umetnikov.

Interakcijo med risbo in fotografijo sem v tem primeru ustvarila s tem, ko sem risbo nanesla v obrezan obraz na fotografiji in posledično dosegla ravnovesje med risbo in fotografijo, glede na postavitev. Z motivom na fotografiji ter izbranimi potezami na avtorskem delu sem dosegla sporočilnost, ki se povezuje z izrazito ljubezensko pesmijo. Motiv pesmi so kapljice.

Orosile so se moje oči, navlažile so se moje ustnice,

spotile so se moje roke.

Ni dvoma, da kapljice, o ljubezni govore.

Kapljice

Slika 28: Teja Lazar, Kapljice, 29.7 x 42 cm, 2018, fotomontaža in risba s tušem, osebni arhiv

28 6.7.2 Tvoja

Kompozicija v delu Tvoja je navpično postavljena kompozicija in ima še manj risbe kot prva.

Likovno delo predstavlja figuro dekleta, ki se je ravnokar zbudila. Upodobila sem jo s povečano glavo in pomanjšanim telesom. Fotografije sem razdelila na tri dele, risbo pa sem umestila le ob strani. Z likovnim delom sem predstavila, da je že minimalna poteza risbe lahko ključna pri vsebinskem delu. Literarni del govori o ljubezni med žensko in dvema moškima. Govori o spoznanju na katerega dekle pomisli neko jutro, ko se zbudi. Vsebino, ki se nanaša na posesivnost enega od vpletenih sem poudarila s svojilnimi zaimki njegov, moj in tvoj.

Zbudila sem se v postelji, njegovi,

zbudila ob topli sapi, njegovi.

zbudila sem se ob misli svoji,

da raje prebujam se ob sapi, tvoji.

Tvoja

Slika 29: Teja Lazar, Tvoja, 42 x 29.7cm, 2018, fotomontaža in risba s tušem, osebni arhiv

29 6.7.3 Steklen pogled

Zopet se srečamo z risbo, ki ustvari obraz upodobljene figure. Večji del telesa je upodobljen s fotografijo, obraz pa je iztrgan in namesto njega je vanj dodana risba. Sledi fotomontaže tukaj skorajda ni, saj sem uporabila eno fotografijo, v katero sem minimalno posredovala. Tokrat so poteze v risbi povzete po Matissu, kot je tudi sam risal ženske figure. Likovnost in literarnost se najbolje povezujeta v tem delu Steklen pogled, saj oba izpostavljata pojem pogleda. V likovnosti sem ga izpostavila tako, da sem ga upodobila kot risbo, medtem ko je vse ostalo fotografija. Pesem ima zelo natančno določen motiv že v naslovu, ki se obenem nadaljuje v pesnitev. Gre za ulovljen pogled med moškim in žensko, ki sem ga literarno simbolizirala z razbitim steklom. Uporabila sem motiv, ki ga imenujemo »motiv fraktalov«, zasledimo pa ga tudi v literarnem delu Hansa Christiana Andersena Snežna kraljica (1845) ali v delu Mihaela

Slika 30: Teja Lazar, Steklen pogled, 42 x 29.7 cm, 2018, risba s tušem in fotografija, osebni arhiv

Se je razbil.

odleteli koščki, pa odleteli so v tvoje oko.

Tako ujel si moj pogled.

Steklen pogled

30

Endeja z naslovom Momo (1984). Motiv fraktalov najdemo celo v orientalski liriki v Hafisovih pesnitvah.

6.7.4 Porcelan

V delu Porcelan se podoba razbije na likovno-formalnem delu in vsebinskem pri literarnem.

Celota opisuje tradicionalno žensko figuro, ki se zaradi moškega v prispodobi razleti na koščke.

V likovnem delu sem želela to oblikovati tako, da sem eno podobo razstavila na različne kose in jih potem znova sestavila. Tako figuro sestavlja njen sprednji del z obrazom, zadnji del ter praznina njene oblike. Izključno pri tem delu nisem vnesla risbe v kompozicijo, saj sem ustrezno formalno kot tudi vsebinsko obliko dosegla brez nje. Pri tem delu v ospredje postavljam fotomontažo kot samostojno delo, za katero me je posebej navdihnil eden izmed predstavljenih umetnikov Jesse Draxler, ki se je v svojih fotomontažah ukvarjal s podobnimi manipulacijami oziroma deformacijami ženskih figur.

Že iz naslova avtorskega dela lahko zaznamo krhkost motiva. Tudi porcelan je zelo simbolično uporabljen kot simbol za žensko, ki se občutljivo obnaša v bližini človeka, ki ga ljubi. Vsebina pesmi spet nakazuje na ljubezen med dvema, ki se obenem ljubezni tudi bojita. Glede oblike je ta pesem najdaljša od vseh, saj ima dve kitici, najdemo pa tudi ponavljanje besed: »Tam, tam, tam«, kar si lahko razlagamo kot še en element razbitega.

Porcelan

Slika 31: Teja Lazar, Porcelan, 42 x 29.7 cm, 2018, fotomontaža, osebni arhiv

31 6.7.5 Popisana

Naslednje likovno delo Popisana je zopet sestavljeno iz fotografije z manjšim izrezom in vnesenimi elementi enostavne ekspresivne risbe. Uporabila sem le eno fotografijo in nanjo narisala človeško figuro. Večji del kompozicije je zelo temen, medtem, ko je človeško telo z risbo svetel format, kar ustvari črno - bel kontrast, veliko bolj kot pri ostalih delih. Risbo sem v uporabila v nekoliko večjem obsegu zaradi vsebine pesmi, ki govori o porisani ženski figuri in jo primerja s stranjo v knjigi.

Delo Popisana predstavlja motiv knjige, ki vsebinsko govori o izrabljenem dekletu s strani moškega.

Slika 32: Teja Lazar, Popisana, 42 x 29.7 cm, 2018, risba s tušem in akrilnim flomastrom na fotografiji, osebni arhiv

Obrnil me je tako lahkotno kot še eno navadno stran v knjigi.

Ko je zaprl knjigo, sem le postala ena izmed sto popisanih strani.

Popisana

32 6.7.6 Majhna poteza

V tem likovnem delu je predstavljen portret ženske, ki povezuje figuro na fotografiji in risbi.

Črnilo pokriva prazen del formata, ki se v liniji nadaljuje v vrat ter ramena na fotografiji. Risba je zelo ekspresivna in poenostavljena, zanjo bi lahko tudi rekli, da se ne preveč ozira na fotografijo, kljub temu, da vse obrazne poteze stojijo na pravem mestu. Tudi v tem primeru ne moremo govoriti o fotomontaži ampak zgolj o uporabi ene fotografije. Razen belega formata ob robovih ter na sredini je ta kompozicija zelo temna, ustvarja rahel črno-beli kontrast.

Po principu enostavnosti, sem na likovnem kot tudi literarnem delu dosegla novo podobo.

Narisal mi je smeh na obraz, ko sem se jokala, s tem nasmehom, ustvaril novo je umetnino.

Majhna poteza

Slika 33: Teja Lazar, Majhna poteza, 29.7 x 42 cm, 2018, risba s tušem na fotografiji, osebni arhiv

33 6.7.7 Slovar ljubezni

Slovar ljubezni v fotomontaži predstavlja dve različni figuri, ženskega ter moškega spola, ki se spajata skupaj v eno podobo. Iz dveh popolnoma različnih podob nastane ena. To poudarim še z enostavno linijo, ki se vleče okoli obraza obeh in nakazuje na združitev. Ozadje v kompoziciji je zaradi izbrane fotografije precej temno, zato bela linija toliko bolj izstopa. Z uporabo dveh barv v fotografiji in liniji sem ustvarila kontrast črno-belega ter obenem dosegla ravnovesje v kompoziciji z uporabo svetlo - temnega. Fotomontaža je precej preprosta in zopet sem predstavila, da so dovolj le minimalne poteze risbe v fotomontaži, da dosežejo želen efekt v formalni, kot tudi vsebinski plati končnega dela. Tako kot formalno tudi vsebinsko fotomontaža prikazuje motiv združitve, enakosti ali ljubezni. Govori nam, da včasih ni potreben skupen jezik, da se dva človeka razumeta in shajata v sožitju.

Nisva govorila enakega jezika ampak v slovarju ljubezni

sva se še najbolj ulovila.

Slika 34: Teja Lazar, Slovar ljubezni, 42 x 29.7 cm, 2018, fotomontaža in risba z akrilnim flomastrom, osebni arhiv

Slovar ljubezni

34 6.7.8 Perspektiva

Pri likovnem delu Perspektiva sem ustvarila fotomontažo iz dveh različnih obrazov, ki sem ju prilepila skupaj. Nato sem dodala še enostavno risbo, s katero sem ju povezala. Risba stoji tako, da spodnjemu obrazu doda nos ter obrvi, zgornjemu pa veke. Obema so skupne tudi oči.

Zanimivo pri tem delu je, da se lahko dojema oba obraza skupaj ter vsakega posebej, ki simbolično predstavljata tudi vsebino pesmi, na katero se navezuje. Okoli fotomontaže je format prazen, kar toliko bolj poudari figuro. Vsebinsko predstavlja fotomontaža skupaj s pesmijo motiv perspektive ali glave. Pesem vsebuje dve kitici po tri verze; skupaj ima torej šest verzov. Rime v pesmi ne najdemo.

Postavi se na glavo, da vidiš svet iz drugačne perspektive.

Včasih ko držiš noge v zrak, je še sonce pod tabo.

Perspektiva

Slika 35: Teja Lazar, Perspektiva, 42 x 29.7 cm, 2018, fotomontaža in risba z akrilnim flomastrom, osebni arhiv

35

7 SKLEP

V zadnjem letniku študijskega programa likovne pedagogike smo se posvetili razvijanju ter raziskovanju lastnih likovnih pristopov. Odločila sem se za ustvarjanje kolažev, pri katerih sem gradivo črpala iz revij in časopisov. Postopoma sem začela vnašati v likovna dela še enostavno risbo, ki je pripomogla k oblikovanju vsebine v likovnih delih. Kmalu sem ugotovila, da mi takšna kombinacija ustreza, zato sem v svoja likovna dela dodala avtorsko fotografijo, s katero sem se ob študiju občasno ukvarjala. Tako sem se seznanila s področjem fotomontaže, ki jo je spremljala še enostavna risba.

Iz zbranih likovnih del sem si odgovorila na vprašanja, ki so me ob tem zanimala. Ugotovila sem, da se je pri fotomontaži treba pomikati počasi in postopoma iskati ravnovesje med fotografijami. V vsaki fotomontaži je pomembno, da se poleg formalne oblike išče tudi načine, kako predstaviti izbrano vsebino. Ob tem mi je dobro služila tudi tehnika risanja, ki je pripomogla k zaključitvi likovnega dela v celoto. Likovni disciplini je potrebno prilagajati druga drugi, med njima iskati povezave z linijami, točkami ali oblikami in ju kombinirati, dokler ne najdemo ustrezne kompozicije. Ne glede na to kakšno fotomontažo ustvarimo, ekspresivna risba zelo dobro sodeluje na formatu s fotografijami. Pogostoma je že majhna ekspresivna poteza dovolj za zaključitev likovnega dela. Ob ustvarjanju sem sledila pravilu

»manj je več« in skrbela, da bi bila nova podoba čim bolj enostavna, obenem pa ohranjala preudarnost in sporočilnost.

Z vnosom teksta v ustvarjanje sem spoznala pomen likovnega dela z ali brez teksta. S pesmimi vizualna podoba odpre čisto drugačne možnosti interpretacij in splošnega razumevanja. Včasih si s pomočjo besedila lahko odgovorimo na vprašanja, ki jih ponuja vizualna podoba, včasih pa se nam porodi še več vprašanj kot prej. Tako kot se je tudi Boris A. Novak ukvarjal z avtorskimi definicijami, ki jih je iskal v besednih igrah, tako sem se tudi sama poigrala z izbiro metaforičnih besed in pojmov v svojih osebnih ljubezensko- izpovednih pesmih in tako ustvarila svoj osebni ljubezenski slovarček.

36

8 LITERATURA IN VIRI

• Ades, D. (1986). Photomontage. London: Thames and Hudson Ltd. (reprinted 1992)

• Aillagon, J.J. (1988). Man Ray: photography and its double. Corte Madera CA, cop 1998

• A. Novak, B. (2013). Definicije. Ljubljana: Goga

• Batchen, G. (2010). Goreč od želje, Zasnovanje fotografije. Ljubljana: Studia Humanitatis

• Blažič, M.M. (2013). Zven in pomen v mladinski poeziji Borisa A. Novaka. Aktualna vprašanja slovanske fonetike (str. 111-123). Ljubljana: Znanstvena založba filozofske fakultete

• Butina, M. (2011). Likovna teorija, Učbenik za umetniške gimnazije likovne smeri od prvega do četrtega letnika. Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana: Založba Debora

• Elger, D. (2016). Dadaism. Köln: Taschen

• Essers, V. (2013). Matisse. Köln: Taschen

• Gowing, L. (1979). Matisse. Pariz: S.P.A.D.E.M.

• Kos, J. (1981). Morfologija literarnega dela. Ljubljana: Državna založba Slovenije

• Kos, J. (2006). Svet književnosti 4. Sodobna Slovenska književnost. Maribor: Založba Pivec

• Ray, M. (2005). Man Ray. London: Grange Books

• Rački, T. (2007). Veščina risanja 2. Človeška figura. Ljubljana: Narodna in univerzitetna knjižnica

• Rački, T. (2010). Veščina risanja 3. Majhne skrivnosti velikih mojstrov. Ljubljana:

Narodna in univerzitetna knjižnica

• Rački, T. (2004). Veščine likovne kompozciije, v slikarstvu, oblikovanju, fotografiji, filmu, kiparstvu, arhitekturi in gledališču. Ljubljana: Narodna in univerzitetna

knjižnica

• Sontag, S. (2001). O fotografiji. Ljubljana: Študentska založba

• Zalaznik, J.(2009). Kako je umetnost izgubila nedolžnost: Kolaž, asemblaž in fotomontaža v umetnosti 20. stoletja. Ljubljana: Javni sklad za kulturne dejavnosti

• Warnacke C.P. (2002). Pablo Picasso, 1881-1973. Köln: Taschen

37

8.1 SPLETNI VIRI

• Aesthetica. (2018). Linder Sterling. Povzeto po:

http://www.aestheticamagazine.com/linder-sterling/

• A.J.(2016). Oblike duha: ko pesniške oblike vsega sveta zaživijo v pesniški obliki.

MMC RTV SLO. Povzeto po: https://www.rtvslo.si/kultura/knjige/oblike-duha-ko-pesniske-oblike-vsega-sveta-zazivijo-v-slovenscini/409477

• Artdiscover. (2012). Linder Sterling. Povzeto po:

http://www.artdiscover.com/en/artists/linder-sterling-id826

• Artnet. (2018). Erwin Blumendeld. Povzeto po: http://www.artnet.com/artists/erwin-blumenfeld/

• Bjornsdotter, M. (2018). Jesse Draxler. Coeval. Povzeto po: https://www.coeval-magazine.com/coeval/2015/6/25/jesse-draxler

• Boris A. Novak (2018). Društvo slovenskih pisateljev. Povzeto po:

https://www.drustvo-dsp.si/en/writers/boris-a-novak/

• Elderfield, J. (1985). The drawings of Henri Matisse. Moma. Povzeto po:

https://www.moma.org/documents/moma_catalogue_2011_300299031.pdf

• Erwin Blumenfeld (2018). Artwork. Povzeto po: https://erwinblumenfeld.com/work/

• Ewing A., W. (2018). John Stezaker. SAATCHI GALLERY, WORLD'S No 1 MUSEUM ON SOCIAL MEDIA. Povzeto po:

https://www.saatchigallery.com/artists/john_stezaker.htm

• Famous photographers (2018). Erwin Blumenfeld. Povzeto po:

http://www.famousphotographers.net/erwin-blumenfeld

• Hannah Höch. Artnet. Povzeto po: http://www.artnet.com/artists/hannah-h%C3%B6ch

• Hans Christian Andersen. Fairytales and stories. Povzeto po: http://hca.gilead.org.il/

• Jesse Draxler. Artsper. Povzeto po: https://www.artsper.com/en/contemporary-artists/united-states/4156/jesse-draxler

• Jesse Draxler portfolio. Povzeto po: http://jessedraxler.com/

• Eskildsen, U. (2013). Erwin Blumenfeld (1897- 1969). Photographs, drawings and photomontages. Petit Journal. Jeue de Paume. Pariz. Povzeto po:

http://www.jeudepaume.org/index.php?page=article&idArt=1838).

• John Stezaker. The approach. Povzeto po: https://theapproach.co.uk/artists/john-stezaker/images/

38

• John Stezaker. Richard Gray Gallery. Povzeto po:

http://www.richardgraygallery.com/artists/john-stezaker

• John Stezaker (2018). Whitechapel gallery. Povzeto po:

http://www.whitechapelgallery.org/exhibitions/john-stezaker/

• Kandinsky, W. (1910) Concerning the spiritual in art. Povzeto po:

http://www.semantikon.com/art/kandinskyspiritualinart.pdf

• Nika. (2014). Fotografija in umetnost. Pojmovnik slovenske umetnosti 1945-2005.

Povzeto po: http://www.pojmovnik.si/koncept/fotografija_in_umetnost/

• Studiointernational. (2017). John Stezaker: I was trying to create a sort of photographic cubism. Povzeto po:

https://www.studiointernational.com/index.php/john-stezaker-interview-i-was-trying-to-create-a-sort-of-photographic-cubism

• Smashbox studios. (2015). Jesse Draxler. Povzeto po:

https://www.smashboxstudios.com/hype/jesse-draxler-interview/

• Slovar slovenskega knjižnega jezika. Povzeto po: http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name=sskj_testa&expression=aforizem&hs=1

• Švabič, L. (2018). Boris A Novak: »Pisanje epa je bil največji psihofizični napor mojega življenja.« Kultura. MMC RTV SLO, Ljubljana. Povzeto po:

https://www.rtvslo.si/kultura/novice/boris-a-novak-pisanje-epa-je-bil-najvecji-psihofizicni-napor-mojega-zivljenja/445243

• The art story. (2018) Hannah Höch. German Photomontage Artist. Povzeto po:

https://www.theartstory.org/artist-hoch-hannah.htm

• Tate. Linder. Povzeto po: https://www.tate.org.uk/art/artists/linder-10844

8.2 VIRI SLIKOVNEGA GRADIVA

• SLIKA1: Henri Matisse, Akt z zadnje strani, 1950. Dostopno na: http://www.henri-matisse.net/drawings.html

• SLIKA2: Djerkovis Gjula, Avtoportret s pipo, 1926. Dostopno na:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Derkovits,_Gyula_-_Self-portrai_with_Pipe_(1926).jpg

39

• SLIKA3: Ernst Ludwig Kirchner, Študija o starem in rdečem, 1914. Dostopno na:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ernst_Ludwig_Kirchner_Studie_zur_Roten _Kokotte.jpg

• SLIKA4: Henri Matisse, Akt iz Clevelanda, 1932. Dostopno na: http://www.henri-matisse.net/drawings.html

• SLIKA5: Henri Matisse, Madona in otrok, 1950-1951. Dostopno na:

https://www.masterworksfineart.com/artists/henri-matisse/lithograph/vierge-et-enfant-madonna-and-child-1950-1951/id/w-4321

• SLIKA6: Pablo Picasso, Olgin portret, 1920. Dostopno na:

https://www.wikiart.org/en/pablo-picasso/portrait-of-olga-1920

• SLIKA7: Pablo Picasso, Akti v Reverie, 1920. Dostopno na:

http://www.pablopicasso.net/drawings/

• SLIKA8: Pablo Picasso, Vojna in mir, 1950. Dostopno na:

http://www.pablopicasso.net/drawings/

• SLIKA9: Man Ray, Črno in belo, 1926. Dostopno na:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Man_Ray_%22Noire_et_Blanche%22_1926 _.jpg

• SLIKA10: Man Ray, Ingresova violina, 1924. Dostopno na:

https://johnrlovett.wordpress.com/tag/kiki-de-montparnasse/

• SLIKA11: Man Ray, Brez naslova, 1922. Dostopno na:

https://www.christies.com/lotfinder/Lot/man-ray-1890-1976-untitled-rayograph-1922-5657803-details.aspx

• SLIKA12: Man Ray, Elektrika, 1931. Dostopno na:

http://www.getty.edu/art/collection/objects/46779/man-ray-electricity-electricite-american-1931/

• SLIKA13: Pablo Picasso, Kitara, 1913. Dostopno na: Zalaznik, J.(2009). Kako je umetnost izgubila nedolžnost: Kolaž, asemblaž in fotomontaža v umetnosti 20.

stoletja. Str. Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Ljubljana

• SLIKA14: Kazimir Malevič, Gospa na plakatu, 1914. Dostopno na: Zalaznik, J.(2009). Kako je umetnost izgubila nedolžnost: Kolaž, asemblaž in fotomontaža v umetnosti 20. stoletja. Str. Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Ljubljana

• SLIKA15: George Grosz, John Heartfield, Sončna dežela, 1919. Dostopno na: Ades Dawn (1986). Photomontage. Str. Thames and Hudson Ltd. London (reprinted 1992)

40

• SLIKA16: Hannah Hoch, Half caste, 1924. Dostopno na:

https://www.moma.org/documents/moma_catalogue_241_300063171.pdf

• SLIKA17: Hannah Hoch, Viktor, 1927. Dostopono na:

https://www.moma.org/documents/moma_catalogue_241_300063171.pdf

• SLIKA18: Hannah Hoch, Narejena za zabavo, 1936. Dostopno na:

https://www.moma.org/documents/moma_catalogue_241_300063171.pdf

• SLIKA19 : Linder Sterling, Brez naslova, 1976. Dostopno na:

https://www.tate.org.uk/art/artists/linder-10844

• SLIKA20: Linder Sterling, SheShe, 1981. Dostopno na:

http://www.artdiscover.com/en/artists/linder-sterling-id826

• SLIKA21: Linder Sterling, Migracija simbolov, 2012. Dostopno na:

https://www.artspace.com/linder/migration-of-symbols

• SLIKA22: : Jesse Draxler, Brez naslova. Dostopno na: http://jessedraxler.com

• SLIKA23: Jesse Draxler, For Ignite modeling. Dostopno na: http://jessedraxler.com

• SLIKA24: Jesse Draxler, Radiohead's cliimbing up the walls for Pitchwork. Dostopno na: http://jessedraxler.com

• SLIKA25: Erwin Blumenfeld, Marua Motherwell,1941. Dostopno na:

http://www.artnet.com/artists/erwin-blumenfeld/marua-motherwell-a-G0TTCcbGzajiQSv6gp9rGA2

• SLIKA26: Erwin Blumenfeld, Senčne silhuete, 1953. Dostopno na:

http://www.artnet.com/artists/erwin-blumenfeld/shadowed-silhouettes-new-york-a-0rm_tOTOu3jQujWkNHJCeg2

• SLIKA27: Erwin Blumenfeld, Dayton's, 1955. Dostopno na:

http://www.artnet.com/artists/erwin-blumenfeld/daytons-a-E1-N09cshF4zi1SkJYestQ2

• SLIKA28: John Stezaker, Ona (Filmski kolaž portreta) III, 2008. Dostopno na:

https://www.saatchigallery.com/artists/john_stezaker.htm

• SLIKA29: John Stezaker, Poroka, (Filmski kolaž portreta) XXXI, 2007. Dostopno na:

https://www.saatchigallery.com/artists/john_stezaker.htm

In document FOTOGRAFIJA V POVEZAVI Z RISBO (Strani 38-0)