• Rezultati Niso Bili Najdeni

Ocena dosežene internacionalizacije in mednarodna mobilnost

2. ŠTUDENTI IN KAKOVOST ŠTUDIJSKEGA PROCESA TER ŠTUDIJSKIH

2.9. Ocena dosežene internacionalizacije in mednarodna mobilnost

Cilji glede vpisa števila tujih študentov v okviru oddelka Uporabne družbene študije so bili preseženi. V študijskem letu 2019/20 smo v okviru oddelka vpisali skupno 81 tujih študentov (5 študentov na programu SM; 58 študentov na programu UDŠ in 18 študentov na programu MM).

V letu 2019/20 so se na visokošolski strokovni program Psihosocialna pomoč na novo vpisali 3 tuji študenti (Ukrajina, Bosna in Hercegovina). Na magistrski študijski program Psihosocialna pomoč se je vpisala 1 študentka iz Rusije. V bodoče se bomo še naprej trudili delati na promociji študija tudi v tujini.

Na doktorski študijski program se je v študijskem letu 2019/20 na novo vpisalo 14 tujih študentov (13 s Hrvaške, 1 iz Severne Makedonije).

Internacionalizacija kurikuluma

Fakulteta se zaveda relevantnosti vključenosti elementov internacionalizacije v študijske programe, zato smo v letu 2019 realizirali ukrep priprave načrta za intenzivnejšo vključitev internacionaliziranih učnih izidov in kompetenc v kurikulume, skladno z izvedenimi spremembami in posodobitvami študijskih programov. Tako smo v letu 2019 ukrep okrepitve internacionaliziranih učnih izidov in kompetenc realizirali v povezavi s študijskim programom Psihosocialna pomoč II.

stopnje in Socialni menedžment (VS). V letu 2020 tak ukrep priprave načrta za intenzivnejšo vključitev internacionaliziranih učnih izidov in kompetenc v kurikulume načrtujemo tudi na programu Psihosocialna pomoč (VS).

Mednarodna mobilnost

Mednarodna mobilnost oz. izmenjava študentov, visokošolskih učiteljev in sodelavcev ter strokovnih sodelavcev v študijskem letu 2019/2020.

109 Tabela 67: Kazalniki mobilnosti

Kazalnik Enota Plan/

realizacija

1.

stopnja

2.

stopnja 3.

Stopnja Število študentov, ki opravljajo

del študija v tujini Število Plan 1 1 1

Realizacija 2 2 0

Število študentov, ki opravljajo

prakso v tujini Število

Plan 1 1 1

Realizacija 1 0 1

Število tujih gostujočih visokošolskih učiteljev, ki sodelujejo pri pedagoškem procesu

Število Plan 2 0 8

Realizacija 2 2 3

Število visokošolskih učiteljev, ki sodelujejo pri pedagoškem procesu v tujini kot gostujoči profesorji

Število

Plan 3 0 1

Realizacija 5* / /

Število raziskovalcev in strokovnih sodelavcev, ki bodo šli iz Slovenije v tujino raziskovat na visokošolski ali raziskovalni zavod v tujino in ne bodo sodelovali v pedagoškem procesu

Število

Plan

2 0 0

Realizacija 9* / /

*Vse odhodne mobilnosti sodelavcev štejemo pod 1. stopnjo.

FUDŠ je nosilka ECHE listine. V domačem in mednarodnem prostoru FUDŠ postaja vedno bolj prepoznavna pedagoška in raziskovalna institucija. Ob podpori Nacionalne agencije CMEPIUS in Evropske komisije, FUDŠ posameznikom omogoča Erasmus izmenjave na želenih izobraževalnih in raziskovalnih področjih. Cilj fakultete je omogočiti oz. spodbujati izmenjave njenih posameznikov. In sicer:

• študentom za namen študija in/ali prakse,

• visokošolskim učiteljem in visokošolskim sodelavcem za namen poučevanja in

• visokošolskim učiteljem, sodelavcem ter strokovnim sodelavcem za namen usposabljanja.

Prav tako je cilj fakultete povečati obseg različnega sodelovanja med visokošolskimi institucijami, univerzami in organizacijami v tujini ter posledično dvigniti kakovost na izobraževalnem in raziskovalnem področju. FUDŠ je vključena tudi v mrežo “Europe from the Visegrad perspective”

v okviru programa CEEPUS, kar omogoča dodatne možnosti za mobilnost študentov in osebja.

Namen takšnih oblik izmenjav je spodbujati mreženje in vpetost zgoraj omenjenih deležnikov v evropski visokošolski prostor ter tako krepiti prispevek visokošolskega izobraževanja. Med posamezniki in institucijami se medosebni odnosi in vezi še bolj poglabljajo, krepijo in posledično z zaupanjem sklepajo bilateralne pogodbe. Slednje je eden izmed pomembnih ciljev, ki si ga je FUDŠ zastavila na dolgi rok. Iz leta v leto povečati število sklenjenih bilateralnih sporazumov.

Dosedanji študenti FUDŠ, ki so odšli na Erasmus in CEEPUS izmenjavo, in vsi tisti, ki še bodo odšli, bodisi za namen študija bodisi za namen prakse, se jim ob predložitvi ustrezne dokumentacije priznajo opravljeni izpiti/praksa v obliki kreditnih točk (KT). Svoje izkušnje pa delijo

110

s še preostalimi študenti v obliki predstavitev na informativnih dnevih in drugih srečanjih ter z objavami na spletni strani FUDŠ.

V študijskem letu 2018/2019 smo izvedli 4 študentske mobilnost z namenom izobraževanja in 2 z namenom prakse, med zaposlenimi pa 4 mobilnosti osebja z namenom poučevanja in 5 mobilnosti osebja z namenom usposabljanja. Število mobilnosti se je v primerjavi z letom poprej povečalo tako med študenti kot zaposlenimi. Institucije, ki so gostovale naše udeležence mobilnosti preko Erasmus+ so naslednje: Marie Curie University (PL), Savonia University (FI), Universidsd de La Laguna (ŠP), Univerza v Zagrebu (HR), Central European University (HU), Free University Berlin (DE), Babes Boyal University (RO), Moskow State University of Psycology and Education (RU).

Gostovanja sodelavcev so potekala tudi preko projektov bilateralnega sodelovanja ARRS v državah Bosna in Hercegovina ter Črna gora.

Zgoraj omenjene izmenjave v tujino so bile financirane iz programov Erasmus, CEEPUS, bilateralnega programa sodelovanja ARRS in iz lastnih sredstev.

Bilateralne pogodbe, ki jih ima FUDŠ sklenjene s tujimi univerzami in fakultetami v okviru programa Erasmus, so razvidne iz tabele 68 v nadaljevanju.

FUDŠ stremi k večji prepoznavnosti v mednarodnem okolju in se v le-tega vključuje tudi izven programa Erasmus. V preteklih letih je kar nekaj zaposlenih na FUDŠ gostovalo na tujih visokošolskih institucijah po Evropi in po svetu.

Kot gostujoči raziskovalci so gostovali na: Univerza Mediteran, Fakulteta za turizem Bar, Črna Gora; Oikos (BiH).

Vsi udeleženci, bodisi Erasmus izmenjav bodisi drugih gostovanj, se v tujini srečajo z nekoliko drugačno naravo dela, življenja in kulturo. V drugačnem mednarodnem okolju pridobijo predvsem na osebni rasti, izkušnjah in izpopolnjevanju v tujih jezikih. Na podlagi omenjenega matična fakulteta in tuje institucije prispevajo k inovativnejšim procesom in posledično k dvigu kakovosti visokošolskega izobraževanja v Evropi in po svetu.

111

Tabela 68: Seznam sklenjenih bilateralnih pogodb med FUDŠ in tujimi institucijami

Univerza/Fakulteta Država Študijsko leto

● Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca Romunija Nemčija Češka Litva Turčija Češka Italija Madžarska Slovaška Romunija

2014/2015

● Fachhochschule Westkuste, Heide

● University of West Bohemia, Plzen

● Kazimieras Simonavicius University, Vilnius

● Isik University, Istanbul

● Metropolitan University Prague

● Università degli Studi di Trieste

● Central European University, Budimpešta

● University of Presov, Presov

● University mediterranean Podgorica Črna Gora

● Kolodanyi Janos University of applied sciences Ukrajina Madžarska Turčija Turčija Ukrajina Finska Libanon Litva

2015/2016

● KROK University, Kiev

● Istanbul Sisli Vocational School

● Turgut Ozal University

● Savonia University of applied sciences, Ilsami

● American University of Beirut

● Vilinus Kooperacijos Kolegija (VKK)

● Vseučilišče Baltazar, Zaprešić

● IfiS PAN Graduate School for Social Research, Varšava

● Fakultet za poslovni menadzment, Bar

● Lebanese American University

● Universidad de la Laguna, Tenerife, Španija

● Universite de Liege, Belgija

Hrvaška Poljska Črna Gora Libanon Španija Belgija

2016/2017

● Lebanese American University

● SWPS University of Social Sciences and Humanities

● University college »CEPS - Centre for Business Studies«

Kiseljak

Libanon Poljska BiH

2017/18

● Università degli Studi di Molise

● Moscow state university for Education and Psychology

● Freie Universitat Berlin

● Università degli Studi di Bari Aldo Moro

● University of Brasov

● Universidad de Valencia

● College of Slavonski Brod

● Polytechnic “Nikola Tesla” in Gospić

Italija Rusija Nemčija Italija Romunija Španija Hrvaška Hrvaška

2018/19

● Gaza University

● College of inspection and personnel management

Palestina

Hrvaška 2019/2020

Fakulteta vsako leto redno gosti domače in tuje visokošolske učitelje. V letu 2019 je bilo na doktorskem študiju izvedenih 8 gostujočih predavanj tujih gostujočih predavateljev.

112

Za študijsko leto 2020/2021 si kot cilje v okviru fakultete na tem področju postavljamo vsaj 4 matične študente vključene v mednarodno izmenjavo v tujini, vsaj 4 gostujoče tuje študente v okviru Erasmus in CEEPUS izmenjav in vsaj 115 vpisanih tujih študentov (računamo predvsem na območje JV Evrope).

Tudi v prihodnje si bomo prizadevali k povečanju mednarodne prepoznavnosti fakultete in spodbujanju tako prihajajočih študentov na FUDŠ, kot tudi naših študentov v tujino, s čimer si bodo pridobili pomembne izkušnje za študij in delo v Sloveniji.

Fakulteta se zaveda pomena internacionalizacije in učinkovite mobilnosti študentov, zato za leto 2020 načrtuje številne ukrepe:

1. Nadaljevanje s promocijo mobilnosti študentov na dogodkih fakultete in prezentacije možnosti mobilnosti smiselno vključiti v študijski proces.

2. Spremljanje razpisov za spodbujanje virtualne mobilnosti študentov.

3. Izvedba sestankov E+ koordinatorja in predavateljev o možnostih realizacije virtualne oblike mobilnosti študentov, in sicer pred izvedbo vsake posamezne mobilnosti.

4. Informiranje različnih deležnikov FUDŠ o obstoju ključnih dokumentov Erasmus+ programa.

5. Izvajanje sistemskega spremljanja mobilnih študentov (pred/med/po mobilnosti).

6. Priprava študentov na mobilnost - Izvedba pripravljalnega srečanja za mobilne študente pred mobilnostjo, z namenom kulturno-jezikovne priprave (2x letno).

7. Reintegracija študentov po zaključku mobilnosti - Vključitev mobilnih študentov v aktivnosti, ki se izvajajo na FUDŠ kot E+ ambasadorje in tutorje novim generacijam mobilnih študentov in incoming študentom.

8. Priprava predlogov sprememb Pravilnika o mobilnosti.

9. Priprava učnega načrta za izbirni predmet, v sklopu katerega lahko študentje nabirajo kreditne točke z udeležbo na predavanjih tujih gostujočih predavateljev.

10. Promocija ostalih programov mobilnosti - CEEPUS itd.