• Rezultati Niso Bili Najdeni

2. ŠTUDENTI IN KAKOVOST ŠTUDIJSKEGA PROCESA TER ŠTUDIJSKIH

2.10. Omogočanje obštudijske dejavnosti

112

Za študijsko leto 2020/2021 si kot cilje v okviru fakultete na tem področju postavljamo vsaj 4 matične študente vključene v mednarodno izmenjavo v tujini, vsaj 4 gostujoče tuje študente v okviru Erasmus in CEEPUS izmenjav in vsaj 115 vpisanih tujih študentov (računamo predvsem na območje JV Evrope).

Tudi v prihodnje si bomo prizadevali k povečanju mednarodne prepoznavnosti fakultete in spodbujanju tako prihajajočih študentov na FUDŠ, kot tudi naših študentov v tujino, s čimer si bodo pridobili pomembne izkušnje za študij in delo v Sloveniji.

Fakulteta se zaveda pomena internacionalizacije in učinkovite mobilnosti študentov, zato za leto 2020 načrtuje številne ukrepe:

1. Nadaljevanje s promocijo mobilnosti študentov na dogodkih fakultete in prezentacije možnosti mobilnosti smiselno vključiti v študijski proces.

2. Spremljanje razpisov za spodbujanje virtualne mobilnosti študentov.

3. Izvedba sestankov E+ koordinatorja in predavateljev o možnostih realizacije virtualne oblike mobilnosti študentov, in sicer pred izvedbo vsake posamezne mobilnosti.

4. Informiranje različnih deležnikov FUDŠ o obstoju ključnih dokumentov Erasmus+ programa.

5. Izvajanje sistemskega spremljanja mobilnih študentov (pred/med/po mobilnosti).

6. Priprava študentov na mobilnost - Izvedba pripravljalnega srečanja za mobilne študente pred mobilnostjo, z namenom kulturno-jezikovne priprave (2x letno).

7. Reintegracija študentov po zaključku mobilnosti - Vključitev mobilnih študentov v aktivnosti, ki se izvajajo na FUDŠ kot E+ ambasadorje in tutorje novim generacijam mobilnih študentov in incoming študentom.

8. Priprava predlogov sprememb Pravilnika o mobilnosti.

9. Priprava učnega načrta za izbirni predmet, v sklopu katerega lahko študentje nabirajo kreditne točke z udeležbo na predavanjih tujih gostujočih predavateljev.

10. Promocija ostalih programov mobilnosti - CEEPUS itd.

113

akademski dogodki, znanstvena in strokovna srečanja

Fakulteta svoje študente vabi na vse dogodke v njeni organizaciji. Za organizacijo dogodkov in drugih obštudijskih aktivnosti skrbi Karierni center, s pomočjo Referata za študijske in študentske zadeve in strokovne sodelavke za odnose z javnostjo. V okviru obštudijske dejavnosti je tako fakulteta v 2019 organizirala številne dejavnosti in dogodke. V januarju 2019 je fakulteta (so)organizirala Zimski tabor, ki je potekal v Ljubljani, in v okviru katerega je bilo študentom omogočeno sodelovanje na številnih delavnicah, okroglih mizah in predavanjih, forumih, npr.

delavnica delavnica Jean Monnet Chair Cultural "Political Economy of Europe 2020”, predavanje

"Kako izmeriti socialno izključenost s pomočjo elektroencefalografjie?" ter predstavljena je bila še predstavljena strategija fakultete, predstavitev ECHE evalvacije ter smernice za izboljšave.

Marca 2019 je v Novi Gorici in Ljubljani gostoval prof. dr. Paul El-Tabar s predavanjem

“Globalisation, Migration and Diaspora” in “Bourdieu’s theory of state and politics”.

Marca je FUDŠ v sodelovanju z Zavodom RS za zaposlovanje organiziral karierni dogodek

“življenje, delo in študij v Evropi”, ki je bil namenjen tako našim študentom kot širši javnosti. V marcu je fakulteta v okviru projekta FOST-INNO, katerega je partnerica, na Območno-obrtni zbornici Ajdovščina, v sklopu dogodka “Poletimo v novo turistično sezono - Turistu povejmo zgodbo o sebi, ponudimo nekaj izvirnega, organizirala enodnevno usposabljanje ključnih deležnikov projekta.

Aprila je bil izveden prvi dogodek v okviru razpisa PKP. Dne 11.4.2019 je bil izveden dogodek v okviru projekta “Otresi stres – s tehniko TRE do manj stresa” s strani delovnega mentorja projekta g. Meteja Zaplotnika.

V mesecu maju je v Ajdovščini potekala delavnica “Vloga tržnih znamk in tržno komuniciranje” v sklopu projekta INNO WISEs. V mesecu septembru pa je v sklopu istega projekta je v Ljubljani potekala delavnica “Funding and technical support”.

V istem mesecu sta bila organizirana dva dogodka v okviru projektov PKP; dogodek projekta

“Otresi stres – s tehniko TRE do manj stresa” v izvedbi doc. dr. Tjaše Stepišnik Perdih ter dogodek projekta “Ribolovni turizem v Sloveniji na rekah in jezerih: Postavitev temeljev za razvoj ribolovnega turizma v Zahodni Sloveniji na rekah in jezerih”, izveden s strani g. Andreja Šumerja.

V maju je bilo na obeh lokacijah študija izvedeno gostujoče predavanje doc. dr. Claudia Kosman z Lebanese American University, na temo “The State of Arab Media: Past, Present, and Future".

Dne 27.5.2019 je Slovenska panevropska mladina v sodelovanju s Fakulteto za uporabne družbene študije v Novi Gorici organizirala okroglo mizo z naslovom “EU 2019-2024 – kaj bodo prinesle evropske volitve?”. Gosta okrogle mize sta bila: prof. dr. Matevž Tomšič, doc. dr. Bernard Nežmah.

Od 30.5. do 1.6.2019 je v Ljubljani potekala soorganizirana mednarodna konferenca 11. Slovenian Social Science Conference, pod naslovom “Observing social transformations: National and Transnational perspectives”.

Dne 25.11.2019 je bila v okviru projekta “FOST INNO” na FUDŠ organizirana delavnica z naslovom “Vrednotenje najboljših inovacij v turizmu v Jadransko-jonski regiji”, kjer sta bili ključnim deležnikom projekta predstavljeni zmagovalni ideji, ki sta bili izbrani na podlagi javnega razpisa, za izbor inovativnih rešitev trajnostnega turizma v Jadransko-jonski regiji.

tutorstvo

Študentje so še posebej spodbujani s strani fakulteti, da v sistemu tutorstva FUDŠ prevzamejo aktivno vlogo kot tutorji študentje. V študijskem letu 2019/2020 je aktivnih 12 tutorjev študentov, ki izvajajo naslednje oblike tutorstva: uvajalno študentsko tutorstvo in tutorstvo za tuje študente.

Z opravljanjem aktivnosti tutorja študenta le-ta pridobi veščine učinkovitega komuniciranja, reševanja problemov in konfliktov, upravljanja časa, učinkovitega prenašanja znanja na druge,

114

svetovanja, vodenja, motiviranja itd. Poleg tutorjev študentov je v študijskem letu 2019/2020 aktivnih tudi 8 tutorjev učiteljev, ki skličejo za svoje tutorande dve srečanji letno. Koordinatorstvo tutorskega sistema je v študijskem letu 2019/20 prevzela vodja kariernega centra Andreja Slejko Rojc.

študentski svet

Študenti na FUDŠ so organizirani v Študentski svet, katerega delo fakulteta aktivno podpira.

Fakulteta spodbuja vključevanja študentov v Študentski svet, saj študentje na ta način razvijajo in nadgrajujejo številne kompetence, kot so artikuliranje lastnega mnenja in predlogov, podajanje pobud, kritična presoja, argumentiranje, delo v skupini, fleksibilnost, sprejemanje odločitev ipd.

Fakulteta spodbuja aktivno participacijo študentov pri:

- oblikovanju poslanstva in strateških usmeritev fakultete, - samoevalvaciji dejavnosti fakultete,

- podajanju predlogov za izboljšave in nadaljnji razvoj ter

- evalvaciji izvajanja študijskih programov in pri njihovem spreminjanju oziroma prenavljanju ter posodabljanju.

organizacija in izvedba dogodkov FUDŠ

Študentje so povabljeni, da v okviru obštudijske dejavnosti sodelujejo in pridobivajo praktične izkušnje pri organiziranju dogodkov fakultete. Pri tem študentje pridobivajo številna znanja in veščine, vezane na proces priprave, organizacije in izvedbe dogodka. Študentje se učijo, kako dogodek organizirati hitro, učinkovito in nadzorovano. Pri tem nadgradijo tudi številne kompetence: veščine komunikacije, bontona, upravljanja s časom itd., hkrati pa širijo svoj krog poznanstev in se neformalno spoznavajo z zaposlenimi na fakulteti, njihovimi potencialnimi delodajalci in drugimi študenti. V letu 2019 so študentje sodelovali pri organizaciji in izvedbi Psihodnevov v Novi Gorici in Ljubljani.

promocijske aktivnosti

Študentje imajo v okviru obštudijske dejavnosti možnost sodelovati v promocijskih aktivnostih fakultete. V letu 2019 so tako študentje sodelovali pri Informativi 2019, informativnih dnevih fakultete ter na izobraževalnem sejmu Izberi si svoj študij v Novi Gorici. Študentje pri tem pridobivajo veščine kakovostnega dela na področju trženja, promocije in marketinških dejavnosti, skupinskega dela, prevzemanja različnih vlog v skupini ipd.

športno-družabne aktivnosti

Fakulteta študentom ponuja tudi športne-družabne aktivnosti in dogodke, ob katerih lahko tkejo medsebojne vezi, doživljenjska prijateljstva in tovarištva, obenem pa se lahko na teh dogodkih neformalno spoznavajo z zaposlenimi na fakulteti. V decembru 2019 je fakulteta tako v sodelovanju s Študentskim svetom FUDŠ organizirala praznično okraševanje fakultete, kasneje pa še bowling v Novi Gorici in v Ljubljani v okviru »prednovoletnega druženja«, poseben družabni dogodek pa je bil namenjen prednovoletnemu druženju zaposlenih z doktorskimi študenti.

115