• Rezultati Niso Bili Najdeni

Največja dolžnost inštruktorjev v pustolovskem parku je varnost vseh obiskovalcev. Poznati moramo osnovna reševanja ter teoretična in praktična načela prve pomoči v primeru nesreče.

Inštruktor mora obvladovati delo osnovne prve pomoči, saj brez opravljene prve pomoči ne more opravljati dela inštruktorja v Pustolovskem parku Geoss. Namen prve pomoči je, da rešimo ogroženo življenje oz. preprečimo poslabšanje zdravstvenega stanja do prihoda reševalnega vozila. Poskrbimo, da poškodovanec lahko čim prej oz. v čimboljšem zdravstvenem stanju pride do strokovne medicinske pomoči.

V primeru poškodbe v pustolovskem parku je vrstni red reševanja nasleden:

1) Pregled situacije

V primeru, ko pride do določene nezaželene situacije, si mora inštruktor najprej na hitro ogledati položaj in okolico. Najpomembnejše je, da kar se da hitro ugotovimo, zakaj je poškodba nastala in kaj je treba storiti.

2) Varen prostor

Če je prostor, v katerem je poškodovanec, neprimeren, ga v primeru, da ni prišlo do poškodb glave in hrbtenjače, odnesemo na bolj primeren kraj.

3) Položaj poškodovane osebe

Kadar pride do hujše poškodbe, je treba poškodovancu zagotoviti čim bolj udobno mesto, kjer leži. Lahko mu podložimo pulover, majico, bundo oz. nek drug mehek predmet. Zelo pomembno je, da ko poškodovanca prenašamo z enega mesta na drugega, ne povzročimo še večjih poškodb. V primeru, da je prišlo do poškodb na najbolj pomembnih organih, poškodovanca pustimo na tem mestu in mu nudimo prvo pomoč na kraju nezgode. Pomembno je, da ob pomoči drugim ne pozabimo na lastno varnost.

4) Klic na pomoč

O nesreči obvestimo reševalce oz. zdravnike s klicem na številko 112.

5) Nudenje prve pomoči s preverjanjem delovanja vitalnih funkcij, oskrbo krvavitve in izvajanjem oživljanja

Inštruktor je dolžan najprej preveriti vse neposredne nevarnosti, ki ogrožajo življenje. Pozoren mora biti na to, ali je oseba v nezavesti, ali diha, kakšno je bitje srca, kako huda je krvavitev, šok. Ko pridemo do poškodovanca, ga rahlo stresemo in glasno ogovorimo tako, da takoj vidimo njegov odziv. V primeru, da se poškodovanec ne odzove, najprej preverimo, ali diha.

To storimo tako, da gledamo v prsni koš poškodovanca in opazujemo, če se ta dviguje.

Poslušamo vdih in izdih poškodovanca in poskušamo občutiti njegov izdih skozi nos. V primeru, da diha, ga nezavestnega damo v stabilen bočni položaj. V primeru, da ne diha, takoj pokličemo 112 in začnemo z umetnim dihanjem. Potrebno je zaustaviti vse vrste krvavitev in če je treba, takoj začeti z oživljanjem. Poškodovanca, ki je pri zavesti, spodbujamo, pomirimo in vprašamo, kako je nastala poškodba.

6) Prihod reševalnega vozila

Hudo poškodovano osebo mora vedno odpeljati reševalno vozilo, saj lahko v primeru nepravilnega položaja v vozilo njegovo zdravstveno stanje bistveno poslabšamo. Pomembno je, da je poškodovanec ves čas, ko čaka na reševalno vozilo, v pravilnem položaju, ki je odvisen od vrste poškodbe.

Za prvo pomoč v Pustolovskem parku Geoss poskrbimo z različnimi pripomočki. Pripomočke uporabljamo z namenom, da:

• zaustavimo krvavitev,

• zavarujemo določeno rano pred okužbo,

• preprečimo širjenje nadaljnjih poškodb,

• zagotovimo hitro zaustavitev krvavitve,

• zagotovimo primerno sanacijo poškodovanega dela telesa (izpahi, zlomi zvini),

• zmanjšamo bolečino poškodovanca,

• preprečimo možnost okužbe.

Obvezen pripomoček v prvi pomoči je prvi povoj, ki je najprimernejši za previjanje ran.

Vsebovati mora sterilno gazo in sterilen povoj različnih velikosti. V prvi pomoči moramo imeti tudi različne povoje za opekline, gaze, prvi trebušni povoj, Staničevo vato, trikotno ruto, različne obliže, varnostne zaponke in različen material za imobilizacijo poškodovanih delov telesa.

Najpogostejše poškodbe, s katerimi se inštruktorji srečujemo v tovrstnih parkih, so:

• Ureznine in vsekanine

To so rane, ki najhitreje nastanejo, ko se hočejo obiskovalci ustaviti z roko med vožnjo po jeklenici. V primeru večje poškodbe lahko pride do poškodbe globje ležeče strukture tkiva.

• Raztrganine

So najpogostejša oblika ran, ki jih v parku lahko povzročimo z nepravilno uporabo varovalne opreme in jeklenice. Raztrganine so lahko različno globoke in vsebujejo številne žepe in tunele.

• Praske in odrgnine

So površinske rane, ki nastanejo, kadar se odrgnemo po trdem predmetu (deblo, podest, padec na korenino ipd.).

• Vbodnine

Povzročijo jih žeblji ali drugi ostri predmeti. Navadno je pri teh poškodbah vstopna rana, ki se nahaja na koži, majhna, vendar se z ozkim kanalom konča nekje v globljem tkivu. Tovrstne poškodbe so v pustolovskem parku redke.

• Poškodbe sklepa (zvini in izpahi)

Do zvina pride, kadar se poškodujeta sklepna vez in ovojnica. V primeru zvina pride do razmaknitev kosti v sklepi. Oblika kosti ostane nespremenjena. Pri zvinih na začetku prihaja do manjše bolečine, nato se bolečina stopnjuje. Sklep lahko kasneje vidno oteče, zato je treba zviti del uda hladiti z različnimi hladnimi obkladki.

Za izpah je značilno, da pride do poškodbe sklepa zaradi prevelike obremenitve. Sklep spremeni prvotno obliko. Zaradi tega pride do otekline in bolečine. Sklepna glavica ostane zunaj sklepne ponvice, zato sklepa ne moremo premakniti.

• Poškodbe kosti (zlomi)

Pri zlomih prihaja do delne ali popolne prekinitve strukture kostnega tkiva. Prekinitev strukture se zgodi zaradi delovanja dveh različnih sil. Pri zlomu pride do otekline in bolečini ob pritisku.

Prihaja lahko do nenaravne gibljivosti, podplutbe in škrtanja kosti. Poznamo odprte in zaprte zlome. Odprti zlomi nastanejo ob neposredni povezavi mesta zloma z zunanjim okoljem.

Navadno so ti zlomi kompleksni, zato jih imenujemo tudi zapleteni zlomi. Zaprti zlomi so zlomi, kjer ne pride do povezave mesta zloma z zunanjim okoljem. Pri zlomih lahko pride tudi do šoka, ki je posledica hude bolečine (Gorska reševalna služba, 2006).

Pravila uporabe parka vsebujejo naslednje točke:

1. Obisk parka se izvaja na lastno odgovornost obiskovalcev oziroma njihovih polnoletnih spremljevalcev.

2. Park je primeren za polnoletne obiskovalce z ustreznimi psihofizičnimi sposobnostmi.

Udeleženci ne smejo imeti težav z višino oziroma pogledom na višino. Ob prisotnosti polnoletnih oseb se lahko aktivnosti udeležijo tudi otroci, starejši od 4 let.

3. Prepovedana je aktivnost v parku za vsako osebo, pri kateri udeležba povzroča oziroma bi lahko povzročila zdravstveno tveganje ali tveganje za soobiskovalce ali ogrožanje varnosti in premoženja ponudnika.

4. Ponudnik storitev lahko po lastni presoji prepove udeležbo vsaki osebi, ki kaže znake vpliva alkohola, drog in drugih opojnih substanc. Ponudnik v tem primeru ni dolžan vrniti plačila udeležbe programa.

5. Vsak obiskovalec Pustolovskega parka Geoss se mora udeležiti predstavitve varnostnih navodil, ki so sestavljena iz teoretičnega in praktičnega dela. V primeru, da se obiskovalec ne udeleži predstavitve, mu lahko ponudnik prepove udeležbo v parku.

6. Vsa teoretična navodila ponudnika storitev so zavezujoča in se jih mora vsak obiskovalec držati. V primeru kršitve navodil lahko ponudnik od obiskovalca zahteva, da zapusti program oziroma zaključi obisk.

7. Obiskovalec je v primeru kršitve navodil ali drugih opozoril ponudnika za posledico in nastalo škodo odgovoren sam.

8. Varnostno opremo v parku sestavljajo varnostni pas in vponke.

9. Obiskovalci varnostno opremo prejmejo pred predstavitvijo navodil. Varnostna oprema mora biti pravilno nameščena in se uporablja v skladu z navodili ponudnika ves čas programa. Obiskovalec je ne sme spreminjati, odložiti ali je dati tretji osebi. Varnostne vponke morajo biti vedno obešene na varovalno jeklenico. Pri prestavljanju vponk mora biti ena izmed vponk vedno na varovalni jeklenici. Nikoli ne smeta biti obe vponki istočasno odpeti iz varovalne jeklenice. V primeru dvoma ali napake na opremi mora obiskovalec takoj poklicati ponudnika oziroma dežurnega inštruktorja.

10. Obiskovalec med aktivnostjo v Pustolovskem parku Geoss ne sme uživati alkohola ali drugih prepovedanih substanc. Med aktivnostjo je prepovedano kajenje.

11. Obiskovalec po zaključku obiska parka vrne celotno opremo, ki jo ponudnik pregleda in v primeru poškodbe te zabeleži.

12. Ponudnik je odgovoren za zagotavljanje brezhibne varnostne opreme, ki ustreza varnostnim standardom.

13. V primeru neprimernih vremenskih razmer, naravnih nesreč ipd. si ponudnik storitev pridržuje pravico ustaviti aktivnosti v parku. Če je od pričetka aktivnosti minilo manj kot 60 minut, je obiskovalec upravičen do vračila kupnine ali zagotovila nadomestnega termina obiska.