• Rezultati Niso Bili Najdeni

Praktični pristop učenja

2.4 Instrument

2.4.3 Praktični pristop učenja

To skupino otrok smo poučevali s praktičnim načinom dela. Izvedli smo naslednje aktivnosti:

– Priprava preparatov za opazovanje plesni – s spodbujanjem in z vprašanji smo pripravili petrijevke s kosom kruha.

– Vsakodnevno opazovanje in fotografiranje preparatov.

– Opazovanje preparatov s povečevalnimi stekli in stereolupami.

– Risanje opazovanega kruha s plesnijo.

16

Otroke prve skupine smo odpeljali na hodnik, na katerem smo imeli pripravljene mize in pripomočke (kapalke, kozarec, lepilni trak za petrijevke, petrijevke in kosi kruha). Posedli smo jih na tla v krog in jih vprašali, kaj mislijo, da bomo izdelali s temi pripomočki. Pogovor smo posneli z diktafonom, saj nas je zanimalo, kakšne izjave bodo med poučevanjem podali otroci.

Med raziskovanjem smo otroke opazovali in spremljali njihove odzive ter potek dela.

2.4.3.1 Priprava preparatov za opazovanje

Otroke smo z vprašanji spodbudili k opisovanju kruha; opisali so ga kot mehkega, s trdo skorjo, ki diši »po kruhu«, in sicer »po domačem«. Pozneje smo jih ob petrijevkah vprašali za mnenje, in sicer kaj mislijo, da so. Odgovorili so, da so to »posodice iz plastike ali pa iz stekla, ker lahko vidiš skozi«, pozneje pa smo jim predstavili pravilen izraz. Ponudili smo jim oba dela petrijevk in jih spodbudili, da jih sestavijo skupaj. Ob tem je eden izmed otrok komentiral: »Res je iz plastike, sem vedel, da ni steklo.«

Ko so oba dela pravilno sestavili, so ugotovili, da se petrijevk ne da trdno zapreti; ob tem smo jih spodbudili k razmišljanju, kaj bi storili, da bi se petrijevke zaprle tako, da se ne bi odprle.

Otroke smo spodbujali k razmišljanju o tem, kaj bi lahko zaprli v petrijevko. Izbrali so kruh in ga položili vanjo.

Slika 1: Preizkus dečka, ali lahko v petrijevko zapre kruh

Otroke smo spodbudili k izvedbi poskusa. Določili smo dva otroka, ki sta v petrijevko položila kos kruha in jo zaprla. Pozneje smo jih spodbudili, da bomo naredili še eno čarovnijo in da bomo kruh rahlo poškropili z vodo. Vprašali smo jih, zakaj mislijo, da je to potrebno. Otroci so odgovorili, da za to, »da ne bo tako hitro postal trd, ker ga bo moglo bolj posušiti in bo dalj časa trajalo«. Enega otroka smo zadolžili, da prinese kozarec z vodo. Eden izmed otrok je nato s

17

kapalko rahlo namočil kruh z vodo. Z lepilnim trakom za petrijevke smo trdno zaprli petrijevko.

Razložili smo jim, da smo to storili za to, da ne bo do kruha prišel zrak in ga posušil.

Prvi preparat smo pripravili skupaj, naslednja dva pa so v skupinah po šest otrok pripravili otroci sami. Pomagali smo jim le pri lepljenju petrijevk. Otroci so se ob tem dogovarjali in si razdeljevali vloge. Razložili smo jim, da bomo preparate položili na višjo polico v igralnici ter jih vsak dan pogledali in fotografirali ter slike prilepili na plakat. Pozneje smo na steno pritrdili plakat za fotografije.

Slika 2: Končni videz petrijevke, ki so ga otroci samostojno pripravili

Vsak dan smo preparate opazovali in komentirali spremembe. Otroci so vsak dan določili nekoga, ki je preparate fotografiral. Slike smo natisnili in jih skupaj nalepili na plakat.

2.4.3.2 Pojav prve plesni na preparatih

Po treh dneh so se na dveh preparatih pojavile prve oblike plesni. Otroci so bili nad spremembo navdušeni. Opazovali so jo in drug drugemu razlagali, kaj se je zgodilo.

Slika 3: Pojav plesni na prvem preparatu

18

Slika 4: Pojav plesni na drugem preparatu

2.4.3.3 Opazovanje plesni s stereolupo

Skupino raziskovalcev smo odpeljali v igralnico, ki je imela na vratih napis Laboratorij.

Otrokom smo napis prebrali in jih povprašali o tem pojmu. Neka deklica je rekla, da tam opazujejo stare stvari. Nato sem jih pojem razložila in jim pokazala, kaj imamo v našem

»laboratoriju«. Na mizah so bile pripravljene tri stereolupe in nekaj povečevalnih stekel ter preparati s plesnivim kruhom.

Slika 5: Pripravljene stereolupe za opazovanje plesni na kruhu

Spodbudili smo jih k razmišljanju, kaj so stereolupe. Otroci so na vprašanje podali izjave, ki smo jih predstavili v tabeli 3.

Razložili smo jim, kaj so stereolupe in zakaj jih bomo uporabljali. Sprva smo se dogovorili, da se sprva ničesar ne dotikamo zaradi varnosti preparatov. S pomočjo ene izmed stereolup smo pogledali enega izmed preparatov; vsak otrok je lahko pogledal skozenj in opazoval plesen na kruhu. Opozorili smo jih na varno uporabo, in sicer da se nanje ne naslanjamo in da jih za zdaj

19

ne premikajo. Pozneje, ko so samostojno gledali skozi stereolupe, smo jim dovolili, da poskusijo sami izostriti preparate.

Slika 6: Opazovanje plesni na kruhu s pomočjo stereolup

Ob opazovanju smo jih povprašali, kaj vidijo. Otroci so podali različne izjave; te smo zapisali v tabeli 4.

Slika 7: Fotografije preparatov plesnijo na kruhu

2.4.3.4 Risanje risb plesni na kruhu

Otroci so dobili navodilo, da se sami razporedijo pri stereolupah ter si vzamejo papir in barvice ter dobro opazujejo preparate in jih narišejo. Poleg stereolup so lahko uporabili tudi povečevalna stekla. Nekaterim smo pomagali narisati krog, ki je predstavljal obliko petrijevke.

Pri risanju so bili samostojni; nekateri so bili premalo natančni, zato smo jih spodbudili k podrobnejšem opazovanju.

20

Slika 8: Opazovanje plesni na kruhu s pomočjo stereolup

Risbe smo zbrali in jih pozneje analizirali. Na spodnji sliki smo predstavili šest najboljših risb, ki so jih narisali otroci iz skupine raziskovalci.

Slika 9: Primeri risb iz skupine raziskovalcev