• Rezultati Niso Bili Najdeni

Preverjanje in interpretacija raziskovalnih vprašanj in hipotez

4 REZULTATI IN INTERPRETACIJA

4.7 Preverjanje in interpretacija raziskovalnih vprašanj in hipotez

R1: Ali je vprašalnik zanesljiv, veljaven, objektiven in ali razlikuje posamezne skupine otrok?

Zanesljivost vprašalnika smo preverjali s pomočjo koeficienta zanesljivosti Cronbach alfa (tabela 12), ki je znašal za skupni del 0,991. Ker je Cronbach alfa višji od 0,90, kaže na visoko zanesljivost. Ugotovili smo izredno visoke korelacije pri vseh postavkah, in sicer so se gibale med 0,755 in 0,911. Dobljene podatke smo primerjali z že opravljenimi raziskavami (Zver, 2011; Vališer, 2012; Ozbič idr., 2012; Starman, 2013), kjer je bila podobno potrjena izredno visoka zanesljivost vprašalnika za celotni del A (Cronbach alfa se je gibal od 0,912 do 0,992) kot tudi za posamezna področja.

Ugotavljamo, da ima vprašalnik odlično stopnjo zanesljivosti.

Vsebinsko veljavnost vprašalnika so zagotovili strokovnjaki (Zver, 2011; Ozbič idr., 2012; Vališer, 2012; Starman, 2013). S pilotskimi študijami (Zver, 2011; Ozbič idr., 2012; Ozbič idr. 2013, Vališer, 2012; Starman, 2013; Novšak Brce idr., 2014a, 2015) je bila preverjena razumljivost posameznih postavk, rezultat strokovnih srečanj in posvetov med različnimi strokovnjaki pa je rezultiral v končni različici vprašalnika. Na osnovi predhodnih raziskav lahko sklepamo, da vprašalnik zadosti potrebi po vsebinski veljavnosti.

Konstruktno veljavnost smo ugotavljali s pomočjo faktorske analize. Manifestne spremenljivke smo predstaviti kot linearno kombinacijo manjšega števila slučajnih spremenljivk. S faktorizacijo 103 indikatorjev za posamezne spremenljivke celotnega vzorca smo dobili 11 faktorjev, ki pojasnjujejo 76 % variance. Faktorje smo hierarhično predstavili glede na odstotek pojasnjene variance sistema: uporaba jezika za zapomnitev, metajezik; ustrezno in socialno sprejemljivo vedenje v visoko strukturiranih situacijah in družbi, poudarjena vztrajnost, samoregulacija z upoštevanjem zunanjosti; leksikalno, morfološka sintaktična zmožnost; grafomotorična spretnost (koordinacija, ravnotežje, praksija, uporaba objektov v gibanju);

poimenovanje ter razumevanje besed, izražanje, poznavanje in imenovanje barv;

družabno vedenje, socialno prilagojeno vedenje, vključenost; količine,

__________________________________________________________________________

140

predmatematično mišljenje, štetje; metaliterarne spretnosti, metajezikovno zavedanje, sposobnost mentalne reprezentacije prostora ter potovanja skozi prostor; črkovno znanje, prvi koraki v svet črk; prostor, prostorska in grafična predstava, pisni simboli, znaki; pogovorne spretnosti, sociopragmatika, pragmatična zmožnost; spontana, ciljna in hotena uporaba jezika kot sredstva. Dobljene faktorje smo primerjali z že opravljeno faktorsko analizo (Novšak Brce idr., 2014) in ugotovili, da se število dobljenih faktorjev sklada s predhodno raziskavo ter da se posamezni indikatorji dokaj podobno združujejo. Na tak način smo potrdili konstruktno veljavnost vprašalnika.

Objektivnost vprašalnika se zagotavlja z natančnimi pisnimi navodili glede izpolnjevanja vprašalnika. Vzgojiteljice vprašalnik najprej pregledajo, nato otroka teden dni opazujejo, nazadnje odgovorijo na postavke v vprašalniku. Objektivnost se na tak način poveča, saj se vzgojiteljica pripravi na opazovanje otroka, večkratno opazovanje omogoči objektivnejšo oceno otrokovih spretnosti, vezanih na posamezna področja razvoja, s tem pa se zmanjša vpliv subjektivnih dejavnikov (slabo počutje otroka, slab dan, nesodelovanje otroka), ki vplivajo na otrokovo vedenje, in s tem povečamo objektivnost ocenjevanja. Vprašalnik vzgojiteljice rešujejo individualno ali v paru s pomočnico oz. se lahko posvetujejo s svojimi sodelavkami, ki tudi poznajo otroka. Na tak način se poveča objektivnost ocenjevanja in izpolnjevanja vprašalnika.

Odgovarjanje s pomočjo Likertove petstopenjske lestvice omogoča razpon odgovorov od 1 do 5 in s tem omogoča natančnejšo oceno določene spretnosti ali veščine. Zaprti tip vprašanj vzgojiteljice usmeri v cilje opazovanja, s čimer povečamo objektivnost merjenja. Vprašalnik so izpolnjevale vzgojiteljice, ki imajo strokovno znanje in otroke dobro poznajo ter jih vidijo v različnih vsakodnevnih dejavnostih. Prednosti in vlogo vzgojiteljice pri opazovanju in ocenjevanju otrokovih veščin poudarjajo tudi slovenske (Ozbič idr., 2012; Ozbič idr., 2014) in tuje avtorice (Lowenthal, 1998; Steele, 2004;

Gillis, 2011) ter longitudinalne raziskave (Teisl, Mazzocco in Myers, 2001; Tiley, D'Amanto in Koehler-Hak, 2014). Na podlagi zapisanega lahko sklepamo, da vprašalnik zagotavlja kriterije za objektivnost.

__________________________________________________________________________

141

V raziskovalnem vprašanju nas je zanimalo tudi, ali vprašalnik razlikuje posamezne skupine otrok.

S pomočjo opisne statistike, primerjavo aritmetičnih sredin za celotni del A vprašalnika kot za posamezna področja v vprašalniku glede na tri skupine otrok ter s percentilnimi vrednostmi smo ugotovili, da vprašalnik razlikuje posamezne skupine otrok. To so otroci, ki so usmerjeni v program s prilagojenim izvajanjem in DSP (ES2), otroci, za katere je vzgojiteljica ocenila, da odstopajo v razvoju, vendar niso usmerjeni (ES1), ter otroci, za katere je vzgojiteljica ocenila, da ne odstopajo v razvoju (KS). Rezultate opisne statistike smo podkrepili z ugotovitvami t-testa, analize variance in diskriminantno analizo. Izračunali smo, kako lahko na osnovi oblikovanega prediktorskega modela, dobljenega z diskriminantno funkcijo manifestnih spremenljivk, določimo pripadnost vzorcu za otroke iz treh skupin. S pomočjo rezultatov razvrščanja v skupine smo ugotovili, da je s pomočjo izbranega sistema spremenljivk pravilno uvrščenih 95 % otrok,: 100 % otrok, ki so usmerjeni (ES2), 92 % otrok, ki po oceni vzgojiteljice odstopajo v razvoju (ES1), in 96 % otrok iz skupine, pri katerih so bile vzgojiteljice mnenja, da ne odstopajo v razvoju (KS). Ugotavljamo torej, da vprašalnik razlikuje posamezne skupine otrok. To so otroci, ki so usmerjeni v predšolski program s prilagojenim izvajanjem in DSP, otroci, za katere je vzgojiteljica ocenila, da odstopajo v razvoju (vendar niso usmerjeni), ter otroci, za katere je vzgojiteljica ocenila, da ne odstopajo v razvoju.

R2: Ali se točkovanje na vprašalniku o profilu statistično pomembno razlikuje med skupino otrok, ki so usmerjeni, med skupino otrok, za katere vzgojiteljice opažajo odstopanja, vendar niso usmerjeni, in skupino otrok, za katere vzgojiteljice ne opažajo odstopanj v razvoju na področju predopismenjevalnih veščin?

Razlike med skupino otrok, ki odstopajo v razvoju (ES1), vključno z usmerjenimi otroki (ES2), in skupino otrok, ki ne odstopa v razvoju (KS), smo preverjali s pomočjo t-testa.

S pomočjo analize variance (ANOVO) z alternativnim preizkusom Welch in testom post hoc Games-Howell smo ugotavljali razlike med tremi skupinami otrok: ES1, ES2 in KS.

Preverjali smo, ali obstajajo statistično pomembne razlike med skupnim točkovanjem dela A vprašalnika treh skupin otrok.

__________________________________________________________________________

142

Na drugo raziskovalno vprašanje bomo dogovorili s pomočjo potrjevanja dveh hipotez:

H1: Otroci, za katere vzgojiteljice opažajo, da odstopajo na določenih področjih razvoja, dosegajo statistično pomembno nižje povprečne vrednosti pri vprašalniku o profilu otroka v primerjavi s skupino otrok, za katero vzgojiteljice ne opažajo posebnosti v razvoju.

Prvo hipotezo sprejmemo, saj rezultati t-testa kažejo, da obstajajo statistično pomembne razlike med skupino otrok, ki odstopajo v razvoju (ES1), vključno z usmerjenimi otroki (ES2), in skupino otrok, ki ne odstopajo v razvoju (KS) pri vseh dvanajstih odvisnih spremenljivkah vprašalnika. Torej obstajajo statistično pomembne razlike med skupinama otrok glede na vseh 12 področij: govorno-jezikovno razumevanje in izražanje; komunikacija, sociopragmatika; pozornost, koncentracija, vedenje in uravnavanje vedenja; motorika; predopismenjevalne veščine;

metakognicija; verbalni spomin; grafično vidno-zaznavno področje, percepcija in imenovanj; predmatematične veščine; metaliterarne veščine; grafemsko zavedanje, grafomotorika; časovna in prostorska orientacija.

H2: Otroci, ki so usmerjeni, dosegajo statistično pomembno nižje rezultate pri vprašalniku o profilu kot otroci, ki niso usmerjeni in pri njih vzgojiteljice opažajo odstopanja v razvoju, slednji pa nižje rezultate kot otroci, ki niso usmerjeni in vzgojiteljice pri njih ne opažajo odstopanj v razvoju.

Rezultati multiple primerjave post hoc (s popravkom Games-Howell) za preverjanje statistične pomembnosti razlik med aritmetičnimi sredinami treh vzorčnih skupin (ES1, ES2 in KS) za celotno točkovanje dela A vprašalnika kažejo, da obstajajo statistično pomembne razlike med otroki, ki so usmerjeni (ES2), in skupino otrok, ki ne odstopa v razvoju (KS). Statistično pomembna razlika je med skupino, ki odstopa v razvoju (ES1), in skupino, ki ne odstopa v razvoju (KS). Statistično pomembne razlike so med skupino usmerjenih otrok (ES2) in skupino otrok, ki odstopa v razvoju (ES1), in to pri tveganju, manjšem od 5 %.

Izračunali smo tudi preizkus post hoc Games-Howell za posamezne odvisne spremenljivke v vprašalniku. Ugotovili smo, da so statistično pomembne razlike med

__________________________________________________________________________

143

skupino usmerjenih otrok (ES2) in skupino otrok, ki ne odstopajo v razvoju (KS) pri vseh dvanajstih odvisnih spremenljivkah, vključenih v vprašalnik. Obstajajo statistično pomembne razlike med skupino otrok, ki odstopa v razvoju (ES1), in skupino otrok, ki ne odstopa v razvoju (KS), in to znova pri vseh dvanajstih odvisnih spremenljivkah.

Podatki, dobljeni na našem vzorcu, pa kažejo, da so statistično pomembne razlike med skupino otrok, ki so usmerjeni (ES2), in skupino, ki odstopa v razvoju (ES1) pri naslednjih štirih odvisnih spremenljivkah: komunikacija, sociopragmatika; govorno-jezikovno razumevanje in izražanje; predopismenjevalne veščine in metakognicija.

Nismo ugotovili statistično pomembnih razlik pri osmih spremenljivkah: pozornost, koncentracija, vedenje in uravnavanje vedenja; motorika; verbalni spomin; grafično vidno-zaznavno področje, percepcija in imenovanje barv; časovna in prostorska orientacija; metaliterarne veščine; grafemsko zavedanje, grafomotorika ter predmatematične veščine.

Rezultati diskriminantne analize natančneje potrjujejo obstoj razlik med skupinami otrok. S pomočjo diskriminantne analize smo ugotavljali strukturo in diskriminantnost manifestnih spremenljivk. Test diskriminantnih funkcij se je izkazal za statistično pomembnega, kar pomeni, da se glede na vključene spremenljivke skupina usmerjenih otrok (ES2), skupina otrok, ki odstopajo v razvoju (ES1), in skupina otrok, ki ne odstopajo v razvoju (KS), statistično pomembno razlikujejo med seboj. Rezultati diskriminantne analize so nam pokazali moč razlikovanja med skupinami za vsako spremenljivko in visok delež pravilno uvrščenih posameznikov (95 %) v ustrezno skupino.

Ugotovili smo, da so k razlikovanju skupin največ doprinesle naslednje spremenljivke, ki smo jih hierarhično razporedili od tistih, ki najbolj prispevajo k razlikovanju skupin, do tistih, ki najmanj pomembno razlikujejo skupine: govorno-jezikovno razumevanje in izražanje; komunikacija in sociopragmatika; pozornost, koncentracija, vedenje in uravnavanje vedenja; motorika; predopismenjevalne veščine; metakognicija; verbalni spomin; grafično vidno-zaznavno področje, percepcija in imenovanje;

predmatematične veščine; metaliterarne veščine; grafemsko zavedanje, grafomotorika; časovna in prostorska orientacija. Poznavanje vloge posamezne manifestne spremenljivke pri razlikovanju skupine otrok z odstopanji od tiste brez

__________________________________________________________________________

144

odstopanj v razvoju nam lahko služi kot diferencialno merilo pri prepoznavanju in ocenjevanju otrok z odstopanji že v predšolskem obdobju.

Ugotavljamo, da je vprašalnik za oblikovanje profila predšolskega otroka (Ozbič idr., 2012) primeren inštrument za odkrivanje otrok z odstopanji v razvoju in vsebuje spremenljivke, ki razlikujejo skupine otrok, ki so usmerjeni, in otrok z odstopanji od tistih brez odstopanj, kar nam potrjujejo visoke korelacije pri vseh manifestnih spremenljivkah.

S pomočjo zelo različnih centoridov smo ugotovili: da se skupina usmerjenih otrok (ES2) najbolj razlikuje od ostalih dveh skupin (ES1 in KS), da obstaja manjša razlika med usmerjenimi otroki (ES2) in otroki, ki odstopajo v razvoju (ES1), saj imata obe skupini negativni predznak centroidov.

S pomočjo ANOVE preizkusa post hoc za razlike med skupinami (Games-Howell) in diskriminantne analize smo ugotovili, da dosegajo otroci, ki so usmerjeni v predšolski program s prilagojenim izvajanjem in dodatno strokovno pomočjo (ES2), statistično pomembno nižje rezultate kot otroci, ki po oceni vzgojiteljice odstopajo v razvoju (ES1), vendar niso usmerjeni, slednji pa statistično pomembno nižje rezultate v primerjavi z otroki, ki po mnenju vzgojiteljice ne odstopajo v razvoju (KS).

Zato sprejmemo drugo hipotezo in potrdimo trditev drugega raziskovalnega vprašanja, da se točkovanje na vprašalniku o profilu statistično pomembno razlikuje med skupino otrok, ki so usmerjeni, med skupino otrok, za katere vzgojiteljice opažajo odstopanja, vendar niso usmerjeni, in skupino otrok, za katere vzgojiteljice ne opažajo odstopanj v razvoju na področju predopismenjevalnih veščin, kar smo potrdili s pomočjo analize variance s testom post hoc in z diskriminanto analizo.

__________________________________________________________________________

145