• Rezultati Niso Bili Najdeni

Sovpadanje zvočnih posnetkov s smernicami iz učnega načrta za angleščino

Reach for the Stars 5 je najbolj sovpadal s smernicami iz učnega načrta. Slušni posnetki so primerno dolgi, hitri in težavni. Vsebujejo pogosto rabljeno besedišče in učencem znane teme.

Izgovarjava je jasna in ne vsebuje motečih šumov. Namesto 2 ali 3 govorcev pogosto slišimo samo enega. Poleg standardne različice govorjene angleščine vključuje tudi slovenski naglas in delno simulira realne situacije. Kljub temu so posnetki zelo kakovostni in se najbolj približujejo avtentičnim. Vključen je tudi slovenski naglas, kar se nam zdi dobro, saj tudi učni načrt od 6. razreda naprej spodbuja izpostavljenost tudi nestandardnim naglasom govorjene angleščine. Po našem mnenju je ta učbenik vseboval dobre slušne posnetke za urjenje poslušanja.

Super Minds 2 vsebuje pogosto rabljeno besedišče, učencem znane teme, standardne različice govorjene angleščine, 2 ali 3 govorce in je brez motečih šumov. Veliko posnetkov je

Happy Street 2 Super Minds 2 Reach for the Stars 5

Zvočni posnetki in smernice iz UN

Da Ne Delno

67

prekratkih (nekateri vsebujejo le en stavek ali dva), tudi prepočasnih. Težavnost slušnega besedila večinoma ni na primerni stopnji. Zvočni posnetki so prelahki. Izgovarjava je občasno nerazumljiva, še posebej takrat, ko isto besedilo govori več govorcev hkrati. Posnetki ne simulirajo realnih situacij. Nenaraven način govora (pretirano upočasnjen, z močnejšimi poudarki) nam ne da vtisa, da bi lahko šlo za realno situacijo.

Happy Street 2 vsebuje primerno kratke posnetke. Slišimo 2 ali 3 govorce s standardno različico govorjene angleščine. Vsebuje učencem znane teme in pogosto rabljeno besedišče.

Posnetki so večinoma prepočasni z dolgimi premori. Ko več govorcev istočasno govori isto besedilo, postane le-to slabše razumljivo. Občasno slišimo tudi moteče zvoke iz ozadja (npr.

zvok iz restavracije ali živalskega vrta). Posnetki ne simulirajo realnih situacij in niso primerno težki.

68

5 ZAKLJUČEK

Urjenje poslušanja in preverjanje slušnega razumevanja predstavljata temelj grajenja jezikovnih spretnosti. Spretnost poslušanja lahko razvijamo v raznovrstnih dejavnostih. Pri tem uporabljamo različne vrste slušnih besedil, vrste nalog za preverjanje slušnega razumevanja, metode, strategije, tipe poslušanja in vire za oblikovanje slušnih nalog. Glede na to, da si pri oblikovanju primernih nalog pomagamo tudi z različnim gradivom, nas je zanimalo, kateri prevladuje in kakšna je kakovost zajetih nalog za poslušanje. Raziskali smo učiteljevo mnenje in analizirali tri najpogosteje uporabljene učbenike za poučevanje angleščine v 5. razredu osnovne šole. Raziskava iz leta 2020 (Kordež) je pokazala, da se poslušanje ne preverja v skladu s smernicami iz učnega načrta. Učitelji namenjajo premalo nalog preverjanju slušnega razumevanja. Na podlagi teh ugotovitev, nas je zanimalo, kako učitelji urijo in preverjajo slušno razumevanje, s katerimi težavami se pri tem soočajo in kako so zadovoljni s posnetki in nalogami za poslušanje iz izbranega učbenika.

V sklopu prvih petih raziskovalnih vprašanj smo analizirali podatke iz spletne ankete, namenjene učiteljem angleščine v 5. razredu. Pokazalo se je, da se učitelji zavedajo pomembnosti razvijanja primarnih jezikovnih spretnosti – najbolj pomembno jim je razvijanje govorjenja in poslušanja.

Učitelji v dejavnost pred poslušanjem najpogosteje vključujejo aktivacijo učenčevega predznanja o temi, slikovno gradivo in učenje potrebnega besedišča za razumevanje slušnega posnetka. Zelo pogosto vključujejo tudi učenje vsega novega besedišča, kar po Fieldu (2008, v Ismailzade, 2019) ni najbolj priporočljivo. Po poslušanju prevladujejo dejavnosti preverjanja razumevanja s postavljanjem vprašanj, povzemanje besedila, učenčevo glasno branje in reševanje nalog iz učbenika. Primanjkuje aktivnejših dejavnosti za učence. Učitelji najredkeje vključujejo gibalne aktivnosti, uprizoritve besedila in delo v paru, kjer učenci vadijo nove besedne zveze.

Analizirali smo vrste slušnih nalog za preverjanje slušnega razumevanja v pisnem preverjanju znanja in slušne naloge za urjenje poslušanja. Pri urjenju so bile najpogosteje uporabljene naloge odgovarjanja na vprašanja o slušnem besedilu, dopolnjevanje besedila, vprašanja izbirnega tipa in povezovanje slušnega besedila s slikami. Pri oblikovanju primernih nalog odgovarjanja na vprašanja moramo biti pozorni na Bloomovo taksonomijo in uporabiti različne stopnje zahtevnosti. Naloge izbirnega tipa, dopolnjevanja besedila in povezovanja slušnega besedila s slikami omogočajo večjo objektivnost pri preverjanju in ocenjevanju znanja. Učitelji v pisne preizkuse znanja vključujejo enake vrste nalog, a v drugačnem deležu.

Naloge so najpogosteje vsebovale povezovanje slušnega besedila s slikami, odgovarjanje na vprašanja in odgovarjanje na vprašanja izbirnega tipa. V pisnih preizkusih znanja so bile različne vrste nalog (odprtega, polodprtega in zaprtega tipa) bolj uravnoteženo zastopane, kar je v skladu s priporočili iz učnega načrta za angleščino (Program osnovna šola angleščina.

Učni načrt, 2016).

Učitelje smo povprašali tudi o omejitvah in težavah pri urjenju in preverjanju slušnega razumevanja. Pokazalo se je, da jih največ meni, da neznano besedišče otežuje razumevanje slušnega besedila. Sledi nerazumevanje različnih naglasov in učenčeva nizka motivacija za poslušanje. Težavo neznanega besedišča lahko zmanjšamo z dodatno uporabo vizualne opore in kretenj ter telesne govorice (Saraswaty, 2018). Pri tem je treba še posebej poudariti pomen popolnega telesnega odziva (ang. TPR). To dejavnost učitelji vključujejo najredkeje, kar je lahko eden izmed glavnih razlogov za nerazumevanje povedanega. Težavo nerazumevanja različnih naglasov bi lahko poskusili rešiti z zmanjševanjem hitrosti govora, podajanjem sprotne povratne informacije in izboljšanjem izgovarjave (z izpostavljenostjo maternim

69

govorcem). Nizko motivacijo učencev pa lahko zvišujemo s primerno predstavitvijo celotnega predmeta – z izpostavljanjem uporabnosti in smiselnosti poučevane snovi (Saraswaty, 2018).

Raziskava iz leta 2016 (Aguirre idr.) je pokazala močen pozitiven vpliv pesmi na motivacijo učencev. Priporočljivo je uporabljati tudi druge pesmi (poleg tistih v učbeniškem gradivu).

Učitelji iz našega vzorca so večinoma zadovoljni z zvočnimi posnetki in nalogami za razvijanje poslušanja iz uporabljenega učbenika. Največ učiteljev meni, da se pomanjkljivosti zvočnih posnetkov kažejo v neavtentičnosti (ne simulirajo realnih situacij) in njihovi dolžini (so prekratki). Dobra polovica učiteljev se strinja, da so naloge za poslušanje preveč enostavne in jih primanjkuje.

V drugem sklopu vprašanj smo analizirali tri najpogosteje uporabljene učbenike za angleščino v 5. razredu. Delež nalog, ki vsebuje aktivnost poslušanja, je 53 % v učbeniku Happy Street 2, 35 % v Super Minds 2 in 32 % v Reach for the Stars 5. Če pogledamo le število nalog in ne deležev, vidimo, da Happy Street 2 vsebuje najmanjše število nalog (60 nalog).

Happy Street 2 in Super Minds 2 vsebujeta največji delež nalog, kjer učenci samo poslušajo.

Naloge ne preverjajo razumevanja slušnega besedila. V učbeniku Reach for the Stars 5 prevladujejo naloge odgovarjanja na vprašanja o slušnem besedilu. Tudi v Happy Street 2 in v Super Minds 2 je bila ta vrsta nalog bolj zastopana. Tukaj lahko vidimo tudi povezavo med analizo učbenikov in mnenjem učiteljev, ki po poslušanju najpogosteje preverjajo razumevanje s postavljanjem vprašanj. Pri urjenju poslušanja najpogosteje vključujejo dejavnost odgovarjanja na vprašanja. V pisnem preverjanju znanja pa ta vrsta naloge predstavlja drugo najpogosteje uporabljeno za preverjanje slušnega razumevanja.

Analizirali smo tudi vrste besedil v učbenikih. Pokazalo se je, da učbenik Reach for the Stars 5 vsebuje največ raznolikih vrst besedil. Najpogosteje slišimo enega govorca, ki pripoveduje krajšo zgodbo oz. besedilo, sledi izštevanka ali pesem ter različni opisi hiše, slike, postopka.

Super Minds 2 zajema največ branja kratkih povedi. Pogosto so vključene tudi pesmi in izštevanke ter pogovori vsaj dveh oseb. V Happy Street 2 je bilo veliko stripov, branja kratkih povedi in petja pesmi oz. ritmične izgovarjave izštevank.

Ugotovili smo, da so zvočni posnetki iz Reach for the Stars 5 glede na smernice za določitev dobrega zvočnega posnetka iz učnega načrta najbolje oblikovani. V vseh učbenikih so se pokazale tudi posamezne pomanjkljivosti na področju raznolikosti slušnega besedila, simulacije realnih situacij in težavnosti. Tudi učitelji so izpostavili podobne pomanjkljivosti.

Pri izboljševanju in nadgrajevanju učnega gradiva moramo biti pozorni na njegovo raznolikost. Vključujemo različne vrste nalog in besedil, dejavnosti, ter uravnoteženost jezikovnih spretnosti. Učbenik naj vsebuje enakovredno količino nalog za urjenje in preverjanje vseh jezikovnih spretnosti. V magistrskem delu so se pokazale pomanjkljivosti treh najpogosteje uporabljenih učbenikov in večinoma premalo kritično mnenje učiteljev.

Naša raziskava sicer ni bila dovolj obsežna, da bi ugotovitve lahko posplošili na osnovno množico, je pa uspela prikazati nekaj pomanjkljivosti in možnosti za izboljšavo.

Pri nadgrajevanju učnega gradiva moramo biti pozorni na raznolikost, enakovredno zastopanost vseh jezikovnih spretnosti in kakovost nalog za preverjanje razumevanja. Glede na naše ugotovitve učbeniki ne vsebujejo dovolj nalog za preverjaje slušnega razumevanja, kar bi bil lahko eden izmed razlogov za učiteljevo pomanjkljivo preverjanje slušnega razumevanja v pisnih preizkusih znanja.

70

Pisanje magistrskega dela mi je pomagalo pri lastnem profesionalnem razvoju in zavedanju pomanjkljivosti učnih gradiv. Učitelji moramo biti do njih bolj kritični, si vzeti dovolj časa pri izbiri primernega za naš razred in ga sprotno dograjevati in izpopolnjevati.

71

6 VIRI IN LITERATURA

Adachi, T. (1991). A Musical Approach to Listening Comprehension: Using Popular Songs in an ESL Classroom. Mem. Fac. Educ. Miyazaki Univ. Hum., 69, 1–9.

Aguirre, D., Bustinza, D. in Garvich, M. (2016). Influence of Songs in Primary School

Students’ Motivation for Learning English in Lima, Peru. English Language Teaching, 9(2), 178–191. http://dx.doi.org/10.5539/elt.v9n2p178

Alderson, J. C. in Cseresznyés, M. (2003). Into Europe: Prepare for Modern English Exams:

Reading and use of English. Teleki Lastlo Foundation.

Arast, O. in Gorjian, B. (2016). The Effect of Listening to Comic Strip Stories on Incidental Vocabulary Learning among Iranian EFL Learners. Journal of Applied Linguistics and Language Learning, 2(1), 1–7. doi:10.5923/j.jalll.20160201.01

Armstrong, P. (2010). Bloom’s Taxonomy. Vanderbilt University.

https://cft.vanderbilt.edu/guides-sub-pages/blooms-taxonomy/

Bingol, M. A., Celik, B., Yildiz, N., Mart, C. T. (2014). Listening comprehension difficulties encountered by students in second language class. Journal of Education and

nstructional Studies in the World, 4(4), 1–6.

Bozorgian, H. in Pillay, H. (2013). Enhancing Foreign Language Learning through Listening Strategies Delivered in L1: An Experimental Study. International Journal of

Instruction, 6(1), 105–122. https://files.eric.ed.gov/fulltext/EJ1085363.pdf

Brindley, G. (1998). Assessing Listening Abilities. Annual Review of Applied Linguistics, 18, 171–191. doi:10.1017/s0267190500003536

Brown, H. D. (2004). Language Assessment: Principles and Classroom Practices. Pearson Education.

Brunfaut, T. (2017). Assessing listening. V D. Tsagari in J. Banerjee (ur.), Handbook of Second Language Assessment (str. 359–375). Berlin: Mouton de Gruyter Inc.

Call, M. E. (1985). Auditory Short-Term Memory, Listening Comprehension, and the Input Hypothesis. TESOL Quarterly, 19(4), 765–781.

Celce-Murcia, M. (2001). Teaching English as a Second or Foreign Language: Third Edition.

Thomson learning.

Ching-Shyang Chang, A. (2011). The Effect of Reading While Listening to Audiobooks:

Listening Fluency and Vocabulary Gain. Asian Journal of English Language Teaching, 21, 43–64.

Cook, V. (2008). Second Language Learning and Language Teaching, Fourth Edition.

Hodder Education. http://196.189.45.87/bitstream/123456789/58711/1/22pdf.pdf Crystal, D. (2007). How language works. Penguin.

Cutler, A. (2012). Native listening: Language experience and the recognition of spoken words. Toppan Best-set Predia Limited.

72

Del Pilar Londoño Buriticá, M. (2012). Developing Listening Comprehension Skills in 5th Grade EFL Students through the use of Predictable Books.

https://core.ac.uk/download/pdf/71397098.pdf

Duenas, M. (2004). The Whats, Whys, Hows and Whos of Content-Based Instruction in Second/Foreign Language Education. International Journal of English Studies, 4(1), 73–96. https://revistas.um.es/ijes/article/view/48061

DKNPZ. (2005). Izhodišče nacionalnega preverjanja znanja v osnovni šoli.

https://www.ric.si/mma/izhodi%C5%A1%C4%8Da%20npz%20v%20o%C5%A1/200 6070611531042/

Eleutério Abrantes De Andrade, M. (2006). Improving how Listening Skills are Taught in the EFL Classroom: Guidelines to Producing Better Speakers of the English Language.

ISE.

http://portaldoconhecimento.gov.cv/bitstream/10961/2440/1/Monografia%20de%20M iguel%20Andrade.pdf

Fekonja, L. (2016). Metode poučevanja tujih jezikov. Slovenika II. 13–20.

http://slovenci.rs/wp-content/uploads/2017/03/Fekonja.pdf

Field, J. (2009). Listening in the Language Classroom. ELT Journal, 64(3), 331–333.

doi:10.1093/elt/ccq026

Folley, S. (2015). The Effect of Visual Cues in Listening Comprehension: Pedagogical

Implications for Non-Native Speakers of English. Culminating Projects in English. 39.

https://repository.stcloudstate.edu/cgi/viewcontent.cgi?referer=https://www.google.co m/&httpsredir=1&article=1037&context=engl_etds

Frost, R. (b.d.). Total physical response – TPR.

https://www.teachingenglish.org.uk/article/total-physical-response-tpr

Gu, P.Y., Hu, G., Zhang, L. J. (2009). Listening Strategies of Singeporean Primary Pupils. V Silver, R., Goh, C. C. M. in Alsagoff, L. (ur.) Language Learning in New English Contexts: Studies of Acquisition and Development (str. 55–74). Continuum International Publishing. https://www.researchgate.net/profile/Lawrence-Jun-

Zhang/publication/234119493_Listening_strategies_of_Singaporean_primary_pupils/l

inks/5a49fba10f7e9ba868add4f8/Listening-strategies-of-Singaporean-primary-pupils.pdf

Haladyna, T. M. (2004). Developing and Validating Multiple-Choice Test Items. Third Edition. Routledge.

Harmer, J. (2007). How to Teach English. New Edition. Pearson Education Limited.

Hayati, A. in Mohmedi, F. (2011). The Effect of Films with and without Subtitles on Listening Comprehension of EFL Learners. British Journal of Educational Technology. 42(1), 181–192. doi:10.1111/j.1467-8535.2009.01004.x

Heros, C. (2018). Helping Children develop English Listening Comprehension Ability through Body Language [Magistrsko delo]. Univerza v Piuri, Pedagoška fakulteta.

73

https://pirhua.udep.edu.pe/bitstream/handle/11042/3479/MAE_EDUC_EILE-L_006.pdf?sequence=4&isAllowed=y

Ismailzade, O. (2019). The importance of Listening in Language Learning. İPƏK YOLU, (4), 121–125. http://au.edu.az/upload-files/menu/ipekyolu/2019_4/15_IsmayilzadeO.pdf İşyar, Ö. Ö. in Akay, C. (2017). The Use of “Drama in Education” in Primary Schools from

the Viewpoint of the Classroom Teachers: A Mixed Method Research. Journal of Education and Practice, 8(28), 215–230.

https://files.eric.ed.gov/fulltext/ED578395.pdf

Jensen, E. (2005). Teaching with the Brain in Mind, 2nd Edition. ASCD.

Kadagidze, L. (2006). Different types of Listening Materials. International Refereed Multi-disciplinary Scientific Journal, (1), 148–154.

https://core.ac.uk/download/pdf/6454119.pdf

Kercood, S. in Banda, D. R. (2012). The Effects of Added Physical Activity on Performance during a Listening Comprehension Task for Students with and without Attention Problems. International Journal of Applied Educational Studies. 13(1), 19–32.

Klass, P. (2017). Language lessons start in the womb. The New York Times.

https://www.nytimes.com/2017/02/21/well/family/language-lessons-start-in-the-womb.html

Kline, J. A. (1996). Listening Effectively. Air University Press.

https://www.airuniversity.af.edu/Portals/10/AUPress/Books/AU-4.PDF

Kordež, T. (2020). Analiza pisnih preizkusov znanja učiteljev angleščine v 5. razredu osnovne šole [Magistrsko delo]. Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta.

Kratus, J. (2017). Music Listening Is Creative. Music Educators Journal. 46–51.

DOI: 10.1177/0027432116686843

Kurita, T. (2012). Issues in Second Language Listening Comprehension and the Pedagogical Implications. Accents Asia, 5(1), 30–44.

https://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.473.3299&rep=rep1&type

=pdf

Lee, S.-P., Lee, S.-D., Liao, Y.-L. in Wang, A.-C. (2015). Effects of Audio-Visual Aids on Foreign Language Test Anxiety, Reading and Listening Comprehension, and Retention in EFL Learners. Perceptual and Motor Skills, 120(2), 576–590.

Levy, M. (2009). Technologies in Use for Second Language Learning. The Modern Language Journal. 93, 796–779.

Li, M., Cheng, L. in Kirby, J. R. (2012). Phonological Awareness and Listening Comprehension Among Chinese English-Immersion Students. International Education, 41(2), 46–65.

https://trace.tennessee.edu/internationaleducation/vol41/iss2/4/

Liubinienė, V. (2009). Developing Listening Skills in CLIL. Studies about Languages 15(15), 89–93.

74

Lynch, T. in Mendelsohn, D. (2020). Listening. V Schmitt, N. in Rodgers, M. P. H. (ur.), An Introduction to Applied Linguistics: Second Edition (str. 223–239). Routledge.

McCray, G. in Brunfaut, T. (2018). Investigating the construct measured by banked gap-fill items: Evidence from eye-tracking. Language testing, 35(1), 51–73.

https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/0265532216677105

Mevada, S in Shah, S. (2015). Visuals and their Effect in Listening Comprehension. ELT Voice – India. 5(1), 25–34. http://eltvoices.in/Volume5/Issue_1/EVI_51_5.pdf

Mu-hsuan, C. (2013). A Content-Based Approach to Teaching and Testing Listening Skills to Grade 5 EFL Learners. The International Journal of Listening, 27(3), 172–185. DOI:

10.1080/10904018.2013.822270

Nacionalno preverjanje znanja v 6. razredu. (2015).

https://www.ric.si/mma/2015%20Struktura%20NPZ%20tja%206%20razred%202015/

2014090112315410/

Napotki za pripravo pisnih preizkusov znanja v osnovni šoli. (b.d.).

https://www.ric.si/mma/Napotki_za_pripravo_preizkusov_NPZ_popravkiDK250106.p df/2006070611534321/

Nomass, B. B. (2013). The Impact of Using Technology in Teaching English as a Second Language. English Language and Literature Studies. 3(1), 111–116.

http://dx.doi.org/10.5539/ells.v3n1p111

Plut Pregelj, L. (2012). Poslušanje: način življenja in vir znanja. DZS.

Plut Pregelj, L. (1990). Učenje ob poslušanju. Državna založba Slovenije.

Pravilnik o potrjevanju učbenikov (2021). Uradni list RS, št. 34/15 in 27/17 (16. 1. 2021).

http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=PRAV12484

Program osnovna šola angleščina. Učni načrt. (2016). Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport: Zavod RS za šolstvo.

https://www.gov.si/assets/ministrstva/MIZS/Dokumenti/Osnovna-sola/Ucni-nacrti/obvezni/UN_anglescina.pdf

Renukadevi, D. (2014). The Role of Listening in Language Acquisition; the Challenges and Strategies in Teaching Listening. International Journal of Education and Information Studies, 4(1), 59–63. https://www.ripublication.com/ijeisv1n1/ijeisv4n1_13.pdf Rezaei, A. in Hashim, F. (2013). Impact of Awareness Raising about Listening Micro-skills

on the Listening Comprehension Enhancement: An Exploration of the Listening Micro-skills in EFL Classes. Australian Journal of Teacher Education, 38(8), 1–15.

http://dx.doi.org/10.14221/ajte.2013v38n8.4

Richards, J. C. (2008). Teaching Listening and Speaking: From theory to practice. Cambridge University Press.

Richards, J. C. in Rodgers, T. S. (2001). Approaches and Methods in Language Teaching:

Second Edition. Cambridge University Press.

Rost, M. (2011). Teaching and researching listening. Harlow: Pearson Education.

75

Saraswaty, D. R. (2018). Learners’ Difficulties and Strategies in Listening Comprehension.

English Community Journal, 2(1), 139–152. DOI:10.32502/ecj.v2i1.1003

Sentočnik, S. (2021). Terminologija na temo vrednotenja. Ministrstvo za šolstvo in šport:

Zavod RS za šolstvo.

https://www.zrss.si/projektiess/skladisce/pkp/podprojekt3/Strokovna%20gradiva/Proje

ktni%20timi%20za%20KP%20in%20TP/Gradiva%202011-2012/vrednotenje_terminologija-2011.pdf

Sevik, M. (2012). Teaching Listening Skills to Young Learners through “Listen and Do”

Songs. English Teaching Forum. 50(3), 10–17.

https://files.eric.ed.gov/fulltext/EJ997523.pdf

Skela, J. (2010). Tuji jeziki in materinščina: vljudni gostje v našem domu ali vsiljivci? V Pot k jezikovni politiki v izobraževanju : zbornik prispevkov, ur. Milena Ivšek. Ljubljana, Zavod RS za šolstvo.

Solak, E. (2016). Teaching Listening Skills for prospective English Teachers. Pelikan.

The British Council. (1981). The Teaching of Listening Comprehension. Tonbridge Printers Ltd. https://www.teachingenglish.org.uk/sites/teacheng/files/pub_F044%20ELT-46%20The%20Teaching%20of%20Listening%20Comprehension_v3.pdf Tze-Ming Chou, P. (2010). Advanteges and Disadvantages of ESL Course Books. The

Internet TESL Journal. 1(11). http://iteslj.org/Articles/Chou-CourseBooks.html Ur, P. (2012). A Course in English Language Teaching. Cambridge University Press.

Vandergrift, L. in Goh, C. C. M. (2012). Teaching and Learning Second Language Listening:

Metacognition in Action. Routledge.

Vasileiadou, I., Makrina, Z. (2017). Using Online Computer Games in the ELT Classroom: A Case Study. English Language Teaching. 10(12), 134–150.

https://files.eric.ed.gov/fulltext/EJ1160907.pdf

Verhoeven, L. in van Leeuwe, J. (2008). Prediction of the development of reading

comprehension: a longitudinal study. Applied Cognitive Psychology, 22(3), 407–423.

https://doi.org/10.1002/acp.1414

Vogel, J. (2002). Neposredno razvijanje poslušanja z razumevanjem in vrednotenjem pri pouku slovenskega jezika v prvem letniku gimnazije [Doktorska disertacija]. Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta.

Wah, N. N. (2019). Teaching Listening Skills to English as a Foreign Language Students Through Effective Strategies. International Journal of Scientific Research and Development. 3(6), 883–887. http://doi.org/10.5281/zenodo.3589044

Wallace, T., Stariha, W. E., Walberg, H. J. (2004). Teaching, Speaking, Listening and

Writing. Typhon. https://www.cife.edu.mx/assets/practicas-educativas/14-en-teaching-speaking-listening-writing.pdf

Wang, L. (2005). The Advantages of Using Technology in Second Language Education.

T.H.E. Journal. 32(10), 39–42.

76

https://digitalliteracypresentation.weebly.com/uploads/1/4/1/3/14132518/pros_and_co ns.pdf

Wilson, M. (2003). Discovery Listening–Improving Perceptual Processing. ELT Journal, 57(4), 335–343. doi:10.1093/elt/57.4.335

Worthington, D. L. in Fitch-Hauser, M. E. (2018). Listening: Process, Function, and Competency. Routledge.

Yopp, H. K. (1992). Developing Phonemic Awareness in Young Children. The Reading Teacher, 45(9), 696–703.

Yopp, H. K. (1995). A Test for Assessing Phonemic Awareness in Young Children. The Reading Teacher, 49(1), 20–29.

Slovar Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU. (b. d.).

https://isjfr.zrc-sazu.si/sl/terminologisce/slovarji/gledaliski/iskalnik?iztocnica=govor%C3%ADca%20 tel%C3%A9sa#v

Žist, M. (2014). Prezrta veščina poslušanja. Vzgoja (Ljubljana), 16(64), 38–39.

http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:DOC-7G2KCKUQ

77

7 PRILOGE

Priloga 1: Anketni vprašalnik za učitelje Pozdravljeni!

Sem Urša Benedičič, študentka magistrskega študijskega programa 2. stopnje, smer Poučevanje na razredni stopnji z angleščino, Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani. Pripravljam magistrsko delo z naslovom »Razvijanje slušne spretnosti pri poučevanju angleščine kot tujega jezika v 5. razredu osnovne šole«, zato Vas prosim za pomoč pri izvedbi raziskave.

Za raziskavo potrebujem učitelje, ki poučujejo ali so poučevali angleščino v 5. razredu osnovne šole in pri tem uporabljajo oz. so uporabljali enega izmed naslednjih učbenikov: Happy Street 2, Super Minds

Za raziskavo potrebujem učitelje, ki poučujejo ali so poučevali angleščino v 5. razredu osnovne šole in pri tem uporabljajo oz. so uporabljali enega izmed naslednjih učbenikov: Happy Street 2, Super Minds