• Rezultati Niso Bili Najdeni

Vrednost Krke ob upoštevanju/neupoštevanju stroškov finančne stiske

In document Optimalna struktura kapitala podjetja (Strani 27-34)

Kot sem sklepal že s pomočjo izračunanih WACC-ov, lahko tudi v primeru, ko neposredno ocenim vrednost davčnega ščita in stroške finančne stiske, ponovno zaključim, da bi lahko Krka z dodajanjem dolžniškega kapitala vsaj do določene mere povišala svojo vrednost. Vrednost podjetja se z dodajanjem dolžniškega kapitala veča približno do 25% zadolženosti. Če v strukturo kapitala dodamo še več dolga, bo verjetnost finančne stiske vse hitreje naraščala. To bo privedlo do hitre rasti pričakovanih stroškov finančne stiske, ki so pri visoki zadolženosti večji od koristi, ki jih

3,5

% dolžniškega kapitala v celotni strukturi kapitala (D/D+E)

Vrednost z davčnim ščitom

Vrednost z davčnim ščitom in stroški finančne stiske

prinese davčni ščit. Za optimalno strukturo kapitala lahko tudi s tem pristopom izberemo tisto, pri kateri okrog 20% celotne vrednosti kapitala predstavlja dolg.

4. 3 Komentarji in sklep

Pri izbiri natančnega optimalnega razmerja med lastniškim in dolžniškim kapitalom se je treba zavedati, da so v modelu sprejete mnoge predpostavke, ki so v splošnem sicer potrjene v raznih študijah, pa vendar lahko na primeru specifičnega podjetja katere izmed njih nekoliko odstopajo od realnosti.

Ena glavnih posebnosti trenutnih razmer na kapitalskih trgih, ki lahko vpliva na optimalno strukturo kapitala, so izjemno nizke obrestne mere. To omogoča podjetjem kot je Krka zelo ugodno zadolževanje. Modeli za ocenjevanje stroškov dolga, kot je tudi Damodaranov, pa predvidevajo nekoliko višje stroške zadolževanja, kar privede tudi do višjih vrednosti WACC.

Kljub temu, da težko z gotovostjo izberemo čisto natančno optimalno strukturo kapitala, pa lahko že izbira intervala, na katerem se ta vrednost nahaja, podjetju predstavlja koristno usmeritev pri izbiri virov financiranja. Tako lahko za podjetje Krka glede na dobljene rezultate zaključim, da bi bilo z vidika vrednosti podjetja gotovo smiselno v strukturo kapitala uvesti vsaj nekaj dolga.

5 Zaključek

Skozi teorijo, raziskave in praktičen primer sem prikazal, kako je možno samo s spreminjanjem strukture kapitala vplivati na vrednost podjetja. Optimizacije s katero sem se ukvarjal v delu diplomskega seminarja se lahko lotimo na različne načine, dva izmed njih sem demonstriral tudi na praktičnem primeru. Vendar pa je vsem skupno, da se naslanjajo na morda najpomembnejšo prednost dolžniškega kapitala – učinek davčnega ščita. Ker le-ta omogoča zniževanje plačila davka, je za podjetja z visokimi dobički, kakršno je tudi Krka, pogosto smiselno, da v svojo strukturo financiranja uvedejo tudi dolg. To se je skozi modeliranje vrednosti podjetja pri različnih zadolženostih izkazalo za resnično in potrdilo, da bi bilo za vrednost Krke smiselno, da bi podjetje v svojo strukturo financiranja vključilo tudi dolžniški kapital.

Postopke in teorije, ki sem jih uporabil za optimizacijo kapitalske strukture Krke, bi bilo zanimivo uporabiti tudi na večji skupini podjetij, kar bi nam omogočilo primerjavo rezultatov Krke z ostalimi podjetji. Z nadaljnjim raziskovanjem v tej smeri bi lahko dobljene »optimalne« strukture kapitala potem primerjali s trenutnimi in opazovali, ali je tudi pri ostalih podjetjih pogosto, da ne izkoristijo vseh pozitivnih učinkov financiranja z dolžniškim kapitalom, ali pa gre v primeru Krke za izjemo.

6 Literatura

Berk, J., DeMarzo, P. (2017). Corporate Finance (4 izd.). Harlow: Pearson Education Limited.

Modigliani, F., Miller, M. H. (1958). The Cost of Capital, Corporation Finance and Theory of Investment. The American Economic Review (str. 261–297). Pittsburgh: American Economic Association.

Miller, M. H. (1977). Debt and Taxes. Journal of Finance (str. 261–275). Hoboken: American Finance Association.

Myers, S. C., Majluf N. S. (1984). Corporate financing and investment decisions when firms have information that investors do not have. Journal of Financial Economics (str. 187−221).

Amsterdam: Elsevier.

Brounen, D., de Jong, A., Koedijk, K. (2006). Capital structures policies in Europe: Survey evidence. Journal of Banking & Finance (str. 1409−1442). Amsterdam: Elsevier.

Graham, J. R., Harvey, C. R. (2001). The theory and practice of corporate finance: evidence from the field. Journal of Financial Economics (str. 187−243). Amsterdam: Elsevier.

Marinšek, D. (2015). The impact of indebtedness on a firm's performance: evidence from European countries (doktorska dizertacija). Ljubljana: Ekonomska fakulteta.

Frank, M. Z., Goyal, V. K. (2003). Testing the pecking order theory of capital structure. Journal of Financial Economics (str. 217−248). Amsterdam: Elsevier.

Frank, M. Z., Goyal, V. K. (2009). Capital Structure Decisions: Which Factors Are Reliably Important?. Financial Management (str. 1−37). Durham: Association of International Certified Professional Accountants.

Warner, J. (1977). Bankruptcy Costs: Some Evidence. Journal of Finance 32 (str. 337–347).

Hoboken: American Finance Association.

Weiss, L. (1990). Bankruptcy Resolution: Direct Costs and Violation of Priority of Claims.

Journal of Financial Economics 27 (str. 285−314). Amsterdam: Elsevier.

Altman, E. (1984). A Further Empirical Investigation of the Bankruptcy Cost Question. Journal of Finance 39 (str. 1067–1089). Hoboken: American Finance Association.

Betker, B. (1997). The Administrative Costs of Debt Restructurings: Some Recent Evidence.

Financial Management 26 (str. 56−68). Durham: Association of International Certified Professional Accountants.

Damodaran, A. (2021). Cost of Capital by Industry Sector. [ogled 1. 6. 2021]. Dostopno na naslovu: https://pages.stern.nyu.edu/~adamodar/

Damodaran, A. (2021). Risk premium for Other Markets. [ogled 1. 6. 2021]. Dostopno na naslovu:

https://pages.stern.nyu.edu/~adamodar/

Damodaran, A. (2021). Price and Value to Book Ratios and ROE by Industry Sector. [ogled 20. 8.

2021]. Dostopno na naslovu: https://pages.stern.nyu.edu/~adamodar/

Banka Slovenije (2021, februar). Bilten. [ogled 23. 3. 2021]

Reuters (brez datuma). Krka d.d. Novo Mesto. [ogled 28. 8. 2021]. Dostopno na naslovu:

https://www.reuters.com/companies/KRKG.LJ/key-metrics

Duff Phelps (brez datuma). Cost of Capital Resource Center. [ogled 26. 8. 2021]. Dostopno na naslovu: https://www.duffandphelps.com/insights/publications/cost-of-capital

Krka (2021). Letno poročilo 2020. [ogled 10. 6. 2021]. Dostopno na naslovu:

https://www.krka.si/sl/za-vlagatelje/financna-porocila/

Damodaran, A. (2021). Preglednica za ocenjevanje kreditne sposobnosti podjetja. [ogled 11. 8.

2021]. Dostopno na naslovu:

https://people.stern.nyu.edu/adamodar/New_Home_Page/datafile/ratings.html

7 Priloge

Priloga 1: Konsolidirani računovodski izkazi skupine Krka Konsolidiran izkaz finančnega položaja

Konsolidiran izkaz poslovnega izida

Priloga 2: Celoten model za optimizacijo strukture kapitala Krke

In document Optimalna struktura kapitala podjetja (Strani 27-34)