• Rezultati Niso Bili Najdeni

Študijski koledar in pomembni datumi 2004/2005

Študijska in izpitna obdobja

Zimski semester: od 4. oktobra 2004 do 14.

januarja 2005.

Letni semester: od 14. februarja 2005 do 31.

maja 2005.

Izpitna obdobja:

•zimsko izpitno obdobje od 17. januarja 2005 do 11. febuarja 2005,

•letno izpitno obdobje od 1. junija 2005 do 8. julija 2005,

•jesensko izpitno obdobje od 22. avgusta 2005 do 23. septembra 2005,

•predizpitno obdobje za predmete, ki se iz-vajajo v poletnem semestru 3. letnika dodi-plomskega rednega študija, je maja 2005.

Za dodiplomski izredni ter podiplomski študij so predavanja lahko organizirana tudi junija, izje-moma pa tudi septembra 2005. Študenti opra-vljajo izpite naˇceloma 2 do 3 tedne po konˇ ca-nem predavanju. Na izpitne roke lahko študenti pristopajo v vseh študijskih središˇcih.

Izobraževalnega procesa prosti dnevi Poleg nedelj in državnih praznikov so študijskega procesa prosti:

•Rektoriˇcin dan in ˇCista desetka – torek, 26. oktober 2004,

•Dekanov dan –

ˇcetrtek, 18. november 2004,

•Podelitev diplom in priznanj 2004 – sobota, 20. november 2004,

•27.–31. december 2004,

•25.–29. april 2005.

Organiziranost izobraževanja Redni študij

Redni študij izvajamo v zimskem in letnem se-mestru po urniku, ki ga prejmejo ob priˇcetku se-mestra, ter treh izpitnih obdobij.

Izredni študij

Izvedba izrednega študija je ˇcasovno prilagojena zaposlenim študentom. Študijske obveznosti po-tekajo praviloma v petek popoldan (po 16. uri)

in v soboto dopoldan, le izjemoma tudi med te-dnom. Urniku vseh predavanj študenti prejmejo na zaˇcetku študijskega leta. V vsakem študij-skem središˇcu sta organizirana vsaj dva izpitna roka, ostali so na sedežu šole v Kopru.

Podiplomski študij

Na podiplomskem študiju vsak predmet pravi-loma izvedemo v treh do sedmih tednih, sledi izpit. ˇCas izvedbe in naˇcin izvajanja je prilago-jen zaposlenim študentom, zato so predavanja praviloma organizirana v popoldanskem ˇcasu ali ob sobotah. Urnik vseh predavanj študenti prej-mejo na zaˇcetku študijskega leta. V vsakem štu-dijskem središˇcu je organiziran po en izpitni rok, ostali so na sedežu šole v Kopru.

Posebne izvedbe študijskih programov Študijske programe lahko izvajamo tudi za za-kljuˇcene skupine iz enega ali veˇc podjetij. Takšen naˇcin omogoˇca veˇcjo prilagodljivost pri organiza-ciji študija (kraj, ˇcas). Prenos in uporaba znanja je v takšnem naˇcinu izvajanja lahko usmerjena v specifiˇcna zanimanja skupine.

Programe izvajamo v slovenskem jeziku, za zakljuˇcene skupine tudi v angleškem jeziku.

Na FM upoštevamo naˇcelo vseživljenjskega uˇcenja, ki omogoˇca, da lahko za zakljuˇcene sku-pine izvajamo tudi posamezne dele programov.

Udeleženci izobraževanja prejmejo potrdilo in kreditne toˇcke, ki jih lahko uveljavljajo po vpisu na podiplomske študijske programe FM.

Mobilnost študentov

Fakulteta za management Koper sodeluje v evropskih programih na podroˇcju izmenjav profe-sorjev in študentov – Socrates/Erasmus ter stro-kovnega usposabljanja študentov in mladih di-plomantov – Leonardo da Vinci. Študentom omo-goˇcamo študij v tujini ali na drugih visokošolskih zavodvih v Sloveniji.

Študij v tujini

V okviru programa Socrates-Erasmus bodo lahko študenti FM v študijskem letu 2004/05 študirali na 6 visokošolskih zavodih:

•Univerza Varna, Bolgarija,

•Univerza Kassel, Nemˇcija,

80 Splošne informacije

•Univerza Konstanca, Nemˇcija,

•Univerza Bremen, Nemˇcija,

•Univerza v Bologni, Italija,

•College of International Business, Madžar-ska.

Po bilateralni pogodbi tudi na Virtual Global University (VGU). Študijski program Internatio-nal Master of Business Informatics (MBI) se iz-vaja kot študij na daljavo v angleškem jeziku in traja 4 semestre.

Tuji študenti na FM

Da bi spodbudili tuje študente za študij na FM, je fakulteta izdala publikacijo Exchange Students Guide 2004/2005. Namenjena je vsem, ki bi že-leli v okviru programa Socrates/Erasmus v pole-tnem semestru študijskega leta 2004/2005 del svojih študijskih obveznosti opravljati na FM. V ta namen bodo predavanja izbranih predmetov potekala v anglešˇcini. Tej skupini se lahko pri-družijo tudi slovenski študenti. Tuji študenti, ki lahko sledijo predavanjem v slovenšˇcini, pa se lahko vkljuˇcijo v skupine z rednimi študenti.

Slovenska mobilnost

Študentom FM omogoˇcamo možnost uveljavlja-nja od 20 do 30 KT, pridobljenih na dodiplom-skih ali podiplomdodiplom-skih študijdodiplom-skih programih na drugih visokošolskih zavodih v Sloveniji ali tujini.

Poletna šola

V obdobju od 20. junija do 9. julija 2005 bo na FM potekala tudi prva poletna šola FM Summer School 2005. Namenjena je domaˇcim in tujim študentom, ki želijo poglobiti znanja s podroˇcja managementa in ekonomije. Priznani domaˇci in tuji profesorji bodo predavali v angleškem jeziku.

Mednarodna pisarna

Študentom in profesorjem nudi osnovne informa-cije o navedenih programih in pogojih za sodelo-vanje, objavlja razpise in sodeluje pri izboru štu-dentov FM, ki se želijo vkljuˇciti v navedena pro-grama. Študentom, ki odhajajo v tujino, pomaga pri urejanju formalnosti in spremljajo njihov štu-dijski oziroma delovni napredek v ˇcasu študija in dela v tujini. Tujim študentom nudi informacije o študiju na FM in jim pomaga pri njihovi vkljuˇcitvi v študijsko življenje fakultete.

Za uspešnejši študij

V okviruCentra za svetovanje študentom pri štu-dijskem in poklicnem razvoju FMbomo

študen-tom ponudili razliˇcne delavnice, ki bodo pripo-mogle k uspešnejšemu študiju, usklajevanju štu-dijskih in drugih obveznosti ter naˇcrtovanju po-klicne kariere. Vsebine, ˇcasovni razpored in raz-pis delavnic bo objavljen na spletnih straneh FM.

Poleg tega pa imajo študenti:

•pogovorne ure s profesorji in asistenti,

•organizirane skupinske priprave na izpite pri predmetih katerih prehodnost je nizka,

•tutorski sistem in usmerjanje pri oblikova-nju »individualnega« programa z ustrezno izbiro izbirnih predmetov znotraj programov FM oziroma v okviru mobilnosti študentov.

Študentski informacijski sistem (ŠIS) Študentski informacijski sistem (ŠIS) je del infor-macijskega sistema šole (VIS). Z njim je omogo-ˇceno poslovanje študentov s šolo preko interneta, obvešˇcanje študentov z SMS sporoˇcili in e-pošto ter poslovanje prek WAP portala. Najpogosteje študenti posegajo po internetnem dostopu, ki jim je na voljo na internetnem naslovu šole www.fm-kp.si. Za dostop do ŠIS-a vsak študent prejme uporabniško ime in geslo, ki ju bo uporabljal v ˇcasu študija. Za uporabo storitev prejmejo štu-denti skupaj z uporabniškim imenom in geslom tudi natanˇcna navodila, ki so jim na voljo tudi na internetnih straneh šole. ŠIS študentu omogoˇca prijavo na izpit, odjavo od izpita, pregled odprtih prijavnic, pregled izpitnih rokov, pregled izpitnih rezultatov, pregled že opravljenih izpitnih obve-znosti, naroˇcanje dokumentov, pregled finanˇcnih obveznosti do šole, vpis v letnik študija, pregled urnika, pregled obvestil profesorjev in študijskih gradiv ter druge storitve. Študenti se ob vpisu lahko odloˇcijo za prejemanje obvestil in rezulta-tov izpirezulta-tov tudi prek SMS sporoˇcil. Študentom svetujemo, da se za storitev odloˇcijo, saj bodo tako seznanjeni z najnovejšimi informacijami, kot so spremembe urnika, datumi izpitnega roka, re-zultati izpitov itd. Vsa obvestila pa so jim seveda na voljo tudi na internetnih straneh šole.

Študijska literatura Založba FM

Fakulteta za management ima lastno založbo, ki izdaja uˇcbenike, gradiva za vaje in drugo štu-dijsko literaturo. Pri nakupu teh publikacij imajo študenti FM 40–60% popust.

Študij na FM 81 Na sedežu šole je študijska literatura naprodaj

v pisarni društva ŠTORM (3. nadstropje), lahko pa jo naroˇcite tudi neposredno v založbi (tel. 05 610 20 21, e-pošta zalozba@fm-kp.si).

V drugih študijskih središˇcih je literatura na-prodaj le v ˇcasu izvajanja posameznega pred-meta.

Knjižnica FM

V knjižnici FM je na voljo približno 13.000 knjig in 160 revij (od tega 77 tujih) s podroˇcja mana-gementa ter vzgoje in izobraževanja. V knjižnici so študentom na razpolago tudi raˇcunalniki z do-stopom do interneta ter mesta za študij in prebi-ranje serijskih publikacij. Študentom je na voljo raˇcunalnik, ki služi kot knjižniˇcni katalog in tudi kot sredstvo za poizvedovanje po gradivu drugih knjižnic v Sloveniji.

Šolnina in prispevki za študij

Višino šolnine in prispevkov za študijsko leto 2004/2005 je potrdil Upravni odbor FM 28. ju-nija 2004. Pozitivno mnenje k predlogu šolnin in prispevkov je podal tudi Študentski svet FM.

Cenik je usklajen s cenikom Univerze na Primor-skem, ki ga je sprejel Upravni odbor Univerze na Primorskem. Šolnina in prispevki za študij so do-loˇceni v skladu s Pravilnikom o šolninah in drugih prispevkih v visokem šolstvu (Uradni list RS,št.

40/94 in 45/98).

Šolnina

Redni študenti na dodiplomskem študijskem pro-gramu Management ne plaˇcujejo šolnine.

Šolnino za študij plaˇcujejo študenti, vpisani v podiplomske študijske programe, izredni štu-denti dodiplomskega študijskega programa Ma-nagement ter slušatelji študijskih programov za izpopolnjevanje.

S šolnino pokrijejo študenti stroške izvedbe predvidenega študijskega programa (predavanja in vaje ter tri pristope k izpitu za vsak predmet).

Dodiplomski visokošolski strokovni študijski program Management – izredni študij. Šolnina za vsak letnik študija znaša po 440.000 SIT.

Ker izrednega študija ne izvajamo po letnikih, ampak po ciklusih (glej stran 29), študent vsako leto plaˇca delež šolnine, ki je sorazmeren deležu študijskega programa, ki ga tisto leto posluša.

Letni znesek šolnine je mogoˇce plaˇcati v treh obrokih (prvega ob vpisu, drugega februarja in tretjega maja).

Kandidat s konˇcano srednjo šolo se vpiše v prvi letnik in plaˇcuje šolnino štiri leta. Prvo leto plaˇca 360.000 SIT, drugo 270.000 SIT, tretje 250.000 SIT in ˇcetrto 440.000 SIT.

Kandidat s konˇcano višjo strokovno šolo (po programu sprejetem po Zakonu o višjih šolah) se lahko vpiše v 2. letnik, šolnino plaˇcuje tri leta.

Prvo leto plaˇca 230.000 SIT, drugo 210.000 SIT in tretje 440.000 SIT. Plaˇca tudi prispevek za tri diferencialne izpite (100.000 SIT prvo in 50.000 SIT drugo leto študija).

Kandidat s konˇcano višjo šolo(po programu, sprejetem pred 1. januarjem 1994) se lahko vpiše v 3. letnik. Prvo leto plaˇca šolnino za en letnik (440.000 SIT), drugo leto pa šolnino za diferencialni program (120.000 SIT, ki jih je mo-goˇce plaˇcati v dveh obrokih – prvega ob vpisu in drugega februarja).

Podiplomski specialistiˇcni študijski program Management v izobraževanju. Šolnina znaša 504.000 SIT. Plaˇcati jo je mogoˇce v treh obrokih (prvega ob vpisu, drugega februarja in tretjega maja).

Vzporedni študij na MMU (faza C).Vpisnina znaša 150 GBP (plaˇcljivo v tolarski protivredno-sti na dan vplaˇcila), stroški prevodov 39.000 SIT in mentoriranje Master Thesis 60.000 SIT.

Podiplomski specialistiˇcni študijski program Management v evropskem okolju.Šolnina znaša 560.000 SIT. Plaˇcati jo je mogoˇce v treh obrokih (prvega ob vpisu, drugega februarja in tretjega maja).

Podiplomski specialistiˇcni študijski program Management. Šolnina znaša 588.000 SIT. Pla-ˇcati jo je mogoˇce v štirih obrokih (prvega ob vpisu, drugega februarja, tretjega aprila in ˇ cetr-tega junija).

Podiplomski magistrski in doktorski študijski program Management. Šolnina za vsak letnik študija znaša po 470.000 SIT. Vsako leto jo je mogoˇce plaˇcati v štirih obrokih (prvega ob vpisu, drugega decembra, tretjega marca in ˇcetrtega junija).

Vraˇcilo in zmanjšanje šolnine. V primeru izpisa (na podlagi pisne vloge študenta) se še nezapadli del šolnine študentu odpiše. Že vplaˇcane šolnine FM ne vraˇca. FM ne priznava zmanjšanja šolnine v primeru priznanja oziroma uveljavljanja izpita na podlagi pozitivno rešene vloge za priznavanje oziroma uveljavljanje študijskih obveznosti.

82 Splošne informacije

Postopno uvajanje prispevka za diplomiranje

Vrsta diplomskega dela Študijsko leto prijave teme

2004/2005 2005/2006 2006/2007

Diplomska naloga 50 % (40.000 SIT) 75 % 100 %

Master Thesis 60 % (60.000 SIT) 100 % 100 %

Specialistiˇcna naloga 60 % (60.000 SIT) 100 % 100 %

Prispevki za študij

Na podlagi 3. ˇclena Pravilnika o šolninah in dru-gih prispevkih v visokem šolstvu FM za redni in izredni študij zaraˇcunava naslednje prispevke, ki jih plaˇcujejo redni in izredni študenti:

•Prispevki ob vpisu znašajo 20.000 SIT in vkljuˇcujejo vpisnino ter druge prispevke ob vpisu. Vpisnina vkljuˇcuje tiste stroške, ki na-stajajo neposredno ob vpisu: študentsko iz-kaznico, nalepko za študentsko iziz-kaznico, potrdila o vpisu (8 izvodov), potrdilo o opra-vljenih izpitih, obrazce (vpisna dokumenta-cija, stroški izbirnih postopkov za vpis v 1.

letnik).

Drugi prispevki vkljuˇcujejo vpisnino v knji-žnico, baze podatkov, raˇcunalniško podporo, študijski vodnik, pavšal stroškov za razne obrazce in potrdila, ki se študentom izda-jajo med študijskim letom, zbornik študen-tov, pavšal za razne fotokopije, uporabo sto-ritev Študentskega informacijskega sistema, vkljuˇcno z obvešˇcanjem preko SMS sporoˇcil ter materialne stroške ob podelitvi diplom.

Prispevke ob vpisu plaˇcajo vsi študenti ob prvem ali ponovnem vpisu v isti letnik in ob vpisu v absolventski staž na dodiplomskem in podiplomskih študijskih programih in jih FM ne vraˇca.

•Cetrto in nadaljnja opravljanja izpita. Štu-ˇ dent plaˇca ˇcetrto in vsa nadaljnja opravlja-nja izpita pri posameznem predmetu. Pri-spevek znaša 5.000 SIT, ˇce gre za komisij-sko opravljanje izpita pa 10.000 SIT. Pri-spevek plaˇca študent po prijavi na izpit, na podlagi izstavljenega raˇcuna.

•Prispevki oseb brez statusa študenta. Oseba brez statusa študenta (študent FM, ki v tem študijskem letu ni vpisan na FM) plaˇcuje vsako opravljanje študijskih obveznosti (pri-stop k izpitu). Prispevek v višini 10.000 SIT plaˇca na podlagi izstavljenega raˇcuna.

•Prispevek za diplomiranje (80.000 SIT za dodiplomski in 100.000 SIT za podiplom-ski študij), ki vkljuˇcuje administrativne in materialne stroške postopka prijave teme,

postopka zagovora diplomskega dela in iz-daje diplomske listine. Stroški diplomiranja so bili v preteklih študijskih letih všteti v šol-nino za posamezen letnik. Ker so študenti, ki so bili v preteklih študijskih letih vpisani na FM, del omenjenih stroškov plaˇcali s šol-nino, FM prispevek za diplomiranje uvaja postopoma (glej preglednico).

Organiziranost študentov

Študenti Fakultete za management so na ravni fakultete organizirani v Študentskem svetu FM in Društvu ŠTORM, na ravni Univerze na Primor-skem pa v Študentski organizaciji Univerze na Primorskem, ki je bila ustanovljena marca 2003 in predstavlja krovno organizacijo študentov Uni-verze na Primorskem.

Študentski svet FM Sedež:Cankarjeva 5, 6000 Koper

Elektronski naslov:stud.svet@stud.fm-kp.si Internet:www.fm-kp.si/stud_svet/index.html Študentski svet FM (ŠS) je organ fakultete, ki za-stopa dodiplomske in podiplomske študente Fa-kultete za management. Najpomembnejša na-loga ŠS je zastopanje interesov študentov v vseh zadevah, ki se nanašajo na pravice in dolžnosti študentov. Prav zato je ŠS pomemben posrednik in vez med študenti in fakulteto. ŠS šteje devet študentov, tako, da imajo v študentskem svetu predstavnike študenti vsakega letnika dodiplom-skega študijdodiplom-skega programa (redni študij), štu-denti dodiplomskega študijskega programa (izre-dni študij) in podiplomski študenti. Izvoljeni so neposredno na volitvah, ki se izvedejo praviloma v mesecu oktobru za tekoˇce študijsko leto; izvo-ljeni so za dobo enega leta.

Poleg Študentskega sveta zastopajo študent-ske interese tudi predstavniki študentov v orga-nih in komisijah fakultete, in sicer:

•dva predstavnika v senatu,

•en predstavnik v upravnem odboru,

Študij na FM 83

•en predstavnik v komisiji za študentske za-deve,

•en predstavnik v komisiji za kakovost,

•študenti pa sodelujejo tudi pri delu akadem-skega zbora in predstavljajo petino ˇclanov.

Društvo študentov FM (ŠTORM) Sedež:Cankarjeva 5, 6000 Koper Elektronski naslov:storm@fm-kp.si Internet:www.drustvo-storm.si

Društvo ŠTORM so leta 1999 ustanovili štu-denti tedanje Visoke šole za management v Ko-pru z namenom spodbujanja in razvoja obštudij-skih dejavnosti za študente šole ter vzpostavlja-nja medsebojnih stikov s sorodnimi organizaci-jami in društvi v regiji in širše. Društvo ŠTORM je v šestih letih delovanja postalo zagotovo eno bolje organiziranih in delujoˇcih društev študen-tov na Obali. Najpomembnejše dejavnosti dru-štva so: organiziranje razliˇcnih športnih aktivno-sti in izobraževalnih oblik (teˇcaji tujih jezikov, likovnih delavnic ipd.), organiziranje potopisnih predavanj, filmskih veˇcerov, kulturnih prireditev, brucovanj, spoznavnih veˇcerov, absolventskega plesa ipd.

Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP)

Sedež:Titov trg 4, 6000 Koper Elektronski naslov:info@soup.si Internet:www.soup.si

ŠOUP je stanovska skupnost študentov primor-ske univerze. Ustanovljena je bila 12. marca 2003 in je organizirana na podlagi Zakona o sku-pnosti študentov in primerjalno z drugimi evrop-skimi, nacionalnimi, univerzitetnimi in lokalnimi študentskimi združenji. Avtonomno skrbi za izva-janje študentskih interesnih in obštudijskih de-javnosti ter vodi študentsko politiko na podro-ˇcju kulture, športa, turizma, izobraževanja, so-cialnega in ekonomskega položaja študentov ter mednarodnega sodelovanja.

Splošne informacije