• Rezultati Niso Bili Najdeni

AVTOMATSKI MOLZNI SISTEMI (AMS) – MOLZNI ROBOTI

Avtomatski molzni sistemi (AMS) so se razvili z namenom zmanjševanja ročnega dela, potrebnega za pridobivanje mleka. Tehnologija avtomatske molže je čedalje pogosteje uporabljana predvsem v Evropi in sicer na kmetijah, ki nimajo izpusta ali pa je ta omejen.

AMS omogoča in zagotavlja večjo fleksibilnost in frekvenco molže oz. molznih intervalov ter odstrani obvezo po molži ob določeni uri. Rejec ima tako več časa, da se posveti prehrani, zdravju in osemenjevanju črede ter vodenju kmetijskega gospodarstva na splošno. Ključnega pomena je spremljanje podatkov, ki jih rejec dobi preko AMS, saj je tako sistem najbolj uspešen in upravičen (Precision …, 2014).

Najpogosteje uporabljan tip AMS je znan kot »single box«, kjer se lahko molze le ena krava hkrati. Avtomatska robotska roka seske sprva očisti, nato natakne molzne čaše, vime pomolze in obenem posuši in tako deluje kot molznik. Molzni roboti so primerni za kmetije,

Tkalec J. Prednosti in slabosti različnih sistemov molže na kmetijah, … v tržno prirejo mleka.

Dipl. delo (UN). Ljubljana, Univ. v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko, 2021

13

ki imajo od 50 do 60 krav molznic. Glavni ponudniki molznih robotov so DeLaval, Lely, GEA, Fullwood in drugi (Precision …, 2014).

Alternativa »single box« sistemom so »multi box« sistemi, ki omogočajo avtomatsko molžo več krav hkrati in to tako, da ena robotska roka natakne molzne čaše eni kravi in se nato posveti drugi, medtem ko se prva krava že molze. Prednost tega sistema je predvsem prilagodljivost, saj je molzni robot zastavljen tako, da je lahko prvotno postavljen samo z enim molznim boksom, druge pa se dodaja naknadno, v okviru potreb in finančnih zmožnosti rejca. Pri izbiri molzne opreme je zelo pomembno, da kmet upošteva, kdo izmed ponudnikov mu lahko zagotavlja najboljšo tehnično podporo, servis, načrt, montažo in vzdrževanje v vsakem trenutku, še posebej v primeru okvare (Precision …, 2014).

Slika 11: Molzni robot (AMS) DeLaval V300 (DeLaval, 2021) 2.3.1 Delovanje molznih robotov

Vsaka krava je »opremljena« z unikatno elektronsko identiteto oz. transponderjem. Ta omogoča, da sistem posamezno kravo prepozna pri pametnih vratih in v molznem robotu.

Robotska roka očisti seske (postopek se razlikuje od ponudnika do ponudnika), natakne molzne čaše in nato seske še posuši. Vsaka četrt vimena se molze individualno, molzne čaše pa se odstranijo glede na pretok mleka iz posameznega seska. Na ta način se tudi preprečuje slepa molža krave. Večina uporabnikov AMS tehnologije ima prosti promet krav, ki temelji na spodbujanju krav k molži z dodatkom močne krme v molznemu robotu. Ob primernem vodenju krmnega obroka in dodatku močne krme v molznem robotu bi moral biti dosežen cilj frekvence obiskov na molznem robotu, ki se giblje med 2,5 in 4 molže na molznem robotu v 24 urah – odvisno od nivoja mlečnosti (Precision …, 2014).

Dipl. delo (UN). Ljubljana, Univ. v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko, 2021

14

2.3.2 Informacije, ki jih pridobimo s tehnologijo AMS

Za razliko od konvencionalnih sistemov molže uporaba tehnologije AMS omogoča, da ima rejec pregled nad količino pomolzenega mleka posameznih krav vsak dan. Novejši sistemi omogočajo tudi spremljanje kakovosti mleka ob vsaki molži in po vsaki vimenski četrti posebej. Sistem molže na molznem robotu omogoča spremljanje količine in kakovosti mleka, kot so električna prevodnost mleka, barva mleka, število somatskih celic, prisotnost krvi, sestava mleka. Zadnje je na voljo le pri določenih ponudnikih AMS. Rejci pogosto poleg AMS sistema uporabljajo tudi sistem, ki spremlja reprodukcijski ciklus, zdravje, aktivnost in prežvekovanje živali ter hkrati omogoča tudi zgodnje prepoznavanje različnih obolenj (Precision …, 2014).

2.3.3 Prednosti AMS

V želji po zmanjševanju človeškega faktorja, se je razvila avtomatizacija in z njo AMS s svojimi prednostmi. V razvoj le-tega so vodile tudi zahteve po izboljševanju delovnega okolja in razpoložljivosti delavcev na kmetiji ter zmanjševanju stroškov za delovno silo. Ker pri molznem robotu krave lahko same izbirajo čas molže, je čas čakanja pred molžo minimalen, s tem in ostalimi prednostmi robota pa je zadovoljena tudi večina ostalih naravnih potreb živali (Indihar, 2021).

Molzni robot omogoča večjo fleksibilnost pri vodenju kmetijskega gospodarstva, saj kmet ni več vezan na hlev ob določenih urah. Seveda je njegova prisotnost v hlevu še vedno potrebna, vendar večinoma z namenom nadzora. AMS omogočajo zbiranje in beleženje številnih podatkov, do katerih v tradicionalnih sistemih molže nimamo dostopa. Poleg tega omogočajo nadzor črede, ko nismo fizično prisotni v hlevu in sicer preko video kamer ali pa zgolj z informacijami, ki jih zagotavlja molzni robot. Krave med molžo na molznem robotu dobijo obrok močne krme, ki je prilagojen za vsako kravo posebej glede na to, kakšna je dnevna mlečnost posamezne krave (DeLaval, 2021).

2.3.4 Problematika AMS

Uporaba tehnologije AMS poleg vseh bonitet prinaša tudi določene izzive, odgovornosti in spremembe režima in navad, ki so bile v veljavi poprej. Rejci morajo imeti realna pričakovanja od sistema molže na molznem robotu in morajo dobro poznati zmogljivost njihovega molznega robota. Za maksimalno izkoriščenost AMS se zahteva fleksibilnost in prilagodljivost. Dostopnost tehnične podpore je eden ključnih dejavnikov, saj AMS obratuje neprestano. Vsak trenutek se lahko pričakuje opozorila, obrabe in okvare, ki zahtevajo takojšnjo intervencijo rejca ali tehnično izurjenega zastopnika (serviserja), bodisi preko

Tkalec J. Prednosti in slabosti različnih sistemov molže na kmetijah, … v tržno prirejo mleka.

Dipl. delo (UN). Ljubljana, Univ. v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko, 2021

15

telefona ali fizične prisotnosti (Precision …, 2014). AMS zahteva redno servisiranje in vzdrževanje, kar pomeni tudi višji letni strošek za vzdrževanje (Indihar, 2021).

2.3.5 Prihranek na delovni sili pri molži na AMS

Pred razvojem avtomatizacije molže je bil velik del stroškov na kmetijskih gospodarstvih povezan z delovno silo, potrebno za molžo krav. AMS z izkoriščanjem obstoječe opreme molzišča, kot so npr. pametna vrata, znatno poveča učinkovitost delovanja. Rezultat uporabe AMS je izboljšanje dobrega počutja živali. Če k temu prištejemo še zmanjšanje potrebe po delovni sili, lahko opazimo, da prihranki za delovno silo niso zanemarljivi. To je torej eden izmed glavnih razlogov, da se rejci po vsem svetu odločajo za AMS. Poleg tega zbrani podatki kažejo na povečano mlečnost in frekvenco molže, kar pomeni znatno manjši stres za živali in izboljšano počutje živali (Hongzhe in sod., 2017).

Zmotno je misliti, da ob nakupu AMS kmetu ni več potrebno iti med krave, saj je njegova prisotnost nujno potrebna za nadzor podatkov iz molznega robota in opazovanje živali (Klopčič, 2021).

Dipl. delo (UN). Ljubljana, Univ. v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko, 2021

16

3 PRIMERI SISTEMOV MOLŽE NA NEKATERIH KMETIJAH

V okviru te diplomskega dela smo opravili intervjuje s štirimi rejci, ki na svojih kmetijah uporabljajo različne sisteme molže. Z usmerjenim pogovorom smo želeli dobiti vpogled v to, kaj prinese nov sistem molže z vidika rejca in živali. Pri tem sem uporabil vprašalnik, ki je dodan v prilogi(Priloga A).