• Rezultati Niso Bili Najdeni

DEJAVNIKI TVEGANJA, NA KATERE NIMAMO VPLIVA

1.6 DEJAVNIKI TVEGANJA

1.6.1 DEJAVNIKI TVEGANJA, NA KATERE NIMAMO VPLIVA

Med dejavnike tveganja uvrščamo tiste, za katere se je izkazalo, da so z rakom dojke povezani v večini epidemioloških raziskav.

SPOL

Ženski spol je glavni dejavnik tveganja za nastanek raka dojke. Rak dojke lahko prizadene tudi moške, vendar je v primerjavi z ženskami zelo redek (Breast Cancer Risk Factors You Cannot Change, 2019), saj predstavlja manj kot en odstotek vseh obolenj. Običajno je posledica nenormalnega hormonskega delovanja ali uporabe nekaterih zdravil (Male Breast Cancer, 2020).

STAROST

S staranjem se tveganje za raka na dojki povečuje. Rak dojke je najpogosteje odkrit pri ženskah med 55. in 64. letom, srednja starost pa znaša 61 let. Manj kot 5 % raka je odkritih pri ženskah, mlajših od 40 let (Rojas in Stuckey, 2016).

DEDNOST

Pet do deset odstotkov raka dojke je posledica dedovanja, kar pomeni, da je podedovan direktno od starša (Breast Cancer Risk Factors You Cannot Change, 2019). Ženske, ki imajo v prvem kolenu sorodnico z rakom dojke, imajo dva do trikrat večje tveganje za nastanek raka, kot tiste, ki ga v družini nimajo. Čim mlajša je sorodnica, ki je zbolela za rakom, tem večja je ogroženost.

15

Družinsko anamnezo navaja približno 20 % odstotkov žensk. Kljub temu nizka starost ob diagnozi, pojavljanje raka v več generacijah ter bilateralnost niso pogoste. Obsežnejša družinska anamneza (več sorodnikov v več generacijah ene družinske strani) se pojavlja v treh do petih odstotkih bolnic z rakom dojke. Gre za genetsko okvaro oziroma mutacijo.

Najpogosteje se okvara pojavi na BRCA 1 ali BRCA 2 genu (Primic Žakelj, Zadnik in Žagar, 2013). V normalnih celicah ti geni pomagajo pri tvorbi beljakovin, ki so odgovorne za popravljanje poškodovane DNK. Mutirane oblike genov pa lahko privedejo do nenormalne rasti celic, kar lahko privede do raka. Pri ženskah z okvaro enega gena je večja verjetnost za raka že v mlajših letih, prav tako je možnost za raka dojke na obeh dojkah ali za raka na jajčnikih. Za ženske z mutacijo obeh genov je verjetnost, da bodo zbolele za rakom dojke do 80. leta sedem do deset odstotna (Breast Cancer Risk Factors You Cannot Change, 2019).

PREJŠNJI RAK DOJKE

Ženske, ki so že prebolele raka dojke, imajo večjo verjetnost za nastanek raka v drugi dojki ali na drugem mestu iste dojke. Čeprav je tveganje na splošno nizko, je višje pri mlajših bolnicah (Breast Cancer Risk Factors You Cannot Change, 2019). V raziskavi (Schacht idr., 2014) so kot dejavnik tveganja želeli oceniti vpliv dednosti in osebne anamneze. Absolutno tveganje za odkritje raka dojke z magnetno resonanco je pri bolnicah s pozitivno osebno anamnezo raka dojke znašalo 2,8 %, pri bolnicah s pozitivno družinsko anamnezo pa 2,0 %. Relativno tveganje za odkritje raka je bilo pri bolnicah s pozitivno osebno anamnezo v primerjavi z bolnicami s pozitivno družinsko anamnezo 1,42. Relativno tveganje je pri bolnicah z obema dejavnikoma tveganja v primerjavi z bolnicami z le pozitivno družinsko anamnezo znašalo 3,04.

RASA IN NARODNOST

Belopolte ženske imajo v primerjavi s temnopoltimi rahlo povečano tveganje za nastanek dojke, čeprav se razlika zadnja leta zmanjšuje. Delež žensk, ki zbolijo pred 45. letom, je pri temnopoltih višji. Prav tako imajo večjo možnost za smrt v primerjavi z belkami, ne glede na starostno skupino (Breast Cancer Risk Factors You Cannot Change, 2019).

VIŠINA

Povezava med višino in rakom dojke še ni čisto jasna. Kljub temu kar nekaj raziskav ugotavlja, da imajo višje ženske večjo možnost za nastanek raka dojke. Tako je ugotovila tudi obsežna raziskava (Tretli, 1989), kjer so preučevali višino kot dejavnik tveganja za nastanek raka dojke.

Ugotovili so, da imajo v vseh starostnih skupinah najvišje ženske največje tveganje za obolevnost in umrljivost za rakom dojke.

16 MAMOGRAFSKA NEPREGLEDNOST DOJK

Dojke so sestavljene iz žlez, veziva in maščevja. Na mamografiji so gostejše, če vsebujejo več žleznega in vezivnega ter manj maščobnega tkiva. Ženske, ki imajo na mamografiji večjo gostoto dojk, imajo ena in pol do dvakrat večjo možnost za nastanek raka dojke. Prav tako se pri njih na mamografiji težje opazijo rakave spremembe (Breast Cancer Risk Factors You Cannot Change, 2019). Mamografska nepreglednost dojk je neodvisna od drugih dejavnikov tveganja. Obratno korelira z višino, starostjo in menopavzo (Schreer, 2009).

BENIGNE LEZIJE DOJKE

Za benigna stanja dojk označujemo nenavadne rasti ali druge spremembe v tkivu dojke, ki niso rak dojke. Benigna stanja dojk so dokaj pogosta, pogostejša od rakavih sprememb. Čeprav ne gre za rakavo obolenje, pa lahko predstavljajo tveganje za nastanek raka. Ločimo tri kategorije benignih sprememb: brez povečanega tveganja, rahlo povečanje in zmerno povečano tveganje za nastanek raka. Spremembe brez povečanega tveganja za obolenje lahko spremljajo nekateri simptomi, nekatere pa so lahko odkrite s presejalnim programom. To so na primer ciste dojk, fibrocistične spremembe dojk, fibroadenom, kalcifikacije in druge. Pri stanjih, ki predstavljajo rahlo tveganje za nastanek bolezni, so celice videti precej tipične in niso nenormalne. Povečanje tveganja za nastanek raka je tako majhno, da se na splošno priporočila glede presejanja ne spremenijo. Sem spadajo adenoza, radialne brazgotine, fibromatoza in druge. Med spremembe, ki zmerno povečajo tveganje za nastanek raka, spadajo atipične hiperplazije. Gre za prekomerno rast celic dojke z nekaterimi značilnostmi karcinoma in situ. Celice niso normalne, niso pa tudi rakave. Nenormalne spremembe, najdene med mamografijo, se nadaljnje analizira z biopsijo in pregledom tkiva. Sem spadata atipična duktalna hiperplazija in lobularna neoplazija (atipična lobularna hiperplazija ter lobularni karcinom in situ) (Benign Breast Conditions, 2020).

MENSTRUALNI CIKEL

Ženske, pri katerih je menarha nastopila pred 12. letom, imajo rahlo povečano tveganje za nastanek raka dojke. Razlog je v večjem številu menstrualnih ciklov, saj so dlje časa izpostavljene izločanju estrogena in progesterona. Zaradi istega razloga imajo rahlo povečano tveganje tudi ženske, ki so prešle v menopavzo po 55. letu starosti (Breast Cancer Risk Factors You Cannot Change, 2019).

PREJŠNJA OBSEVANJA PRSNEGA KOŠA

Ženske, ki so imele v mlajših letih radioterapijo prsnega koša zaradi druge vrste raka, imajo bistveno večje tveganje za nastanek raka dojke. Tveganje je odvisno od starosti osebe ob obsevanju. Tveganje je večje pri ženskah, ki so bile obsevane kot najstnice ali mlade odrasle,

17

ko so se prsi še razvijale. Starejše (po 40. ali 45. letu) zaradi obsevanja prsi nimajo povečanega tveganja za obolenje (Breast Cancer Risk Factors You Cannot Change, 2019).