• Rezultati Niso Bili Najdeni

Dejavnost s koruznim zdrobom

II. EMPIRIČNI DEL

6 Poskusne dejavnosti

6.2 Dejavnost s koruznim zdrobom

PRIPOMOČKI:

Deklica je z lopatko začela brskati po koruznem zdrobu. Opazila je, da lahko koruzni zdrob z lopatko vrže ven iz posode. Lopatko je držala z levo roko, zato je koruzni zdrob težko zajela.

Sčasoma je usvojila tudi to, da je koruzni zdrob zajela ter ga skušala dati v lonček, poleg kanglice. To je večkrat ponovila. Vmes si je ogledala lopatko in tudi koruzni zdrob. Koruzni zdrob je iz lopatke spravila na različne načine, zamahnila je z roko, da je odletel, ali pa ga je lepo stresla z lopatke v lonček. Nato je opazila še žličko. Žličko je prijela z desno roko in z njo lažje zajela koruzni zdrob. Koruzni zdrob je z žličko večkrat zajela in si ga stresla na hlače.

DEČEK1

Deček je takoj prijel lopatko in zajel koruzni zdrob. Lopatko je prijel z desno roko in takoj usvojil gib, da je koruzni zdrob lepo zajel. Koruzni zdrob je večkrat zajel in ga z lopatke stresel v lonček. Nato je opazil še žličko, s katero je prav tako zajel koruzni zdrob, ki ga je pretresel na lopatko ter z lopatke v lonček. Nekaj časa je iz kanglice zajemal koruzni zdrob,

18

nekaj časa iz lončka, prav tako pa je nekaj časa zajemal z lopatko in nekaj časa z žličko.

Kasneje je vzel lonček in iz njega stresel koruzni zdrob v kanglico. Z lončkom je iz večje posode zajel koruzni zdrob in ga prenesel v kanglico. Nato je odložil žličko in lonček, ter z lopatko iz kanglice zajemal koruzni zdrob. Koruzni zdrob je prenesel tudi na tla, in ga poskušal prenesti tudi nazaj. Nekaj časa je to ponavljal ter z lopatko in žličko zajemal koruzni zdrob. Kasneje je prijel kanglico ter skušal stresti koruzni zdrob v posodo. Odločil se je, da tega ne bo storil in še naprej zajemal koruzni zdrob z lopatko in žličko.

DEČEK2

Deček je sprva vzel žličko, ter z njo skušal zajeti koruzni zdrob. Žličko je prijel z levo roko, zato mu to ni uspelo. Žličko je dal v koruzni zdrob, ter nato prazno nesel v usta. Kmalu mu je uspelo, da je koruzni zdrob z žličko zajel, in ga stresel z nje. To je večkrat poskusil, vmes je koruzni zdrob, ki je bil na tleh pomešal z žličko, ter nadaljeval s stresanjem. Koruzni zdrob, ki mu je padel na roke, ga je zmotil, zato je prijel žličko v drugo roko in si očistil roko. Koruzni zdrob je začel prijemati z rokami, vanj je pomočil prst in si ga ogledoval. Nato je vzel kanglico s koruznim zdrobom iz posode in jo postavil poleg sebe ter nadaljeval z raziskovanjem koruznega zdroba tako z žličko kot tudi z rokami.

DEKLICA2

Deklica je z desno roko vzela lopatko in zajela koruzni zdrob, stresla ga je iz lopatke v lonček.

To je nekajkrat ponovila. Ko je zagledala žličko, jo je vzela in nadaljevala s pretresanjem koruznega zdroba iz enega lončka v drugega. Kasneje se je zopet odločila za lopatko in nadaljevala s pretresanjem. Ko je bil manjši lonček poln, ga je vzela in koruzni zdrob iz njega stresla nazaj v kanglico. Nato je vzela žličko in zopet začela vanj pretresati koruzni zdrob.

Zdrob, ki je padel poleg lončka, je želela dati v manjši lonček. Ker je bilo to malo težje, je še naprej zajemala koruzni zdrob iz kanglice.

DEKLICA3

Deklica je vzela lopatko in z njo pretresala koruzni zdrob v manjši lonček. Kmalu je prijela kanglico in skušala stresti zdrob ven. Kanglica je bila malo pretežka, zato ji ni uspelo.

Odložila je kanglico, prijela žličko in z njo zajemala koruzni zdrob. Nato je še enkrat poskusila iz kanglice stresti zdrob in tokrat ji je uspelo. Nekaj koruznega zdroba je stresla v posodo, nekaj na tla. Nato je vzela žličko in iz posode dajala zdrob v manjši lonček ter enako naredila z zdrobom, ki je bil na tleh. Prijela je veliko posodo in poskusila stresti zdrob na tla, a

19

sem ji to preprečila. Deklica je z roko začela prijemati koruzni zdrob in ga iz velike posode dajati na tla, enako je naredila s koruznim zdrobom, ki je bil na tleh. Nato je vzela žličko, ter to poskusila z njo, a je kmalu nadaljevala z rokami. Nato je opazila koruzni zdrob na svojih oblačilih in ga skušala dobiti dol. Kmalu se za to ni več zmenila. Z žličko je naprej pobirala zdrob iz tal in ga dajala v veliko posodo. Zopet je zdrob začela prijemati z rokami, kasneje pa je vzela še lopatko in zdrob pretresala iz velike posode v manjši lonček. Lonček je na koncu prijela in zdrob stresla na tla.

DEKLICA4

Deklica je vzela žličko in z njo začela zajemati koruzni zdrob iz kanglice ter ga pretresati v lonček. Nato je prijela lonček v roke, vzela lopatko in nadaljevala s pretresanjem. Vmes je pretresla lonček, da se je koruzni zdrob zravnal. Vse reči je odložila in malo opazovala.

Kmalu je prijela žličko in nadaljevala s pretresanjem. Žličko je nekaj časa držala v desni roki, nato jo je prestavila v levo. Z žličko je poteptala po koruznem zdrobu, ki je bil v lončku.

Zopet je malo opazovala, kaj bi lahko storila. Nadaljevala je s pretresanjem zdroba v lonček.

Ko je bil lonček poln, ga je vzela in stresla zdrob nazaj v kanglico. Vmes je nekaj zrn zdroba padlo deklici na roke, to jo je verjetno motilo, zato je nekajkrat stresla z roko.

DEKLICA5

Deklica je najprej opazovala posodo s pripomočki. Nato se je odločila za lopatko. Prijela jo je z desno roko in skušala iz kanglice zajeti koruzni zdrob. Zdroba ji ni uspelo zajeti, vse kar je zajela, se je prej streslo dol, preden je prinesla lopatko do lončka. Ko ji je le uspelo zajeti zdrob z lopatko, ga je stresla na tla. Nato je vzela žličko in enako kot z lopatko skušala zajeti zdrob, potem je vzela še lopatko in v vsaki roki nekaj držala ter nekaj časa zajemala zdrob z žličko in nekaj časa z lopatko.

DEČEK3

Deček je vzel lonček, in ga ponudil meni. Nato pa je z roko začel raziskovati po koruznem zdrobu. Koruznega zdroba se je dotaknil in opazoval, kako se je stresal z roke. Kasneje je vzel lopatko, a jo je hitro izpustil in nadaljeval z brskanjem po koruznem zdrobu z roko. Opazil je, da zdrob lahko z roko zajame in ga strese poleg sebe. Lonček, ki ga je ves čas držal v roki, mu je padel iz rok in zdrob se je stresel v lonček, deček je z lončkom začel stresati, da je zdrob padel ven. Nato pa nadaljeval z roko zajemati zdrob. Skušal ga je dati v lonček, a se je že prej

20

stresel dol z roke. Koruzni zdrob, ki je padel dečku na hlače, ga je motil, zato ga je skušal z brcanjem dobiti dol.

DEČEK4

Deček je vzel žličko in z žličko začel zajemati koruzni zdrob, ki ga je dal v lonček. Enkrat mu je zdrob uspelo zajeti, drugič ne. Dečku je nekaj zrn zdroba padlo na hlače in to je začudeno opazoval, nato pa je nadaljeval z zajemanjem iz kanglice. Tokrat mu skoraj nikoli ni uspelo zajeti zdroba, a kljub temu je žlico dal v lonček, da so zrnci, ki so bili na njej padli v lonček.

Na koncu je iz žličke stresel zrnca sebi na copat, kar ga je zmotilo, zato jih je z žličko skušal dobiti dol.

DEKLICA6

Deklica je vzela lopatko in z njo zajela koruzni zdrob iz kanglice ter ga dala v lonček. To je nekajkrat ponovila, vsakič, ko je zdrob stresla iz lopatke v lonček, ga je v lončku tudi premešala. Kasneje je z roko prijela zrnca, ter si jih nesla v usta. Nato je nadaljevala z zajemanjem zdroba z lopatko. Na koncu je z lopatko zajela zdrob iz lončka ter si ga stresla na hlače.

21