• Rezultati Niso Bili Najdeni

2. skupina, 3. Dejavnost s koruznim zdrobom

Slika 17: 2. skupina, 3. dejavnost s koruznim zdrobom

36 3. SKUPINA

Deček J: 1 leto Deček O: 1 leto Deklica L: 1 leto Deklica T: 1 leto

Otroci so prišli v kabinet in takoj začeli raziskovati zdrob z rokami. Pri tej dejavnosti se je pridružil tudi deček O. Prazna posoda otrok sprva ni zanimala, zdrob so prijeli z rokami in ga potresli po sebi ali tleh. Nato pa je deklica T vzela prazno posodo in začela zdrob, ki ga je zajela z rokami pretresati v prazno posodo. Deklica L je otroke le opazovala, zato sem prijela zdrob in ji ga ponudila na svoji roki, zdroba se je dotaknila, ga prijela in ga potresla po tleh, enako sem zdrob na svoji dlani ponudila tudi dečku O, ki je prav tako kot deklica prijel zdrob in ga stresel po tleh. Deček O in deklica L se kljub mojim spodbudam nista želela približati deklici T in dečku J, ki sta zdrob raziskovala. Prišla sta do ugotovitve, da se polna posoda lahko prevrne in tako potrese zdrob po tleh. Dečku O in deklici L sem ponudila tudi posodo polno zdroba in prav tako kot prej sta zdrob tipala z rokami. Deček J in deklica T sta zdrob še vedno pretresala brez mojih spodbud po sebi, v posodo in po tleh. Dečku O sem na koncu še enkrat rekla naj pogleda kaj delata in tokrat se jima je le pridružil in tudi sam začel z rokami prijemati zdrob ter ga potresati na tla.

Slika 18: 3. skupina, 3. dejavnost s koruznim zdrobom

37

Slika 19: 3. skupina, 3. dejavnost s koruznim zdrobom

38

8.2 3 DEJAVNOSTI Z VODO

CILJ:

- Otroci ugotovijo, da se iz plastenke voda lahko prelije v lonček.

PREDVIDEVANJE:

- Vsi otroci bodo poskusili vodo preliti iz plastenke v lonček, nekaterim bo to uspelo, drugim ne. vodi pristopil deček K. Vzel je plastenko in vodo zlil po tleh. Nato sem še dečku A in deklici B rekla, naj se pridružita. Tokrat sta se pridružila. Deček A se je usedel na tla poleg plastenke in lončka. Vzel je lonček in iz njega skušal popiti vodo, a ker je ni natočil, vode ni bilo v kozarčku. Spodbudila sem ga, da vzame plastenko in notri natoči vodo, deček A je to tudi storil. Nato je tudi deklica B vzela kozarček in iz njega skušala popiti vodo, tudi njo sem spodbudila, da v lonček natoči vodo. Deklica je lonček postavila na plastenko, a plastenke ni prislonila h kozarčku, da bi lahko natočila vodo, zato ji ni uspelo v lonček dobiti vode. Deček K je medtem ves čas raziskoval, prazno plastenko je položil v kozarček, a ker notri ni bilo več vode, vode ni mogel naliti vanj. Kasneje je vzel plastenko deklici B in iz te plastenke nalil vodo v kozarček. Voda je stekla malo v kozarček malo pa po tleh. Ko v plastenki ni bilo več vode, so otroci z rokami ''čofotali'' po vodi, ki je bila polita po tleh.

39

Slika 20: 1. skupina, 1. dejavnost z vodo

Slika 21:1. skupina, 1. dejavnost z vodo

40

Slika 22: 1. skupina, 1. dejavnost z vodo

2. SKUPINA Deček N: 2 leti Deček P: 1 leto Deklica Z: 2 leti

Tudi to skupino otrok sem povabila k dejavnosti s pripravljenimi pripomočki. Deček N in deklica Z sta takoj vzela plastenki in vodo nalila v kozarček, deček P ju je pri tem opazoval.

Ko sta deklica Z in deček N izpraznila plastenki, sta vzela polna kozarčka in vodo polila po tleh. Nato pa sta s plastenko, skušala dobiti vodo s tal nazaj. Dečka P sem spodbudila, da pride zraven in tudi sam začne raziskovati. Vzel je plastenko in vodo prelil v kozarček. Nato je deklica Z dečku P vzela lonček in iz enega lončka prelila vodo v drugega, deček N se ji je pridružil, prinesel plastenko in iz lončka želel vodo preliti v plastenko. Deček P je vzel lonček in plastenko in še enkrat skušal natočiti vodo, a ker ni bilo več vode, mu to ni uspelo. Deklica Z je čez nekaj časa zopet iz kozarčka polila vodo po tleh. In ko ni bilo več vode, sta se deček N in deklica Z igrala s prazno plastenko in praznim lončkom, deček P pa je ''čofotal'' po vodi, ki je bila polita po tleh. Pri tej skupini otrok nisem skoraj nič spodbujala, saj sta deklica Z in

41

deček N brez spodbud ugotovila, da se da vodo prelivati iz plastenke v lonček in iz lončka v plastenko. Deček P ju je pri tem opazoval in nato to poskusil tudi sam. Deček P je sicer prelil samo vodo iz plastenke v kozarček, nato pa ga voda, ki je bila v kozarčku, ni več zanimala, a kljub temu je sam z opazovanjem starejših otrok ugotovil, da se vodo lahko preliva.

Slika 23: 2. skupina, 1. dejavnost z vodo

Slika 24: 2. skupina, 1. dejavnost z vodo

42 3. SKUPINA

Deček J: 1 leto Deček O: 1 leto Deklica L: 1 leto Deklica T: 1 leto

V tej skupini so otroci najmlajši, kar se je opazilo pri sodelovanju. Deček O tako kot pri zdrobu ni želel sodelovati. Ker je bila voda, ga je dejavnost takoj pritegnila, a ko je prijel plastenko in vodo zlil iz nje, je planil v jok in kljub temu, da je bil v naročju, da sva skupaj skušala opazovati, kako se voda preliva, ga ni zanimalo, deček je le jokal, zato ga k raziskovanju nisem silila. Podobno je bilo tudi z deklico L, ki je prišla zraven, sprva opazovala, nato pa vzela lonček. Lonček je le držala, vodi pa se ni želela približati. Ko sem ji ponudila plastenko z vodo, je plastenko odrinila. Nato sem ji pokazala, kako vodo lahko prelivamo, deklica me je opazovala, a sama tega ni želela poskusiti. Deklica T pa je pristopila k dejavnosti, si ogledala pripomočke, vzela plastenko in vodo skušala preliti v lonček. Vodo je sicer polila po tleh, deček J je takoj začel ''čofotati'' po vodi, ki se je polila po tleh. Vzel je lonček in vodo, ki je bila v njem, polil po tleh. Pri tej skupini je bilo potrebnih kar precej spodbud, ki niso ravno pripomogle k temu, da bi sodelovala tudi deček O in deklica L.

Deklica T je sama ugotovila, da vodo lahko prelivamo, dečka J pa sem spodbudila, da po vodi politi po tleh, ni le čofotal, vendar je skušal vodo, ki je bila v lončku in plastenki tudi prelivati.

43

Slika 25: 3. skupina, 1. dejavnost z vodo

Slika 26: 3. skupina, 1. dejavnost z vodo

44 2. DEJAVNOST

CILJ:

- Otroci ugotovijo, da lahko iz vrča prelijejo vodo nazaj v plastenko, in ugotovijo, kaj lahko naredijo z lijem.

PREDVIDEVANJE:

- Otroci bodo ugotovili, da se iz vrča lahko vodo prelije nazaj v plastenko, ne bodo pa znali uporabiti lija. Po usmeritvi bodo lij poskusili uporabiti, ampak jim ne bo uspelo.

Pripomočki: tako le ogledal. Nato je deček A vzel dečku K lij in narobe obrnjen lij postavil na plastenko.

Deček A je za to kmalu izgubil zanimanje, zato je vzel vrč, ki je bil napolnjen z vodo. Deček K in deklica B sta ga pri tem le opazovala. Deček K se mu je kmalu pridružil, skupaj sta ugotavljala, kako bi v lij natočila vodo, nato sta prazno plastenko postavila v vrč in skušala natočiti vodo v vrč, a ker so bile plastenke prazne, jima to ni uspelo. Kmalu se je pridružila tudi deklica B. Vzela je prazno plastenko in jo prislonila k vrču, vsi trije so skušali vodo iz plastenke natočiti v vrč. Nato pa je deček A ugotovil, da v plastenke ni vode, zato je vzel vrč in vodo polil po tleh. Ko je bil prazen tudi vrč, je zopet začel opazovati lij, lij je postavil na vrč, a ni vedel, kaj naj z njim naredi. Nato je deček K vzel plastenko in lij, ki ga je postavil na plastenko in vrč prislonil zraven. Ker ni bilo več vode, je ni mogel natočiti v plastenko.

Deklica B ju je pri tej dejavnosti bolj opazovala kakor sodelovala, kljub mojim spodbudam, ni želela prav veliko raziskovati.

45

Slika 27: 1. skupina, 2. dejavnost z vodo

Slika 28: 1. skupina, 2. dejavnost z vodo

46 2. SKUPINA

Deček N: 2 leti Deček P: 1 leto Deklica Z: 2 leti

Deček N je najprej vzel vrč z vodo, deklica Z je vzela lij, katerega je narobe obrnjenega postavila na tla, deček P pa je vzel le prazno plastenko. Deklica Z in deček N sta zopet skupaj sodelovala in vodo iz vrčka prelila v lij. Ker lija nista postavila na plastenko, se je voda polila po tleh. V vrč sem še enkrat natočila vodo, tokrat si je vrč priboril deček P, ki je vodo zelo previdno prelil v plastenko. Ker sem opazila, da je deklica Z lij prislonila k plastenki, sem vodo še enkrat natočila v vrč. Deklica je lij umaknila in vodo iz vrča prelila v plastenko brez da bi uporabila lij. Deklici sem rekla, naj skuša uporabiti tudi lij, a je ni dosti zanimalo. Nato je vzela polno in prazno plastenko in iz polne prelila vodo v prazno. Deček P se je medtem igral z vrčem in lijem, deček N pa je deklico opazoval pri njenem delu.

Slika 29: 2. skupina, 2. dejavnost z vodo

47

Slika 30: 2. skupina, 2. dejavnost z vodo

3. SKUPINA Deček J: 1 leto Deček O: 1 leto Deklica L: 1 leto Deklica T: 1 leto

Tako kot pri prvi dejavnosti z vodo sta sodelovala le deček J in deklica T. Deček O otrok ni želel niti opazovati, deklica L pa jih je prišla opazovati, a se vodi ni želela približati. Deklica T je vzela vrč in opazovala vodo, ki je bila v njem. Nato se ji je pridružil deček J, ki je prav tako začel z rokami raziskovati vodo v vrču. Nato je deklica T vzela plastenko in lij. Lij je postavila na plastenko, a ker je bil pretežek in plastenka ni obstala, je to kmalu ni več zanimalo, kljub temu, da sem deklici pri tem skušala pomagati in držala plastenko. Deklica je odmaknila lij, vzela prazno plastenko in jo prislonila k vrču, medtem je deček J vrč nagnil in iz njega se je polila voda. Deklica T je dečku J vzela vrč in iz vrča skušala pridobiti vodo v plastenko. Nato je plastenko opustila, vzela vrč in iz vrča popila vodo. Deček J pa je zopet začel ''čofotati'' po vodi, ki je bila polita po tleh. Deklica L je med dejavnostjo šla stran in

48

otrok ni želela več opazovati. Ker sta deček O in deklica L jokala, ker nista želela priti zraven, ju nisem silila.

Slika 31: 3. skupina, 3. dejavnost z vodo

Slika 32: 3. skupina, 3. dejavnost z vodo

49 3. DEJAVNOST

CILJ:

- Otroci raziskujejo vodo z manj pripomočki, kot so jih imeli na voljo pri 1. in 2.

dejavnosti, med seboj si delijo pripomočke.

PREDVIDEVANJE:

- Otroci bodo vodo iz manjše posode polil po tleh in po tem ne bodo vedeli, kako naj vodo pridobijo nazaj v posodo.

Pripomočki:

- plitka posoda napolnjena z vodo, - prazna visoka posoda.

1. SKUPINA Deček K: 1 leto Deček A: 2 leti Deklica B: 1 leto

Deček K in deček A sta se takoj odpravila k polni plitki posodi. Deček A je posodo dvignil, deček K pa se je z rokami dotikal vode. Deček A je odložil posodo in pridružila se jima je tudi deklica B, ki je z rokami prijemala vodo v posodi. Za prazno posodo se ni zmenil nihče, zato sem jim jo ponudila zraven. Deček K je prazno posodo vzel in jo postavil na vodo. Deklica B je prazno posodo umaknila in z rokami segla vanjo, da je videla ali je tudi v tej posodi voda.

Medtem je deček A vzel posodo z vodo in vodo polil po tleh. Ko vode v posodi ni bilo več, so vsi trije začeli ''čofotati'' po vodi, ki je bila polita po tleh.

50

Slika 33: 1. skupina, 3. dejavnost z vodo

Slika 34: 1. skupina, 3. dejavnost z vodo

51 2. SKUPINA

Deček N: 2 leti Deček P: 1 leto Deklica Z: 2 leti

Tokrat je posodo z vodo prvi vzel deček P. Vodo je postavil poleg sebe in jo z rokami začel opazovati. Pridružila sta se mu tudi deček N in deklica Z. Nato je deček P vodo iz posode polil po tleh. Deklica Z je skušala vodo, ki je bila polita po tleh, s prazno veliko posodo dobiti nazaj v posodo. Poskusila je tudi s plitko posodo, a z nobeno od njih ji to ni uspelo. Nato je posodo vzel tudi deček N in enako kot je poskusila deklica, poskusil tudi on. Deček P je vzel visoko posodo in iz nje popil vodo. Deček N in deklica Z pa sta se ukvarjala s tem, kako bi s tal dobila vodo nazaj v posodo. Ker sem že pri prejšnji dejavnosti opazila, da so otroci ugotovili, da se vodo lahko preliva iz ene posode v drugo, sem jih pustila, da so raziskovali kaj še lahko naredijo s posodami, ko je voda polita po tleh.

Slika 35: 2. skupina, 3. dejavnost z vodo

52

Slika 36: 2. skupina, 3. dejavnost z vodo 3. SKUPINA

Deček J: 1 leto Deček O: 1 leto Deklica L: 1 leto Deklica T: 1 leto

Deklica T je takoj pristopila k dejavnosti in z roko začela tipati vodo, ki je bila v plitki posodi.

Dečku J sem morala pokazati, da je v posodi voda, da je tudi on začel z rokami raziskovati.

Velika prazna posoda ju sprva ni zanimala, nato pa jo je deklica T vzela in položila na vodo, a jo je tudi kmalu umaknila. Še naprej sta raziskovala vodo z rokami. Deček J je roko pomočil v vodo, ki je bila v posodi, nato se je obrnil na drugo stran in roko pomočil v vodo, ki je bila polita po tleh. To je nekajkrat ponovil in ugotavljal, da je voda v posodi enaka vodi, ki je bila polita po tleh. Deklica T je medtem raziskovala vodo v posodi in ugotavljala, kaj bi lahko naredila z veliko prazno posodo. Deklici sem predlagala, da skuša vodo preliti v prazno posodo, a se za to ni zmenila, z dečkom J sta naprej ''čofotala'' po vodi. Deček O in deklica L se tudi pri tej dejavnosti nista želela približati in sodelovati. Ko smo zaključili, sem deklico L vzela k sebi in jo skušala privabiti, da bi začela raziskovati, a je ni niti malo zanimalo, deček

53

O pa je bil razburjen že ob samem pogledu na dejavnosti z vodo, zato ga k raziskovanju nisem silila.

Slika 37: 3. skupina, 3. dejavnost z vodo

Slika 38: 3. skupina, 3. dejavnost z vodo

54

9 Rezultati in interpretacija

Za prvo raziskovalno dejavnost s trdno snovjo, kjer sem uporabila eno veliko polno posodo, eno manjšo prazno in žlico sem si zastavila cilj, da bodo otroci ugotovili, da z žlico lahko zajamejo zdrob in ga z nje potresejo. Ker sem imela te pripomočke že pri poskusni dejavnosti, sem predvidevala, da bodo otroci sami prišli do ugotovitve in mi jih ne bo treba usmerjati. Po izvedeni dejavnosti se je to tudi izkazalo za pravilno predvidevanje. Pri tej dejavnosti so sodelovali vsi otroci le en deček, ki ga zmotijo vse stvari, ki so malo drugačne, največ težav pa ima s prijemanjem različnih snovi.

Pri drugi dejavnosti s koruznim zdrobom sem si zadala cilj, da otroci pri raziskovanju uporabijo vse pripomočke, predvsem pa, da poskusijo zdrob zajeti tako z majhno kot tudi veliko žlico. Tukaj sem morala otroke spodbuditi, da so sploh opazili, da imajo na voljo dve in ne le ene žlice. Nekateri so se za to, da jo zamenjajo, odločili, drugi pa ne. Posode, ki so jih imeli na voljo, so bile uporabljene, zdrob so pretresali tudi iz ene posode v drugo in po tleh, ne le z žlicami. svojega pripomočka, zato sem jih morala spodbujati, da so si posodi med seboj posojali in so vsi v skupini sodelovali pri raziskovanju.

Prvo dejavnost z vodo sem izvedla s pripomočki, ki sem jih uporabila tudi pri poskusni dejavnosti, zato sem predvidevala, da bodo otroci ugotovili, da lahko iz plastenke vodo prelijejo v lonček in bodo vodo skušali preliti iz lončka tudi nazaj v plastenko. Vsi otroci so vodo skušali preliti v lonček, nekaterim je to uspelo, drugi so vodo polili po tleh. Nato je kar nekaj otrok poskusilo vodo iz lončka preliti tudi nazaj v plastenko, a ker je odprtina za plastenko majhna, večini to ni uspelo.

Pri naslednji dejavnosti sem dodala pripomoček, ki ga pri poskusni dejavnosti ni bilo.

Predvidevala sem, da se otroci brez mojih spodbud zanj ne bodo zanimali. Večina jih res ni vedela, kaj bi z lijem lahko storili, zato so ga umaknili stran. Ko sem jim pokazala, kako

55

uporabijo lij, jih ni pretirano zanimalo, nekateri pa so lij obrnili narobe, ga postavili na plastenko in skušali natočiti vodo. A ker je lij na plastenki zelo nestabilen, jim to ni uspelo.

Pri tej dejavnosti sem dodala tudi vrč, ki pa sem ga uporabila tudi pri poskusni dejavnosti, zato sem predvidevala, da bodo otroci iz vrča vodo natočili v plastenko. Nekateri so to res storili, drugi ne.

Za tretjo dejavnost z vodo pa sem tako kot pri dejavnostih s koruznim zdrobom otrokom odvzela pripomočke in jim pustila le plitko posodo, napolnjeno z vodo in eno višjo posodo.

Predvidevala sem, da bodo otroci vodo iz plitke posode polili po tleh. To se je tudi zgodilo, saj je bila posoda tako plitka, da so ob dvigu posode vodo polili. Otroke sem morala spodbujati, da so si pripomočke delili in so sodelovali pri rešitvi, kako bi vodo dobili nazaj v posodo. Ker je bila voda polita po tleh, jim to seveda ni uspelo.

Raziskovalne dejavnosti s trdno snovjo (koruzni zdrob) so otroke zelo dobro motivirale.

Večina otrok je takoj poprijela za dane pripomočke in začela raziskovati. Uspešno smo opravili vse naloge. Raziskovalnih dejavnosti s tekočo snovjo (vodo) pa se niso razveselili vsi otroci. Primer sta deček in deklica, ki sploh nista želela sodelovati. Pri dejavnostih s tekočo snovjo je bilo potrebno tudi več spodbud, saj so se otroci večinoma osredotočili le na vodo.

Potrditev na svoje hipoteze sem dobila že s poskusnimi dejavnostmi, zato sem to pri naslednjih načrtovanih dejavnostih to upoštevala in otroke, katerim ni bila dovolj le spontana igra, usmerjala in spodbujala. Drugače pa menim, da so snovi iz otrokovega vsakdanjega življenja, dovolj zanimive za raziskovanje, saj otroci teh snovi vsak dan znova ne raziskujejo, temveč jih poznajo le zaradi osnovnih reči, kot so umivanje, pitje, hranjenje …

Zastavljeni cilji so bili v celoti doseženi. Otrokom sem približala lastnosti snovi, s katerimi se vsakodnevno srečujejo. Najprej sem izvedla poskusne dejavnosti, kjer sem dobila različne rezultate in s temi rezultati načrtovala tri dejavnosti s trdno snovjo in tri dejavnosti s tekočo snovjo, ki so primerne za otroke 1. starostnega obdobja. Poskusne dejavnosti sem izvajala individualno, za nadaljnje dejavnosti, pa sem se odločila, da jih izvedem skupinsko, in sicer dve skupini s tremi otroki in ena skupina s štirimi otroki. Pri individualnih dejavnostih so otroci samostojno raziskovali in imeli na voljo vse pripomočke, večina otrok se na to, da sem bila poleg njih, ni ozirala, nekateri pa so želeli, da bi raziskovala z njimi, a ker se za to nisem zanimala, so raziskovali sami. Pri dejavnostih, kjer so bili otroci v skupini, so se med seboj opazovali, posnemali in drug od drugega učili, predvsem se je opazila velika razlika v drugi

Zastavljeni cilji so bili v celoti doseženi. Otrokom sem približala lastnosti snovi, s katerimi se vsakodnevno srečujejo. Najprej sem izvedla poskusne dejavnosti, kjer sem dobila različne rezultate in s temi rezultati načrtovala tri dejavnosti s trdno snovjo in tri dejavnosti s tekočo snovjo, ki so primerne za otroke 1. starostnega obdobja. Poskusne dejavnosti sem izvajala individualno, za nadaljnje dejavnosti, pa sem se odločila, da jih izvedem skupinsko, in sicer dve skupini s tremi otroki in ena skupina s štirimi otroki. Pri individualnih dejavnostih so otroci samostojno raziskovali in imeli na voljo vse pripomočke, večina otrok se na to, da sem bila poleg njih, ni ozirala, nekateri pa so želeli, da bi raziskovala z njimi, a ker se za to nisem zanimala, so raziskovali sami. Pri dejavnostih, kjer so bili otroci v skupini, so se med seboj opazovali, posnemali in drug od drugega učili, predvsem se je opazila velika razlika v drugi