• Rezultati Niso Bili Najdeni

Delitev nalog Romskega pomočnika, glede na poklicni standard

Analiza, načrtovanje in organizacija dela: Romski pomočnik sodeluje pri načrtovanju, organizaciji in pripravi lastnega dela: v sodelovanju z šolskim timom sooblikuje letno in dnevno organizacijo dela, pripravi delovne, učne in didaktične pripomočke ob pomoči strokovnih delavcev, v dogovoru z ostalimi učitelji (vzgojitelji) pripravi učilnico (igralnico), gradiva za izvajanje različnih dejavnosti, sodeluje z romskim koordinatorjem. Romski pomočnik pozna in razume načrt dela, osnove dela v timu, osnovne faze otrokovega razvoja ter njihove značilnosti, osnovne metode učenja in vzgoje, faze učnega procesa, delovne, učne in didaktične pripomočke ter njihovo vlogo v učnih in vzgojnih procesih, prepozna in pozna posebne potrebe romskih otrok in njihovih staršev v vzgoji in izobraževanju in pozna ter upošteva hišni red. Romski pomočnik sodeluje pri delu z romskimi otroci v osnovni šoli:

Njegova komunikacija poteka v romskem in slovenskem jeziku, v dogovoru s strokovnimi delavci šole (vrtca) aktivno in neposredno sodeluje pri pouku, romskim učencem pomaga pri odpravljanju jezikovnih težav, pri domačih nalogah pomaga učencem pri podaljšanem bivanju, ugotavlja potrebe romskih otrok pri vključevanju v okolje in jim pri tem pomaga, ter skrbi za vključevanje romskih učencev v pouk ter njihovo aktivno sodelovanje pri pouku. V oddelku vzpodbuja dvojezično kulturo ter romske učence, da se aktivno vključujejo v delavnice, prireditve, igre in druge dejavnosti šole, ter pri tem sodeluje tudi sam. Z učiteljem (vzgojiteljem) sodeluje pri pripravi in izdelavi vabil za roditeljske sestanke, katera so tudi v romskem jeziku, ter pri pripravi in organiziranju počitniških dejavnosti v okviru šole.

Romski pomočnik pozna kako se uredijo prostori za različne učne dejavnosti, pozna osnove sistema izobraževanja, ter druga učna gradiva in pripomočke, pozna različne oblike dejavnosti, ki se izvajajo v okviru šole, značilnosti romskih otrok, osnove nege in higiene ter tudi sam deluje urejeno. V procesu dela v oddelku skrbi, da so gradiva, prostori in oprema označeni dvojezično, pripravi in ponudi aktivnosti v prostem času znotraj romskega naselja, ustrezno uporablja in obvlada različne vrste komuniciranja. Romski pomočnik sodeluje s starši romskih otrok in s skrbniki otrok: jih motivira, da se redno udeležujejo roditeljskih sestankov in govorilnih ur ter drugih aktivnosti šole, motivira starše (skrbnike) ter otroke, da redno prihajajo v šolo, ter jim predstavlja pomen izobraževanja za nadaljnje življenje in otrokovo poklicno pot. Pomaga staršem (skrbnikom) pri komunikaciji z strokovnimi delavci ter z starši (skrbniki) komunicira v slovenskem in romskem jeziku in jih vzpodbuja k čim boljšemu sodelovanju z šolo. Seznanja jih s šolskim dnevnim redom na njim razumljiv način, zbira njihove predloge in mnenja, ter jih posreduje strokovnim delavcem. Romski pomočnik poudarja pomen zdravega načina življenja, vseživljenjskega učenja, aktivnosti v prostem času ter domačega učena za napredek pri šolskem delu (Poklicni standard, 2007).

Administrativna dela: Romski pomočnik pripravi poročilo o delu: izpolnjuje obrazce in piše poročila o svojem delu, zna poročati o svojem delu, pozna osnovne dokumentacije ki jih izdaja šola, vodi evidenco o prisotnosti romskih otrok pri aktivnostih ki se izvajajo v romskem naselju (Poklicni standard, 2007).

Zagotavljanje kakovosti: Romski pomočnik zagotavlja kakovost svojega dela: krepi most med starši romskih otrok, šolo (vrtcem), ter romsko skupnostjo. Krepi zaupanje staršev in otrok do šole (vrtca), sodeluje pri vrednotenju uresničevanja ciljev, ki so zadani, ter pri načrtovanju svojega izobraževanja in izpopolnjevanja znanja. Opozarja na probleme in išče rešitve,

pomaga oblikovati skupnost otrok ter multikulturno klimo, ki je zasnovana na razumevanju, sprejemanju ter spoštovanju različnosti in pomaga pri premagovanju predsodkov. Romski pomočnik pozna vlogo šole, osnove organizacije dela v šoli, pomen in osnovne načine evalvacije, značilnosti romske in slovenske kulture, ter jih tudi upošteva. Zna izbrati primeren način komunikacije pri reševanju problemov (Poklicni standard, 2007).

Varovanje okolja in zdravja: Romski pomočnik zdravje in okolje varuje: upošteva vsa navodila za zdravje in varnost pri delu, skrbi za varnost in zdravje otrok, otroke uči skrbi za okolje, ter pozna vsa potrebna priporočila in navodila za zdravje in varnost pri delu ter varovanje okolja (Poklicni standard, 2007).

Romski pomočnik svoje delo opravlja na več nivojih. To je nivo oddelka, nivo šole (vrtca) in nivo romske skupnosti (Strategija vzgoje in izobraževanja…2004).

1. Delo romskega pomočnika na nivoju oddelka

Romski pomočnik sodeluje v timu z učiteljico in učiteljico v podaljšanem bivanju (vzgojiteljico in pomočnico vzgojiteljice). Sodeluje pri načrtovanju in analiziranju dela. Na podlagi dogovorov se vključuje v vse dejavnosti v oddelku. Po navodilih učiteljice (vzgojiteljice) pomaga otrokom v procesu učenja, pri premagovanju jezikovnih ovir, saj prevaja tako otrokom kot učiteljici (vzgojiteljici) in staršem.

Romski pomočnik po dogovoru z učiteljico (vzgojiteljico) skrbi, daje v oddelku prisotno tudi nekaj romske kulture in spodbuja dvojezično kulturo v oddelku Zagotavlja, da učiteljici (vzgojiteljici) prenese potrebne informacije, ki jih želijo otrokovi starši sporočiti (Strategija vzgoje in izobraževanja…2004).

2. Delo romskega pomočnika na nivoju šole (vrtca)

Romski pomočnik se vključuje v vsa strokovna in druga srečanja, kamor se vključuje učiteljica (vzgojiteljica), ter na vse sestanke, roditeljske sestanke, konference…

Vključuje se v vsa izobraževanje, ki se tičejo dela v oddelku. Posreduje vse potrebne informacije, ki so potrebne z vidika medsebojnega sodelovanja in organizacije dela v oddelku. Je glavna vez med starši ali romsko skupnostjo in šolo ali vrtcem (Strategija vzgoje in izobraževanja…2004).

3. Delo romskega pomočnika na nivoju romske skupnosti

Organizira razne dejavnosti v romski skupnosti, s katerimi naj bi povečal zanimanje za obiskovanje šole (vrtca). Zbira predloge in mnenja staršev. Starše obvešča o dogajanjih v šoli (vrtcu), jim bere razne informacije in starše obvešča, če otrok ne prihaja v šolo (vrtec). Pomaga pri komunikaciji staršev z učiteljico (vzgojiteljico) ali pri komunikaciji z vodstvom šole (vrtca). Sodeluje s predstavniki romskih in drugih organizacij, ki so z različnimi programi aktivne v skupnosti. Tesno sodeluje v strokovnem timu delavcev in z vodstvom šole (Strategija vzgoje in izobraževanja…2004).

Romski pomočnik mora poskrbeti za vsakodnevno prisotnost romske kulture in jezika na nivoju šole (vrtca) in pri tem mu morajo pomagati vsi učitelji na šoli oziroma vzgojitelji v vrtcu. Svoja opažanja glede potreb izobraževanja otrok in mladine v romski skupnosti analizira in jih posreduje šoli (vrtcu), ki na osnovi tega podrobneje proučijo problematiko in pripravijo primerne ukrepe. Pomaga romskim otrokom, ki imajo težave doma ali v šoli in ga napoti k osebi na šoli, ki mu lahko strokovno pomaga. S pomočjo strokovnih delavcev šole zbira informacije o možnostih izobraževanja in zaposlovanja v okolju in jih posreduje romski skupnosti (Strategija vzgoje in izobraževanja…2004).

6 EMPIRIČNI DEL