• Rezultati Niso Bili Najdeni

1 UVOD

3.2 Format COMARC

V sistemu COBISS.SI (Kooperativni online bibliografski sistem in servisi) uporabljamo format COMARC, ki temelji na standardu UNIMARC. Format strojno čitljivega zapisa za opis in izmenjavo bibliografskih podatkov se imenuje COMARC/B in je prilagojen sistemu vzajemne katalogizacije. Sestavljen je iz desetih blokov, ki jih sestavljajo polja in podpolja. Polja so označena z nizom treh številk, podpolja pa s črko ali številko. Nekatera polja imajo določene vrednosti indikatorjev, ki običajno določajo način izpisovanja (COMARC/B, 2021).

Za antikvarno gradivo so pomembna naslednja polja v formatu COMARC/B (COMARC/B, 2021):

polje 012 - prstni odtis

polje 140 - antikvarno gradivo – splošno

polje 141 - antikvarno gradivo – značilnosti izvoda polje 200 - naslov in navedba odgovornosti polje 210 - založništvo, distribucija itd.

polje 215 - fizični opis polje 300 - splošna opomba polje 316 - opomba k izvodu polje 327 - opomba o izvoru

polji 481-482 - privezano in privezano k

polja 500-541 - sorodni naslov (Kocjan idr., 2014; COMARC/B, 2021).

3.2.1 Polje 012 - prstni odtis

Prstni odtis je skupina znakov, ki jih vzamemo z različnih mest v publikaciji z namenom njene enoznačne identifikacije. Za določitev prstnega odtisa uporabljamo priročnik Fingerprints = Empreintes = Impronte. Ta podatek je po standardu ISBD(A) neobvezen (Hrovat, 2008).

3.2.2 Polje 140 - antikvarno gradivo – splošno

Vsebuje 12 podpolj, ki imajo kodirane podatke. Polje nadomešča polje 105 (pri ostalih monografskih publikacijah) razen za kazala. Če to polje izpolnimo, je gradivo v katalogu avtomatsko označeno kot »antikvarno«. Tukaj vnašamo vse podatke o: ilustracijah in drugih likovnih elementih, celostranskih ilustriranih prilogah, tehniki, v kateri so izvedene ilustracije, vrsti vsebine, literarni vrsti, biografijah, pisni podlagi knjige in prilog, vodnih znakih, tiskarskih oziroma založniških signetih, okrasnih znakih. Polje naj bi vsebovalo vsaj podatke o ilustracijah, vrsti vsebine, prisotnosti vodnega znaka ter signetih. Podatki iz polja 140 se morajo ujemati s podatki v podpoljih 215a in 215c. To polje je pomembno predvsem za raziskovalce, ki jih zanimajo podatki o signetih v povezavi z založniki in s tiskarji, o likovnih in drugih dekorativnih elementih v povezavi s posamezno izdajo, vodnih znakih idr. Problem pri postopku katalogizacije v tem polju predstavlja predvsem podatek o tiskarskih in založniških signetih, ki jih vnašamo v podpolje j in k kot kodirani podatek, s katerim označujemo prisotnost oziroma odsotnost signetov. Težko določimo ali gre za tiskarski ali založniški signet, saj pri antikvarnem gradivu, ki je izšlo predvsem v 15., 16. in 17 stoletju funkcija tiskarja, založnika in knjigotržca ni bila strogo ločena, kot je to danes. Zato Svoljšak (2017) predlaga združevanje podpolj 140 j in k v eno samo podpolje. V njem bi zgolj označili prisotnost signeta ne glede na funkcijo posamezne osebe oziroma družbe, ki je odgovorna za izdajo (založnik, tiskar, knjigotržec ali različne kombinacije funkcij) (COMARC/B, 2021;

Kocjan idr., 2014).

3.2.3 Polje 141 - antikvarno gradivo – značilnosti izvoda

Polje vsebuje osem podpolj, in sicer kodirane podatke, ki opisujejo značilnosti posameznih izvodov. Polje ni obvezno, dokler ne bo dogovorjen standarden nabor podatkov o vezavah in izrazoslovje, saj šifranti niso terminološko ustrezni (Kocjan idr., 2014). To polje vsebuje tudi podpolja za signaturo, inventarno številko in ustanovo na katero se nanaša vsebina polja. Polje je ponovljivo, zato lahko za vsak izvod, ki je v knjižnični zbirki dodamo signaturo, na katerega se nanašajo podatki v polju. V praksi se to polje redkeje uporablja, saj podpolja, ki opisujejo stanje izvoda raje opišemo v polje 316, saj se lahko stanje izvoda (poškodovanosti) spremeni (knjigo npr. restavriramo) (COMARC/B, 2021; Kocjan idr., 2014).

3.2.4 Polje 316 – opombe k izvodu

V polje 316 vpisujemo vse podatke o posebnostih izvoda, ki ga katalogiziramo. Lahko so podatki o rokopisnih zabeležkah, vezavi, manjkajočih straneh ter drugih posebnosti, po katerih se posamezni izvod razlikuje od drugih izvodov. Na kakšen način zapišemo opombe ni predpisno ali standardizirano, uporabljamo le standardne okrajšave kot je npr.: nasl. str., pril., notr. str., zv. in podobno (COMARC/B, 2021; Kocjan idr., 2014).

3.2.5 Polje 317 – opomba o izvoru

Tukaj vnašamo samo podatke o provenienci (exlibris, žig). Število ponovitev polj ni omejeno. Polje vsebuje tudi podpolja 5, 0 in 9, v katera vpisujemo podatke o knjižnici, ki hrani knjigo, signaturo in inventarno številko, ki se nanašajo na posamezen izvod, ki ga katalogiziramo. Tudi podatki o provenienci so v obliki nestandardiziranih opomb.

Polji 316 in 317 lahko združimo v eno polje 316, če se podatkom o proveniencah pridružujejo podatki o drugih značilnostih posameznega izvoda (COMARC/B, 2021; Kocjan idr., 2014).

3.2.6 Polje 321 – opomba o kazalih/izvlečkih/referencah v drugih virih

V polje vpisujemo podatke o zunanjih virih (bibliografije, kataloge), kjer je enota opisana.

Uvodna fraza se ne tvori avtomatsko, zato jo oblikujemo sami. Vnesemo lahko Bibliografski citat, ki je obvezen za vse inkunabule, kateremu dodamo še kataložno številko iz Gspan – Badalićevega kataloga1.. Tudi za tiske iz 16. stoletja je zaželen bibliografski citat (COMARC/B, 2021; Kocjan idr., 2014).

3.2.7 Polji 481 in 482 - privezano in privezano k

Polji vsebujeta opis osnovne enote, ki so ji bili kasneje dodani privezki (adligati) in opis privezka (adligata), to je enota, ki je bila kasneje privezana k osnovni enoti in ni izšla skupaj z njo. To so različna dela bodisi dela istega avtorja ali različnih avtorjev, ki so bila na željo kupca oziroma lastnika zvezana skupaj. Polji 481 in 482 sta vgradni polji, v katerega vgrajujemo podpolja 200af in 210acd, ter dodamo podatke o knjižnici, v kateri je hranjen izvod ter signaturo opisovanega izvoda. Vnašamo do pet privezkov, če jih enota vsebuje več, na to opozorimo v opombi v polju 316. Osnovno delo je tisto, katerega naslovna stran se v izvodu pojavi najprej (COMARC/B, 2021; Kocjan idr., 2014).

Elementi opisa v ISBD(A) (1997) in ustrezna polja v formatu COMARC/B (2021) so prikazani v Tabeli 1.

Tabela 1: Primerjava elementov ISBD(A) ter polj in podpolj COMARC/B

ISBD(A) COMARC/B

1. Območje naslova in odgovornosti 200

1 Gspan, A., Badalić, J. (1957). Inkunabule v Sloveniji. Slovenska akademija znanosti in umetnosti

1.1 Stvarni naslov a

1.2 Splošna oznaka gradiva (neobvezno) b

1.3 Vzporedni naslov* d

2.2 Vzporedna navedba izdaje (neobvezno) d

2.3 Navedba odgovornosti za izdajo f

2.4 Dodatna navedba izdaje

2.5 Navedbe odgovornosti, vezane na dodatno navedbo izdaje

Za tiskane monografske vire se ne uporablja

4. Območje založništva, tiskanja ali distribucije itn. 210 4.1 Glavni kraj(i) izida itn.

Prvi kraj

Prvi kraj Naslednji kraj*

4.5 Kraj tiskanja e

4.6 Ime tiskarja* g

4.7 Datum tiskanja

5. Območje fizičnega opisa 215

5.1 Posebna oznaka gradiva in obseg a

5.2 Navedba ilustracij c

5.3 Format in/ali mere d

5.4 Navedba spremnega gradiva (neobvezno)

6. Območje zbirke 225

6.1 Stvarni naslov zbirke ali podzbirke a

6.2 Vzporedni naslov zbirke ali podzbirke* d

6.3 Dodatek k naslovu zbirke ali podzbirke* (neobvezno) e 6.4 Navedbe odgovornosti za zbirko ali podzbirko

Prva navedba Naslednja navedba

f g 6.5 Mednarodna standardna serijska številka zbirke ali

podzbirke

x

6.6 Številčenje v zbirki ali podzbirki v

7. Območje opomb 300

8. Območje prstnega odtisa (neobvezno) 012 a

*element je ponovljiv, prav tako območji 6 (zbirka) in 7 (opombe)