• Rezultati Niso Bili Najdeni

Interesne dejavnosti Kulturne dejavnosti

GRADIMO SKUPAJ

VIII. Interesne dejavnosti Kulturne dejavnosti

 Pevski zbor Ţarek – koncert, nastopi, druge prireditve, enkrat tedensko pevske vaje; 2 boţična koncerta (18. 12. 2011 v DOSOR Radenci in 23. 12. 2011 v Bodoncih, evangeličanska cerkev), 3 nastopi na prireditvah, nastop na srečanju upokojenih članov, enodnevne intenzivne vaje

 Izlet na avstrijsko Koroško ter nastop pevskega zbora Ţarek v Šent Lipšu in Ţitari vasi zamejskim Slovencem in avtohtonim prebivalcem

 Gledališka predstava ljubiteljskih gledališčnikov, dijakov Srednje zdravstvene šole Murska Sobota – “Tipična slovenska druţina” kot obeleţje pomurskim MS in ZT ob mednarodnem prazniku medicinskih sester v dvorani gradu Murska Sobota (704)

 Srečanje v Melincih (140) Rekreativna dejavnost

 Sodelovanje na dveh kolesarskih maratonih in na pohodu ob svetovnem dnevu zdravja – Pomurje v gibanju

IX. Programa dela in cilji za leto 2012

Program DMSBZT Pomurja je bil objavljen v Utripu in je predstavljen na spletni strani DMSBZT Pomurja.

Cilji v letu 2012

 Tudi v letu 2012 ţelimo s programom DMSBZT Pomurja slediti razvoju stroke.

 Poudarek bomo namenili obveznim vsebinam za licenčno vrednotenje:

Zakonodaja – Temeljni postopki oţivljanja z ADG ter Dimenzije etike in morale v zdravstveni in babiški negi.

 Prav tako bomo izvedli seminar na temo 12. maja, mednarodnega dneva medicinskih sester, in druga predvidena izobraţevanja ter aktivnosti.

 Poleg izobraţevanja in druţenja bomo v sodelovanju z zdravstvenimi šolami in zavodi razvijali raziskovalno dejavnost ter tako prispevali k razvoju stroke, h kakovostni in varni zdravstveni negi ter oskrbi.

 V letu 2012 bomo imeli razpis za srebrni znak in priznanja ter konec leta volilni občni zbor za organe društva.

[Type text]

Poročilo o delu organov Zbornice –Zveze za leto 2011

134

 Izdali bomo dva zbornika in izpeljali raziskavo Etične dileme na področju zdravstvene nege v Pomurju.

X. Druge informacije

 Tridnevni izlet v Plitvice ni bil realiziran, ker je bilo premalo prijav.

 Seminar o obvezni vsebini Zakonodaja smo prenesli v leto 2012; izvedli pa smo tri seminarje obvezne vsebine Dimenzije etike in morale v zdravstveni in babiški negi.

 V letu 2011 nismo podelili srebrnih znakov in priznanj, ker jih po pravilniku o priznanjih podeljujemo vsako drugo leto.

Zlati znak Zbornice – Zveze v letu 2011 je za svoje delo ter prispevek k razvoju stroke zdravstvene nege dobila naša kolegica Martina Horvat, dipl. m.

s., zaposlena v Zdravstvenem domu Murska Sobota kot vodja patronaţne dejavnosti. Zlatega znaka se z nagrajenko veselimo vsi in ji iskreno čestitamo.

 Članice društva ţe 14 let vodijo skupine za samopomoč. Skupine za samopomoč imajo srečanja skozi vse leto enkrat tedensko in trikrat skupno srečanje – izlet Desternik, Ptujska gora in Ponikva, adventno srečanje.

 V društvu podpiramo delovanje skupin, ki pomagajo pri kakovosti ţivljenje starejših in invalidov. Skupaj z ESM Visoko šolo za zdravstveno nego Murska Sobota in srednjo zdravstveno šolo smo naredili raziskavo Samospoštovanje in zadovoljstvo z ţivljenjem starejših v Pomurju, vključenih v skupine starih ljudi za samopomoč.

 Prav tako smo v sodelovanju z ESM Visoko šolo za zdravstveno nego Murska Sobota, domovi za starejše in Srednjo zdravstveno šolo Murska Sobota izpeljali raziskavo Pojav ranljivosti pri starejših.

Predavanja in seminarji so za udeleţence – člane društva večinoma brez kotizacije.

Tudi pri obveznih vsebinah, ki smo jih izvedli, smo več kot polovici udeleţencev krili stroške kotizacije. K posameznim predavanjem smo povabili tudi naše zdravstvene in nezdravstvene sodelavce ter prostovoljce.

Društvo pri svojem delovanju sodeluje: z drugimi regijskimi stanovskimi društvi v Sloveniji, z Zbornico – Zvezo, s Sindikatom delavcev v zdravstveni negi v naši pokrajini, z drugimi društvi (Društvom za boj proti raku, Rdečim kriţem, Ţupnijskimi Karitas, invalidskimi društvi), z Zvezo društev za socialno gerontologijo Slovenije, s skupinami za samopomoč, z lokalnimi skupnostmi, z zdravstvenimi in socialnimi zavodi v Pomurju, s Srednjo zdravstveno šolo Murska Sobota, z Evropskim središčem Murska Sobota, Visoko šolo za zdravstveno nego in fizioterapijo Murska Sobota, z izvajalci v zasebnem sektorju.

Dejavnost dela DMSZT Pomurja bogati ţenski pevski zbor Ţarek, ki se je v letu 2011 pomladil in šteje kljub odhodu nekaterih kolegic 23 članic. Vsem kolegicam, ki so pele in pojejo v zboru Ţarek se iskreno zahvaljujem. Zbor je praznoval 15 let delovanja.

Članice pojejo in gojijo kulturno bogastvo pod vodstvom glasbene pedagoginje Anke

[Type text]

Poročilo o delu organov Zbornice –Zveze za leto 2011

135 Suhadolnik, s svojim lepim petjem pa razveseljujejo strokovna srečanja, obogatijo kulturne dogodke in prirejajo boţične ter druge koncerte. Z dejavnostjo stanovskega zbora dajemo našim članom, pacientom in širši pomurski populaciji bogastvo zborovskega petja in delujemo na kulturnem področju.

Društvo financiramo s članarino ter s finančnimi sredstvi, pridobljenimi s kandidaturami na razpisih posameznih občin ter s pomočjo donatorstva in sponzorstva drugih organizacij.

Zahvaljujemo se vsem donatorjem in občinam, ki nam pomagajo prek dobljenih razpisov za program zdravstva in sociale.

Z izvedenim programom smo članom in sodelavcem ţeleli pribliţati novosti na področju zdravstvene nege ter na drugih strokovnih področjih medicine, psihologije, fizioterapije, veščin komunikacije, odnosov, delovnega vzdušja, skrbi za lastno zdravje, kakovosti in varnosti.

V tem letu smo dali poudarek obvezni vsebini dimenzije etike in morale v zdravstveni in babiški negi in temeljnim postopkom oţivljanja z vključenim AED.

Z izvedenimi predavanji ter drugimi aktivnostmi in številom prisotnih udeleţencev v letu 2011 (vključenih v izobraţevanje 1065, v ekskurzije in izlete 254, v dejavnost pevskega zbora in kulture 650, v razna srečanja v okviru DMSBZT Pomurja 740 in v raziskovalno dejavnost Etične dileme MS in ZT v Pomurju 400 udeleţencev) smo leto zaključili uspešno. Upamo in ţelimo, da vsa ta spoznanja, veščine in znanja uspešno prenašamo na paciente in druge uporabnike zdravstvenih storitev v pripravljanju strokovnih standardov, smernic, protokolov, projektov in izvedbi strokovnih, varnih in kakovostnih storitev. Z vsem tem nedvomno prispevamo h kakovosti zdravstvene nege, zdravstvenih storitev in zdravstvenega sistema, kar prispeva k boljši varnosti ter humanemu pristopu za paciente in tudi zaposlene na področju skrbi za zdravje.

Program aktivnosti za leto 2012 je izvršilni in nadzorni odbor sprejel na redni 23. seji 12. 10. 2011. Poročilo o delu v letu 2011 je izvršilni in nadzorni odbor sprejel na redni 25. seji 15. 12. 2011. Oboje bo potrdil občni zbor DMSBZT Pomurja, ki bo marca 2012.

Poročilo pripravila

Emilija Kavaš, predsednica društva milka.kavas@gmail.com

[Type text]

Poročilo o delu organov Zbornice –Zveze za leto 2011

136 SDMSBZT SLOVENJ GRADEC

I. Predstavitev društva

Strokovno društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenj Gradec zdruţuje 607 aktivnih članic in članov, medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov iz Meţiške, Mislinjske in Dravske doline. V okviru društva delujeta Sekcija upokojenih medicinskih sester ter Pohodniška sekcija.

Za mandat 2011–2015 so bili v organe Strokovnega društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenj Gradec izvoljeni:

predsednica: Petra Štigl,

podpredsednica: Bojana Zemljič,

tajnica: Aleksandra Horvat,

blagajničarka: Kristina Pur,

člani Upravnega odbora: Danica Ladinek, Marjanca Boţič, Andreja Rezar, Bojana Viderman, Marija Ileršič Kac, Andreja Mlinar, Frančiška Šumečnik, Milena Kuhelnik, Renata Mrak, Dalja Pečovnik, Majda Topler, Tanja Hovnik Markota, Tina Vetter, Natalija Ramšak, Janja Pungartnik, Marija Španovič, Samo Podhostnik

Razsodišče: Katarina Krenker, Bernarda Ţvikart, Fanika Ladinik, Katjuša Mravljak, Andreja Trebičnik.

Nadzorni odbor: Nada Manojlovič, Anita Tomaţ, Jana Spanţel, Marjana Plaznik, Anica Vogel.

Komisija za dodeljevanje in uporabo sredstev iz Sklada za izobraţevanje:

 Majda Topler, Aleksandra Horvat, Sonja Keuc, Bojana Zemljič, Marija Ileršič Kac.

Komisija za priznanja: Bojana Zemljič, Jana Spanţel, Danica Knapp, Sonja Keuc, Nada Kadiš.

Seje UO, DK in NO ter občni zbor:

Sklicali smo 4 redne seje, 1 izredno sejo, 1 redni občni zbor, na katerem smo gostili predsednico Zbornice – Zveze, Darinko Klemenc in volilni občni zbor, na katerem nas je pozdravila koordinatorica ORSD pri Zbornici – Zvezi, Ksenija Pirš.

1. SEJA: dne, 22. 3. 2011 2. SEJA: dne, 30. 5. 2011 3. SEJA: dne, 8. 9. 2011 4. SEJA: dne, 27. 10. 2011

[Type text]

Poročilo o delu organov Zbornice –Zveze za leto 2011

137 5. IZREDNA SEJA: dne, 29. 11. 2011

REDNI LETNI OBČNI ZBOR je potekal 10. 06. 2011.

VOLILNI OBČNI ZBOR je bil izveden 8. 12. 2011.

II. Izvedeni projekti in strokovna srečanja

 4. 3. 2011 – STROKOVNI SEMINAR: »Dimenzije etike in morale v zdravstveni in babiški negi«. Udeleţenih 69 ljudi.

 3. 6. 2011 – 9. SIMPOZIJ ZDRAVSTVENE NEGE V UROLOGIJI – RAK PROSTATE. Udeleţenih 68 ljudi.

 11. 11. 2011 – STROKOVNI SEMINAR: »Dimenzije etike in morale v zdravstveni in babiški negi«. Udeleţenih 62 ljudi.

 12. 5. 2011 – 8. kongres ZBN v MARIBORU: stojnica in predstavitev posterja

»Strokovno društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenj Gradec – pomembna dimenzija razvoja stroke zdravstvene in babiške nege«. A.

Horvat, Petra Štigl.

Delo Komisije za dodeljevanje in porabo sredstev iz sklada za izobraţevanje Komisija za dodeljevanje in porabo sredstev iz sklada za izobraţevanje je namenila finančno pomoč članicama Društva za pridobitev novih znanj na visokošolskem študiju zdravstvene nege.

Pohodi, izleti:

 17. 6. 2011 – pohod na Ratitovec. 12 udeleţencev.

 15. 9. 2011 – pohod na Storţič. 18 udeleţencev.

 18. 11. 2011 – pohod na Nanos. 12 udeleţencev.

 8. 10. 2011 – izlet v IDRIJO z ogledom razstave »Razvoj sestrinstva v SLO«.

Udeleţenih 36 ljudi.

Srebrni znaki in jubilejno priznanje

Strokovno društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenj Gradec je v skladu s Pravilnikom o priznanjih Društva, za dolgoletne vidne prispevke na področju društvenega in strokovnega delovanja v zdravstveni in babiški negi Koroške regije in širše, podelilo štiri srebrne znake za leto 2010.

Dobitniki srebrnih znakov:

Berta STRAŢIŠNIK, Marija ŠOŠTAR LAH, Dalja PEČOVNIK, Travmatološko-ortopedski oddelek Splošne bolnišnice Slovenj Gradec.

[Type text]

Poročilo o delu organov Zbornice –Zveze za leto 2011

138 Ostale aktivnosti

 Stojnica s predstavitvijo Društva in s promocijo programa SVIT na Jesenskih srečanjih na Prevaljah v sodelovanju z občino Prevalje, IVZ SLO, ZD Ravne, SB Slovenj Gradec idr.

 HORVAT A., Objava članka SDMSBZT SG v občinskem glasilu občine Prevalje o podpori presejanju SVIT in preprečevanju raka na debelem črevesu in danki.

 Dne 12. 12. 2011 udeleţba članov upravnega odbora Društva na delovnem sestanku v Celju, ki ga je organiziralo SDMSBZT Celje v sodelovanju z Zbornico – Zvezo (predavala sta Monika Aţman in Tomaţ Glaţar).

III. Razvojna in publicistična dejavnost