• Rezultati Niso Bili Najdeni

Izdana strokovna literatura

GRADIMO SKUPAJ

IV. Izdana strokovna literatura

Izdan je lektoriran zbornik prispevkov z recenzijo z naslovom STOME, RANE IN INKONTINENCA – AKTIVNOSTI V ZDRAVSTVENI NEGI. Pridobljen je bil zapis CIP.

Štemberger Kolnik T. Enterostomalna terapija-celostna oskrba pacienta z rano, stomo in inkontinenco. Utrip. 2011; XIX (4); 26.

Batas R. Aktivna udeleţba na 11. Evropskem kongresu enterostomalnih terapevtov-ECET v Bologni. Utrip. 2011; XIX (7-8); 27.

Majcen Dvoršak S. Tradicionalno letno srečanje enterostomalnih terapevtk v Novem mestu.Utrip. 2011, XIX (12); 33.

[Type text]

Poročilo o delu organov Zbornice –Zveze za leto 2011

168 V. Program dela in cilji za leto 2012

 Izvedba strokovnega seminarja v marcu – JESEN ŢIVLJENJA – STOMA RANA, INKONTINENCA

 Izdaja publikacije – STOMA NOV ZAČETEK – Učimo vas ţiveti s stomo

 Aktivna udeleţba na strokovnem seminarju v BIH, na temo oskrbe rane

 Aktivna udeleţba na Svetovnem kongresu enterostomalnih terapevtov v Avstraliji

 Izvedba strokovnega seminarja v juniju v sodelovanju s Sekcijo medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v otolaringologiji z delovnim naslovom – TRAHEOSTOMA V VSEH ŢIVLJENJSKIH OBDOBJIH

 Izvedba strokovnega srečanja enterostomalnih terapevtov v oktobru

 Izpeljava klinične specializacije za enterostomalno terapijo

 Priprava dokumenta Kompetence v enterostomalni terapiji.

Poročilo je potrdil izvršni odbor Strokovne sekcije medicinskih sester v enterostomalni terapiji s Sklepom 12/2, na korespondenčni seji 18. 1. 2012.

Poročilo pripravila

mag. Tamara Štemberger Kolnik, predsednica strokovne sekcije tamara.stemberger@gmail.com

Sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v endokrinologiji

I. Predstavitev strokovne sekcije

Članice izvršnega odbora strokovne sekcije: mandat 2009–2013

predsednica: Mateja Tomaţin Šporar, (2009–2013)

članice: Zdenka Tratnjek (2001–2004, 2004–2009), Splošna bolnišnica Murska Sobota; Damjana Zakrajšek (2004–2009), Zdravstveni dom Kranj; Marija Škafar (2004–2009), Splošna bolnišnica Maribor; Vanja Kosmina Novak (2001–2004, 2004–2009), Zdravstveni dom Koper; Marta Vrčkovnik (2004–2009), Splošna bolnišnica Slovenj Gradec; Jana Klavs (2004–2009), Univerzitetni klinični center Ljubljana; Barbara Ţargaj (2001–2004, 2004–2009), Univerzitetni klinični center Ljubljana; Ivica Zupančič (2001–2004, 2004–2009); Ana Ganini (2010–2014);

Tjaša Janjoš (2010–2014), Bolnišnica Novo mesto / Andreja Ţnidaršič.

II. Izvedeni projekti in strokovna srečanja

 Sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v endokrinologiji je imela v letu 2011 eno strokovno srečanje, in sicer 14. 10. in 15. 10. 2011 na Otočcu z

[Type text]

Poročilo o delu organov Zbornice –Zveze za leto 2011

169 osrednjim motom: Bolnik s sladkorno boleznijo v modernem času. Na strokovnem srečanju je bilo 130 udeleţencev. Program je bil zastavljen tako, da smo pregledali sodobne metode pri vzdrţevanju oz. pomoč pri izgubi telesne teţe, bariatrične postopke ob tem in vse ostalo: sodobne pripomočke pri oskrbi bolnika s sladkorno boleznijo, nepretrgano merjenje glukoze v krvi, odčitke insulinske črpalke.

Na programu je bilo izobraţevanje otrok s sladkorno boleznijo in izobraţevanje za delo v RA. Večji sklop smo namenili teţavam bolnikov s sladkorno boleznijo in erektilni disfunkciji.

Izdan je bil zbornik predavanj v nakladi 220 izvodov. Ob strokovnem srečanju je bila 15. 10. 2011 tudi seja izvršnega odbora.

 Strokovna sekcija je aktivno vključena v delovanje v okviru nacionalnega programa za obvladovanje sladkorne bolezni.

 Dve članici, Jana Klavs in Mateja Tomaţin Šporar (po novem), sta aktivno vključeni v delovanje skupine pri Ministrstvu za zdravje. Skupina izvaja naloge v skladu z akcijskim načrtom, ki je del Nacionalnega programa. V mesecu januarju 2012 je bil strateški sestanek skupine (prestavljen iz decembra), kjer je potekal pregled delovanja akcij izpred dveh let in načrtovanje v okviru naslednjih dveh let.

 V okviru akcijskega načrta je pri pripravi smernic za oskrbo bolnika s sladkorno boleznijo tipa 2 sodelovala medicinska sestra – edukatorica. Smernice so bile izdane novembra 2011.

 V okviru akcijskega načrta je strokovna sekcija sodelovala pri projektu referenčnih ambulant – pri pripravi modula za diabetes. Sekcija je skupaj z zdruţenjem diabetologov in UKC Ljubljana pripravila in do zdaj izpeljala tri izobraţevanja DMS v RA.

 V okviru specializacij je v pripravi program oz. kompetenčni profil. Pripravljen je skoraj v celoti.

 Strokovna sekcija je sodelovala pri pripravi novega pravilnika o voznikih s sladkorno boleznijo.

 IO strokovne sekcije je sprejel sklep, da se v terminološki slovar umesti izraz za diplomirane medicinske sestre, ki se ukvarjajo z zdravstveno vzgojo sladkornih bolnikov: »edukator«. Izraz je ţe desetletja uveljavljen v slovenskem in svetovnem prostoru (»diabetes edukator«), od lanskega leta je zapisan tudi v Nacionalnem programu za obvladovanje sladkorne bolezni 2010–2020, slovenskih smernicah za obravnavo sladkornega bolnika s sladkorno boleznijo tipa 2 in v kurikulumu učnih vsebin za bolnike s sladkorno boleznijo. Sklep o potrditvi naziva, predvsem v zvezi s prošnjo posameznice glede Pravilnika o specialnih znanjih, je na Upravnem odboru.

 Za zagotavljanje akcijskega načrta je treba zagotoviti komunikacijske poti med partnerji za uspešno obvladovanje sladkorne bolezni. Redne poti se bodo kontinuirano vzpostavljale z Zvezo društev bolnikov s sladkorno boleznijo.

[Type text]

Poročilo o delu organov Zbornice –Zveze za leto 2011

170

 Sekcija je sprejela sklep, da bo oblikovala svojo spletno strani v okviru spletne strani Zbornice – Zveze. Spletna stran bo dopolnjena z aktualnimi vsebinami, ki bodo sluţile kot vir obveščanja.

 V letu 2011 je skupina za edukacijo strokovne sekcije pripravila Kurikulum za osebe s sladkorno boleznijo tipa 2. Kurikulum bo natisnjen do marca 2012.

Ob tem bo strokovna sekcija pripravila predstavitev dokumenta in moţnost implementacije v sistem oskrbe bolnika s sladkorno boleznijo. Gradivo bo sluţilo kot podlaga za poenotenje strokovnih vsebin na nacionalni ravni.

III. Program dela in cilji v letu 2012

Strokovna sekcija ţe pripravlja program za izvedbo 4. mednarodnega kongresa sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v endokrinologiji, ki bo 11., 12. in 13. 10. 2012. Lokacija trenutno še ni znana.

V programskem odboru bodo sodelovale kolegice iz več regij: dolenjske, primorske in gorenjske regije, da bo pokritost in pestrost programa zagotovljena. Pripravljenih je ţe nekaj sklopov (nosečnica s sladkorno boleznijo, srčno-ţilna ogroţenost bolnika s sladkorno boleznijo, pedagoško-andragoške teme, kajenje, endokrinološke teme, otrok in sladkorna bolezen …).

Poročilo je bilo potrjeno na seji izvršnega odbora strokovne sekcije, 15. 10. 2011, Otočec, s sklepom št. 16.

Poročilo pripravila

Mateja Tomaţin Šporar, predsednica strokovne sekcije mateja.tomazin@kclj.si

Sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v nefrologiji, dializi in transplantaciji

I. Predstavitev strokovne sekcije

Sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov nefrologije, dialize in transplantacije deluje ţe 25 let. Vodi jo izvoljena predsednica Mirjana Rep, za obdobje od julija 2009 do leta 2013. V preteklem letu je bilo izvedenih šest korespondenčnih sej in trije sestanki izvršilnega odbora (IO). Odzivnost in udeleţba vabljenih članov na sejah je bila 90 %. Sodelovanje s člani IO je bilo zelo dobro in uspešno.

[Type text]

Poročilo o delu organov Zbornice –Zveze za leto 2011

171 Organe strokovne sekcije sestavljajo:

predsednica: Mirjana Rep,

podpredsednica: Mirjana Čalić,

sekretarka: Brigita Rabuza,

 predstavnica Slovenije v Evropskem zdruţenju EDTNA/ERCA: Sonja Pečolar.

Zaradi širokega področja delovanja je v izvršilnem odboru naše sekcije13 članov, ki pokrivajo drţavne in zasebne dializne centre v Sloveniji.

Izvršilni odbor sekcije: Ana Hostnik, Ljubljana; Marica Parapot, Novo mesto;

Benedikta Lipičar, Nova Gorica; Helena Fluher, Maribor; Zdenka Tratenjak, Murska Sobota; Sonja Pečolar, Slovenj Gradec; Hribernik Danica, Trbovlje; Mateja Perko, Jesenice; Liljana Gaber, Ljubljana; Mirjana Čalić, Ljubljana; Vesna Ţitnik, Ljubljana; Denis Dodić, Seţana.

Razširjeni izvršilni odbor: Marta Močivnik, Vojnik; Stojana Vrhovec, Ljubljana.

II. Izvedeni projekti in strokovna srečanja