• Rezultati Niso Bili Najdeni

Izvedena strokovna srečanja

GRADIMO SKUPAJ

II. Izvedena strokovna srečanja

V septembru 2011 smo izvedli načrtovano strokovno srečanje z naslovom Zdravstvenega nega v nevrologiji včeraj, danes, jutri. Ocenjujemo, da je bilo strokovno srečanje uspešno, kar so pokazale tudi ocene v anketnih vprašalnikih, ustne pohvale in številni udeleţenci.

III. Mednarodna dejavnost

 V dneh od 3. do 7. maja 2011 je v Blankenbergu (Belgija) potekal 9. kongres European Association of Neuroscience Nurses (EANN). Kongresa sta se udeleţili predsednica in podpredsednica Sekcije MS in ZT v nevrologiji.

[Type text]

Poročilo o delu organov Zbornice –Zveze za leto 2011

198

 3. in 4. maja je zasedal ENN board direktorjev, ki sem se ga udeleţila kot članica boarda in predstavnica naše sekcije. Predstavila sem delo naše sekcije v letu 2011 in program dela za tekoče leto ter se aktivno vključila v razpravo o projektu Neuroblend in vseţivljenjskem izobraţevanju nevroloških medicinskih sester ter izmenjavi dobrih praks. Poročala sem o aktivnostih naše sekcije v preteklem obdobju in načrtih za leto 2012.

 V letu 2011 smo aktivno sodelovali na strokovni konferenci Udruge medicinskih sestara i tehničara Hrvatske za neurologiju v Opatiji z naslovom Budučnost modernog sestrinstva u neuroznanosti.

 V letu 2011 se je naše sodelovanje z medicinskimi sestrami iz Hrvaške še okrepilo, tako da smo v teku leta tudi večkrat izmenjali mnenja in predloge o aktualnem dogajanju na področju zdravstvene nege nevrološkega bolnika in se dogovarjali o načrtih za skupne projekte.

 Sekcija MS in ZT v nevrologiji se je pridruţila pobudi za ustanovitev Udruge Alpe – Dunav – Adria sestara u neuroznanosti, ki bi zdruţevala nevrološke medicinske sestre in zdravstvene tehnike. Za podpredsednico tega zdruţenja je bila predlagana članica naše sekcije.

IV. Razvojna in publicistična dejavnost

Izdali smo zbornik predavanj Zdravstvena nega v nevrologiji včeraj, danes, jutri.

V. Program dela in cilji za leto 2012

V letu 2012 bomo organizirali eno strokovno srečanje s tematiko nevrološke zdravstvene nege. V sodelovanju s sponzorji načrtujemo tudi učne delavnice na temo stresa in izgorelosti na delovnem mestu, kot nadaljevanje delavnic za naše članice, ki so se udeleţile delavnic ţe v letu 2011. Dogovori so še v teku.

V letu 2012 si ţelimo bolj aktivnega sodelovanja naših članov, zato bomo izboljšali pretok informacij in jih spodbujali k aktivnemu sodelovanju, dajanju pripomb in predlogov.

Kot člani zdruţenja EANN se bomo še aktivneje vključevali v njihove dejavnosti, še naprej krepili sodelovanje z medicinskimi sestrami iz Hrvaške in Srbije ter se aktivno vključili v priprave na organizacijo kongresa Udruge Alpe – Dunav – Adria sestara u neuroznanosti.

Poročilo je bilo potrjeno na korespondenčni seji IO sekcije (1/2012) dne 20. 1. 2012.

Poročilo pripravila

Helena Tušar, predsednica strokovne sekcije

[Type text]

Poročilo o delu organov Zbornice –Zveze za leto 2011

199 Sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v otorinolaringologiji

I. Predstavitev strokvne sekcije

Vodstvo sekcije je bilo izvoljeno 25. 9. 2009. Mandat traja do 25. 9. 2013. Člani izvršnega odbora (IO) Sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v otorinolaringologiji so:

predsednik: Matjaţ Mrhar, Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca Nova Gorica,

podpredsednik: Jasmin Mustafić, UKC Maribor,

članice: Breda Ponikvar, UKC Ljubljana; Marina Smogavec, UKC Ljubljana;

Andreja Trdin, UKC Maribor; Marjanca But, SB Celje; Danica Lukšič, SB Novo mesto; Stojka Škrokov, SB Izola; Nataša Veren Horvat, SB Murska Sobota;

članice.

Seje izvršnega odbora v letu 2011:

Redne seje: Korespondenčne seje:

4 1

II. Izvedeni projekti in strokovna srečanja

 Seminar z naslovom Celostna obravnava pacienta, obolelega za rakom grla in vratu smo uspešno realizirali v maju 2011.

 Od leta 2010 imamo tudi spletno stran (http://www.sekcija-mszt-orl.si), kjer objavljamo aktualna vabila in obvestila. Od pričetka delovanja spletne strani do konca leta 2011 smo zabeleţili 9600 klikov oz. obiskov.

 Oktobra 2010 je bil predsednik sekcije imenovan v komisijo Ministrstva za zdravje za izdelavo strategije razvoja ORL dejavnosti v Sloveniji za obdobje od leta 2012 do 2020. Komisija v letu 2010 ni pričela z delovanjem.

 Začeli smo z aktivnostmi za pripravo specializacij na področju avdiometrije, saj projekcije nakazujejo premajhno število avdiometristov v slovenskem prostoru (letno potrebujemo 2–4 avdiometriste); pripravo smo opustili in sprejeli sklep za organizacijo tečajev avdiometrije z vestibularnimi preiskavami (VTG, VNG).

 Aktivno smo sodelovali s pobudami pri pripravi Pravilnika o delovanju strokovnih sekcij, saj smo sami naleteli na več problemov, ki jih zaradi pomanjkljivosti pravilnika nismo razrešili.

 Podali smo pobudo o priznanju tečaja avdiometrije in avdiološke elektroakustike za specialna znanja. Upravni odbor je sprejel sklep o priznanju tečaja avdiometrije in avdiološke elektroakustike za specialna znanja.

 V okviru seminarja smo sodelovali z društvom laringotomiranih pacientov Maribor.

[Type text]

Poročilo o delu organov Zbornice –Zveze za leto 2011

200

 Sodelovali smo na vseh sejah OSS.

III. Razvojna in publicistična dejavnost

V okvirju seminarja smo izdali tudi zbornik z recenzijo in CIP številko v nakladi 350 izvodov. V okviru razpisa Zbornice – Zveze za publicistično dejavnost smo kandidirali za sofinanciranje zbornika. Rezultat v letu 2011 še ni bil znan. V letu 2010 smo prav tako uspešno kandidirali za sredstva za publicistično dejavnost in jih tudi prejeli.

Obvezne izvode smo poslali v NUK, po 2 dva izvoda pa so prejele vse fakultete in visoke šole s področja zdravstvene nege v Sloveniji.

IV. Kazalniki kakovosti

Na seminarju smo evalvirali predavanja in dobili zelo dobre rezultate.

V. Program dela in cilji za leto 2012

V letu 2012 bomo organizirali dva seminarja. Pričeli bomo z izdelavo standardov s področja ORL – aktivnosti ZN na področju ORL. Načrtujemo tri seje IO in korespondenčne seje za reševanje tekoče problematike. Izvajali bomo tudi vse sklepe UO zbornice in OSS.

Člani IO sekcije so na 7. korespondenčni seji 25.1.2012 sprejeli poročilo o delu skecoije v letu 2012 (sklep št. 01/07K).

Poročilo pripravil

Matjaţ Mrhar, predsednik strokovne sekcije predsednik@sekcija-mszt-orl.si