• Rezultati Niso Bili Najdeni

Izvedeni projekti in strokovna srečanja V preteklem letu smo dosegli zastavljene cilje

GRADIMO SKUPAJ

II. Izvedeni projekti in strokovna srečanja V preteklem letu smo dosegli zastavljene cilje

 V aprilu 2011 smo organizirali in realizirali dvodnevno strokovno srečanje v Rogaški Slatini. Po oceni evalvacijskega vprašalnika so bili udeleţenci zadovoljni z vsebino strokovnega programa. Nezadovoljstvo udeleţencev je zabeleţeno zaradi nepravočasno izdane strokovne literature oziroma zbornika. Temu primerno smo zapisali in objavili predvidene ukrepe za odpravo pomanjkljivosti.

 Zaradi vsakodnevno perečega problema, ki ga srečujemo v delovnem okolju, smo v novembru 2011 izvedli organizacijo strokovnega srečanja na temo Prehransko rizični pacienti na dializi v Rogaški Slatini.

 Leto 2011 so zaznamovale aktivnosti na področju urejanja in oblikovanja poklicnih aktivnosti ZN na področju nefrologije, dialize in transplantacije oţje delovne skupine v sestavi: Mirjana Čalić, Marica Parapot in Mirjana Rep v sodelovanju z delovno skupino, imenovano s strani UO Zbornice – Zveze v sestavi: predsednica doc. dr. Danica Ţeleznik, Irena Buček Hajdarević in Joţe Prestor.

III. Raziskovalna in publicistična dejavnost

 Izdali smo zbornik Zdravstvena nega v nefrologiji, dializi in transplantaciji v nakladi 200 izvodov. Recenzentka zbornika je bila ga. Mirjana Čalić, lektorica pa ga. Janja Korošec.

 V pripravi je izdaja zbornika na temo Prehransko rizični pacienti na dializi, ki temelji na strokovnem srečanju v novembru.

 Poleg izdaje in oblikovanja zbornikov strokovnih predavanj so bili napisani tudi prispevki za strokovni časopis Utrip, v katerem smo predstavili delovanje in aktivnosti naše sekcije na strokovnem področju.

[Type text]

Poročilo o delu organov Zbornice –Zveze za leto 2011

172 IV. Problematika in izzivi

Delo v sekciji zahteva veliko časa, dobre volje, vizije predsednice in Izvršilnega odbora in seveda dobrega sodelovanja z vsemi, ki na kakršen koli način sodelujejo z našo sekcijo. V tem delovanju je največ teţav pri izdaji strokovne literature zaradi poznega pošiljanja strokovnih prispevkov. Predavatelji se ne drţijo dogovorjenih rokov, posledica tega pa je zapoznela izdaja strokovne literature.

V. Mednarodna dejavnost

Na mednarodnem področju naše članice delujejo kot lokalni organizacijski odbor – LOC v sestavi: Mirjana Čalić – predsednica, Liljana Gaber in Sonja Pečolar – članici;

sodelovale so pri organizaciji 40. jubilejnega mednarodnega kongresa Evropskega zdruţenja za nefrologijo, dializo in transplantacijo EDTNA/ERCA. Kongres je potekal v Ljubljani od 10. do 13. septembra 2011 pod pokroviteljstvom predsednika drţave Danila Turka.

Aktivnim udeleţencem iskreno čestitamo za odlične nastope in predstavitve stroke na področju zdravstva in zdravstvene nege v slovenskem prostoru.

Sodelovali bomo v skupnem raziskovalnem projektu z naslovom Raziskovati izzive in moţnosti za kakovostno ledvično oskrbo v Evropi.

VI. Kazalniki kakovosti

Kazalnik kakovosti, ki smo ga spremljali v preteklem letu, je uporaba evalvacijskega vprašalnika po izvedbi izobraţevanja. Na strokovno srečanje aprila v Rogaški Slatini smo uvrstili izobraţevanje Zagotavljanje kakovosti v ZN. Udeleţenci so pridobili veliko informacij o kazalnikih kakovosti in njihovem pomenu ter nekaj navodil o izdelavi in predstavitvi negovalnega standarda.

VII. Program dela in cilji za leto 2012

V zvezi društev in lokalnih društev ledvičnih bolnikov je veliko članic medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov, ki volontersko sodelujejo z društvi pacientov na raznih področjih. Ob svetovnem dnevu ledvice, 3. marca, medicinske sestre seznanjajo in svetujejo, kateri so dejavniki tveganja za razvoj KLB, kako skrbeti za ledvice in redno nadzorovati svoje zdravstveno stanje.

 Pričakujemo potrditev strokovnih smernic na področju peritonealne dialize kot nacionalni protokol.

 V januarju smo izdelali predlog podiplomskega programa specializacije za področje nefrologije, dialize in transplantacije.

 Potreba po dodatnem znanju narekuje organizacijo strokovnega izobraţevanja na temo Anemija in KLB v maju 2012. Vabljena bo predavateljica Bennett Lesley (Senior Anemia Nurse, Oxford Kydney Unit, Churchill Hospital), ki nam bo predstavila manangement anemije na področju ZN v Angliji.

 Naslednje strokovno izobraţevanje načrtujemo v septembru 2012 v obliki učnih

[Type text]

Poročilo o delu organov Zbornice –Zveze za leto 2011

173 delavnic in je namenjeno prehrani pacienta s končno ledvično odpovedjo.

 V septembru smo namenili čas neizkušenim medicinskim sestram z organizacijo osnovnega funkcionalnega izobraţevanje iz HD.

Sklep korespondenčne seje št. 1/2012

Člani izvršilnega odbora so na 1. korespondenčni seji 25. 1. 2012 prejeli Poročilo o delu Sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov za področje nefrologije, dialize in transplantacije za leto 2011 in načrt dela v letu 2012.

S prejetimi desetimi glasovi od trinajstih je 1. korespondenčna seja postala sklepčna dne 26. 1. 2012.

Poročilo pripravila

Mirjana Rep, predsednica strokovne sekcije

Sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v endoskopiji

I. Predstavitev strokovne sekcije

Sekcija MS in ZT v endoskopiji deluje od leta 1989.

V letu 2011 je potekel mandat predsednici Stanki Popovič. Na volitvah, izvedenih na sestanku IO sekcije v Čateţu, je bila potrjena nova predsednica Tatjana Gjergek.

Upoštevajoč Pravilnik o delovanju strokovnih sekcij smo morali reorganizirati IO (sestanek IO december 2011). Do zdaj je bila v IO po ena oseba iz vsakega večjega endoskopskega centra, kar je pomenilo 11 članov. Zato smo se dogovorili za prevzem in zdruţitev bliţnjih centrov na posameznih območjih: Maribor, Ptuj, Murska Sobota (Brigita Hekič, Ivanka Rac), Novo Mesto, Breţice (Milena Kaplar), Celje, Topolšica (Tatjana Melanšek), Slovenj Gradec (Marija Lah Šoštar), Šempeter, Izola (Rosanda Drufovka, Bojana Baričič) Golnik, Jesenice (Marija Petrinec Primoţič, Boris Štojs), Urologija, kirurgija (Lučka Kočevar), Zasebni centri (Janita Tepina), predsednica (Tatjana Gjergek).

Zaradi bogatih izkušenj o delovanju sekcije imenujemo S. Popovič za svetovalko.

V letu 2011 je imel IO 4 seje in 5 korespondenčnih sej.

[Type text]

Poročilo o delu organov Zbornice –Zveze za leto 2011

174 II. Izvedeni projekti in strokovna srečanja

Za leto 2011 smo načrtovali izvedbo rednega letnega dvodnevnega seminarja, funkcionalnega izobraţevanja za MS in ZT v endoskopiji ter aktivno udeleţbo na Evropski konferenci ESGENA.

Vsi zastavljeni projekti so bili zadovoljivo realizirani, v leto 2012 smo prenesli izdajo publikacije s prispevki funkcionalnega izobraţevanja.

III. Pomembni razvojni projekti

Na Zbornici – Zvezi smo vloţili prošnjo za priznanje specialnih znanj za ZT v endoskopiji. To bo za ZT, ki so zaposleni v endoskopskih enotah, pomenilo primerno formalno priznanje njihovega bogatega znanja in izkušenj ter umeščanje kompetenc dela v njihov uradni delokrog.