• Rezultati Niso Bili Najdeni

GRADIMO SKUPAJ

III. Izvedene seje

V letu 2011 smo se sestali na štirih rednih sejah:

9. redni seji ORSD, dne 18. februarja 2011 (v sodelovanju z DMSBZT Velenje), 10. redni seji ORSD, dne 15. aprila 2011 (v sodelovanju z DMSBZT Maribor), 11. redni seji ORSD, dne 10. oktobra (prostori Zbornice – Zveze),

12. redni seji ORSD, dne 15. novembra 2011 (v sodelovanju z DMSBZT Pomurje).

[Type text]

Poročilo o delu organov Zbornice –Zveze za leto 2011

53 18. februarja 2011 je potekala 9. seja ORSD, ki jo je v sodelovanju z odborom organiziralo DMSBZT Velenje, v ambientu Vile Široko v Šoštanju. Po poročanju s sej UO (35. redna seja UO, z dne 19. 1. 2011, 21. korespondenčna seja UO, z dne 1. 2.

2011, 22. korespondenčna seja UO, z dne 2. 2. 2011, 36. redna seja UO, z dne 16.

2. 2011) smo razpravljali o spremembah Pravilnika o priznanjih Zbornice – Zveze ter Pravilnika o priznanjih RSD. V nadaljevanju smo pričeli z razpravo o aktivnostih za priprave na 8. kongres Zbornice – Zveze. Razprava se je nadaljevala v zvezi s pripravami na 23. redno skupščino Zbornice – Zveze, z imenovanjem poslancev (število poslancev glede na število članstva v posameznem društvu) in s poročiloma o delu RSD ter ORSD. Predstavili smo predlog nacionalnega protokola aktivnosti zdravstvene nege Zbornice – Zveze. Standardizirani obrazec za pripravo nacionalnega protokola so predsednice/predsednik RSD prejeli po elektronski pošti.

15. aprila 2011 je potekala 10. seja ORSD, ki jo je v sodelovanju z odborom organiziralo DMSBZT Maribor. Na seji so bila posredovana poročila s sej UO (37.

redna seja UO, z dne 9. 3. 2011, 38. izredna seja UO, z dne 26. 3. 2011, 39. redna seja UO, z dne 13. 4. 2011).

Nadaljevali smo razpravo z 9. seje ORSD v zvezi z obkongresnimi in drugimi dejavnostmi RSD. Seja je bila zelo delovna, obravnavali smo predloge posredovanih posterskih predstavitev, predstavitev na stojnicah, programov obkongresnih dejavnosti in organizacijo udeleţbe na svečanosti. Predloge smo v celoti uskladili z navodili za pripravo posameznega sklopa. Dogovorili smo se za nosilce dejavnosti in soorganizatorje pri posameznih programih.

10. oktobra 2011 je potekala 11. seja ORSD v prostorih Zbornice – Zveze.

Posredovana so bila poročila s sej UO (40. redna seja UO, z dne 18. 5. 2011, 41.

izredna seja UO, z dne 8. 6. 2011, 42. redna seja UO, z dne 29. 6. 2011, 43. redna seja UO, z dne 16. 9. 2011). Na ORSD so se predsednice/predsednik RSD seznanili z novim načinom elektronske registracije udeleţencev na strokovnih izpopolnjevanjih in izobraţevanjih. Aleš Kravos, zunanji strokovni sodelavec Zbornice – Zveze, je po razlagi in praktičnem prikazu aktivnosti na prenosne računalnike predsednic/predsednika RSD namestil programsko podporo za izvajanje v posameznih regijah. ORSD je sprejel sklep, da z elektronsko registracijo pričnejo postopno, ob prvem naslednjem strokovnem dogodku v regiji. V nadaljevanju je Tomaţ Glaţar, zunanji strokovni sodelavec, s pomočjo PP predstavitve in gradiva, ki so ga člani ORSD prejeli na seji, predstavil analizo vpliva novega sistema obračunavanja članarin na prihodke RSD. Predstavil je izračun članarin, če bi bile fiksne. Predstavljene so bile tri različne vrednosti mesečne članarine na posameznega člana oz. članico. Ob analizi trenutnih članarin glede na posamezna RSD smo ugotovili statistično pomembna odstopanja v višini članarin. Podane so bile sklepne ugotovitve: smiselno je sistemsko urediti področje članarin, ki bo utemeljeno s povečanjem prihodkov od članarin za posamezna RSD ter z zniţanjem povprečne

[Type text]

Poročilo o delu organov Zbornice –Zveze za leto 2011

54 članarine na člana, ob tem pa bo vzpostavljen nadzor nad plačilom članarin posameznih članov ter s tem zagotovljen enakopraven status članov v organizaciji.

ORSD je sprejel sklep, da predsednice/predsednik RSD v sodelovanju z vodstvom Zbornice – Zveze ter zunanjim strokovnim sodelavcem Tomaţem Glaţarjem pripravijo načrt seznanjanja članov v organih posameznih društev ter članov v regijah z analizo vpliva novega sistema obračunavanja članarin na prihodke.

15. novembra 2011 je potekala 12. seja ORSD, ki jo je v sodelovanju z odborom organiziralo DMSBZT Pomurja. Poročali smo s sej UO (44. redna seja UO, z dne 12.

10. 2011, 45. redna seja UO, z dne 9. 11. 2011). RSD so za objavo v informativnem biltenu Utrip v dogovorjenem roku posredovala programe dela za leto 2012. RSD so pričela s pripravami na 85-letnico delovanja Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije. RSD sprejmejo sklep, da bodo v okviru načrtovanega programa pri projektu aktivno sodelovala, s podporo kotizacij udeleţencev, na razstavnih prostorih, predstavitvenih stojnicah, z zdravstveno-vzgojnimi vsebinami, preventivnimi in promocijskimi aktivnostmi, na odprtem odru, s predavanji ter z obfestivalskimi dejavnostmi v okolici mesta Ljubljane. Na seji so predsednice/predsednik RSD razpravljali tudi o področju izobraţevanja v zdravstveni negi in o vlogi RSD pri aktualnih razpravah v zvezi s področjem strategije izobraţevanja v okviru Strategije razvoja zdravstvene nege in oskrbe v sistemu zdravstvenega varstva v R Sloveniji za obdobje 2011 do 2020. V ţelji podpreti razvojni projekt portala članstva Zbornice – Zveze, kot sodoben, aţuren, interaktivni način komunikacije članstva z Zbornico – Zvezo ter RSD in Zbornice – Zveze, je ORSD sprejel sklep, da del sredstev od članarine v letu 2011, ki znaša 1 EUR na posameznega člana regijskega strokovnega društva po stanju članstva na dan 15. 11. 2011, namenijo razvoju informacijskega sistema in portala članstva Zbornice – Zveze. Plačilo dodatne članarine iz naslova podpore razvoju informacijskega sistema in portala članstva za leto 2011 se izvede v treh enakih obrokih.

Učinkovitost in sposobnost organizacije RSD se izraţa v odzivanju na izraţene potrebe članov – članov Zbornice – Zveze, zato je tudi v prihodnje nujno nadgrajevati skupne sinergije posameznih organizatorjev, najtesnejših »sodelavcev« pri izvajanju izobraţevanj in strokovnih izpopolnjevanj pri Zbornici – Zvezi, RSD, SS ter ostalih.

Vrednost, ki izhaja iz sodelovanja različnih organizatorjev, iz strokovno utemeljenih razlogov, kjer zmoremo zdruţevati svoje zmoţnosti (intelektualne, organizacijske), je projektno delo, ki konkurenčnih prednosti ne izključuje, temveč jih sešteva.

Ocenjujemo, da smo bili v letu 2011 na tem področju zelo uspešni.

Ob številnih aktivnostih RSD, ki se v skladu z aktualnimi zahtevami na področju vseţivljenjskega izobraţevanja in strokovnega izpopolnjevanja intenzivno razvijajo, postaja delovanje RSD vse bolj prepoznavno, odmevno v strokovni javnosti, medijih, in vse bolj druţbeno pomembno, v javnem interesu. Na področju pridobivanja novih

[Type text]

Poročilo o delu organov Zbornice –Zveze za leto 2011

55 znanj za strokovno in odgovorno delo na področju zdravstvene in babiške nege ter za pridobivanje potrebnih licenčnih točk v posameznem licenčnem obdobju RSD neprekinjeno razvijajo svoje strokovne in organizacijske zmoţnosti delovanja, v sodelovanju z različnimi partnerji. Pri svojem delu ugotavljamo, da razvoj dejavnosti RSD posega na mnoga področja, ki v izvajanju različnih aktivnosti presegajo zgolj interesno delovanje in vse bolj postajajo profesionalno udejanjanje načrtovanih, sistematično izvajanih, vrednotenih in nadzorovanih aktivnosti v posameznih regijah.

Vodstvu Zbornice – Zveze iskrena hvala za podporo pri delovanju RSD, predsednicam/predsedniku in njihovim članom v organih društev pa zahvala za številne aktivnosti, ki vztrajno razvijajo pomen regijskega delovanja Zbornice – Zveze.

Z našim delom, ob rednih zaposlitvah v kliničnih in drugih okoljih, v sredinah naših timov ljudi, entuziastov, prostovoljcev, ki verjamemo v svoje delo, ustvarjamo največjo dodano vrednost na področju interesnih dejavnosti in izobraţevanj ter strokovnih izpopolnjevanj – izkušnje, veščine in znanja temeljijo na potrebah, ki izhajajo iz delovnih okolij.

Članicam in članom Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije hvala za zaupanje.

Poročilo pripravila

Ksenija Pirš, koordinatorica Odbora regijskih strokovnih društev

[Type text]

Poročilo o delu organov Zbornice –Zveze za leto 2011

56 POROČILO IN PROGRAM DELA ODBORA STROKOVNIH SEKCIJ

I. Predstavitev organa

Zaradi uresničevanja strokovnih interesov je pri Zbornici – Zvezi ustanovljenih 31 strokovnih sekcij. Za njihovo usklajeno delo in koordinacijo se predsedniki zdruţujejo v odbor strokovnih sekcij (OSS). Tudi v letu 2011 je nekaj strokovnih sekcij zamenjalo vodstvo. Na mestu predsednice Sekcije MS in ZT v anesteziologiji, intenzivni terapiji in transfuziologiji je Asjo Jaklič zamenjal Dejan Doberšek, pri Sekciji MS v endoskopiji je Stanko Popovič zamenjala Tatjana Gjergek, pri Sekciji MS in ZT v kirurgiji je Irmo Rijavec zamenjala Lidija Fošnarič, pri Strokovni sekciji študentov zdravstvene in babiške nege je Ţeljka Malića zamenjal Patrick Ţibret, pri Sekciji MS in ZT v socialnih zavodih je Liljano Leskovic zamenjala Jelka Černivec, pri Sekciji MS in ZT v urgenci pa je Majdo Cotič Anderle zamenjala Vida Bračko.

Mandati članov OSS so urejeni v Pravilniku o delu strokovnih sekcij in trajajo največ dva mandata. Mandat članov OSS v upravnem odboru Zbornice – Zveze traja 4 leta brez moţnosti ponovitve in v letu 2011 ni bil spremenjen. Interese strokovnih sekcij sta zastopala mag. Tamara Štemberger Kolnik kot članica upravnega odbora in Joţe Prestor kot koordinator odbora strokovnih sekcij.

Odbor strokovnih sekcij se je v letu 2011 sestajal v skladu s Pravilnikom o delu strokovnih sekcij na dva meseca, skupaj petkrat. Poleg rednih sej so se člani OSS udeleţili ene korespondenčne seje ter srečanja funkcionarjev Zbornice – Zveze septembra v Begunjah in pred novim letom.

II. Izvedene projekti in aktivnosti