• Rezultati Niso Bili Najdeni

Izokvanta bruto masa - neto masa litine v formi

0,0 4,0 8,0 12,0 16,0 20,0 24,0 28,0

0,0 4,0 8,0 12,0 16,0 20,0 24,0 28,0 32,0 36,0

Bruto masa litine (kg/formo) Neto masa litine

(kg/formo)

dvojice Bruto masa, Neto masa G/FORMO=K

N/FORMO=K y = 0,84x Linearno (y = 0,84x) Simboli:

3.3.3 Izokvanta livarski vložek – legure

Pri tej izokvanti smo želeli ugotoviti najboljše razmerje med livarskim vložkom in legurami. Taka izokvanta naj bi ponazarjala minimalni delež legur na maksimalni delež livarskega vložka. Livarski vložek, predstavlja osnovno surovina za taljenje in pripravo litine. Obi ajno je sestavljen iz jeklenega odpara in krožnega materiala. Jekleni odpad, ki se uporablja v livarstvu za vložek ni posebej standardiziran. Kakovost je obi ajno dogovorjena med dobaviteljem in porabnikom, na osnovi internega standarda livarne.

Obstaja pa t.i. evropska specifikacija za jekleni odpad (Europien Steel Scrap Specification), ki daje priporo ila v naslednjih atributih:

• Varnost:

o Materiali ne smejo vsebovati stisnjenih, zaprtih ali ne zadosti odprtih posod, ki lahko povzro ijo eksplozijo

o Material ne sme biti nevaren, vnetljiv ali eksploziven, ne sme vsebovati ostankov orožja ali streliva, ne sme biti blaten ali onesnažen s substancami nevarnimi za zdravje in okolje

o Material ne sme presegati stopnje radiaktivnosti, ki je obi ajna v dolo enem okolju, prav tako se ne sme uporabljati materiala v zape atenih kontejnerjih, eprav meritve radioaktivnosti kažejo obi ajni

njivo.

• istost :

o Material ne sme vsebovati, razen neznatnih koli in, neželeznih kovin, nekovin, zemlje, izolacijskih snovi,pretirane rje v kakršni koli obliki, z izjemo površinske korozije, ki nastane pri skladiš enju materiala, zaradi atmosferskih vplivov.

o Material ne sme vsebovati, razen v neznatnih koli inah, nekovinske gorljive materiale, vklju no, gumo, plastiko, tkanine, les, olja, maziva, in druge kemi ne ali organske substance.

o Material ne sme vsebovati ve jih kosov, kot npr., elektri nih izolatorjev, cevi napolnjenih s cementom, lesa ali betona.

• Ostanki in ostali kovinski elementi:

o Material ne sme vsebovati bakra ali ostankov elektri nih elementov, ki vsebujejo baker.

o Material ne sme vsebovati kosov, ki vsebujejo ali so prevle eni s kositrom, kot so bronasti obro i, ležajni pokrovi, itd..

o Material ne sme vsebovati svinca v kakršnikoli obliki, kot so npr., baterije, loti, uteži za kolesa, bela plo evina, konci pletenic, ležajni pokrovi, itd..

o Material ne sme vsebovati legiranih in nerjavnih jekel ali strojnih delov, ki vsebujejo kron, nikelj in molibden, kot so npr., motorji, gonila in menjalniki kamionov, gonilne gredi, orodja in nemagnetni kosi

• Enorodnost :

o Nobena dobava ne sme vsebovati mešan material, razen e to ni med strankama dogovorjeno.

Tabela 3.8: Evropska specifikacija odpadnega jekla Vrsta

Pripravljen je za takojšnje šaržiranje.

Lahko vsebuje cevi in votle dele. Ne sme vsebovati delov vozil in koles lahkih vozil. Ne sme vsebovati palic, bakra, kositra, svinca (in njih zlitin).

Debelina

E1 Pripravljen je za takojšnje šaržiranje.

e je zahtevana ve ja gostota potem

Debelina

<6 mm 0,5 <1,5%

je priporo ljiva dolžina max. 1m. Ne sme vsebovati delov vozil in koles lahkih vozil. Ne sme vsebovati palic, bakra, kositra, svinca (in njih zlitin).

1,5x0,5x 0,5 m

E2

Debelejši, novo nastali jekleni odpad, pripravljen z namenom zagotoviti, direktno šaržiranje.

Jekleni odpad ne sme biti prevle en, razen e ni posebej dogovorjeno. Ne sme vsebovati palic, bakra, kositra,

Debelejši, novo nastali jekleni odpad, pripravljen z namenom zagotoviti, direktno šaržiranje.

Jekleni odpad ne sme biti prevle en, razen e ni posebej dogovorjeno in ne sme biti spet ali v trakovih, kar prepre uje nemoteno šaržiranje. Ne sme vsebovati palic, bakra, kositra,

Novo nastali jekleni odpad (debeline

<3 mm), stisnjen ali baliran, z namenom zagotoviti, direktno šaržiranje. Jekleni odpad ne sme biti prevle en, razen e ni posebej direktnega šaržiranja. Odpad ne sme biti vlažen in ne vsebovati ostankov litega železa in sežganega materiala (še posebej ne kositrove posode). Ne

0,9 <0,4%

sme vsebovati palic, bakra, kositra, svinca (in njih zlitin).

E5H

Homogeni ostružki iz ogljikovega jekla, z znanim izvorom in ne sme biti grmi ast. Pripravljen naj bi bil z namenom nemotenega direktnega šaržiranja. Ostružki iz prosto rezanega jekla, morajo biti jasno ozna eni. Material ne sme vsebovati neželeznih kovin, prahu od brušenja ogljikovega jekla, prosto rezanega jekla in ne sme biti grmi aste oblike.

Pripravljen naj bi bil z namenom nemotenega direktnega šaržiranja.

Material ne sme vsebovati

Star in nov jekleni odpad, sestavljen v glavnem iz palic, pripravljen z namenom direktnega šaržiranja.

Lahko je rezan, razsut ali baliran in ne sme vsebovati ve jega deleža ostalih konstrukcijskih jekel. Ne sme vsebovati kovinskega bakra, kositra, svinca in njihovih zlitin in strojnih

Star in nov jekleni odpad, sestavljen v glavnem iz palic, pripravljen z namenom direktnega šaržiranja.

Lahko vsebuje kose litega železa (v glavnem ohišja strojnih komponent).

Ne sme vsebovati kovinskega bakra, kositra, svinca in njihovih zlitin ter delov, kot so ležajne kletke, bronasti

Max.

1,5x0,5x 0,5 m

0,6 <0,7%

obro i in drugih primesi.

Jekleni odpad kot ostanek sežiganja v sežigalnicah. Biti mora magnetno separiran in nadrobljen na kose, ki ne presegajo 200 mm v vsaki smeri in vsebuje kose plo evink. Pripravljen naj bi bil z namenom nemotenega direktnega šaržiranja. Ne sme

Vir: European Steel Scrap Specification

V zvezi z legurami, bomo omenili samo tiste, ki jih v našem procesu uporabljamo.

To so ferosilicij – FeSi, ferokrom – FeCr, feromangan – FeMn, ferofosfor – FeP in naoglji evalec – C. Ferolegure so zlitine železa in elementa, kot so Si, Cr, Mn, P. Delež legirnega elementa v leguri je dolo en z ISO standardom, zato si za primer oglejmo nekaj navedb v standardu ISO 5445, ki ureja specifikacije in prevzemne pogoje za FeSi, ki je poleg naoglji evalca, najpomembnejša ferolegura.

• Definicija ferosilicija v ISO 5445: FeSi je zlitina železa in silicija pridobljena z redukcijo in vsebuje minimalno 8 in maksimalno 95 masnih procentov silicija.

Tabela 3.9: Kemi na sestava ferosilicija

Kemi na sestava % Vir: ISO 5445:1980 Ferrosilicon – Specification and conditions of delivery

Prva omejitev je v tem, da je koli ina vložka na talilni agregat konstantna, spreminja se toliko, kot se ve a volumen talilnega lonca, zaradi odgora ognjevarne obzidave. Vložek variira med 5120 in 6518 kg, tabela 3.10. Višje vrednosti vložka normalno niso možne, ker se zaradi pretanke ognjevarne obzidave, pe obnovi (staro obzidavo poruši in izdela novo) in volumen lonca je najmanjši v cilku življenjske dobe ene obzidave ter sprejme maksimalno 5120 kg vložka. Povpre na vrednost mase vložka je enaka 5682 kg, njena varianca pa je 6656 kg. Iz histograma na sliki 3.17, je vidna porazdelitev, ki je zelo blizu normalni, kar potrjuje tudi majhna vrednost asimetrije in je enaka 0,872, kar vidimo v tabeli 3.11. Drugo omejitev predstavlja kemi na sestava litine, ki jo je potrebno urediti, za proizvodnjo ulitkov. Razli ne so lahko tudi kemi ne sestave livarskih vložkov, kar pomeni, da je lahko poraba legur na enako koli ino vložka razli na.

Iz navedenih omejitev lahko ugotovimo, da je obravnava izokvante livarski vložek – legure, nesmiselna, ker je pove evanje faktorja vložek, tehnološko omejeno in je prav tako omejeno zmanjševanje faktorja legure zaradi tehnoloških zahtev.

Na 1000 kg vložka je potrebno dodati med 25 in dobrih 42 kg legur (tabela 3.11), da se doseže želeno kemi no sestavo litine. Porazdelitev dodatkov legur, je zelo blizu normalni porazdelitvi, slika 3.18, kar potrjuje zelo majhna mera asimetrije, tabela 3.11 in je enaka – 0,104.

Tabela 3.10: Statistike koli ine vložka (kg) na talilno pe Velikost

vzorca

Najmanjša vrednost

Najve ja vrednost

Srednja vrednost

Standardni odklon

Mera asimetrije Masa

vložka 125 5120 6518 5682 256 0,872