• Rezultati Niso Bili Najdeni

NAJPOGOSTEJŠE KUŽNINE Inducirani izmeček

ODVZEM KUŽNIN ZA DIAGNOSTIKO TUBERKULOZE

NAJPOGOSTEJŠE KUŽNINE Inducirani izmeček

NAJPOGOSTEJŠE KUŽNINE Inducirani izmeček

Inducirani izmeček je kužnina izbora v tistih primerih, ko pacient ne more izkašljati kakovostno in količinsko zadostnega spontanega izmečka za diagnostične namene. Zaradi povečanega tveganja razpršitve delcev kužnega aerosola v okolje je obvezno, da postopek odvzema induciranega izmečka izvajamo v posebni komori z negativnim tlakom. Vsak izmeček obravnavamo kot kužnino in z njo ravnamo, kot da so bacili TB že prisotni. Da se zavarujemo pred okužbo, pri tem diagnostičnem postopku uporabljamo zaščitni respirator. Če je le mogoče, izmeček odvzamemo zgodaj zjutraj. Pred odvzemom izmečka moramo paciente poučiti, kako naj izkašljajo in izpljuvajo kužnino. Pred oddajo izmečka si mora

pacient dobro očistiti ustno votlino in zobe brez zobne paste.

Potrebno je razlikovati slino in nazofaringealni sekret od izmečka, ki pride iz pljuč po globokem kašljanju (Bavdek, 2003).

Pri induciranem izmečku kašelj spodbudimo s pomočjo inhalacije hipertonične raztopine NaCl, katere koncentracija je lahko različna, to je od 3–10 %. Glede izbora koncentracije NaCl se odločimo po pogovoru z pacientom. Pred odhodom v komoro jim natančno razložimo potek oddaje induciranega izmečka. Ves čas indukcije pa smo v stiku s pacientom preko mikrofona in zvočnika in mu še tako dajemo vsa potrebna navodila.

Spontani izmeček

Kadar odvzem induciranega izmečka zaradi različnih razlogov, kot so hemoptize, dispneja, astma, pacienti na kisikovi terapiji, zmedeni, slabo sodelujoči pacienti, ni mogoče izvesti, pacienta prosimo, da se izkašlja spontano. Tudi pri spontanem izmečku smo zelo pozorni, da se pacienti dobro izkašljajo. Kašljati morajo tako dolgo, da čutijo, da so izkašljali iz pljuč. Prav tako je potrebna dobra ustna higiena.

Aspirat zgornjih dihalnih poti

Kadar imamo na oddelku pacienta, ki slabo oziroma ne sodeluje in potrebujemo izmeček za preiskavo, po naročilu zdravnika odvzamemo aspirat zgornjih dihalnih poti. Kljub temu da pacient slabo sodeluje, mu natančno razložimo postopek odvzema. Pripravimo vse potrebne pripomočke.

Pacienta namestimo v polsedeči položaj in ga zaščitimo z brisačo. Vključimo aspirator in ga naravnamo na vlek 80-120 mmHg. Nataknemo si nesterilno rokavico, odpremo zavoj z aspiracijskim katetrom in na vodilno roko oblečemo sterilno rokavico. V vodilno roko vzamemo sterilni aspiracijski kateter s setom za odvzem aspirata in ga priključimo na aspiratorjevo

T.Hočevar: Odvzem kužnin za diagnostiko tuberkuloze

cev. Konico katetra namažemo s sterilnim mazilom na vodni osnovi. Kateter uvedemo skozi nos ali usta. Kateter uvajamo toliko časa, dokler ne začutimo upora. Ko kateter pride v sapnik, pacient začne kašljati. Takrat vzpostavimo vakum ter kateter krožno in počasi izvlečemo. Aspiracija ne sme trajati več kot 15 sekund. V primeru, da aspiracijo ponovimo, zamenjamo kateter. Na koncu uredimo pacienta in okolico.

Posodico z aspiratom opremimo s pravilnimi podatki pacienta, izpolnimo napotnico za mikrobiološke preiskave in kužnino čim hitreje dostavimo v laboratorij.

Lavaža želodca

Lavaža želodca je tudi ena izmed preiskav, s katero lahko potrdimo prisotnost bacila tuberkuloze. Preiskavo vedno odredi zdravnik. Lavažo želodčnega soka odvzamemo zjutraj na tešče.

Pacientu razložimo potek preiskave in ga skušamo pridobiti za sodelovanje. Skozi nos uvedemo nazogastrično sondo in izvedemo lavažo z najmanj 100 ml 0,9% NaCl. Pacienta prosimo, da se nekajkrat obrne na levi in desni bok. Za tem aspiriramo želodčno vsebino. Želodčni vsebini dodamo 100 mg natrijevega bikarbonata. Natrijev bikarbonat dodamo zaradi nevtralizacije želodčnega soka, ki bi drugače uničil bacile tuberkuloze. Posodico z vsebino opremimo s pacientovimi podatki in napotnico za mikrobiološke preiskave. Vse skupaj čim hitreje dostavimo v laboratorij.

Odvzem ostalih kužnin, ki niso tako pogoste:

Vrsta kužnine Priporočena

količina Posebnosti Opombe

Blato 1–5 g Čim hitreje dostavite v laboratorij.

Pregled priporočamo samo pri bolnikih okuženih z virusom HIV.

Priporočena

Vrsta kužnine količina Posebnosti Opombe

Biopsija tkiva čim večja količina

citratat) ali v posebne

količina Punktat

prestavite v

T.Hočevar: Odvzem kužnin za diagnostiko tuberkuloze

Priporočena

Vrsta kužnine količina Posebnosti Opombe

abscesa sterilno

epruveto,

ZAKLJUČEK

Laboratorijska diagnostika ima nepogrešljivo mesto pri postavitvi diagnoze tuberkuloze. Zato je zelo pomembno, da je diagnostika tuberkuloze hitra, zanesljiva in čim bolj občutljiva.

Medicinska sestra ima zelo pomembno mesto v diagnostiki tuberkuloze, kjer je med drugim odgovorna tudi za odvzem kužnin. Kljub pomembnemu napredku v občutljivosti laboratorijske diagnostike tuberkuloze v zadnjem desetletju namreč še vedno velja staro pravilo: Rezultat preiskave je lahko lažno negativen, če odvzeta kužnina ni kakovostna in ne zadošča minimalnim standardom glede količine (Žolnir Dovč, 2003).

LITERATURA

1. Bavdek R (2003). Odvzem induciranega izmečka. V: Pljučna tuberkuloza, zbornik strokovnega srečanja, Bled, 23. in 24. maj 2003. Bled: Zbornica zdravstvene nege Slovenije, Pulmološka sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov, 13—15.

2. Žolnir Dovč M (2003). Laboratorijska diagnostika tuberkuloze.

V: Pljučna tuberkuloza, zbornik strokovnega srečanja, Bled, 23.

in 24. maj 2003. Bled: Zbornica zdravstvene nege Slovenije, Pulmološka sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov, 40—42.

3. Žolnir Dovč M (2006). Odvzem kužnin in laboratorijska diagnostika tuberkuloze. V : Zbornik predavanj, Golnik 24.

november 2006. Bolnišnica Golnik: Klinični oddelek za pljučne bolezni in alergijo, 16—19.

4. Bolnišnica Golnik (2008).

5. http://www.klinika-golnik.si/bolnisnica-golnik.<18.7.2009

TUBERKULOZA IN OKUŽBE DIHAL PRI IMUNOKOMPROMITIRANIH PACIENTIH

ZDRAVSTVENA NEGA PACIENTA Z