• Rezultati Niso Bili Najdeni

O RGANIZACIJA ALI PODJETJE

In document POSLOVNO KOMUNICIRANJE IN VODENJE (Strani 62-65)

4 ČLOVEŠKI VIRI V ORGANIZACIJI

4.3 O RGANIZACIJA ALI PODJETJE

Organizacija je kakršnakoli skupina ljudi, ki želi doseči cilje, ki bi jih kot posamezniki ne mogli doseči (Možina, 1994, 15). Mnogokrat se beseda organizacija enači s podjetjem, pa tudi z drugimi institucijami. Pojem organizacije opredeljujejo nekateri avtorji kot hoteno združbo ljudi, ki so se povezali med seboj, da bi dosegli določen cilj. Organizacija (podjetje) je združba ljudi, ki deluje z namenom, da bi dosegla čim uspešnejše poslovanje. Lipovec (Lipovec, 1987, 33) opredeljuje organizacijo kot sestav medsebojnih razmerij med ljudmi, ki zagotavlja obstoj, družbeno-ekonomske in druge značilnosti podjetja ter smotrno uresničevanje cilja podjetja. Ne glede na različne definicije organizacije gre za dve ali več oseb, ki želijo doseči skupen cilj – dobiček.

Organizacija je sociokulturni sistem, v cilj usmerjena skupina ljudi, ali pa na delitvi dela temelječ kolektiv, ki ima enake funkcionalne cilje in različne socialne interese. Razlikujemo gospodarske organizacije (»podjetja«, to je gospodarske družbe), politične (politične stranke), družbene (humanitarne, prostovoljne) organizacije ipd. V sociološkem smislu je organizacija korelacija med sistemom moči in sistemom komunikacije.

http://sl.wikipedia.org/wiki/Organizacija 4.3.1 Vizija in strategija podjetja

Človek je snovalec in izvajalec organizacije. V organizaciji nastopa v vsej svoji razsežnosti in s tem oblikuje tisto »nevidno« strukturo, ki jo imenujemo neformalna organizacija. »Nevidna organizacija« je zelo pomemben dejavnik učinkovitosti in uspešnosti podjetja. Učinkovitost in uspešnost podjetja sta pogoj za delovanje in razvoj vsake organizacije (Ivanko, 1990, 61).

Učinkovitost organizacije

povzročajo predvsem notranji dejavniki. Učinkovitost organizacije pomeni, da dela (organizacija) stvari pravilno. Učinkovitost podjetja merimo z odnosom med vložki in izidi.

Ocenjevanje učinkovitosti lahko vršimo s tehničnega, ekonomskega, organizacijskega in drugih vidikov.

Uspešnost organizacije povzročajo predvsem dejavniki iz zunanjega okolja.

Uspešnost organizacije pomeni, da le-ta proizvaja prave stvari. Uspešnost je zato zunanja značilnost podjetja in se nanaša predvsem na odnos podjetja do okolja. Organizacijo obravnavamo kot odprt sistem. Uspešnost ocenjujemo glede na posledice, ki jih organizacija povzroča svojemu okolju glede na reakcije okolja.

Organizacija je skupina ljudi, ki želijo doseči cilje, ki jih kot posamezniki ne bi mogli doseči.

Takšnih skupnih ciljev je vedno več. Vedno manj stvari lahko doseže (predvsem na poslovnem področju) posameznik sam. Naš čas in okolje nista več čas individualcev, temveč čas organizacij (skupin). Že stari pregovor nas uči, da je v slogi moč. Vsaka organizacija želi biti uspešna. To pa je odvisno od njene sposobnosti pravočasnega zaznavanja in izkoriščanja priložnosti v notranjem in zunanjem okolju.

Organizacija deluje v okolju, ki je sestavljeno iz več podokolij: proizvodno, tržno, kulturno, gospodarsko, politično, kadrovsko ... Na določena okolja organizacija lahko vpliva, na določena pa ne more. Tako je na neki način nenehno prisiljena nihati med zunanjim in notranjim ravnovesjem ter nenehnim prilagajanjem stalnim spremembam. Zato je pomembno, da doseže optimalno ravnotežje med vizijo, poslanstvom, cilji, kulturo in strategijo organizacije. To so elementi, ki določajo smer in cilje organizacije (Možina, 1998, 8).

Vizija

predstavlja jasno definirano sliko organizacije o tem, kakšna naj bi bila v prihodnosti, da bi lahko bolje zadostila potrebam svojih strank. Vizija je lahko opredeljena kot v prihodnost projecirana predstava o mestu na trgu, ki ga hoče organizacija zasesti s svojimi izdelki in storitvami. Gre tudi za predstavo o načinu organiziranosti podjetja, ki ga potrebujemo zato, da bomo dosegli želeni cilj. Vizija opredeljuje razloge za obstoj podjetja in videnje o naravnanosti ter dejavnosti podjetja v prihodnje. Nastajanje vizije je celovit proces.

Le-ta lahko prerašča obstoječe strukture stanj in procesov v človeku, organizaciji, v okolju in napoveduje ter uresničuje nastajanje novih elementov in struktur, dogodkov ter sprememb v prihodnosti. Na takšen način si zagotavlja nenehno prednost pred konkurenco in ohranja motiv za svoje nadaljnje delo. Vizija ima kot projekcija stanja v prihodnosti motivacijsko moč zlasti tedaj, kadar je jasna, privlačna, usmerjena na potrebe zaposlenih in porabnikov.

Povzroča ustvarjalno motivacijsko napetost in sproža proces poistovetenja zaposlenih z ustanovo. Podjetje brez vizije pomeni, da so zaposleni brez razvoja.

Poslanstvo

predstavlja opredelitev, kaj organizacija želi biti ali postati. Poslanstvo organizacije se nanaša na dolgoročno vizijo organizacije v smislu, kaj želi biti in komu služiti. Določa se na podlagi presoje ob upoštevanju smotrov, osebnih ciljev ter vrednot menedžmenta. S poslanstvom naj bi opredeljevali poslovni predmet, trge, na katerih so bo pojavljala organizacija, odjemalce ali porabnike, pogosto pa tudi lokacijo. S svojim poslanstvom se organizacija na neki način ločuje od drugih organizacij ter tako postaja prepoznavna navzven.

Navznoter pa zaposlenim omogoča prepoznavanje smotra svojega delovanja. Na podlagi opredeljenega poslanstva organizacija oblikuje cilje, ki imajo še zlasti veliko motivacijsko moč na zaposlene, kadar so uresničljivi.

Cilji

Podobno kot imajo cilje posamezniki, jih ima tudi organizacija. Cilje opredeljujemo kot želena prihodnja stanja posameznikov, skupin ali organizacije.

Kultura

Organizacijska kultura je vzorec temeljnih domnev in prepričanj, ki so skupne članom organizacije in se po njih ravnajo.

Strategija podjetja

obsega dejavnosti za doseganje ciljev, urejenost za doseganje ciljev ter sredstva za doseganje ciljev podjetja. Strategija organizacije predstavlja izbiro opredeljenih ciljev in alokacijo vseh razpoložljivih virov (materialnih, finančnih, človeških ...) za doseganje zastavljenih ciljev.

Strategija organizacije nam da odgovore na naslednji vprašanji – kaj delati in koliko delati.

Strategija organizacije je usmerjena v gradnjo, vzdrževanje in »izkoriščanje« konkurenčnega položaja organizacije. Gre za poslovno uspešnost, ki pravi delati prave stvari.

Strategija je pretehtano, premišljeno ravnanje ali vedenje, katerega namen je dosega zastavljenega cilja. Strategija vodenja pomeni premišljeno ravnanje in spretnost vodenja ljudi k zastavljenim ciljem. Lahko jo definiramo kot izbor najbolj optimalne poti k cilju.

Globalna strategija podjetja predstavlja izhodišče za posamezne funkcijske strategije podjetja.

Funkcijske strategije predstavljajo možne poslovne usmeritve na posameznih funkcijskih področjih v organizaciji. Tako imamo finančno strategijo, strategijo marketinga, proizvodno strategijo, razvojno strategijo, nabavno strategijo, strategijo človeških virov ... Omenjene strategije niso povezane samo z globalno strategijo, temveč tudi med seboj.

Vodstva podjetij v zadnjem času posvečajo posebno pozornost prav strategiji upravljanja človeških virov, ki je sestavljena iz posameznih (pod) strategij, in sicer iz planiranja, pridobivanja ter izbora kadrov, razvoja in izobraževanja, nagrajevanja ter motiviranja, razvoja kariere ...

Ali v vašem podjetju obstaja napisana vizija, poslanstvo, strategija in cilji le-tega?

V kolikor ne obstajajo, jih sestavite vi.

Vprašanja za preverjanje znanja in vaša razmišljanja o poglavju 1. Ali poznate vizijo, poslanstvo, strategijo in cilje vašega podjetja?

2. V kolikor ti dokumenti ne obstajajo, jih sestavite sami.

4.4 ORGANIZACIJSKA STRUKTURA IN ORGANIZIRANJE DELA V

In document POSLOVNO KOMUNICIRANJE IN VODENJE (Strani 62-65)