• Rezultati Niso Bili Najdeni

OPREMA ZA OSEBNO VARNOST PRI DELU

In document VARNOST V PROMETU IN VARSTVO PRI DELU (Strani 151-154)

UVOD V POGLAVJE 13

Proizvodni postopki, pogoji v delovnem okolju in naloge, ki jih proizvodnja postavlja pred delavca, so v sodobnem gospodarstvu zelo zahtevni, raznovrstni in spremenljivi. Doseči želimo maksimalni, kakovostni in količinski delovni učinek in ob tem ohraniti dobro duševno, telesno in družbeno kondicijo delavca. Ta cilj skušamo doseči z ustreznimi varnostnimi ukrepi v proizvodnji, ki so v prvi vrsti tehnične narave. Kadar nam to ne uspe in delavca ne moremo zaščititi z nobenim drugim zaščitnim ukrepom, moramo uporabiti opremo za osebno varnost pri delu. Osebna varovalna oprema ni le »zadnji« zaščitni ukrep, ampak je predvsem dodatni (komplementarni) zaščitni ukrep.

Sredstva in opremo za osebno varnost pri delu uporabljamo za varovanje pred poškodbami in pred boleznimi, ki so v zvezi z delom.

Oprema za osebno varnost pri delu je vsaka oprema, ki jo delavec nosi, drži ali kako drugače uporablja pri delu, tako da ga varuje pred enim ali več istočasno nastopajočimi tveganji za njegovo varnost in zdravje.

13.1 VRSTE OPREME ZA OSEBNO VARNOST PRI DELU

Opremo za osebno varnost pri delu uporabljamo za zaščito vseh delov telesa, pri čemer uporabljamo različne vrste osebne varovalne opreme. Več o tem je dosegljivo tudi na strani http://www.vpsmb.net/vpd/OPREMA_ZA_OSEB__VARN_34.pdf.

Za mnoga delovna mesta v logistiki je značilno, da morajo delavci delo na njih opravljati v neugodnih vremenskih razmerah. »Delavci, ki so pri delu na prostem izpostavljeni dežju, snegu, nizki temperaturi kot tudi delavci, ki delajo v zaprtem prostoru z nizko temperaturo, v prepihu, kjer so slabe mikroklimatske razmere, morajo imeti na voljo različna sredstva oziroma opremo za varovanje« (Horvat, 1995, 29). Na primer:

• dežni plašč,

• pokrivalo,

• kožuh ali primerno obleko, ki je podložena,

• ščitnik za ušesa,

• podložene rokavice in

• čevlje.

V tem poglavju boste spoznali:

Pomen opreme za osebno varnost pri delu.

Vrste opreme za osebno varnost pri delu.

Varovalno opremo za dela v neugodnih atmosferskih razmerah.

Vzdrževanje opreme za osebno varnost pri delu.

Ob koncu poglavja boste razumeli:

Pomen uporabe opreme za osebno varnost pri delu,

uporabo opreme za osebno varnost pri delu.

13.2 VZDRŽEVANJE OPREME ZA OSEBNO VARNOST PRI DELU

»Sredstva in opremo za osebno varnost pri delu moramo vzdrževati tako, da je vedno brezhibna. Poškodovano, raztrgano oziroma neuporabno opremo, ki je ni mogoče popraviti, odpišemo ali uničimo. Sredstva in opremo, ki jo nosimo na glavi, v ušesih ali na ušesih, v ustih, na nosu moramo po vsaki uporabi dezinficirati in oprati, posebno če isto sredstvo uporablja več oseb« (Horvat, 1995, 31).

Varovalno obleko in obutev ter njihove dele iz tekstila ali usnja, ki jih uporabljamo pri delu s strupenimi snovmi, moramo redno dezinficirati oziroma oprati ali dekontaminirati glede na vrsto izdelanega materiala in stopnjo škodljivosti za delavce. Namen dezinfekcije je preprečevanje posrednega ali neposrednega prenašanja povzročiteljeve bolezni in zastrupljenj.

Dezinficiramo lahko s kemičnimi sredstvi, z razkužili, fizikalno ali s kombinacijo obojega.

Občasno moramo dezinficirati tudi opremo. Že običajno pogosto čiščenje s toplo vodo in čistili zelo zmanjša število mikroorganizmov na sredstvih in opremi za glavo, obraz, ušesa.

Po končani dezinfekciji dobro speremo z vodo in posušimo. Dezinfekcijska sredstva naj pripravijo za to strokovno usposobljene osebe.

»Sredstva in opremo za varstvo pri delu moramo včasih tudi dekontaminirati.

Dekontaminacija je odstranjevanje radioaktivnih ali strupenih snovi ali njihovih vplivov.

Lahko je toplotna ali kemična« (Horvat, 1995, 31).

POVZETEK POGLAVJA 13

V sodobnih delovnih in tehnoloških postopkih ima osebna zaščitna oprema velik pomen.

Tovrstna oprema mora ustrezati namenu (dobra zaščita), delavca ne sme ovirati pri delu, biti mora odporna proti kvarnim vplivom, ne sme oksidirati, ne sme menjati oblike pri spremembi temperature ali vlage, mora izolirati pred električnim tokom. Čeprav je mnogim skrb za varno delo odveč in se jim bodo zdeli varnostni ukrepi pretirani, se moramo v vsakem trenutku zavedati, da je uporaba opreme za osebno varnost pomembna predvsem za našo varnost.

Uporabo opreme za osebno varnost pri delu natančneje določata in opredeljujeta Pravilnik o osebni varovalni opremi, ki jo uporabljajo delavci pri delu (1999), in Odredba o osebni varovalni opremi (2000).

Delodajalec določi opremo za osebno varnost pri delu na podlagi ocene tveganj za varnost in zdravje, ki so jim delavci izpostavljeni pri delu. Poudariti je potrebno, da oprema za osebno varnost ne sme biti edini ukrep delodajalca za zaščito zdravja delavcev, ampak da je to v bistvu le komplementaren ukrep, ki se pridružuje primarnim načinom (na primer tehnično varovanje) varovanja zdravja delavcev.

Razmislite:

Vzdrževanje železniške prometne infrastrukture, kakor tudi nekatera druga dela v železniškem prometu, zahtevajo od izvajalcev, da delo opravljajo ne glede na vremenske razmere. Razmislite, katere vrste delovne opreme morajo uporabljati pri svojem delu.

147 Vprašanja za razmislek in preverjanje znanja

Opišite pomen opreme za osebno varnost pri delu.

Analizirajte temeljne usmeritve pri uporabi opreme za osebno varnost pri delu.

Izhajajte iz štirih osnovnih načel varovanja delavcev na delovnem mestu Naštejte vrste opreme za osebno varnost pri delu za posamezne dele telesa.

In document VARNOST V PROMETU IN VARSTVO PRI DELU (Strani 151-154)