• Rezultati Niso Bili Najdeni

Osnovni razpoznavni elementi celostne graficne podobe banke

In document BANKA KOPER (Strani 23-27)

5.1 Korporativni znak

Nova korporativna znamka in logotip Banke Koper izraZata zdruiitev obeh primarnih bank. Omenjena zdruZitev je izraZena s prisotnostjo originalne znamke Banka Intesa in logotipa 'Intesa Sanpaolo', ki je napisan na enak nacin kot originalen napis Sanpaolo, t.j. z dvoglasniki in z znaeilno nagnjenimi crkami A.

Znak Banke Koper je sestavljen iz znamke in logotipa. V prejsnjem znaku banke je bila znamka stilizirana modra crka K, v novem pa je barviti akvadukt, simbol zagotavljanja vode kot zivljenjske energije. Logotip (crkovni zapis imena organizacije), pa v primeru Banke Koper prOOstavljata izpisani besedi Banka Koper.

Slika 5. 1 Razlaga korporativnega znaka banke

~ BANKA KOPER

trlcolfni znal>:, cIKo·..ni zapis ali nap~

T znak na~e banke

Vir: Banka Koper 2008

Simbol banke je domiselno prikazan v barvitem piktogramu, ki predstavlja rimski akvadukt. Zgodovinsko glOOano je akvadukt gradnja iz kamna, ki je oskrbovala takratno prebivalstvo z vodo povsod tam, kjer jo je primanjkovalo oziroma so jo Ijudje potrebovali. Pray zaradi tega se simbolika rimskega vodovoda ne nanaSa sarno na trdnost in tehnolosko dovrsenost, temvec tudi na zivljenje sarno (voda kot Zivljenjska energija), obetajoco prihodnost in nenazadnje tudi povezavo moo Ijudmi in njihovimi kulturami. Akvadukt predstavlja zvezo in odgovomost bancne skupine proti druZbenemu okolju (Banka Koper 2008).

5.2 Izbor crkopisa

Nova identiteta korporativne znamke bank skupine Intesa Sanpaolo je zgrajena na ikonografiji maticne banke. Uporaba pisave, barv in simbola vodovoda, ki so prisotni pri skupini, pa okrepi obCutek pripadnosti enotni, veliki druZbi.

Osnovni razpoznavni elementi celostne graftcne podobe

Pisava in barYe izvirajo iz originalne identitete blagovne znamke banke Sanpaolo 1M!. Prav zaradi tega je v korporativnem znak:u Banke Koper uporabljena pisava Traian ter temno zelena barva. SimOOI vodovoda s tremi oOOki pa je prenesen iz korporativne znamke banke Banea Intesa (Banka Koper 2008).

5.3 Izbor barv

Prenovljena podoba Banke Koper je usklajena s skrbno izbranimi barvami maticne skupine Intesa Sanpaolo. Novemu korporativnemu znaku so tako v Banki Koper dodali barYe kot izraz vrednot, ki jih zdruZujejo in usmerjajo pri njihovem delovanju. Vsaka barva prenovljene podobe nosi posebno sporocilo, vse izvirajo iz posebnih elementov, ki sestavljajo svet. Oranina predstavlja sonee in energijo, simbol humanosti. Zelena simbolizira rastline, rast in naravo ter prinaSa upanje. V modri so zrak, voda in morje, na njej poleti domisljija. Zlata barva pa predstavlja zemljo in de1o, simOOlizira stabilnost (Banka Koper 2008).

Tabela 5. 1 Barve in njihov pomen IMEBARVE Zemeljsko zlata PANTON 117C Barva vodoravne crte OranZno rdeca PANTON 1665 C Barva okvirja in

tretjegaoOOka Vir: Banka Koper 2008

5.4 Slogan

Dosedanji slogan se je glasil 'Z odprtim pogledom', vendar so ga v Banki Koper nadgradili, da so neposredno nagovorili svoje komitente in jim dali se veejo vlogo, saj Ie skupaj z njimi banka gradi svojo prihodnost. Nov slogan se glasi: 'Z vami gledamo naprej'. V tern korporativnem sloganu so zdruZene vse stiri vrednote, ki so vrednote eelotne skupine Intesa Sanpaolo in s tern tudi vrednote Banke Koper. S sporoeilom 'Z varni gledamo naprej' je izrarena glavna skrb banke, katera so njeni komitenti in njihovo zadovoljstvo. Za komitente banka ustvarja nove priloZnosti, tako s pogledom naprej kot z domisljijo. lzbrana pisava za napis slogana ('Thinking ahead with you' in njegova adaptacija v slovenskem jeziku 'Z varni gledamo naprej') je Journal Roman.

16

Osnovni razpoznavni elementi celostne graficne podobe.

Slika 5. 2 Korporativni znak skupaj s sloganom

~ BANKA KOPER

2 vtlH1i ~(') ~/:

Vir: Banka Koper 2008

V sako spremno besedilo banke mora vsebovati tudi clanstvo v skupini Intesa Sanpaolo.

Slika 5. 3 Clanstvo skupine

Clanica sku pine

INTES4 Innni S~OlO

Vir. Banka Koper 2008

5.5 Poslovne tiskovine

S poslovnimi tiskovinami nadgradimo celostno graficno podobo podjetja. Ta se zaene z izdelavo celostne grafiene podobe, kamor spada se celotna paleta poslovnih tiskovin, kot so vizitke, dopisni papir, ovojnice, kartoncki, mape, zigi itd. Poslovne tiskovine so prvi stik podjetja s poslovnimi partnerji, preko katerih se skozi logotip organizacije v okolje siri sporoeilo podjetja.

Vizitka je osnovna tiskovina, ki je za organizacijo prvotnega pomena. V Banki Koper imajo tipizirane vizitke v beli barvi. V zgornjem levem kotu se nahaja logotip podjetja, takoj pod njim ime in priimek zaposlenega ter njegov naziv, vloga v podjetju ter se vsi ostali podatki 0 zaposlenem in organizaciji. V desnem spodnjem kotu se nahaja napis, da je Banka Koper clanica skupine Intesa Sanpaolo. Pisava vizitke je erne barYe (Priloga 2).

Ovojnica oziroma kuverta zaseda po pomembnosti drugo mesto, takoj za vizitko.

Na ovojnicah (amerikankah z ali brez okenca) je logotip postavljen v zgornji levi kot, v spodnjem levem kotu je spremno besedilo 0 clanstvu. Zadaj je naslov podjetja v crni barvi (Priloga 2).

Osnovni razpoznavni element; celostne graficne podobe

5.6 Promocijske tiskovine

Izredno pomemben del trloega komuniciranja organizacije so v danaSnjem casu elektronskih komunikacij tudi promocijske tiskovine (oglasi, letaki, zloZenke, plakati, prospekti, broSure, katalogi itd.). V sako leto zapored v Banld Koper izdelajo kar nekaj oglasov, plakatov, zlozenk, s katerimi v medijih prikaZejo nove, stare in aktualne storitve banke ter njene proizvode. Tako lahko v razlicnih revijah, casopisih, predvsem pa na spletu zasledimo njihove promocijske tiskovine.

V vseh promocijskih tiskovinah se mora nahajati besedilo clanstva v skupini Intesa na toeno doloeenem mestu, v desnem spodjem kotu (priloga 3). Pri plakatihje obvezen oran.zen, narobe obmjen 'EI', ker je tako doloeeno v priroeniku celostne graficne podobe (Banka Koper 2008).

5.7 Promocijski material

Promocija organizacije s promocijskim materialom je tudi eden od nacinov ~irjenja

prepoznavnosti organizacije. Med promocijski material banke (Priloga 4) sodijo rami reklamni artikli, kot so: vrecke, koledarji, majcke, torbe, denarnice, vZigalniki, pisala, ure, kape, dehriki itd.

18

6 KORPORATIVNO KOMUNICIRANJE CELOSTNE GRAFICNE

In document BANKA KOPER (Strani 23-27)