• Rezultati Niso Bili Najdeni

68-letnemu pacientu so leta 1996 odkrili tumor na pljučih. Takrat je bila narejena levostranska pulmektomija. Po zaključenem kirurškem zdravljenju je sledilo še zdravljenje z obsevanjem; prejel jih je 24. Težave so se ponovno začele junija 2017, ko si je otipal

S TORAKOSTOMO V DOMAČEM OKOLJU rezistenco v predelu leve dojke. Dojka je bila zatečena in boleča.

4. 9. 2017 je bil napoten v Splošno bolnišnico Murska Sobota (SB MS) v kirurško ambulanto z napotno diagnozo Tu. mamae sin. inflam. Narejena je bila incizija in odvzet je bil vzorec za histološke preiskave. V tkivu ni bilo tumorskega tkiva.

15. 9. 2017 smo patronažne medicinske sestre po naročilu osebne zdravnice začele z vsakodnevnimi prevezami rane na dojki. Izločka iz rane je bilo zelo veliko, njegova žena je menjavala sekundarno oblogo 2–3-krat dnevno.

22. 9. 2017 je bil sprejet na zdravljenje na Klinični oddelek za torakalno kirurgijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL).

29. 9. 2017 so mu zaradi kroničnega empiema leve plevre naredili torakostomo.

9. 10. 2017 je bil pacient odpuščen v domačo oskrbo. Iz UKCL smo dobili pisna in ustna navodila za prevezo torakostome.

10. 10. 2017 smo patronažne medicinske sestre opravile prvi obisk pri pacientu.

Potrebna je bila hitra organizacija nabave obvezilnega materiala in instrumentov za izvedbo preveze (gaza v roli, veliki pean, torakostoma je velika votlina, saj smo jo zapolnile z 2 m sterilne gaze).

Pri torakostomi je potrebno izvajati prevezo vsak dan. Na začetku sta izvajali prevezo dve patronažni medicinski sestri. Torakostomo smo po navodilu torakalnega oddelka izpirale z ogreto tekočino (Ringer laktat). Potem smo posušile in votlino zapolnile z veliko gazo navlaženo z Ringer laktatom, potem pa še dodatno pokrile s sekundarno oblogo in zalepile s trakom za fiksacijo.

Ob vsakem obisku smo pacientu in svojcem nudili psihično podporo, saj je bil zaskrbljen in prestrašen. Po dveh tednih smo opazili na dnu rane črno nekrozo, zato smo konzultirale operaterja, ki je naročil predčasno kontrolo pri njem 25. 10. 2017. Pacient je jemal protibolečinsko terapijo. Ves čas je bil mobilen.

Nadaljevali smo vsakodnevne preveze. Opazili smo veliko izločka, ki je zaudarjal.

Naslednjo kontrolo je pacient imel 12. 12. 2017. Odvzet je bil bris na patogene bakterije, s katerim je bila dokazana okužba z bakterijo Pseudomonas aeruginosa. Pri naslednji kontroli 23. 1. 2018 je bilo še vedno prisotno vnetje. Zdravnik je ugotovil, da se je stoma malenkost zmanjšala. Vnetni parametri so bili povišani (CRP – 28.9). Pacient je bil tudi anemičen.

Kontrola 20. 02. 2018: vnetje se je umirilo, pacient je dobil navodila, da mora torakostomo tuširati in zapolniti votlino z gazo navlaženo z 0,9-odstotno fiziološko raztopino.

Kontrola 20. 03. 2018: še vedno se je izvajalo vsakodnevne preveze, prisotno je bilo še nekaj rumenkaste gnojne sekrecije.

Kontrola 22. 05. 2018: pacientu so zaradi anemije predpisali infuzije železovih preparatov.

Torakostomo smo še vedno tuširali in izvajali preveze z gazo prepojeno s fiziološko raztopino.

37 37

ZDRAVSTVENA NEGA IN OSKRBA PACIENTA S TORAKOSTOMO V DOMAČEM OKOLJU Kontrola 26. 07. 2018: ni bilo sprememb, izvajanje enake terapije.

Kontrola 23. 10. 2018: zdravnik je povedal, da bodo v roku 6. mesecev stomo zaprli, ker je lepo formirana in je prisotnih samo še nekaj gnojnih oblog. Terapija ista naprej.

Kontrola januar 2019: zdravnik je povedal, da bodo pacienta poklicali na zapiranje torakostome, ker je čista, brez gnojnih oblog.

Pacient je bil 6. 3. 2019 hospitaliziran zaradi zaprtja torakostome.

DISKUSIJA

Oskrba torakostome v domačem okolju pomeni izziv za patronažne medicinske sestre, saj delujemo v drugačnih okoliščinah in pogojih za delo kot tiste medicinske sestre, ki opravljajo svoj poklic v zdravstvenih in bolnišničnih ustanovah.

Potrebno je veliko znanja in spretnosti. Naloga patronažne medicinske sestre ni le primerno obvladovanje izvajanja medicinsko-tehničnega posega, temveč zdravstvena vzgoja in podpora svojcem, predvsem pa človeški in sočuten odnos do pacienta. Za zagotavljanje kontinuirane zdravstvene nege je pomembno sodelovanje služb na primarnem in sekundarnem nivoju.

ZAKLJUČEK

Oskrba kronične rane – torakostome – predstavlja na področju kakovostne in varne zdravstvene obravnave pacienta za izvajalce zdravstvene nege velik izziv. Pacienta moramo razumeti kot edinstveno osebnost, obravnavati kot celoto, upoštevati njegova prepričanja, želje, potrebe, način življenja, graditi na zaupanju, biti naklonjeni pacientu, vključevati svojce in prilagoditi razpoložljiva sredstva za oskrbo rane, kar pomeni, da je potrebno veliko strokovnega znanja in povezovanja strokovnjakov na različnih področjih medicine in zdravstvene nege.

LITERATURA

Jošar, D., 2014. Oskrba pacienta s kronično rano v domačem okolju. In: Vilar, V., et al.

eds. Timski pristop k preprečevanju in zdravljenju kroničnih ran: Strokovno izobraževanje z učnimi delavnicami, Portorož, februar 2014. Ljubljana : Društvo za oskrbo ran Slovenije – DORS, pp. 50–54.

Krajnc, A., 2016. Preventivna in kurativna dejavnost v patronažnem varstvu. In: J.

Ramšak-Pajk, ed. Priporočila obravnave pacientov v patronažnem varstvu za diplomirane medicinske sestre. Ljubljana: Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije, Sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v patronažni dejavnosti, pp. 22–27.

Mertelj, O., 2014. Pomen ocenjevanja rane. In: Vilar, V., et al. eds. Timski pristop k preprečevanju in zdravljenju kroničnih ran: Strokovno izobraževanje z učnimi delavnicami, Portorož, februar 2014. Ljubljana : Društvo za oskrbo ran Slovenije – DORS, pp. 36–44.

Ramšak-Pajk, J., 2016. Patronažno varstvo pred izzivi , In: J. Ramšak-Pajk, ed. Priporočila

S TORAKOSTOMO V DOMAČEM OKOLJU

obravnave pacientov v patronažnem varstvu za diplomirane medicinske sestre. Ljubljana:

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije, Sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v patronažni dejavnosti, pp. 15–21.

Šubic, J., 2006. Torakostoma-Odprta torakalna drenaža. In:Batas R., ed. Dobra priprava na operacijo-manj zapletov po njej. Radenci: Ljubljana :Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije, Sekcija medicinskih sester v enterostomalni terapiji, pp. 41–42.

Železnik, D., Horvat, M., Panikvar Žlahtič, K,. et al., 2011. Aktivnosti zdravstvene nege v patronažnem varstvu. Ljubljana: Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveza strokovnih društev medicinskih sester babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije.

Izzivi medicinskih sester na področju zdravstvene nege in oskrbe rane, inkontinence in stome Zreče, 29. in 30. marec 2019

ZDRAVSTVENA NEGA IN OSKRBA