• Rezultati Niso Bili Najdeni

147 147

SODOBNA OSKRBA IN ZAŠČITA OGROŽENE KOŽE

Poškodbe kože, ki se pojavijo v zdravstvenih organizacijah lahko predstavljajo negativen vpliv na zdravljenje in predstavljajo potencialno možnost za nastenek različnih zapletov, kot so: okužba, bolečine in trpljenje ter slabo bolnikovo izkušnjo. Poleg tega pa poškodbe kože povečujejo obseg dela zdravstvenih delavcev in obseg dodatnih stroškov zdravljenja.

Daljša izpostavljenost kože škodljivim vplivom dražečih snovi, vlage, trenja, strižnih sil in lepil, lahko počasi privede do poškodb kože kot so:

• Poškodbe kože zaradi vlage (MASD-Moisture-Associated Skin Damage):

o Inkontinenčni dermatitis o Peristomalne poškodbe kože

o Poškodbe kože v okolici kroničnih ran

o Poškodbe kože zaradi vlage v kožnih gubah in pregibih

• Razjede zaradi pritiska

• Poškodbe kože zaradi lepljenja (MARSI-Medical adhesive-Related Skin Injury)

Tradicionalna zaščitna sredstva za kožo, kot so zaščitne kreme, mazila ali paste so dolga leta predstavljala edino možnost za preprečevanje poškodb kože, a imajo kar nekaj slabosti.

Mnogokrat niso dovolj učinkovita za zaščito kože, saj niso obstojna in ne zagotavljajo zaščite dovolj dolgo. Ne omogočajo nemeščanja na vlažno, rosečo ali poškodovano kožo, saj se ne sprimejo s kožo in zato ne zagotavljajo učinkovite zaščite. So zahtevna za odstranjevanje in pri odstranjevanju zahtevajo dodatno mehansko draženje in celo možnost dodatnih poškodb. Preprečujejo oceno stanja kože, saj se nanašajo v debelejšem sloju in niso prozorna. Niso primerna za uporabo okoli stom in fistul, saj zaradi svoje sestave ne omogočajo lepljenja.

3M™ Cavilon™ Napredna zaščita za kožo je revolucionarni izdelek s posebno formulo polimerov in cianoakrilata, ki je namenjen oskrbi zmerno do močno poškodovane kože in zaščiti zdrave ogrožene kože. Izjemno tanek, a kljub temu visoko obstojen zaščitni barierni sloj je mogoče nanesti tudi na vlažno in rosečo kožo, kar zagotavlja zaščitno okolje in odbija dražeče tekočine ter podpira optimalno celjenje.

Kakšna je revolucionarna tehnologija, ki pomaga pri oskrbi poškodovane in ogrožene kože?

Formula sestave je povsem drugačna kot pri podobnih izdelkih za zaščito in oskrbo kože.

• Edinstven elastomeren polimer – Akrilni tetrapolimer ustvari elastičen zaščitni sloj, kar omogoča raztezanje in prilagajanje gibanju ter preprečujejo razpokanje zaščitnega sloja, kot je lahko pogosto vidno pri podobnih izdelkih. To omogoča zanesljivejšo barierno funkcijo, obstojnost in odlično zaščito pred dražečimi snovmi, kot so prebavni sokovi, tekoče blato ali drugi agresivni telesni izločki. S svojo obstojnostjo pa zmanjšuje potrebo pogostega ponovnega nanašanja, saj je nanašnje 2x ali 3x tedensko povsem dovolj v primerjavi z nanašanjem po vsaki epizodi čiščenja kože.

• Revolucionarna kombinacija polimerov in cianoakrilata omogoča nanašanje zaščite tudi na kožo, ki je vlažna ali rosi. To pomeni, da zaščitni sloj ostane na mestu tudi kadar je koža že močno poškodovana. Ko je zaščitni sloj nanešen na kožo, ustvari okolje, ki odbija

dražeče snovi in ugodno vpliva na celjenje in ugodje bolnika. Pomembo je razumeti, da zaščitno sredstvo, ki se ne sprime s kožo, ne more ustvariti učinkovite zaščite.

Nepekoče topilo (heksametildisiloksan) pa je nosilec in prenašalec polimerov in cianoakrilata na kožo in zaradi svoje sestave ne peče tudi če pride v stik z že poškodovano kožo. Po nanosu zaščitnega sloja na kožo izjemno hitro izhlapi in se posuši, na koži pa ostane učinkovit zaščitni sloj.

3M™ Cavilon™ Napredna zaščita za kožo je tudi zračna in dovoljuje prehod vodni pari, kar pripomore k običjani funkciji kože in povečuje udobje. Hkrati pa ne zahteva odstranjevanja in pri čiščenju ni potrebno dodatno mehansko draženje kože, kar povečuje udobnost bolnikom in hkrati enostavnejšo nego negovalnemu osebju.

3M™ Cavilon™ Napredna zaščita za kožo je namenjena zaščiti in zdravljenju pri poškodbah kože zaradi vlage. Za oskrbo inkontinenčnega dermatitisa, poškodovane kože v okolici stom in fistul ter okoli kroničnih ran in v kožnih pregibih in gubah. Za oskrbo poškodovane kože pri bolnikih, ki so ogroženi za nastanek razjede zaradi pritiska in v predelih, kjer je lepljenje oblog za rane otežkočeno. Namenjena pa je tudi zaščiti poškodovane kože pri pogosti uporabi lepljivih pripomočkov, ki s svojo uporabo na istem mestu ogrožajo kožo in jo lahko tudi poškodujejo (npr. Uporaba sistema za celjenje ran z negativnim pritiskom).

Hkrati pa je namenjena tudi zaščiti ogrožene kože, kadar je kože nepoškodovana pri prisotnosti fekalne, urinske ali mešane inkontinence, izločkov pri bolnikih s stomami (tudi traheostoma) in fistulami ter za zaščito kože v okolici kroničnih ran z večjo količino izcedka (diabetične razjede, golenje razjede in okužene rane). Ščiti pa tudi kožo pred vlago, trenjem in strižnimi silami.

3M™ Cavilon™ Napredna zaščita za kožo pomaga tako bolnikom, kot tudi zdravstvenim delavcem, ki se ukvarjajo z nego bolnikov.

Za bolnike:

• Preprečuje poškodbe kože in vzdržuje kožo v dobrem stanju

• Ščiti kožo pred dražečimi in agresivnimi telesnimi izločki vključno s tekočim blatom in prebavnimi tekočinami

• Ustvari okolje, ki spodbuja celjenje

• Zmanjšuje bolečino povezano z zdravljenjem inkontinenčnega dermatitisa

• Izboljšuje celotno izkušnjo zdravljenja Za zdravstvene delavce in ustanove:

• Zmanjšuje potrebo po pogostem ponovnem nanašanju

• Zmanjšuje možnost navzkrižnih kontaminacij in okužb, ki so sicer možne pri uporabi tradicionalnih izdelkov za večkratno uporabo

• Zmanjšuje potrebne stroške za nego

• Izboljšuje uspešnost bolnikovega zdravljenja

149 149

SODOBNA OSKRBA IN ZAŠČITA OGROŽENE KOŽE

3M™ Cavilon™ Napredna zaščita za kožo je del linije izdelkov 3M™ Cavilon™, ki obsega:

• Cavilon™ Nepekoč zaščitni film za kožo

• Cavilon™ Trajna zaščitna krema

• Cavilon™ Krpice za čiščenje in nego pri inkontinenci

LITERATURA

Been RA et al. In vivo methods to evaluate a new skin protectant for loss of skin integrity.

Wound Repair and Regen. 2016: 24: 851-859

Brennan, Mary R.; Milne, Catherine T.; Agrell-Kann, Marie; Ekholm, Bruce P. Clinical Evaluation of a Skin Protectant for the Management of Incontinence Associated Dermatitis:

An Open-Label, Nonrandomized, Prospective Study. J of WOCN 2017. 44(2):172-180.

3M data on file. EM-05-01 3924.

Bliss DZ, Zehrer C, Savik K, Smith G, Hedblom E. An economic evaluation of four skin damage prevention regimens in nursing home residents with incontinence. J WOCN 2007;34(2):143-52.

Bureau of Labor Statistics. Occupational Employment Statistics for 31-1014 Nursing Assistant. (May 2015). Accessed on 5/18/2016 http://www.bls.gov/oes current/oes311014.

htm

Heidegger CP; Graf S; Perneger T; Genton L; Oshima T; Pichard C. The burden of diarrhea in the intensive care unit (ICU-BD). A survey and observational study of the caregivers’

opinions and workload. Int J Nurs Stud. 2016 Jul;59:163-8.

Zelena zdravila