• Rezultati Niso Bili Najdeni

Raziskava trga v Sloveniji

3 EKSPERIMENTALNI DEL

3.1 RAZISKAVA TRGA ROKOVNIKOV IN DNEVNIKOV

3.1.1 Raziskava trga v Sloveniji

V Sloveniji je nabor rokovnikov in dnevnikov precej velik. Izbiramo lahko namreč med veliko različnimi tematikami, materiali in načini oblikovanja. V nadaljevanju bo predstavljenih 8 izbranih rokovnikov in dnevnikov.

3.1.1.1 Brezdatumski planer – z urami

Avtorica rokovnika je Aneja Štrukelj. Poleg rokovnikov nudi še razne tiskane ali digitalne beležke, v katere si lahko poljubno zapišemo opravila ali navade. Vsebina tega rokovnika je namenjena analiziranju ciljev in vizij za dvanajst mesecev vnaprej, hkrati pa posvečanju pozornosti mentalnemu in fizičnemu zdravju. Posebnost rokovnika je, da je v angleškem jeziku in da so koledarji brez datumov, zato se lahko začne uporabljati kadarkoli.

Vključuje tudi strani, ki so namenjene samorefleksiji, motivacijskim mislim in prostoru za zapiske. To naj bi uporabnika vzpodbudilo, da se osredotoči na produktivnost in organiziranost ter da si beleži napredek zadanih ciljev. Rokovnik ima trde platnice (slika 4 levo), ki so barvno potiskane z organskimi vzorci ter razgibano pisavo. Notranjost je sestavljena iz belih listov, na katerih so stolpci sive barve (slika 4 desno). Na vrhu teh strani je prostor za zapis dneva, preostale vrstice pa so namenjene beleženju opravil ali dogodkov po urah. Vezava je knjižna, s 100 g/m2 listi v velikosti 16,8 × 21,3 cm. Cena rokovnika je 15,95 € [45].

Slika 4: Brezdatumski rokovnik z urami; platnica (levo) in notranjost (desno) [45]

3.1.1.2 Baeba Rokovnik – Terrazzo

Avtorica rokovnika je Ana Primožič, ki preko spletne strani Baeba ponuja veliko različnih rokovnikov, dodatkov za načrtovanje, okrasov in peresnic. Rokovnik je edinstven zato, ker se v notranjosti prve platnice skrivata ogledalo in pilica za nohte (slika 5 desno), na notranjo stran zadnje platnice pa je pritrjen žep za shranjevanje.

Vsebuje mesečne in tedenske koledarje, hkrati pa zajema strani, kjer si lahko zapišemo želje, spomine, sezname opravil, stroškovnike in beležke. Tudi ta rokovnik nima označenih datumov, zato se ga lahko začne uporabljati kadarkoli. Platnici imata roza ozadje z grafičnimi elementi, ki so različnih barv, vključena je tudi manjša tipografija (slika 5 levo). Notranji listi so oblikovani z motivom vodenih barvic različnih odtenkov, tipografija pa je temno modre barve. Platnice so trde, vezava je knjižna, dimenzija rokovnika je 12,5 × 17 cm, na hrbtu sta pritrjeni dve platneni kazali ter elastika za zapiranje in elastičen obroč za shranjevanje pisala. Cena rokovnika je 20,50 € [46].

Slika 5: Rokovnik Baeba – Terrazzo; platnica (levo) in notranjost (desno) [46]

3.1.1.3 12-Mesečni Rokovnik #Polovička

Avtorica tega rokovnika je prav tako Ana Primožič. Posebnost rokovnika #Polovička je, da je razdeljen na polovico. Po končanem polletnem izpolnjevanju, se rokovnik obrne in začne reševati iz druge strani. Vsebina je namenjena izpolnjevanju mesečnih in tedenskih ciljev, načrtovanju potovanj, seznamom opravil in stroškovnikom. Tudi ta rokovnik nima vpisanih datumov, zato lahko z uporabo pričnemo kadarkoli in lahko izbiramo med slovensko in angleško različico. Platnici sta oblikovani z manjšimi krogi, ki se svetijo, vključena pa je tudi pisava v zlati barvi. Platnici se razlikujeta v barvi ozadja, ena ima belo, druga pa zeleno ozadje, obe platnici pa vsebujeta notranje žepe za vstavljanje (slika 6 levo). Notranjost rokovnika združujejo prazne sive črte, ki so namenjene izpolnjevanju, prav tako so z isto barvo narejene razpredelnice in stolpci. Notranjost je popestrena tudi z isto zeleno barvo, ki je na platnicah (slika 6 desno). Za lažje izpolnjevanje je avtorica v rokovnik vključila tudi nalepke z datumi, ki obsegajo celo leto. Nalepke se nahajajo v žepih, ki so pritrjeni na notranjo stran platnic. Rokovnik je vezan s spiralo in vsebuje dve trši platnici, dimenzija rokovnika je 20,0 × 27,0 cm. Cena rokovnika je 33,50 € [47].

Slika 6: 12-mesečni rokovnik #Polovička; platnica (levo) in notranjost (desno) [47]

3.1.1.4 Rokovnik Nasmej se to let bo tvoje

Avtorica rokovnika je Rebeka Perko, ki na spletni strani ponuja še razne izdelke za dekoracijo doma. Vsebino rokovnika sestavljajo strani, kjer si lahko uporabnik zapiše svoje ime, naslov in telefonsko številko,vsebuje pa še letni koledar, mesečni pregled, pregled po dnevih, praznih strani za ideje in strani za zapise. Rokovnik zajema razpored od meseca oktobra 2020 do septembra 2021. Oblikovan je v minimalističnem stilu. Na roza platnici je napis, ki je tiskan z zlato folijo (slika 7 levo), notranjost rokovnika pa združujejo strani, ki so ustvarjene s pomočjo črne pisave, praznih črnih črt za pisanje in razpredelnic, ki so obrisane s črno barvo (slika 7 desno).

Dimenzija rokovnika je format A5 (14,8 × 21,0 cm), platnica je trda, vezan pa je z zlato spiralo. Cena rokovnika je 23,95 € [48].

Slika 7: Rokovnik Nasmej se to let obo tvoje; platnica (levo) in notranjost (desno) [49]

3.1.1.5 Uniči ta dnevnik

V Sloveniji je možno zaslediti dnevnik z naslovom Uniči ta dnevnik. Ta ni produkt slovenskih avtorjev, vendar je preveden v slovenski jezik in ga prodajajo v knjigarnah. Avtorica dnevnika je Keri Smith. Dnevnik je namenjen predvsem vzpodbujanju ustvarjalnosti, za izpolnjevanje se namreč uporablja veliko različnih likovnih ali nelikovnih pripomočkov. Vključuje strani, kot so poberi dnevnik, ne da bi uporabil roke, dokumentiraj svojo večerjo, uporabi to stran za prtiček, riši črte med gibanjem ... Vsaka stran vsebuje tudi napotke za izpolnjevanje.

Platnica dnevnika je oblikovana s podobo lističa, na katerem je pisava, ta pa je ob robovih lepljen z lepilnim trakom (slika 8). Dnevnik je dimenzij 14 × 21 cm, velikosti A5, uporabljena je mehka vezava in vsebuje 200 strani. Cena dnevnika je 11,06 € [50].

Slika 8: Uniči ta dnevnik [51]

3.1.1.6 Šolarčkov dnevnik

Avtorica dnevnika je Nina Držaj, ki pod imenom Z ljubeznijo Mama na spletni strani ponuja rokovnike, dnevnike za dojenčke, otroke, starše, nalepke, spominske kartice ter voščilnice. Dnevnik je namenjen otrokom ob vstopu v šolo, da vanj vpisujejo spomine. Vsebino dnevnika sestavljajo strani z vprašanji, s pomočjo katerih naj bi beležili pomembne trenutke in strani za risanje in lepljenje fotografij. Platnice so barvno potiskane, avtorica pa ponuja dva motiva lam (slika 9 levo) ali pack. Notranjost je oblikovana s pomočjo črne, bele in sive barve, vsebuje pa tudi grafike. Vključene so prehodne strani za prvi, drugi in tretji razred; te so črne z belo pisavo in majhnimi grafičnimi elementi (slika 9 desno). Ostale strani so bele barve, vsebujejo črno pisavo in prazne črte za pisanje. Strani za lepljenje fotografij in risanje vsebujejo le grafiko na robu lista, ki ponazarja okvir. Dnevnik je vezan s knjižno vezavo, velikosti A5 (14,8 × 21,0 cm), vsebuje 170 strani, ima trde platnice in črno elastiko za zapiranje dnevnika. Cena dnevnika je 19,90 € [52].

Slika 9: Šolarčkov dnevnik; platnica (levo) in notranjost (desno) [52]

3.1.1.7 Nosečkin dnevnik

Avtorica tega dnevnika je prav tako Nina Držaj. Dnevnik je namenjen načrtovanju in ohranjanju spominov v nosečnosti. Sestavljen je tako, da se lahko vanj beleži vsakodnevna opravila, sezname za pripravo na otroka, počutje, zdravniške preglede, vključuje pa tudi strani za lepljenje fotografij, porodni načrt, pesmi in citate o materinstvu ter nasvete in informacije o nosečnosti. Na voljo so trije različni motivi platnic; pikčasta v koralno rdečih tonih (slika 10 levo), roza v barvi sivke in v turkizni barvi s vzorcem cik-cak. Vsi trije motivi platnic vsebujejo zlato pisavo. Platnici na notranji strani vsebujeta tudi predalček za hranjenje. Notranjost je oblikovana s črno in roza barvo, za popestritev pa so vključeni še vzorci, razpredelnice in napisi različnih barv (slika 10 desno). Dnevnik je formata A5 (14,8 × 21,0 cm), vsebuje 120 strani, trde platnice, zlato elastiko za zapiranje, vezan pa je s knjižno vezavo. Cena dnevnika je 18,90 € [53].

Slika 10: Nosečkin dnevnik; platnica (levo) in notranjost (desno) [53]

3.1.1.8 BucketList dnevnik

Dnevnik je produkt podjetja BucketList, ki na spletni strani prodaja večinoma dnevnike, zraven pa še majice in kartice ob posebnih dosežkih. Dnevnik BucketList je namenjen ljudem, ki si želijo ustvariti seznam želja in zabeležiti doživljanja ter spomine. Možno je izbirati med slovensko in angleško različico dnevnika. Vsebina je razdeljena na 3 kategorije, in sicer na avanture, raziskovanja in osebno rast, vsebuje pa tudi prazne strani, kjer si lahko zapišeš osebne želje ali cilje. Uporabnik si lahko zabeleži do 100 želja, 70 jih je predlaganih, 30 pa jih lahko uporabnik doda sam. Platnica je oblikovana s pomočno navpičnih linij, z vmesnimi belimi prostori, vključuje tudi grafični element (elipso), v katerega je vstavljena pisava. Po celotni platnici se pojavljajo tudi manjši zlati krogi (slika 11 levo). Notranjost ima bele liste in je oblikovana večinoma s črnimi grafičnimi elementi in črno pisavo (slika 11 desno). Dnevnik ima trše platnice 350 g/m2, združuje ga 81 strani, vezan je s spiralo in je v velikosti 14,8 × 21,0 cm. Cena dnevnika je 19,90 € [54].

Slika 11: BucketList Dnevnik; platnica (levo) in notranjost (desno) [54]