• Rezultati Niso Bili Najdeni

V spodnjih grafih so navedeni rezultati raziskovalnih vprašanj, in sicer rezultati mnenj slovenskih in bosanskih vzgojiteljic o materialnih pogojih za gibanje otrok. Vprašalnik je bil anonimen in ga je rešilo naključno izbranih 50 slovenskih in 50 bosanskih vzgojiteljic.

Graf 1. Mnenja slovenskih in bosanskih vzgojiteljic o pogostosti izvajanja športnih aktivnosti.

Iz prvega grafa lahko razberemo mnenja bosanskih in slovenskih vzgojiteljic o pogostosti izvajanja gibalnih aktivnosti otrok v vrtcu. 43 (86 %) anketiranih slovenskih vzgojiteljic meni, da v zadostni meri organizirajo gibalno športne dejavnosti, prav tako je 38 (76 %) bosanskih anketiranih vzgojiteljic istega mnenja. Ostalih 7 (14 %) slovenskih vzgojiteljic in 12 (24 %) bosanskih anketiranih vzgojiteljic meni, da bi lahko več časa namenili organiziranju športnih dejavnosti.

Graf 2. Mnenja slovenskih in bosanskih vzgojiteljic o uporabi zunanjih površin za gibanje otrok, ki niso sestavni del vrtca.

Na vprašanje o uporabi zunanjih površin za gibanje otrok, ki niso sestavni del vrtca, smo dobili različne odgovore. Predvsem se razlikujejo glede na državo, kjer je vrtec ustanovljen in kjer zaposleni opravljajo delo. Kar 45 (90 %) anketiranih slovenskih vzgojiteljic z otroki redno obiskuje druge zunanje površine, kot so travniki, parki in druga igrišča zunaj vrtcev, 5 (10 %) jih meni, da imajo na vrtčevskem igrišču zadostno število igral in prostora za igro, torej v majhni meri hodijo na druge zelene površine. Pri 32 (64 %) anketiranih bosanskih vzgojiteljicah smo zasledili odgovor, da je pot do drugih zelenih površin lahko zelo nevarna, zato se jim izogibajo in gibalne dejavnosti izvajajo znotraj igrišča v vrtcu. 12 (24 %) bosanskih vzgojiteljic hodi na druge zelene površine, a 6 (12 %) jih meni, da imajo na vrtčevskem igrišču zadostno število igral in prostora, tako da ni potrebe po obiskovanju ostalih zelenih površin.

Graf 3. Zadovoljstvo slovenskih in bosanskih vzgojiteljic z izbiro športnih pripomočkov za gibalno športne dejavnosti.

Na vprašanje o zadovoljstvu z izbiro športnih pripomočkov za gibalno športne dejavnosti v vrtcih smo zasledili odgovore, ki so bili ponovno odvisni od lokacije vrtca, in sicer 32 (64 %) anketiranih slovenskih vzgojiteljic lahko izbira med različnimi športnimi pripomočki, saj jim vrtec ponuja zanimivo in pestro izbiro, 15 (30 %) slovenskih vzgojiteljic pravi, da so zadovoljne z izbiro športnih pripomočkov, vendar bi bilo za izvajanje določenih dejavnosti potrebne več izbire med obstoječimi pripomočki, samo 3 (6 %) vzgojiteljice so mnenja, da jim vrtec ne ponuja raznolike in pestre izbire pripomočkov, zato tudi ne izvajajo nekaterih gibalno športnih dejavnosti. Pri nobeni bosanski vzgojiteljici nismo zasledili zadovoljstva z obstoječo izbiro športnih pripomočkov, temveč smo pri 37 (74 %) bosanskih vzgojiteljicah zasledili nezadovoljstvo z izbiro, zato tudi ne izvajajo določenih gibalno športnih aktivnosti. 13 (26 %) bosanskih vzgojiteljic pravi, da imajo na voljo različne pripomočke, vendar za izvajanje določenih dejavnosti potrebujejo pripomočke, ki jih vrtec ne ponuja.

Graf 4. Zadovoljstvo slovenskih in bosanskih vzgojiteljic s številom športnih pripomočkov za gibalne dejavnosti otrok.

Iz grafa 4 lahko razberemo zadovoljstvo 11 (22 %) anketiranih slovenskih vzgojiteljic s številom športnih pripomočkov. Da imajo zadostno število pripomočkov, a ker si jih delijo z ostalimi oddelki, jim velikokrat za nekatere gibalne dejavnosti primanjkuje določeno število pripomočkov, pravi 37 (74 %) slovenskih in 22 (44 %) bosanskih vzgojiteljic. Samo 2 (4 %) slovenski vzgojiteljici menita, da nimajo zadostnega števila športnih pripomočkov in največ bosanskih anketiranih vzgojiteljic, in sicer 28 (56 %), je tudi podalo odgovor o primanjkljaju števila pripomočkov, kar se kaže v posledicah, kot so dolge čakalne kolone med otroki pri določenih dejavnostih.

Graf 5. Mnenja slovenskih in bosanskih vzgojiteljic o ureditvi njihovih zunanjih igrišč.

O ureditvi zunanjih igrišč vrtcev je 41 (82 %) slovenskih in 40 (80 %) bosanskih anketiranih vzgojiteljic podalo mnenje, da je njihovo igrišče odlično urejeno z veliko igrali in veliko prostora za igro. Ostale anketirane slovenske vzgojiteljice, ki jih je 6 (12 %), menijo, da je zunanje igrišče dobro urejeno s prostorskega vidika, vendar se pri njih opazi primanjkljaj igral, in 3 (6 %) slovenske vzgojiteljice pravijo, da je ureditev zunanjega igrišča slaba, primanjkuje prostora za gibanje otrok in nekaj igral. Ostalih 10 (20 %) bosanskih vzgojiteljic je podalo odgovor o slabosti ureditve zunanjih igrišč, torej menijo, da jim primanjkuje prostora za gibanje otrok in nekaj igral.

Graf 6. Mnenja slovenskih in bosanskih vzgojiteljic o vlaganju dodatnih sredstev vrtcev za izboljšanje materialnih pogojev za gibanje otrok.

Iz grafa 6 je razvidno, da večina slovenskih vzgojiteljic, in sicer 35 (70 %) anketiranih, meni, da vrtec vlaga dovolj sredstev za izboljšanje materialnih pogojev za gibanje otrok. 12 (24 %) vzgojiteljic je mnenja, da bi lahko vrtec več vložil v izboljšanje materialnih pogojev, 3 (6 %) vzgojiteljice so podale osebno mnenje, in sicer pravijo, da je za vlaganje sredstev za predšolske ustanove zadolžena občina, v kateri se vrtec nahaja, in ne sam vrtec. Pri 32 (64 %) anketiranih bosanskih vzgojiteljih smo naleteli na nezadovoljstvo z vlaganjem vrtcev v izboljšanje materialnih pogojev, torej menijo, da vrtec nikakor ne vlaga dodatnih sredstev, 15 (30 %) je dokaj zadovoljnih, vendar menijo, da bi lahko vrtec malo več sredstev namenil za izboljšanje materialnih sredstev za gibanje otrok in ostale 3 vzgojiteljice so zadovoljne z vlaganjem njihovih vrtcev.

Graf 7. Mnenja med bosanskimi in slovenskimi vzgojitelji o pogostosti vzdrževanja igral in otroških igrišč.

Večina anketiranih slovenskih vzgojiteljev, in sicer 40 (80 %), meni, da se igrišča in igrala pri njih redno vzdržujejo, 5 (10 %) slovenskih vzgojiteljev opozarja, da bi vrtec lahko več pozornosti namenil vzdrževanju igrišč in igral, saj so nekatera potrebna popravila ali zamenjave, in ostalih 5 anketiranih (10 %) slovenskih vzgojiteljic je podalo svoje mnenje, da je vzdrževanje igrišč dobro, vendar je treba določena igrala zamenjati za nova, saj so bila že večkrat ročno popravljena in praktično niso več v pravi funkciji. 23 (46 %) bosanskih vzgojiteljic meni, da bi vrtec lahko več pozornosti namenil vzdrževanju igrišč in igral, saj je nekatera igrala treba zamenjati ali popraviti. Da se igrišče in igrala dobro in redno vzdržujejo, meni 11 (22 %) bosanskih vzgojiteljic in 16 (32 %) anketiranih pravi, da se otroško igrišče in igrala skorajda ne vzdržujejo.