• Rezultati Niso Bili Najdeni

Vzorec je sestavljalo 100 anketirancev. Od tega 50 vzgojiteljev in 50 študentov predšolske vzgoje. Vseh 50 študentov spada v starostno kategorijo od 18 do 29 let. Največ vzgojiteljev spada v starostno kategorijo od 30 do 39 let. Največji delež vseh anketirancev je starih od 18 do 29 let, kar predstavlja 62 % vseh anketirancev. Najmanjši delež vseh anketirancev pa je starih od 40 do 49 let, kar predstavlja 6 % vseh anketirancev.

32

8.4. Metoda raziskovanja, postopki zbiranja in obdelave podatkov

Z vzgojitelji in študenti predšolske vzgoje sem izvedla spletno anketo. Raziskovanje sem izvedla tako, da sem kontaktirala študente predšolske vzgoje in vzgojitelje iz vrtcev v osrednji regiji ter jim poslala link za spletno anketo. Vprašalnik za anketirance je bil na spletu na voljo dva meseca. Vprašanja v anketi so bila odprtega in zaprtega tipa. Analiziranje zaprtih vprašanj, ovrednotenih s številčnimi lestvicami, sem obdelala v Excelu. Pri analiziranju odprtih vprašanj pa sem odgovore umestila v posamezne kategorije, odvisne od vsebine posameznega odprtega vprašanja. Odgovore študentov in vzgojiteljev sem primerjala in analizirala ter jih prikazala v grafih.

8.5. Rezultati in interpretacija

8.5.1. Primerjava mnenj vzgojiteljev in študentov glede na to, v kakšnem razmerju udejanjajo vzgojitelji likovni področji risanje in kiparjenje pri svojem delu

Primerjala sem odgovore vzgojiteljev in študentov glede na to, v kakšnem razmerju udejanjajo vzgojitelji likovni področji risanje in kiparjenje pri svojem delu. Vprašanje je odprtega tipa, zato sem odgovore pred analiziranjem umestila v štiri kategorije.

Graf 8.5.1 Razmerje udejanjanja risanja oz. kiparjenja

Primerjava rezultatov študentov in vzgojiteljev nam pokaže, da v veliki meri tako vzgojitelji kot študentje menijo, da vzgojitelji pogosteje kot kiparjenje udejanjajo risanje (odgovor a),

41%

Pogosteje risanje. Pogosteje kiparjenje. Količinsko enako. Drugo.

V kakšnem razmerju vzgojitelji udejanjajo likovni področji, risanje in kiparjenje, pri svojem delu?

študentje vzgojitelji

33

pri študentih pa je to še izrazitejše. Manjši delež vzgojiteljev (9 %) je mnenja, da udejanjajo risanje in kiparjenje količinsko enako (odgovor c), pri študentih pa je takega mnenja zgolj 1

% vprašanih. Majhen delež študentov (2 %) je mnenja, da vzgojitelji pogosteje udejanjajo kiparjenje (odgovor b), medtem ko pri vzgojiteljih takega mnenja ni nihče.

Glede na dejstvo, da Kurikulum za vrtce (1999) predvideva enakomerno razvijanje različnih področij, je velik razkorak med udejanjanjem risanja in kiparstva, ki ga opazimo pri vzgojiteljih, precej problematičen. Poleg tega lahko ugotovimo tudi, da študentje, kot občasni udeleženci v praksi opažajo, da je ta razkorak še bistveno večji.

8.5.2. Primerjava mnenj vzgojiteljev in študentov glede na to, katero likovno področje imajo v povprečju otroci stari 3–4 leta raje (risanje ali kiparjenje)

Primerjala sem odgovore vzgojiteljev in študentov o tem, katero likovno področje imajo po njihovem mnenju otroci stari 3–4 leta v povprečju raje, risanje ali kiparjenje.

Graf 8.5.2 Priljubljenost likovnega področja (risanje ali kiparjenje) med otroki

Primerjava odgovorov nam pokaže, da so vzgojitelji v največjem deležu (34 %) mnenja, da imajo otroci raje dejavnosti, povezane z risanjem kot kiparjenjem (odgovor a), obratno pa jih meni le 16 %. Medtem je pri študentih mnenje skoraj deljeno, 26 jih meni, da imajo otroci raje dejavnosti, povezane z risanjem in 24 pa, da imajo otroci raje dejavnosti, povezane s kiparjenjem. Iz rezultatov je razvidno, da so tako študenti kot vzgojitelji mnenja, da je med otroki bolj priljubljeno risanje kot kiparjenje, a je pri vzgojiteljih to bolj očitno. Mnenja vzgojiteljev temeljijo na izkušnjah, ki jih organizirajo sami, mnenja študentov pa odsevajo percepcijo, ki jo prejemajo preko omejenih praktičnih izkušenj v vrtcih.

26% 24%

Katero umetnostno dejavnost imajo v povprečju otroci stari 3‒4 leta raje, risanje ali kiparjenje?

študenti vzgojitelji

34

8.5.3. Primerjava mnenj vzgojiteljev in študentov glede na to, čemu pripisujejo priljubljenost določenega likovnega področja med otroki

Primerjala sem odgovore vzgojiteljev in študentov glede na to, čemu pripisujejo, da imajo otroci določeno likovno področje raje. Vprašanje je bilo odprtega tipa, zato sem dobila veliko različnih odgovorov, ki sem jih pred analiziranjem umestila v 7 različnih kategorij.

Graf 8.5.3 Razlogi za priljubljenost likovnega področja (risanje oz. kiparjenje) med otroki

Anketirance sem vprašala, s čim povezujejo svojo presojo, da je med otroki bolj priljubljeno risanje oz. kiparjenje. Med vzgojitelji prevladuje mnenje, da imajo otroci raje risanje, ker se ga izvaja pogosteje (odgovor a), kar je izpostavilo 16 vzgojiteljev (16 %). Med študenti je ta odstotek nekoliko nižji (11 %). Iz odgovorov je vidno precejšnje razhajanje med mnenji vzgojiteljev in mnenji študentov, zlasti pri dveh odgovorih, in sicer: risanje imajo otroci raje, ker je na voljo več materiala kot za kiparjenje (odgovor b) in kiparjenje imajo otroci raje, ker se manj pogosto izvaja (odgovor f). Pri prvem vzgojitelji povezujejo pozitivnejši odnos otrok do risanja s tem, da imajo na voljo več materiala (13 %), kar je po vsej verjetnosti

11%

Čemu pripisujete, da imajo otroci določeno likovno področje raje?

študentje vzgojitelji

35

povezano s tem, da je risarski material otrokom dostopnejši tako pri vodeni kot samostojni likovni dejavnosti. Študentje so se za to opcijo odločili zgolj v 5 %, glede na vse anketirance.

Še bistveno večji razkorak med mnenji vzgojiteljev in študentov je viden pri odgovoru f.

Kiparstvo sicer nudi možnosti manipuliranja z vrsto različnih materialov (mehki, ploski, trdi, upogljivi, sestavljivi …), ki pa so večinoma vezani na vodeno likovno dejavnost in bistveno manj na samostojno izvajanje. Študentje so mnenja, da imajo otroci kiparstvo raje, ker se redkeje izvaja. Sklepamo lahko, da so njihova mnenja povezana z njihovimi neposrednimi izkušnjami, pridobljenimi na pedagoški praksi in pri drugih oblikah dela v vrtcu in so kot taka bolj nevtralna. Za razliko od vzgojiteljev, od katerih se pričakuje uravnoteženo izvajanje vseh likovnih področij, so študentje večinoma izvajalci dejavnosti, ki jih predvidi vzgojitelj – mentor. Poleg tega nam že vprašanje 1 kaže, da so študentje v precej višjem odstotku (41

%) od vzgojiteljev (30 %) mnenja, da so risarske dejavnosti pogostejše od kiparskih. Slednje sicer potrjujejo tudi vzgojitelji, vendar iz njihovih mnenj ni mogoče sklepati, da bi to razumeli kot motivacijski potencial kiparstva. Zdi se, da je celo nekoliko nasprotno, saj pri opciji a vzgojitelji izpostavijo mnenje, da imajo otroci raje risanje, ker se izvaja pogosteje.

Pri vseh ostalih opcijah (c, d, e in g) so mnenja vzgojiteljev in študentov bolj enotna.

8.5.4. Primerjava mnenj vzgojiteljev in študentov glede na to, pri kateri dejavnosti so v povprečju otroci stari 3–4 leta bolj spretni (risanje ali kiparjenje)

Primerjala sem mnenja vzgojiteljev in študentov o tem, pri kateri likovni dejavnosti so otroci stari 3–4 leta v povprečju bolj spretni. Ali je to po njihovem mnenju pri risanju ali pri kiparjenju.

Graf 8.5.4 Spretnost otrok (risanje ali kiparjenje)

40%

Pri kateri umetnostni dejavnosti so v povprečju otroci stari 3‒4 leta bolj spretni, risanje ali kiparjenje?

študenti vzgojitelji

36

Anketirance sem vprašala, ali menijo, da so otroci stari 3–4 let bolj spretni pri risanju ali pri kiparjenju. Izkazalo se je, da so anketiranci najpogosteje odgovorili, da so otroci stari 3–4 leta bolj spretni pri risanju (odgovor a), kar je izpostavilo 83 % anketirancev (43 vzgojiteljev in 40 študentov). 17 % anketirancev je odgovorilo, da so otroci stari 3–4 leta bolj spretni pri kiparjenju (odgovor b), od tega 7 vzgojiteljev in 10 študentov. Opazno je, da je razmerje pri študentih 1 : 4, pri vzgojiteljih pa 1 : 6 v prid risanja. Glede na to, da se od zaposlenih vzgojiteljev pričakuje, da opazujejo otroke in se znajo temu primerno odločati za ustrezne korekcije, vezane na primanjkljaje otrok, je rezultat zaskrbljujoč. Vidno je namreč, da vzgojitelji pri kiparstvu opažajo manjšo spretnost, zato bi si vendarle morali intenzivneje prizadevati očiten razkorak med spretnostjo otrok pri risanju in njihovo spretnostjo pri kiparjenju omiliti. Glede na to, da je razkorak pri mnenju o spretnosti pri študentih nekoliko manjši, lahko sklepamo, da pojem likovna spretnost razumejo nekoliko drugače od vzgojiteljev, kar potrjujejo tudi podatki pri naslednjem vprašanju.

8.5.5. Primerjava mnenj vzgojiteljev in študentov glede na to, ali otroci stari 3–4 leta lažje ustvarijo kip s pomočjo prisotnega konkretnega objekta kot ob njegovi odsotnosti

Primerjala sem odgovore vzgojiteljev in študentov glede na to, ali menijo, da otroci stari 3–

4 leta lažje ustvarijo kip s pomočjo prisotnega ali odsotnega konkretnega objekta.

Graf 8.5.5 Mnenja o potrebni prisotnosti konkretnega objekta pri kiparjenju

Izražanje po opazovanju poleg izražanja po spominu in izražanja po domišljiji predstavlja eno od ključnih opcij, na katerih temelji zasnova likovne dejavnosti. Opazovanje objekta in sočasno oblikovanje vsebuje možnosti primerjanja značilnosti objekta in nastajajoče likovne

38%

Otroci stari 3‒4 leta lažje ustvarijo kip s pomočjo prisotnega konkretnega objekta kot ob njegovi

odsotnosti.

študneti vzgojitelji

37

interpretacije. Zanimalo nas je, kakšen pomen prisotnosti objekta za lažje ustvarjanje pri kiparstvu dajejo zaposleni vzgojitelji in kakšnega študentje. Primerjava odgovorov študentov in vzgojiteljev nam pokaže zelo podobne rezultate. Vzgojitelji in študentje so v večini mnenja, da otrok lažje ustvari kip ob prisotnosti konkretnega predmeta, kot v njegovi odsotnosti (odgovor a). Pri vzgojiteljih je to prepričanje še nekoliko bolj opazno. Glede na rezultate lahko sklepamo, da so tako vzgojitelji kot študentje mnenja, da otrok lažje ustvari kip s pomočjo prisotnega konkretnega predmeta, kot ob njegovi odsotnosti.

8.5.6. Primerjava mnenj vzgojiteljev in študentov glede na to, ali otroci stari 3–4 leta lažje ustvarijo risbo ob prisotnosti konkretnega objekta ali situacije, kot ob njuni odsotnosti

Primerjala sem dobljene odgovore vzgojiteljev in študentov glede na to, ali menijo, da otroci stari 3–4 leta lažje ustvarijo risbo s pomočjo prisotnega konkretnega predmeta ali situacije, kot v njuni odsotnosti.

Graf 8.5.6 Mnenja o potrebni prisotnosti konkretnega objekta pri risanju

Medtem ko so pri študentih mnenja o potrebi po prisotnosti objekta med ustvarjanjem pri obeh različnih oblikah likovnega izražanja (risanje in kiparjenje) relativno podobna, so mnenja vzgojiteljev pri risanju precej drugačna kot pri kiparjenju. Tako pri študentih kot pri vzgojiteljih prevladuje mnenje, da otroci stari 3–4 leta lažje ustvarijo risbo s pomočjo prisotnega konkretnega predmeta ali situacije, kot ob njuni odsotnosti (odgovor a), a je to pri študentih bolj izrazito. Pri vzgojiteljih je malenkost bolj kot pri študentih očitno mnenje,

31 %

Otroci stari 3‒4 leta lažje ustvarijo risbo s pomočjo prisotnega konkretnega predmeta ali situacije kot

ob njuni odsotnosti.

Študenti.

Vzgojitelji.

38

da otroci stari 3–4 leta risbe s pomočjo prisotnega konkretnega predmeta ali situacije ne ustvarijo lažje, kot ob njuni odsotnosti (odgovor b).

Zanimive rezultate pokaže primerjava mnenj vzgojiteljev pri vprašanjih 5 in 6, saj ta kažejo velik razkorak med tem, kako vidijo otrokove zmožnosti pri risanju in pri kiparjenju. Pri kiparjenju je njihovo mnenje, da otrok lažje ustvari objekt ob njegovi prisotnosti, pri risanju pa je ta odstotek precej nižji. Vzroke za takšno mnenje je mogoče iskati v tem, da bodisi risanje zajema drugačno vrsto objektov ali pa v tem, da pri kiparjenju izbirajo aktivnosti, ki imajo bolj določeno obliko kiparske forme. Pri mnenjih študentov je ta razkorak manjši.

8.5.7. Primerjava mnenj vzgojiteljev in študentov glede na to, pri kateri ustvarjalni dejavnosti bo otrokov izdelek bolj nazorno predstavljal njegov namišljen predmet (risanje ali kiparjenje)

Primerjala sem dobljene odgovore vzgojiteljev in študentov glede na to, pri kateri ustvarjalni dejavnosti menijo, da bo otrokov izdelek bolj nazorno predstavljal njegov namišljen predmet, risanje ali kiparjenje.

Graf 8.5.7 Nazornost izraženega predmeta (risanje ali kiparjenje)

Pri študentih prevladuje mnenje, da otroci bolj nazorno predstavijo namišljen predmet pri risanju (29 %), medtem ko je pri vzgojiteljih mnenje skoraj deljeno, a kljub temu jih je nekoliko večji delež (26 %) mnenja, da otroci bolj nazorno predstavijo namišljen predmet pri risanju (odgovor a). Glede na rezultate lahko sklepam, da so vzgojitelji in študentje mnenja, da otrok bolj nazorno predstavi njegov namišljen predmet pri risanju, a je to pri študentih bolj očitno. Kljub temu pa med mnenji vzgojiteljev in mnenji študentov pri tem vprašanju ni izrazitega razhajanja.

29% 26% 21% 24%

0%

20%

40%

Risanje. Kiparjenje.

Pri kateri ustvarjalni dejavnosti bo otrokov izdelek bolj nazorno predstavljal njegov namišljen

predmet, risanju ali kiparjenju?

študenti vzgojitelji

39

8.5.8. Primerjava mnenj vzgojiteljev in študentov glede na to, kolikšen vpliv imajo kiparske izkušnje na razvoj otroške risbe

Primerjala sem mnenja vzgojiteljev in študentov o vplivu kiparske izkušnje na razvoj otroške risbe.

Graf 8.5.8 Vpliv kiparske izkušnje na otrokovo risbo

Tako z risanjem kot s kiparjenjem pri otroku razvijamo določena področja, različna likovna področja pa imajo tudi medsebojne vplive. Velik delež vseh anketirancev je mnenja, da ima kiparska izkušnja velik vpliv na razvoj otroške risbe (odgovor b) (79 % vseh; 38 vzgojiteljev in 32 študentov). Ob tem je opazna razlika med respondenti pri opciji c, tj. »majhen vpliv«, kjer je delež študentov skoraj petkrat višji od vzgojiteljev. Iz podatkov je razvidno tudi, da vsi respondenti pripisujejo kiparstvu vsaj določen vpliv na razvoj risbe, saj odgovora, da tega vpliva nima oz. je ta »nikakršen« (odgovor e), ni izbral nihče.

8.5.9. Primerjava mnenj vzgojiteljev in študentov glede na to, kako velike težave imajo otroci stari 3–4 leta pri ustvarjanju risbe predmeta ob njegovi odsotnosti

Primerjala sem mnenja vzgojiteljev in študentov o tem, kako velike težave imajo otroci stari 3–4 leta pri ustvarjanju risbe predmeta ob njegovi odsotnosti.

4%

Zelo velik. Velik. Majhen. Zelo majhen. Nikakršen.

Kolikšen vpliv imajo kiparske izkušnje na razvoj otroške risbe?

študenti vzgojitelji

40

Graf 8.5.9 Težave pri ustvarjanju risbe predmeta v primeru njegove odsotnosti

Pri vzgojiteljih prevladuje mnenje, da imajo otroci stari 3–4 leta pri ustvarjanju risbe predmeta v primeru odsotnosti predmeta srednje težave (39 %), pri čemer je delež skoraj še enkrat višji kot pri mnenjih študentov (22 %). Slednji so tudi v bistveno večji meri prepričani, da so težave otrok pri tovrstnem risanju majhne (17 %), pri čemer je razkorak med njimi in vzgojitelji (1 %) zelo izrazit. Pri študentih so mnenja bolj deljena, večje število študentov je mnenja, da imajo otroci stari 3–4 leta pri ustvarjanju risbe predmeta, v primeru odsotnosti predmeta, srednje težave (22 %), nekoliko manj jih meni, da imajo otroci majhne težave (17

%), 7 študentov pa je mnenja, da otroci tudi pri tovrstnem ustvarjanju nimajo nikakršnih težav. Vidno je, da so vzgojitelji pogosteje mnenja, da otrokom s prisotnostjo predmeta olajšajo njegovo risanje. Ob tem je zanimivo dejstvo, da pri mnenjih vzgojiteljev ni prisotna Gaussova krivulja, saj je delež vzgojiteljev, ki izraža mnenje, da otroci nimajo nikakršnih težav pri risanju predmeta v njegovi odsotnosti višji od deleža tistih, ki menijo, da imajo otroci pri tem majhne težave.

4%

Ali imajo otroci stari 3‒4 leta težave pri ustvarjanju risbe predmeta v primeru njegove

odsotnosti?

študenti vzgojitelji

41

Graf 8.5.10 Težave pri ustvarjanju kipa predmeta v primeru njegove odsotnosti

Rezultati vzgojiteljev in študentov so si precej podobni. Tako študentje kot vzgojitelji so v največjem številu mnenja, da imajo otroci stari 3–4 leta pri ustvarjanju kipa predmeta v primeru njegove odsotnosti srednje težave (odgovor b), kar je odgovorilo 52 % vseh anketirancev. Od tega 25 vzgojiteljev in 27 študentov. Pri odgovoru, da imajo otroci pri tovrstnem izražanju velike težave (odgovor a), prevladujejo vzgojitelji (14 %), pri opciji, da tovrstno izražanje otrokom povzroča le majhne težave (odgovor c) pa je teg mnenja nekoliko več študentov (13 %). Pri opciji, da tovrstno ustvarjanje otroku ne povzroča nikakršnih težav (odgovor d), pa je odstotek respondentov med študenti in vzgojitelji enak (3 %).

8.5.11. Primerjava mnenj vzgojiteljev in študentov glede na to, pri kateri dejavnosti so v povprečju otroci stari 3–4 leta bolj vztrajni oz. imajo večjo motivacijo za ustvarjanje dlje časa (pri risanju ali kiparjenju)

7%

Ali imajo otroci stari 3‒4 leta težave pri ustvarjanju kipa predmeta v primeru njegove odsotnosti?

študenti vzgojitelji

42

Primerjala sem dobljene odgovore vzgojiteljev in študentov glede na to, pri kateri dejavnosti so otroci stari 3–4 leta po njihovem mnenju bolj vztrajni oz. imajo večjo motivacijo za ustvarjanje dlje časa (pri risanju ali kiparjenju).

Graf 8.5.11 Mnenje o vztrajnosti otrok

Mnenja o vztrajnosti otrok so med študenti in vzgojitelji precej identična. Oboji so prepričani, da je vztrajnost oz. motiviranost otrok večja pri kiparstvu, kar je izpostavilo kar 71 % vseh anketirancev (35 vzgojiteljev in 36 študentov). Glede na ostala vprašanja, kjer so odgovori nakazovali, da se kiparske dejavnosti izvajajo redkeje, sklepam, da je prav to povod za večjo vztrajnost otrok pri kiparjenju. Predšolskim otrokom so namreč dejavnosti, ki se izvajajo prvič ali redko, bolj zanimive kot dejavnosti, ki se izvajajo pogosto. Zanimivo je, da je to mnenje bolj konsistentno pri študentih.

8.5.12. Primerjava mnenj vzgojiteljev in študentov glede na to, kolikokrat mesečno vzgojitelji izvajajo dejavnosti v povezavi z risanjem

Primerjala sem dobljene odgovore vzgojiteljev in študentov glede mnenja, kolikokrat mesečno vzgojitelji izvajajo dejavnosti v povezavi z risanjem.

14%

Pri kateri dejavnosti so v povprečju otroci stari 3‒4 leta bolj vztrajni oz. imajo večjo motivacijo za ustvarjanje

dlje časa, pri risanju ali kiparjenju?

študenti vzgojitelji

43

Graf 8.5.12 Pogostost izvajanja dejavnosti v povezavi z risanjem

Primerjava odgovorov študentov in vzgojiteljev nam pokaže, da pri vzgojiteljih prevladuje mnenje (31 %), da dejavnosti v povezavi z risanjem izvajano redno (odgovor a). 15 % jih je mnenja, da risanje izvajajo pogosto (odgovor b), 4 % pa občasno (odgovor c). Identično razporeditev so pokazali odgovori študentov, kjer se jih je za redno opredelilo 26, za pogosto 17, občasno 4, 2 pa redko. Iz rezultatov torej izhaja, da je večina tako med vzgojitelji kot med študenti mnenja, da vzgojitelji redno izvajajo dejavnosti v povezavi z risanjem.

8.5.13. Primerjava mnenj vzgojiteljev in študentov glede na to, katere risarske materiale vzgojitelji najpogosteje uporabljajo pri izvedbi

Primerjala sem dobljene odgovore vzgojiteljev in študentov glede na to, katere risarske materiale vzgojitelji najpogosteje uporabljajo pri izvedbi. Vprašanje je bilo odprtega tipa, zato sem pred analiziranjem odgovore umestila v osem kategorij, ki predstavljajo risarske tehnike. Respondenti so lahko opredelili več risarskih tehnik, po katerih najpogosteje posegajo pri svojem delu.

Kolikokrat mesečno vzgojitelji izvajajo dejavnosti v povezavi z risanjem?

študenti vzgojitelji

44

Graf 8.5.13 Pogostost uporabe risarskih materialov

Anketiranci so najpogosteje odgovorili z odgovorom, da vzgojitelji najpogosteje pri risarskih dejavnostih uporabljajo barvice, kar je izpostavilo kar 97 anketirancev (50 vzgojiteljev in 47 študentov). Na drugem mestu tako vzgojitelji kot študentje navajajo flomastre, na tretjem pa voščenke. Pri vzgojiteljih nato sledijo: svinčnik in krede, naštevajo pa tudi vodene barvice in oglje. Vrstni red je pri študentih nekoliko drugačen, saj naštejejo vodene barvice in svinčnik, ki jim sledijo oglje in krede. Vzgojitelji so v povprečju našteli nekoliko več materialov kot študentje, kar povezujem z njihovimi neposrednimi izkušnjami v vrtcu; razpršenost njihovih odgovorov glede uporabljanih risarskih tehnik pa navdaja tudi z veseljem, da je risarska dejavnost vendarle bolj pestra, kot si to predstavljajo študentje.

8.5.14. Primerjava mnenj vzgojiteljev in študentov glede na to, kolikokrat mesečno vzgojitelji izvajajo dejavnosti v povezavi s kiparjenjem

Primerjala sem dobljene odgovore vzgojiteljev in študentov glede na to, kaj menijo, kolikokrat mesečno vzgojitelji izvajajo dejavnosti v povezavi s kiparjenjem.

50

28

11 3 6 7 2 5

47

25 22 12 17 13 17 7

0 10 20 30 40 50 60

Katere risarske materiale vzgojitelji najpogosteje uporabljajo pri izvedbi?

Študenti Vzgojitelji

45

Graf 8.5.14 Pogostost dejavnosti povezanih s kiparjenjem

Pri študentih in vzgojiteljih je zelo izrazito mnenje, da vzgojitelji izvajajo dejavnosti v povezavi s kiparjenjem redko (odgovor d), kar je izpostavilo precej več študentov (35 %) kot vzgojiteljev (24 %). V generalnem pogledu je mogoče razbrati, da se za razliko od njihovih zaposlenih kolegov več študentov nagiba k odgovorom, ki kažejo na manjšo pogostost kiparstva.

8.5.15. Primerjava mnenj vzgojiteljev in študentov glede na to, katere kiparske materiale vzgojitelji najpogosteje uporabljajo pri izvedbi

Primerjala sem dobljene odgovore vzgojiteljev in študentov glede na to, katere kiparske materiale najpogosteje uporabljajo pri izvedbi. Vprašanje je odprtega tipa, zato sem dobila veliko različnih odgovorov. Naštete odgovore sem umestila v sedem kategorij, ki predstavljajo kiparske materiale. Respondenti so lahko našteli več kiparskih materialov.

1% 0% 10%

Kolikokrat mesečno vzgojitelji izvajajo dejavnosti v povezavi s kiparjenjem?

študenti vzgojitelji

46

Graf 8.5.15 Pogostost uporabe kiparskih materialov

Anketirance sem vprašala, katere kiparske materiale vzgojitelji najpogosteje uporabljajo pri izvedbi. Kot najpogostejši se je pri obeh skupinah izkazal plastelin, ki ga je izpostavilo 27 vzgojiteljev in 25 študentov. Pri vzgojiteljih sledijo glina, slano testo, naravni materiali ter

Anketirance sem vprašala, katere kiparske materiale vzgojitelji najpogosteje uporabljajo pri izvedbi. Kot najpogostejši se je pri obeh skupinah izkazal plastelin, ki ga je izpostavilo 27 vzgojiteljev in 25 študentov. Pri vzgojiteljih sledijo glina, slano testo, naravni materiali ter