• Rezultati Niso Bili Najdeni

Sistem kakovosti

In document Poročilo o delu 2021 (Strani 54-59)

54 |

| 55 Kakovosti ne moremo enostavno definirati, vendar kljub temu vemo, kaj kakovost je in jo pri izdelkih ali storitvah brez težav prepoznamo.

Opredelimo jo kot skupek karakteristik izdelka ali storitve, ki se nanašajo na njune sposobnosti, da zadovoljita izražene in pričakovane potrebe uporabnika. Pri upravljanju kakovosti so medsebojno tesno prepleteni trije deležniki: naročnik s svojimi željami, potrebami in zahtevami, organizacija, ki zagotavlja storitve ali izdelke, ter država, ki z zakonodajo in inštitucijami regulira kakovost ponudbe na trgu. V primeru KIS je poleg naročnika prisoten še dodaten deležnik, to je zainteresirana javnost kot uporabnica storitev, ki jih v okviru javnih služb izvaja inštitut.

Najdaljšo tradicijo zagotavljanja kakovosti na KIS ima raziskovalno delo, ki je gonilna sila razvoja in prepoznavnosti inštituta. Odraža se v številu raziskovalnih projektov, znanstvenih in strokovnih objav, patentov, nagrad in priznanj naših raziskovalcev. Večina teh kazalnikov kakovosti je v zadnjih letih v porastu.

Akreditacije in certifikati kakovosti KIS

Področje/dejavnost Standard ali shema kakovosti

Certifikat Leto

podelitve Kmetijski inštitut

Slovenije

SIST EN ISO

9001:2015 SIQ, Št. Certifikata Q-1120 2007 Centralni laboratorij SIST EN

ISO/IEC17025:2017

Slovenska akreditacija,

Št. akreditacije LP-020 2002 Semenski laboratorij ISTA 2018 ISTA akreditacija 2001 Oddelek za varstvo

rastlin

Dobra eksperimentalna

praksa

DEP (GEP)

U3433-11/2016/8 2012

Poskusni sadovnjak na Brdu pri Lukovici

Dobra kmetijska praksa

GLOBAL G.A.P. 00050-TPHFL-0002

2010 Poskusni sadovnjak

na Brdu pri Lukovici

"Izbrana kakovost"

Slovenija

Za pridelavo sadja: jabolka

143-IK-2018 2018

Kmetijski inštitut Slovenije

Ekološki

Certifikat št. 41821 za pridelavo sadja: jabolka (39

sort) in poljščine: pšenica, krmni grah, lucerna in ajda

(po 1 sorta) in koruza (2 sorti)

2021

Za upravljanje kakovosti na nivoju celotnega inštituta imamo uveden sistem vodenja kakovosti po SIST EN ISO 9001, za katerega od leta 2007 vzdržujemo certifikat Q-1120 pri SIQ. V juniju 2021 je bila izvedena zunanja presoja oz. drugo vmesno ocenjevanje za vzdrževanje tega

56 |

certifikata. Poleg procesov vodenja in sistema kakovosti so bili pregledani nekateri oddelki: OVR, ICJ, OEK in OSVV. Neskladnosti ni bilo ugotovljenih, prepoznane so bile številne pozitivne ugotovitve ter izboljšave tako v procesih, ki jih izvajamo na inštitutu, kot tudi v sistemu vodenja kakovosti. Še posebej je bila izpostavljena učinkovitost treh ključnih aktivnosti sistema vodenja kakovosti: notranjih presoj, spremljanje ukrepov za odpravo neskladnosti ter izvedba in dokumentiranje vodstvenega pregleda.

Konec devetdesetih let se je ob vzpostavitvi nacionalnega akreditacijskega organa pojavila zahteva po zagotavljanju skladnosti laboratorijskih storitev.

V ta namen je Semenski laboratorij (SEM) že v letu 2001 pridobil pri ISTA (International Seed Testing Association Accreditation) akreditacijo za analize kakovosti semen. Tega uspešno vzdržuje že več kot dvajset let, od leta 2005 je tudi edini laboratorij v Sloveniji s tovrstno akreditacijo.

Ocenjevanja potekajo na vsaka tri leta. V marcu 2019 je SEM uspešno opravil obnovitveno akreditacijo, naslednje ocenjevanje je predvideno marca 2022. Priprave na ponovno ocenjevanje potekajo od druge polovica leta 2021, ko so v laboratoriju celostno prenovili dokumentacijo sistema vodenja in vanj vključili nove zahteve ISTA akreditacijskega standarda, verzija 6.1 in zahteve zadnje izdaje SIST EN ISO/IEC 17025:2017.

Centralni laboratorij (CL) je za področje preskušanja akreditiran po SIST EN ISO/IEC 17025 od leta 2002. Prvotno je akreditacijo vzdrževal pri francoski akreditacijski hiši Cofrac, od leta 2011 v skladu z Uredbo EU 765/2008 vzdržuje akreditacijo listino LP-020 pri Slovenski akreditaciji (SA).

Trenuten obseg preskušanja glede na vrsto preskušanca zajema: živila (vino in med), kmetijske proizvode (krma) ter vzorce iz okolja (tla). Glede na vrsto preskušanja obsega fizikalno kemijske, klasične analizne in kromatografske metode. CL ima akreditiranih 30 različnih analiznih metod. Enološki laboratorij, ki deluje znotraj CL, je v letu 2021 obseg akreditiranih metod razširil za dve metodi: določanje glukoze in fruktoze ter ocetne kisline v vinih. Ocenjevanje SA je v letu 2021 potekalo konec marca in je bilo zaradi epidemioloških razmer ponovno izvedeno na daljavo. Po oddaji dokumentacije o izvedbi korektivnih ukrepov za odpravo neskladnosti v maju, so novo razširjeno prilogo k akreditacijski listini LP-020 prejeli konec avgusta. Še pomembnejše od širitve obsega je bistveno izboljšanje tega sistema vodenja kakovosti v obdobju 2020/2021. To je v primerjavi s

| 57 preteklim ocenjevalnim obdobjem 2015–2019 prepoznala tudi SA.

Povečanje zaupanja v delo CL na področju preskušanja je potrdila tudi s podaljšanjem intervala med ocenjevanji iz 12 na 15 mesecev. To je za CL in celoten inštitut pomemben dosežek. S tem se bo ocenjevalno obdobje (4 redna ocenjevanja SA) podaljšalo iz štirih na pet let, kar bo nekoliko razbremenilo osebje. Ne nazadnje ima to tudi finančni učinek, saj bodo v petih letih privarčevali tudi strošek enega ocenjevanja. To potrjuje tudi smoternost izboljševanja in nadgrajevanja sistema vodenja kakovosti.

Akreditacijska listina KIS za SIST EN ISO/IEC 17025:2017

Sistem vodenja kakovosti SIST EN ISO/IEC 17025 so v obdobju 2019–2021 uvajali tudi na Oddelku za varstvo rastlin (OVR) z namenom pridobitve statusa uradnega oz. nacionalnega referenčnega laboratorija. V letu 2021 je bilo zelo uspešno izvedeno začetno ocenjevanje Diagnostičnega laboratorija

58 |

OVR za področji nematologije in virologije, in sicer za pet preskusnih metod. Prvotno je bilo načrtovano ocenjevanje konec marca skupaj s CL.

Zaradi pravil akreditiranja se začetno ocenjevanja ne sme izvajati na daljavo, ampak samo pri stranki, kar v tem terminu ni bilo možno. Zaradi epidemioloških razmer in zasedenosti strokovne ocenjevalke je bilo ocenjevanje realizirano šele v začetku novembra. Zaradi majhnega števila ugotovljenih neskladnosti so odgovorni za to področje na OVR za pripravo dokumentacije o izvedbi korektivnih ukrepov skrajšali iz šestih na dva meseca. Trenutno čakajo na potrditev izvedenih ukrepov in širitev obsega akreditacije v okviru akreditacijske listine LP-020. Dodatno so v avgustu 2021 SA oddali prijavo o širiti obsega za dve dodani preskusni metodi na področjih mikologije, vendar se bo zaradi zasedenosti ocenjevalcev ta širitev ocenjevala šele v sklopu rednega ocenjevanja v letu 2022.

Poleg predstavljenih KIS vzdržuje še druge certifikate iz različnih shem kakovosti za kmetijske pridelke, ki so predstavljeni v zgornji preglednici.

Podeljene akreditacije in certifikati potrjujejo naše znanje, inovativnost, sposobnost prilagajanja na spremembe ter skrb za naravno in družbeno okolje.

| 59

In document Poročilo o delu 2021 (Strani 54-59)