• Rezultati Niso Bili Najdeni

Slabosti in nevarnosti hipnoze

In document PEDAGOŠKA FAKULTETA (Strani 111-114)

3.2 M ETODOLOGIJA

3.3.5 Slabosti in nevarnosti hipnoze

Kategorija se nanaša na Prilogo 6 in zajema podkategorije Dejavniki hipnotizerja, Dejavniki klienta, Dejavniki tehnike, Dejavniki načina dela in Neprimernost uporabe hipnoze.

Dejavniki hipnotizerja

Ko sem intervjuvanim strokovnjakom s področja hipnoze postavila vprašanje o nevarnostih, povezanih z uporabo hipnoze, so vsi najprej pomislili na človeški faktor, se pravi nevarnosti, ki izhajajo iz osebe, ki uporablja hipnozo. Zato je ta podkategorija tudi najbolj obširna.

Vsi intervjuvanci so se strinjali, da mora biti oseba, ki se ukvarja s hipnozo, še posebej pa s hipnozo otrok, moralno neoporečna. Prvi pogoj je, da spoštuje etični kodeks. Strokovnjaki so navajali različne s tem povezane nevarnosti. Dva sta opozorila na problem, da hipnozo uporabljajo tudi laiki, ljudje, ki za to niso izobraženi. Za globlje posege, kot so brskanje po podzavesti, regresijo ali poseganje na področje psihe ali vegetativnega živčevja, je potrebno poznavanje človekove fiziologije, hormonov, zgradbe in funkcije živčevja. Vsaj do neke mere je torej potrebno medicinsko predznanje, tudi če oseba ni nujno zdravnik, mora razumeti, kaj počne. Vsak se lahko nauči hipnotizirati. Problem nastopi, kaj početi s človekom v hipnozi. Eden od intervjuvanih strokovnjakov je dal duhovito prispodobo, in sicer: » Gre za to, kot če bi brivec operiral možgane s skalpelom.«

98

Druga izpostavljena nevarnost, ki bi jo omenila, je preveč avtoritaren pristop terapevta, saj ta lahko ustvarja podrejena bitja. Intervjuvanec, ki je izpostavil to nevarnost, je ta pristop primerjal z vzgojo proizvodnih delavcev. Preveč direktivni pristop prinese s sabo nevarnost uporabe moči za svoj vpliv. Pri nekaterih hipnotizerjih se lahko razvije občutek nadmoči, ki postavlja kliente v podrejen odnos. Hipnotizer se mora zavedati, da klient naredi nekaj, ker se mu zdi sugestija dobra, ne, ker mora. Pomemben je torej občutek odgovornosti za svoja dejanja, še posebej pri delu z otroki.

Fenomen kolektivnega transa so nekateri ljudje v zgodovini izkoristili za podžiganje množičnega sovraštva. Primeri izrabe učinkov hipnoze za svoj vpliv, občutek nadmoči so, npr., Milošević, Hitler ali Mussolini. Množica se je usmerila na par besed ali stavkov, ki so jih kot negativne sugestije usklajeno ponavljali v kolektivnem transu. Hipnoza je lahko izkoriščena kot medij za strašne grozovitosti, ki jih ljudje v običajnem stanju zavesti ne bi naredili. V stanju transa pa lahko postanejo popolnoma nekritični.

Dejavniki klienta

V zvezi z nevarnostjo hipnotizerjevega avtoritativnega pristopa imamo na drugi strani nevarnost, da klienti postanejo vodljiva bitja, ki samo še sledijo navodilom.

Sploh pri otrocih, ki so po naravi bolj vodljivi, je potrebna pozornost, da so tudi sami aktivni, ne da samo sledijo navodilom. Ne smejo pa biti preveč uporniški.

Kar se tiče lastnosti klienta, so vprašanci opozorili na previdnost uporabe hipnoze pri psihotikih in duševno motenih osebah. Nevarnost uporabe obstaja tudi pri latentnih psihozah, saj lahko postanejo manifestne. Uporabo odsvetujejo tudi pri epileptikih.

Dejavniki tehnike

Kar se tiče same tehnike ali bolje rečeno značilnosti same hipnoze, je ena od omenjenih slabosti ta, da za nekatere primere (v primerjavi z alternativno obravnavo) lahko vzame relativno veliko časa. Eden od vprašancev je mnenja, da učinki pogosto niso trajni in je potrebno hipnozo ponavljati. Opisal je primere iz svoje prakse, kjer je s pomočjo hipnoze klientom pomagal pri hujšanju. Nekaj časa

99

je delovalo, a se je izkazalo, da je bilo približno enkrat na mesec potrebno obnoviti hipnozo za isti učinek.

Kot slabost tehnike bi lahko šteli tudi to, da je hipnoza zelo občutljiva na kontekstualne dejavnike. V nekem nevarnem okolju bo zahtevno razviti pozitivno hipnotsko kulturo. Pri množici ljudi s skupnim fokusom se lahko kolektivni trans razvije v dobro, pa tudi v slabo smer. Tako se v negativni trans lahko inducirajo tudi manjše skupine mladostnikov v tolpah, pretepajo, ropajo, so v nekem destruktivnem hipnotskem stanju. Tak kolektivni trans se lahko razvije tudi v razredu. Značilno je stanje zavesti, ki temelji na strahu in nevarnosti. Krepijo se dejavniki, ki vodijo k stopnjevanju nasilja.

Dejavniki načina dela

Pri delu s hipnozo je potrebno biti pozoren predvsem na dvoje. Sugestije so terapevtovo orodje pri delu s hipnozo in potrebna je previdnost pri oblikovanju in podajanju sugestij. Če terapevt ni pozoren, obstaja nevarnost negativnih sugestij, ki pa delujejo preveč na strahu, na tem, kar ne smejo in si potem otroci nič ne upajo. Bistvo hipnoze pa je v opolnomočenju in v krepitvi močnih področij.

Druga, pogosto spregledana slabost je v tem, da se s hipnozo pogosto zdravi le posledice nekega motečega vedenja na primer, ne pa vzroka. Pri nekaterih težavah, ki nimajo v ozadju globljih motivov, je tak način morda primeren. Če pa je neko vedenje (v primeru intervjuvanca je bilo to otrokovo močenje postelje) zgolj manifestacija nekih čustvenih težav in ne dejanski problem, potem hipnoza ne bo uspešna ali pa se bodo simptomi vrnili v enaki ali drugi obliki. Ker je čustven razlog še vedno prisoten (v omenjenem primeru je bil to grob odnos med starši).

Neprimernost uporabe hipnoze

V to kategorijo sem umestila morebitno slabost, ki jo je na kratko omenil eden od intervjuvancev, a se mi je zdela relevantna za moje raziskovalno področje. Slabost se nanaša na učenje v hipnozi. Vprašanec je navedel primer učenja tujega jezika v hipnozi, kjer je lahko učenec motiviran in prepričan, da zna. Ampak naučeno v hipnozi se lahko pogosto obnovi v hipnozi, zavestno pa prevladajo druge misli.

100

In document PEDAGOŠKA FAKULTETA (Strani 111-114)