• Rezultati Niso Bili Najdeni

Spremenjen način vzgojno-izobraževalnega dela v času epidemije COVID-19

V času epidemije je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport za vzgojno- izobraževalno področje izdelalo načrt modelov izvajanja spremenjenega načina dela. Za področje predšolske vzgoje so pripravili štiri različne modele, po katerih se je izvajala vzgojno-izobraževalna dejavnost. Vrtci so modele izvajali glede na epidemiološka stanja (Šolsko leto 2021/22 v republiki Sloveniji v razmerah, povezanih s covid-19, 2021).

20 MODEL A-VRTEC: Vrtci so odprti za vse otroke.

MODEL B-VRTEC: Vrtci so odprti za vse otroke v skladu s priporočili NIJZ.

MODEL C-VRTEC: Vrtci delujejo z omejitvami in v zmanjšanem obsegu.

MODEL D-VRTEC: Vrtčevska dejavnost se skrči na nujno varstvo.

MODEL A-VRTEC

Ta model velja v razmerah, ko ni tveganj epidemije in nikakršnih priporočil. Vrtci so odprti za vse otroke, od prvega do šestega leta starosti. Vzgojno-izobraževalni proces poteka po kurikulumu za vrtce in letnem delovnem načrtu. V tem modelu se držimo priporočil, da vzgoja poteka v skladu s kurikulumom za vrtce. Otroke je potrebno opazovati, spremljati in se nanje odzivati. Poskrbeti moramo, da predšolska vzgoja poteka kakovostno. Pomembno je sodelovanje s starši.

MODEL B-VRTEC

Velja za vrtce, ki obratujejo in delujejo v celoti. Potrebno je upoštevati navodila in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Vrtci so v tem modelu odprti za vse otroke in vzgojno-izobraževalni proces poteka v skladu s kurikulumom za vrtce. Delo v oddelkih naj kljub priporočilom NIJZ poteka umirjeno. Potrebno je, da otroci začutijo varnost in se počutijo sprejete. Način dela in pristopa do otrok je v teh razmerah izjemnega pomena.

Priporočljivo je, da izvajamo dejavnosti s področja skrbi za zdravje otrok in pravil za njihovo varnost. Strokovni delavci morajo vnaprej predvideti situacije in se šele nato odločiti za izvajanje.

Priporočila za uvajanje novo sprejetih otrok v vrtec

Strokovni delavci naj se s starši dogovorijo za čas prihoda v vrtec, kateri del dneva bodo z otrokom prisotni, koliko časa bodo v skupini ter katere dni bodo prisotni. Prihajanje staršev v vrtec naj bo načrtovano. Dosledno naj izvajajo vse ukrepe za preprečevanje prenosa virusa SARS-CoV-2. O prisotnosti staršev naj bo zagotovljena vsakodnevna evidenca. Uvajanje naj poteka tako, da se v oddelku, kjer se hkrati uvaja več novincev, če je le mogoče, otroke razporedi v več manjših skupin, ki prihajajo dnevno v različnem časovnem zaporedju in so prisotne le določen čas. Vrtec zagotovi razkuževanje in zračenje igralnice vedno, ko

21

posamezna skupina otrok in staršev zaključi z uvajanjem. Starši naj izvajajo vse higienske ukrepe in v igralnicah uporabljajo zaščitno masko ter vanje vstopajo primerno obuti (copati, zaščita za čevlje). Poleg vzdrževanja zadostne medosebne razdalje priporočamo, da starši, ki vstopajo v vrtčevski prostor, upoštevajo predpisani protokol oz. načrt gibanja v vrtcu.

V času prisotnosti v oddelku naj starši skrbijo za svojega otroka. Pri tem naj upoštevajo higienska in splošna priporočila ter vzdržujejo potrebno razdaljo do strokovnih delavcev, drugih otrok in staršev.

MODEL C-VRTEC

Model C velja v razmerah, ko vrtci delujejo v zmanjšanem obsegu. Skupine otrok se združujejo in oblikujejo v skladu s kadrovskimi in organizacijskimi možnostmi. Model se uporablja za vrtce, ki izvajajo svojo dejavnost po navodilih Kurikuluma za vrtce. Potrebno je, da delo poteka v zmanjšanem obsegu. Vzgojne skupine naj bodo manjše, vzgojitelj in pomočnik pa naj ostaneta v določeni skupini vedno enaka. Strokovni delavci naj si prizadevajo za kakovostno predšolsko vzgojo. Pri načrtovanju dela naj izhajajo iz otrokovih interesov in močnih področij. Stremijo naj k smiselnemu napredku in spodbujanju varnega in optimalnega okolja ter sproščenemu in kakovostnemu preživljanju otrokovega časa v vrtcu za ohranjanje zdravega psihosocialnega razvoja otrok oz. za zmanjšanje tveganja otrokove čustvene stiske. Starši morajo biti seznanjeni z navodili in smernicami Nacionalnega inštituta za javno zdravje in jih tudi upoštevati, saj je to njihova dolžnost. Sodelavci v oddelku naj se dogovarjajo o načinu dela z otroki, da bo potekalo čim bolj usklajeno. Potrebna je stalnost pedagoškega osebja, saj zagotavlja nemoten razvoj. Strokovni delavci morajo upoštevati in izvajati protokole, ki prispevajo k preprečevanju širjenja okužb.

MODEL D-VRTEC

Model D se izvaja, ko se zaradi epidemioloških razmer predšolska dejavnost skrči na nujno varstvo otrok, zato vrtec deluje v omejenem obsegu. Zaradi epidemioloških razmer se v vrtcih izvaja vzgojno-izobraževalni proces le za tiste otroke, katerih starši imajo potrebo po nujnem varstvu za otroka. Vrtci so namenjeni tudi nudenju varstva otrokom s posebnimi potrebami.

Strokovni delavci se morajo s starši dogovoriti za čas prihoda otrok v vrtec. Zagotovljena naj bo evidenca prihodov, na kateri je zabeležen čas otrokovega prihoda in odhoda. Uvajanje novih otrok v vrtec naj poteka tako, da se porazdeli v več skupin v časovnem zaporedju.

22

Prvi val epidemije se je začel marca 2020. Vrtci so bili od 15. marca do 20. maja 2020 zaprti za vse vrtčevske otroke. V drugem valu epidemije, ki je potekal od 26. oktobra do konca januarja 2021, so bili vrtci odprti le za nujno varstvo. Namenjeno je bilo otrokom staršev, ki svoje delo opravljajo v kritični infrastrukturi, zdravstvu, vojski itd. Ponovno so bili vrtci odprti za vse otroke februarja 2021. Delo je potekalo v mehurčkih. To pomeni, da ni bilo skupnega združevanja skupin. Na delovnem mestu so morali zaposleni upoštevati priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Šolsko leto 2021/22 v republiki Sloveniji v razmerah, povezanih s COVIDOM-19, 2021, str. 11).

3.3 Priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje za delo vrtcev v času