• Rezultati Niso Bili Najdeni

Vzroki za nastanek težav na področju govora in jezika

3. Komunikacija, govor, jezik pri otrocih z downovim sindromom

3.4 Vzroki za nastanek težav na področju govora in jezika

Buckley in Le Prevost ( 2002) ločita možne primarne in sekundarne vzroke za govor in jezik otrok z downovim sindromom. Med možne primarne vzroke pripisujeta delovni spomin, sluh in težave na govorno motoričnem področju. Med sekundarne vzroke pa štejeta počasno pridobivanje besednjaka.

Pri delovnem spominu izpostavljata, da imajo otroci z downovim sindromom specifične težave v fonološki zanki, ki je sestavni del delovnega spomina in to predstavlja pomemben vzrok njihovih težav na področju govora in jezika, saj fonološka zanka igra odločilno vlogo pri učenju govora. Težave s fonološko zanko imajo vpliv na učenje besednjaka in na učenje

12

slovnice. Izpostavljata še, da so razne raziskave potrdile, da je močno področje otrok z downovim sindromom njihov vizualni kratkoročni spomin (prav tam).

Med drugim pišeta še o tem, da veliko otrok z downovim sindromom trpi za prevodno naglušnostjo in imajo težave pri slušni diskriminaciji, kar naj bi bilo prav tako povezano s težavami fonološke zanke (prav tam). Prevodno naglušnost največkrat povzroči vnetje srednjega ušesa, ki se, kot je bilo ugotovljeno, pojavlja kar pri 96% otrok in mladih z downovim sindromom. Za vnetje srednjega ušesa naj bi bili otroci z downovim sindromom tako dovzetni zaradi ozkih slušnih kanalov in majhne lobanje (Martin idr., 2010). O tem piše tudi avtor Cunningham (1999), ki pravi, da so njegove raziskave pokazale, da 10-20% zamude pri učenju govora nastanejo zaradi težav s sluhom in izpostavlja, kako pomembno je zdravljenje naglušnosti, saj le to izboljša izražanje z govorom.

Omenjata tudi, da se ti otroci dolgo poslužujejo sesanja in imajo nepravilen model žvečenja, kar omenja tudi avtorica Wilken (2012), ki pravi, da vzorci sesanja in požiranja vztrajajo tudi po šestem mesecu otrokove starosti in tako omejuje bolj razvito gibanje.

Pogosto se v literaturi zasledijo opisani anatomski vzroki. Martin idr. (2010) v članku pišejo, da je produkcija govora lahko spremenjena tudi zaradi različnih sprememb govornih organov. Otroci z downovim sindromom imajo visoko in ozko nebo (Abbeduto idr., 2007), majhno ustno votlino in velik jezik, ki pogosto moli iz ust (Roberts idr., 2007). V primerjavi s fanti tipičnega razvoja, kažejo fantje z downovim sindromom spremembe v strukturi ustnic, jezika, žrela in grla (Martin idr., 2010).

Tudi pri Stratford in Gunn (1996) najdemo kot vzroke za govorne težave pri otrocih z downovim sindromom navedene poslabšan sluh, zapoznel fonološki razvoj ter probleme pri načrtovanju in izvajanju zaporedja glasov, ki so potrebni pri govoru. Prav tako tudi tu zasledimo navedene spremenjene govorne organe, predvsem jezik, žrelo in pa zobe, kot vzrok za slabšo artikulacijo. Tudi avtorica Praprotnik (1999) izpostavlja predvsem anatomske vzroke, saj navaja, da imajo ti otroci slabšo gibljivost jezika, slabo obvladujejo svoje ustnice, imajo pogosto odprta usta in dihajo skozi njih, da imajo ozko ustno votlino, zaradi česa moli jezik iz ust in pa da imajo težave tudi z zobovjem. Wilken (2012) opisuje, da imajo zmanjšano gibljivost mehkega neba, ki pa je potrebna za pravilno tvorjenje glasov. Sklepam, da so anatomski vzroki najpogosteje navedeni prav zaradi njihove vidljivosti, saj so spremembe

13

govornih organov pri otrocih z downovim sindromom vidne in verjetno, da so različni avtorji prav te vzroke najprej opisovali in šele nato odkrivali druge, bolj skrite vzroke.

V literaturi se pojavljajo kot vzrok navedene tudi slabše kognitivne zmožnosti otrok z downovim sindromom, kar smo lahko zasledili že pri nekaterih zgoraj navedenih avtorjih (Buckley in Le Prevost, 2010, Stratford in Gunn, 1996). Večina otrok (80%) ima zmerno motnjo v duševnem razvoju. Oslabljena naj bi bila njihova sposobnost slušnega spomina, predvsem njihovega slušnega kratkoročnega spomina (Martin idr., 2010). Posledično si ne zapomnijo verbalno podanih informacij, prav tako pa zmanjšane sposobnosti vplivajo na njihovo jezikovno razumevanje. Zato moramo verbalno podane informacije podkrepiti z vizualnimi pripomočki, saj je vizualno - prostorsko področje močno področje otrok z downovim sindromom.

Tudi motena interakcija med starši in otrokom, naj bi vplivala na jezikovni in govorni razvoj otrok z downovim sindromom. Otroci z downovim sindromom so pri komunikaciji s starši manj odzivni, kot pa otroci tipičnega razvoja, navajata avtorici Graham in Scudder (2007).

Prav tako pa starši večkrat okrepijo lastno dejavnost in s tem otroka postavijo v pasiven položaj, kar je na škodo otroka, saj tako ne razvije pričakovanega vedenja (Wilken, 2012). V literaturi Graham in Scudder (2007) zasledimo, da tako kot za splošno populacijo, velja tudi pri otrocih z downovim sindromom, da matere pogosteje prevzamejo vlogo vzgojitelja kot očetje. Pri teh otrocih je potrebna intenzivna verbalna stimulacija, deležni pa morajo biti tudi dražljajev, ki jim omogočajo ustvariti temelje za jezikovni razvoj (Wilken, 2012). Graham in Scudder (2007) sta na to temo naredili študijo primera, v kateri sta proučevali interakcijo staršev z dvojčkoma, med katerima ima en otrok downov sindrom, drugi pa tipičen razvoj.

Njuna študija, ki sta jo izvedli preko ogleda video kasete, je prinesla zanimive ugotovitve.

Mati otrok je več govorila z otrokom z downovim sindromom, tako v primeru, ko je bila z vsakim posebej, kot ko sta bila dvojčka skupaj. Tudi oče je več govoril z otrokom z downovim sindromom, ko sta bila dvojčka skupaj. Mati je pri skupni dejavnosti otroku z downovim sindromom postavljala predvsem "kaj" vprašanja, medtem ko je otroku tipičnega razvoja postavljala vprašanja višje ravni, dosledno je uporabljala kretnje. Z razliko od matere oče ni uporabljal kretenj, ampak je demonstriral različno početje in nato sta dvojčka morala ponoviti za njim, oče se je z njima bolj fizično igral, kot pa bi čas namenil vokalizaciji. Vendar pa moramo biti do teh rezultatov skeptični, saj so to bili posneti le segmenti iz njihovega

14

vsakdanjega življenja in ne moremo sklepati, da je pri njih dejansko tako. Prav tako je šlo za umetno situacijo, saj sta starša vedela, da sta snemana, tako, da sta morebiti ravnala drugače kot v naravni situaciji. Vseeno nam raziskava kaže, da sta starša več verbalizacije namenila otroku z downovim sindromom, ki je tega bolj potreben, kažejo pa se tudi zmanjšana pričakovanja do njega, kar mama prikaže s postavljanjem manj zahtevnih vprašanj.