• Rezultati Niso Bili Najdeni

DAN PO OPERACIJI

In document OBRAVNAVA PACIENTA S PLJUČNIM RAKOM (Strani 66-70)

ZDRAVSTVENA NEGA IN REHABILITACIJA PACIENTA PO OPERACIJI PLJUČ

PREDOPERATIVNA ZDRAVSTVENA NEGA

1. DAN PO OPERACIJI

Pomembna je čimprejšnja aktivacija pacienta. Pacienta poučimo o pomembnosti zgodnjega vstajanja , da preprečimo tveganje za GVT (globoko vensko trombozo) in pljučnico in izvajanje vaj, da zmanjšamo tveganje za pooperativne komplikacije (Edmondson D, 2008).

Prvi dan po operaciji se zjutraj izvede jutranjo nego. Pacienta uredijo MS, nato je na vrsti fizioterapija. Namen fizioterapije je pacienta naučiti pravilnega izvajanja dihalnih vaj in tehnik izkašljevanja sekreta iz dihalnih poti, kar prepreči zaplete po operaciji, kot so infekcija, atelektaze in pljučnica. Naloga MS pa je, da mu pomaga pri izkašljevanju in ga spodbuja k izvajanju tudi ko fizioterapija ni prisotna.

Bolečina je lahko vzrok nepravilnega kašlja in izvajanja dihalnih vaj.

Za zmanjšanje bolečine pacientu povemo in pokažemo kako naj se med kašljanjem prime za rano. Pacienta MS večkrat opozorijo in vprašajo po jakosti bolečine, da mu lahko dajo analgetik. Pacient prvi dan po operaciji sedi na postelji z nogami navzdol oz vstane ob postelji. V takem položaju tudi poje zajtrk, ki je že običajen, lahek.

Vitalne funkcije se prvi dan po operaciji merijo na dve uri, če pride do odstopanj, pogosteje. Zdravnika operaterja nemudoma obvestimo o odstopanjih (Andrews, Habashi, 2009). Ob tem merimo tudi bolečino. Vsake štiri ure ocenjujemo in zapisujemo tudi stanje drenaže, merimo centralni venski pritisk. Meri se diureza, o morebitnih odstopanjih obvestimo zdravnika. Večkrat preverimo delovanje drenaže, opazujemo prevezo.

N.Mrak: Zdravstvena nega in rehabilitacija pacienta po operaciji pljuč

2. DAN PO OPERACIJI

Drugi dan po operaciji je za pacienta eden najtežjih in hkrati najboljših dni.

Večina pacientov se do tega dne že popolnoma stabilizira in jim lahko po naročilu zdravnika že odstranimo centralni venski kateter in arterijski kateter.

Pacient s fizioterapijo vstane ob postelji in že opravlja zahtevnejše vaje za ohranjanje splošne telesne pripravljenosti in dihalne vaje. Zaradi dolgotrajne anestezije je peristaltika še vedno upočasnjena ali celo odsotna. Da bi preprečili posledične zaplete, jo je potrebno prebuditi, zato pacient prejme odvajalo v obliki klizme. Pacienta na klizmo psihično pripravimo in mu razložimo zakaj je potrebna. Po odvajanju se odstrani tudi urinski kateter.

Pacient mora čim prej spontano urinirati, zato ga spodbujamo k pitju tekočin.

Ves čas MS opazujejo tudi puščanje zraka iz pljuč v plevrovaku in količino ter kvaliteto izločka. Če se ne opazi več puščanja zraka, zdravnik pacienta odklopi od aktivne sukcije in pacient se lahko že drugi dan po operaciji s spremstvom MS oz. fizioterapevtke sprehaja po bolniški sobi. Pacienta opozarjamo kako se pravilno ravna s pleurevakom, paziti mora, da se ne prevrne, ko hodi, ga nosi pod nivojem rane in da se v postelji ne usede na drene oz. ne leži na njem. MS ves čas izvaja nadzor nad ravnanjem s pleurevakom. Pacienta naučimo, kako si lahko bolečino, ki jo povzroča torakalni dren blaži s podlaganjem blazin oz.

spremembo položaja v postelji.

Drugi dan se previje tudi rana po torakotomiji in opravi preveza torakalnega drena. Ob prevezi skrbimo za sterilnost in rano dobro opazujemo. Opažanja zabeležimo na list vodenja akutne rane. Poseg je lahko za nekatere pacient boleč ali neprijeten, zato pred prevezo poskrbimo za ustrezno analgezijo.

Ves čas skrbimo pa dobro počutje pacienta, se z njim pogovarjamo, ga poslušamo.

3. DAN PO OPERACIJI

Pacient je tretji dan po operaciji lahko že precej samostojen, še vedno pa redno spremljamo vitalne funkcije preko monitoringa. Vzpodbujamo ga k izvajanju dihalnih vaj, izkašljevanju, k pitju zadostnih količin tekočin.

Pogovarjamo se o bolečini in tudi o pacientovih strahovih pred odpustom domov. Priprava na odpust se pravzaprav prične že ob samem sprejemu v bolnišnico. Pacienta ob vsaki priložnosti poučujemo glede aktivnosti, lahko izrazi skrbi, zastavi vprašanja, priporočljivo je tudi, da so ob njem prisotni tudi svojci.

Torakalni dren se odstrani, ko ni več sekrecije iz drena in ni opaziti puščanja zraka, kar se zgodi v nekaj dneh (Lung). MS pacienta pripravi na odstranitev torakalnega drena, zdravnik pa mu da natančna navodila kako naj medtem diha. Torakalni dren lahko tudi povzroča bolečine, tako da po odstranitvi

pacienti čutijo olajšanje in zmanjšanje bolečine. Rana po odstranitvi torakalnega drena se sterilno pokrije in vse zabeležimo na negovalno dokumentacijo.

4. DAN PO OPERACIJI

Četrti dan po operaciji je pacient v glavnem že samostojen in sposoben opravljati osnovne življenjske aktivnosti. Zdravnik in MS ga seznanita z navodili ob odpustu v domačo oskrbo, pacient dobi odpustnico in terapijo za prve dni doma, do obiska osebnega zdravnika.

MS pacientu pove, naj doma večkrat počiva, izvaja naj dihalne vaje, kot jih je izvajal v bolnišnici. Razložimo mu glede jemanja terapije, predvsem analgetične. Bolečina je lahko prisotna dalj časa, prav tako je lahko koža v okolici rane neobčutljiva na dotik. Ta neprijetnost sčasoma izgine.

Pred odpustom rano ponovno previjemo in pacientu povemo, naj rane ne moči in naj jo pusti sterilno pokrito do kontrolnega obiska pri zdravniku.

Pacientu povemo in razložimo na kaj naj bo pozoren doma. Opazovati mora rano, če se pojavi izcedek iz rane, če mu naraste telesna temperatura, če se pojavijo hujše bolečine na predelu rane ali rdečina.

RAZPRAVA

Celostna obravnava pacienta je zelo pomembna, pacientu nudimo psihično podporo pred operacijo in ga spremljamo do odpusta po operaciji. Zanj skrbijo MS, ki s pacientom komunicirajo, ga razumejo, razumejo njegov strah, bolečino. Pomembno je 24 urno opazovanje pacienta, saj le s tem lahko preprečimo komplikacije po operaciji. Timsko sodelovanje je pomembno, da bo pacient dobro okreval, se dobro počutil in kakovostno zaživel tudi v domačem okolju.

SKLEP

Paciente po operaciji pljuč v Kliniki Golnik obravnavamo celostno, individualno in z dobrim timskim sodelovanjem skrbimo za njihovo dobro počutje in hitro okrevanje.

Literatura

Andrews L P, Habashi M N. Understanding pneumonectomy . OR Nurse 2009; (3) 32 - 39

Edmondson D. Smoke out lung cancer. LPN. 2008;(4)39-48.

Ivanuša A, Železnik D. Standardi aktivnosti zdravstvene nege. Maribor: Univerza v Mariboru, Fakulteta za zdravstvene vede, 2002.

N.Mrak: Zdravstvena nega in rehabilitacija pacienta po operaciji pljuč

Jeffries M, Townsend R, Horrigan E. Helping your patient combat lung cancer. Nursing 2007; (12)36-41.

Lung Surgery (Thoracotomy) for Lung Cancer, Dostopno na:

http://www.webmd.com/lung-cancer/lung-surgery-thoracotomy-for-lung-cancer Miksić K, Flis V. Izbrana poglavja iz kirurgije. Maribor: Obzorja, 2003.

Wong PF, Kumar S, Bohra A, Whetter D, Leaper DJ. Warming Up -- Before, During, and After the Operation? Br J Surg. 2007;94:421-426

Protokol predoperativne in pooperativne zdravstvene nege po operaciji pljuč, SOP 666-004. Klinika Golnik; 2008

ZDRAVSTVENA NEGA BOLNIKA, KI PREJEMA

In document OBRAVNAVA PACIENTA S PLJUČNIM RAKOM (Strani 66-70)